Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘kremrole’

To se tak někdy přihodí, že se naskytne hodně šlehačky a je třeba ji zpracovat. Jeden den je koprovka a šlehačková bábovka, druhý den, poté, co jsme shlédli „Díru u Hanušovic“, mimochodem výborný film, kde se však většina scén plyne kolem jídla, bylo třeba zpracovat další várku. A protože jsme již dlouho nebyli v cukrárně, udělali jsme si večerní páteční cukrárnu doma.

Dobrý šlehačkový odbyt (místo sněhové náplně) zajistí kremrole z listového těsta. Výhodou je malý obsah cukru, neboť v kremrolích se u nás vyskytuje pouze jako ozdoba, uvnitř ho netřeba a těsto je cukru prosté.

dscn2215ok

Pravda je, že jsou potřeba kovové trubičky na upečení, ale jinak velmi rychlý moučník. Kremrole jsou následovány žloutkovými větrníky s dvojbarevnou šlehačkou a hlavně a především tmavým odpoledním dortem, jehož výhodou je zase menší množství tuku, neboť dort neobsahuje krém. Jedná se o nadýchaný piškot s dvěma druhy šlehačky. Read the rest of this entry »

veg

Dnes jsem byla po napsání článku Šárky Škachové na DOLCEVITA natolik v rozpacích, že jsem drahnou
kremrole
chvíli nebyla schopná nic moc dělat a užívala si pocit, že někoho náš blog oslovil, ovšem realita je taková, že velmi brzy došlo na já mám hlad a já mám taky hlad a co bude dobrýho? Bude něco sladkýho? Takže velmi brzy ze mne spadla pýcha z virtuálního pseudosvěta a já se pustila zase do běžného kolotoče.
Když jsem dnes třídila mák, napadlo mě, že už vím, co odpovím,až se mě někdo někdy zase zeptá, čím se živíme?! Můžeme s klidným svědomím říci, že náplní našeho života je dělání „mandal“.
Definice Mandaly  je podle wiki takováto:
Obrazy se vytvářejí z obarveného písku, rýžové mouky, či jiného sypkého materiálu. Jejich tvorba vyžaduje velkou pečlivost a trpělivost, čímž představuje určitý rituál. Mandala je vytvářena obvykle při příležitosti nějaké slavnosti či obřadu a její forma se řídí smyslem a významem příležitosti, ke které je vytvářena. Při ukončení slavnosti nebo obřadu, pro který byla mandala vytvořena, je tato veřejně smetena a vržena do řeky, nebo rozprášena po větru.
Každý den si připadám jak tvůrce různých mandal, na poli a na záhoně je to mnohem přesnější, protože díky tomu, že nepracujeme s traktorem lze kombinovat rostliny podle vlastní momentální chuti, rozesazovat mezi košťáloviny podle osobního systému afrikány a měsíček, sázet vysoké k nižšímu a k ještě vyššímu tak, aby to spolu ladilo. S jídlem to často žádné geometrické obrazce nedělá, ale věta – „je tato smetena, vržena do řeky, nebo rozpášena po větru mě přijde každý den k večeru naprosto trefná, geometrie negeometrie. .-)
Protože je poslední den zima a listové těsto potřebuje pro své vytvoření zimu, tak je to jedna z posledních možností upéci něco z listového těsta, než přijde zase podzim nebo nějaká opravdu chladná letní noc. Proto jsme odhlasovali kremrole.
Na kremrole je krom listového těsta nutné míti ještě nerezové trubičky, na které se kremrole natáčejí a dostatek trpělivosti :-)
Suroviny: suroviny zde v receptu na listové těsto.Žloutek na potření. Dále je pak třeba na náplň buď bílek s cukrem, nebo ušlehaná šlehačka nebo zmrzlina.
U nás byla dnes náplň nejprve bílková, posléze zmrzlinová :-) Vědomě neuvádím množství pro bílek a šlehačku, protože je důležité, na jaké množství kremrolí je náplň myšlena. Jedna z variant bílkového krému je tato: 4 bílky, 80g moučkového cukru, 160g pískového cukru.
Hotové listové těsto nakrájíme na proužky – bud rádýlkem- pokud je ohnuté, proože s ním kdosi rádloval něco úplně jiného než je těsto, tak nezbývá, než použít obyčejný nůž. Postupně navineme proužky těsta na formičky, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péci při 180-200st.
Upečené stáhneme lehce z formiček a naplníme krémem, šlehačkou nebo zmrzlinou a pocukrujeme.


Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 3. června 2010 v 23:47 | Reagovat

Naprosto úžasné pojetí kuchařského umění :-) A pak se řekne „kremrole“ :-)

Všichni jsme tvůrci „mandal“, to je vážně trefné přirovnání.

2 Veska Veska | 4. června 2010 v 8:53 | Reagovat

Souhlasím,každý z nás je tvůrcem svých vlastních mandal :-)
A kremrole,trubičky,troubelky jak se u nás říká máš teda upřímně úžasné,hned bych si dala,páč vím jak je těžké udělat ideální lístkové těsto a ještě z celozrnné mouky,takže klobouk dolů
máš můj obdiv a slintáámmmm :-P

3 Hanka Hanka | 4. června 2010 v 14:07 | Reagovat

Já jsem se sem také včera dostala z DolceVita.:-) A moc se mi tu líbí.
Někde jsem tu četla, že blog Co nového na kopci je ve své podstatě odsouzen k zániku, ale já moc doufám, že bude ještě dlouho žít.:-)

4 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 4. června 2010 v 17:47 | Reagovat

[1]: Děkuji opět a znovu :-)za pochvalu, dnes se mnou děti třídily mák, takže nekompromisně předáváme mandalový systém -totiž užít si činnost a nepřivázat se k výsledku do další generace :-))

[2]: Milá Vesko, moc díky – však víš jak to je, doma nepořádek, venku nepořádek, ale na stole plněné kremrole !

[3]: díky, to jsem moc ráda, u nás se nikdy neví dne ani hodiny :-))ale snad chvíli vydrží :-))

5 dadaz dadaz | 7. června 2010 v 9:28 | Reagovat

máte muj obdiv, ja bych se s tim teda nepatlala, a kdyz uz nahodou, tak by to byly takové chcíplotiny placaté :-)

6 Veska Veska | 7. června 2010 v 19:52 | Reagovat

jo takto :-? u nás je momentálně nepořádek všude a na stole pouze vaječná pomazánka páč máme vajec jako divých takže abych je nějak zpracovala ,takže trubička žádná a buchta žádná nezbyla :D
ani knedlíky od pátku né ty snědl mladej v sobotu ke snídani,takže došlo všechno jak zásoba mléka,tak tvarohu a tvarůžky se nedaří uležet,protože prostě mizí jen co trochu začnou sýřit :D za chvíli je budu dělat z 5 kil tvarohu naráz :-D

7 Veska Veska | 7. června 2010 v 19:53 | Reagovat

Takže je mi jasné tvoje množství v receptech :D

8 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 7. června 2010 v 19:58 | Reagovat

[7]: :-D nevím, co bude za pět let !! :-D – a ještě, že ten zmrzlinovač je jen na 2,5l objemu ! :-D :-D :-D