Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘štola’

Silvestr, jako už tradičně, se u nás příliš neslaví, lépeřečeno, neslaví se vůbec. Většinou se nás postupně x lidí zeptá, co děláme na Silvestra, my většinou řekneme, že nic, že jsme doma. Někdy jsme sami, někdy se k takovému neslavení doma přidá až 14 lidí. Vždy je to taková sázka do loterie, ale odmítám dělat nějaké zvláštní pohoštění, zvlášť, když většinou každoročně nevíme, kdy to vlastně je :-)). Mezi Vánoci zcela vypustíme jakýkoli tok času a dny, které během roku ještě jakž takž stíháme registrovat, o Vánocích nás prostě úplně míjí, protože návštěvy, pokud chodí, nedodržují nedisciplinovaně víkendy, což nás dokonale zmate a my naprosto ztrácíme jakýkoli pojem o čase. Stejně tak tomu bylo letos. Ale přišli si k nám půjčit z nedaleké chaty pekáč pro odvoz štěněte od silnice a tak jsme zjistili, že je 30. :-)) Žádné veliké přípravy, ale vyndali jsme druhou štolu ze skříně a  naložené papriky v oleji. Jak štola, tak papriky dapadly nad očekávání. Papriky doporučuji nechat týden v místnosti a po týdnu je dát do chladu. Štola se rozkládala tři neděle a stojí za to! Chutná velmi rumově -rum se v ní krásně rozležel. Ale pak se ozvala návštěva, že dorazí a já k těm paprikám nic neměla  a dávat  k nim štolu nebylo příliš košer a tak jsem se rozhodla, že se konečně pustím do dlouho zvažované páně Cuketkovy Pain á l´ancienne -bagety. Chystám se na ně už dlouho, ale pořád jsem to oddalovala a nechtělo se mi, až teď. Tak jsem večer podle návodu zadělala těsto – jenom vodu s moukou, zadělala a dala do chladu mezi okna. Ráno přidala obyčejné droždí Read the rest of this entry »


Vánoční štola – pro mě premiéra. To bych prý na blog nikdy psát neměla, protože pak to spousta lidí prý nebude číst. Ale protože si uvědomuju, že blog není o tom, kolik lidí ho čte, ale o určitém souznění mezi spřízněnými, klidně si to troufnu a jdu s kůží na trh, a až se tady sejdeme za deset let, u štoly desáté (pevně doufám, že mě to rozbalení za tři neděle neodradí, už to bude snad i se zkušenostmi.Nejen, že jsem štolu ještě nikdy nepekla, ale ani nikdy
nejedla. Když jsem jí poprvé viděla u známé, které jí upekla maminka, moje mysl prožívala zrovna jakési sebezpytující období a já si takovou kalorickou bombu odepřela. Časy se ovšem mění. I když ne tak zcela. Pravidelně začátkem prosince si tak nějak přirozeně navozuji přísný cukrový půst – tedy půst od rafinovaného cukru. Nevím, proč to na mě chodí touto dobou, ale docela zdárně se díky tomu prokousávám obdobím pečení vánočního cukroví – většinou to netrvá moc dlouho a je naděje, že až se bude tato štola krájet 24. prosince ne, to u nás všichni čekají na zlaté prase, tak snad 23. nebo 25., že už bude po půstu.
Protože tedy štolu vůbec neznám, vyndala jsem spoustu kuchařek a začala jimi listovat. Hezký večer to byl, ale na jeho konci žádná zmínka o štole, natož recept. Inu, zašla jsem tedy na osvědčené místo – ke Gurmánce a zkusila najít tam a samozřejmě našla . Šárky článek o vánoční štole je nejen přitažlivý receptem, ale i podáním, tak jak je to na těchto stránkách zvykem.  Štola vypadá krásně a tak jsem si řekla, “ jdeme na to!“. Read the rest of this entry »