Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky

[instagram-feed]

Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘štrúdl’

Mnoho komentářů přinesl článek „chlebová motivační na duben„, který snad dosáhl cíle, kvůli kterému jsem ho sem dávala, a to podpořit ty, kteří si nejsou zcela jistí, aby viděli, že každý někdy začínal, že lze skočit do všeho a postupně se s tím vyrovnat a další cíl – totiž na jednom místě si vybrat pro sebe nejlepší recept, nejlákavější fotku.  A tak přidávám druhý motivační článek – tentokrát štrúdlový.  My doma máme moc rádi štrúdl podle receptu mé babičky, který není ani tažený, ani listový,  je to takový rychlý, křehký závin.

Suroviny na něj jsou následující : 250 g másla, 420 g mouky celozrnné pšeničné, 12 lžic vody. Nic jiného. Vše se smíchá, těsto se rozválí a naplní klasickou náplní pro štrúdly, potře svrchu máslem a dá péci. Klasická náplň: jablka, moučkový cukr, skořice, rozinky naložené v rumu, strouhanka.

Pokud potřebuji nasytit rodinu na déle, rozhodně se ubírám ke štrúdlu kynutému, pokud si chci hrát, dělám si doma listové těsto a závin listový, případně závin z těsta podpořeného pivem.

Ovšem klasikou základní, která dostala  nový rozměr po ukázce Rachada, je jednoznačně štrúdl tažený. Na tažený štrúdl dávám vždy nejdříve do mísy cca 400 ml vody, 3 vejce, sůl, asi 50 g oleje, trochu octa a tolik mouky, aby vzniklo pěkné, hladké, jemné a nelepivé těsto – na toto množství ostatních surovin je to většinou ke kilu mouky. Mouku lze vzít jak hladkou, tak celozrnnou, ovšem z hladké mouky vznikne skutečně hodně tažený štrúdl, z celozrnné to bude vždy o něco horší s těsta táhnutím, chuťově však vynikající. Náplň stejnou, jako je nahoře.  Read the rest of this entry »