Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘medvědí česnek’

IMG_1778ok-1-1024x768Dostala jsem po babičce stohovací, cca 5l krabice z IKEA a potřebovala jsem zpracovat asi 5 kg másla, tak jsem se vrhla na sušenky a krabice byly bezvadná volba, jak na sebe sušenky nastohovat. Pana domácího běžně různé vychytávky do kuchyně míjí, pokud tedy něco nevyrábím, to si většinou neodpustí své „kdo to bude uklízet? “, když vidí odřezky, pilky, pilníky, hřebíčky – ano, většinou upřednostním hřebíček před vrutem nebo stříbrnou páskou. Proto ho samozřejmě zcela minuly i tyto stohovací krabice. Proto mě velmi překvapilo,  že se mnou zavedl na toto téma ( můj jásot nad tím, jak jsou praktické) dialog.  Otočen ke mně zády reagoval -„ fakt bezvadný tyhle krabice“. Nejprve mi to připomnělo základní poučku jednoho terapeuta, totiž, že ideální interakce je opakování vždy posledních dvou slov věty partnera, pak že dochází k iluzi spokojeného sdílení, ale natolik mě jeho opětovná, osobní iniciativa překvapila, když se znovu ozvalo, „tyhle krabice jsou fakt skvělý“. že jsem byla nucena obejít pana domácího a zjistit, co se mu přihodilo. Měl v podpaždí dvě praktické pětilitrové krabice, úporně likvidoval jejich obsah a pravil, že takových krabic bychom si měli pořídit hodně.

Než se dotluče další smetana na další máslo na uspokojení mé obsesivní potřeby – když už krabice, chce to, aby jich bylo hodně a byly plné různými druhy (jak pošetilé, neb jak krátkodobé), přiložím jednu polévku s medvědím česnekem. A včera jsem ve fóliáku našla super zásobu čerstvých dlouhých lopuchů, tak to si nechám zase na zítra.

Polévka s knedlíčky s medvědím česnekem

 

Na polévku potřebujeme směs zeleniny – mrkev, petržel, celer, cibuli, čerstvou cibulovou nať, žampiony, medvědí česnek, uvařenou rýži arborio, sůl, pepř, bobkový list, miso.

Orestujeme cibulku, nakrájenou zeleninu, přidáme žampiony, koření (kromě misa, to až nakonec) a když je zelenina akorát měkká, přidáme knedlíčky, které vytvoříme z velmi uvařené rýže arborio smíchané s nasekaným medvědím česnekem. Knedlíčky chvilku zavaříme a do polévky na talíři pridáváme půl lžíce miso pasty.

Ptát se zcela tendenčně „Jak se máte?“ je v současné době velmi ošemetné. My bydlíme naštěstí na kopci a voda u nás způsobuje to, že jdou velmi dobře likvidovat buližníky, Read the rest of this entry »

veg
Dnešní den je kopií včerejška – seno, horko, rychlého jídla třeba. Proto obyčejná rýže s
rýže
obyčejnou zeleninou. Jediný neobyčejný je na ní česnek medvědí a domácí homolky.
Česnek medvědí je krásná bylina, zplaňuje a na místě, kam se zasadí, vytváří krásné trsy s listy podobnými hodně velikým konvalinkám. Vonní už z dálky česnekem, má bílé květy a je ohromně zdravý :-)
Domácí homolky – to je zase náš domácí falešný parmazán – štiplavá chuť usušeného tvarohu se solí a kmínem. Vynikající pochoutka na několik způsobů – jak ve fázi zrání jako pomazánka, tak polotvrdé k zakousnutí a nakonec už úplně kamenné – postrouhané na rýži nebo zeleninu. Stačí je jen udělat, uchránit a nandat do třílitrovky, aby čekaly na svou chvíli. Ne vždy se člověk dostane přes první dvě fáze k té třetí – o čtvrté, totiž následné – výrobě olomouckých tvarůžků už ani nemluvím…..
Naše děti nemají moc rádi rýži. Milují jí v rajské omáčce a jinak jí sice sní, ale „ofrňují se“. Dnes, když zjistily, že to bude rýže se zeleninou a viděly rýži s mrkví a hráškem na talíři, prohlásily, že by potřebovaly kečup, protože pak to bude vypadat úplně stejně jako hranolky !! :-))) Ó má domácí stravo, odpusť……!
suroviny: rýže – 500ml, hrášek s mrkví – buď čerstvý – to ještě ne, nebo sterilovaný či mražený. Česnek medvědí asi 7 listů a olivový olej, jemně homolek na posypání.
česnek medvědí
Nejprve je třeba, tentokráte bez restování, vložit do hrnce rýži, dva hrnky, přisypat hrášek a mrkev – celkem 700g, vložit na proužky nakrájený česnek medvědí, zalít pěti hrnky vody, osolit a uvařit do měkka. Po uvaření se zelenina natetelí nahoru, proto je třeba jí trochu s rýží promíchat a v tento moment přilijeme i trochu olivového oleje, cca lžíci. Nandám vše na talíř a posypu dost zásadní věcí – totiž tvarohovými homolkami nebo tvrdými syrečky -jak kdo chce nazvat.

Náš česnek medvědí – na obrázku, je už značně vypelichaný, ale hezké listy na vaření se stále ještě najdou :-)))

1 Veska Veska | 10. června 2010 v 11:29 | Reagovat

Parádní jídlo,jo jasně nechat dojít homolky do stavu homolekj se mě nepodaří ať chráním tvaroh sebe líp ,prostě je dřív snězen :D