Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Další ze série bábovek, tentokrát bábovka víděňská neboli Wiener Kugelhupf, mezinárodní
vídeňská bábovka
recept, který jak je asi dost jasné pochází z Rakouska :-)). Vídeňská bábovka je hodně dobrá, je jen trochu hodně mastná. Těsto na bábovku je možné buď třít třecí lopatkou nebo šlehat velikou metlou.  Mléko je potřeba za stálého šlehání přilévat velmi pomalu. Bábovka není nijak extra sladká, výrazné jsou v ní mandle a má zvláštní efekt – díky celozrnné mouce a většímu množství másla je dost hutná, ale zároveň je nadýchaná,není sedlá.Doma sklidila veliký úspěch !
Suroviny:6 vajec, 280g másla, 280g cukru krystal, 360g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 250ml mléka, 1+1/2 prášku do pečiva, špetka soli, kůra z jednoho citronu, vanilkový cukr či na lžíci moučkový cukr s naloženou vanilkou, 50g rozinek, 50g mandlí, tuk a mouka na vymazání formy.
vídeňská bábovka
Nejprve třeme žloutky s cukrem a máslem. Přidáme citronovou kůru, vanilku, mléko a sůl. Ušleháme si sníh z bílků a vmícháme do těsta mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh. Nakonec přidáme rozinky a nasekané mandle. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme zhruba 3/4 hodiny na cca 200st. C. Hlídáme špejlí případně shora zakryjeme alobalem.
Hotovou bábovku vyklopíme a pocukrujeme moučkovým cukrem, ve kterém byla naložená vanilka.


Komentáře

1 Aluna Aluna | 6. prosince 2010 v 9:31 | Reagovat

Bábovka je bábovka! A ta Vaše vypadá opravdu tak, že by se člověk uslintal. U nás jdou bábovky moc na odbyt, máme oblíbené jen tak 3 druhy,které „točím“, ale je o ni vždy boj.

2 Klára Klára | E-mail | Web | 6. prosince 2010 v 20:59 | Reagovat

[1]: :-), mám právě jakési bábovkové období :-)). Když to přijde, tak se nedá nic dělat a dělají se bábovky ;-) :-D

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

Jedna odpověď to “Vídeňská bábovka”

  • Ola:

    Dobrý den, dneska jsem ji pekla.Já dala poloviční cukr a sladká byla dost. I toho másla se mi zdálo škoda dát tolik, kupuji BIO, tak s ním šetřím :-) Ale opravdu byla výborná, tak zvláštně nadýchaná a těžká zároveň.

Přidejte komentář