Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘formy na sýr’

Často se stává, že někoho odradí jakýkoli tvůrčí proces pouze proto, že nemá vhodné náčiní, resp. myslí si, že nemá vhodné náčiní a není tedy možné tvořit. Ale opak je většinou pravdou. Řezbář obvykle pracuje s dlátem, ale lze použít i nůž. Jsou tací, co se nepustí do činnosti dříve, než budou mít doma sadu dlát. Pak jsou ti, kteří po shlédnutí obrázku toho, kdo pracuje s nožem okamžitě praví, „Proboha, proč si nepořídí dláto?“. A pak jdou ti, co vezmou nůž, zkusí to a případně si dláto koupí. O šťastlivcích, kteří nejprve dostávají motivační dary, aby se pustili do čehokoli, co je důležité pro dárce, o těch nemluvím, to je kapitola sama pro sebe :). Read the rest of this entry »

Hrozně nerada bych, aby Milan přestal radit a psát na tyto stránky. Další díl seriálu o sýrech, totiž solení, slibuju už přes rok a Milan to pečlivě hlídá a občas mě taktně upozorní, že už solím nějak příliš dlouho :-). To ho ale zdaleka neštve tolik, jako na této stránce neustále prosazované – nebo se to alespoň zdá, formy na sýry – totiž hrnce na těstoviny, totiž Milanem nazvývané „kastroly na nudle“.

Štvou ho, iritují a já se nedivím. Je to sýrař a ty prostě nudlové kastroly zaručeně musí štvát. :) Došlo to tak daleko, že mi napsal i soukromou zprávu, kolik proboha ty nudlový hrnce stojí? A protože stojí skutečně více než formy na sýr, dělám zadosti osvětě a přináším pár adres, kde si lze koupit formu na sýry od nejmenších po největší a pevně doufám, že budu mít jedno malé, zcela bezvýznamné plus u Dolomita :-).

No ale…. nic není tak jednoznačně, jak se zdá a tak, než tu přednesu pár hezkých forem, mám potřebu Dolomitovi vysvětlit, proč vlastně ty „nudlové kastróly“ používáme. Ano, nezastírám, přemýšlela jsem o tom celou noc, abych mu to mohla takhle hezky napsat, ale přišla jsem na to :).

Důvod je nakonec celkem jednoduchý. Používáme je proto, že je to dva v jednom. Rozdíl mezi formou a hrncem na špagety a to zásadní, je ten, že tento hrnec se kupuje již s odkapávací plochou. A pro takového malého, skromného mikrosýraře v paneláku, v bytě nebo i v chalupě, často chybí obří dřez, děrovaná gastronádoba nebo nerezový rošt, kde by forma odtékala. Takže to je takový výkop a omluva z naší strany, proč ty nudlové hrnce používáme.

Jinak já tedy od té doby, co mám od Dolomita formu, používám zásadně jí, protože mám právě děrovanou gastronádobu jako podložku, na které stojí a už mě od té doby nikdy nenapadlo použít nudlový kastrol :). (A když to čtu, tak mi Ester sděluje, že ho neštvou jen ty nudlový kastroly, ale taky ty děrovaný plastový kelímky, děrovaný nahřátým hřebíkem, případně posléze vyvrtané Kvídem, stacionární vrtačkou :) a pan domácí k tomu dodává : „Odborně se to nazývá „mongolské hospodářství“- to znamená, že člověk použije co je a neshání co nemá a do té doby nepotřeboval, když si poradil jinak :)

 

Kde tedy sehnat formu na sýr:

  • ALM centrum Vizovice
  • Ekokoza
  • Kamír
  • Dobrý sýr

Pište své zkušenosti s formami, kde je kupujete? Ostatní to ocení a hlavně Milan :)

p.s. Milane – materiální vybavení je samozřejmě také změněno :)