Znáte Kafe a cigára? Když toho je fakt hodně a vy přemýšlíte, jak něco omezit, poctivě si sedáte a v hlavě rozdělujete seznam na to důležité, nedůležité a to, co se prostě obětuje a pak vyjdete ven, do téměř letního dne, nadšení, jak to máte hezky srovnané. A pak vás napadne, že by to nemuselo být špatný, pověnovat se trochu více seriálu o jedlých bylinách. Resp. vůbec o tom, co roste, aniž bychom se o to my starali, co prostě sebereme a uvaříme, upravíme, přichystáme, bez dřívějšího použití rýče, motyky, motyčky, kompostu, záhonů, jen s košíkem.
Že sice pár příspěvků už tu je, ale takový nějaký ucelený program na tento rok – to by za to stálo. A logicky, když už je to v hlavě srovnané, co je důležité, co nedůležité, může si člověk klidně dovolit něco málo k tomu přidat. Jedlé byliny na tento rok! Dnešním dnem počínaje, však už to taky venku celkem bují a je nejvyšší čas.
V tomto článku zatím jen takový menší rozchodník, abyste věděli, kam se podívat, než napíšete do komentáře svoje oblíbené recepty z divokých bylin. A že pište, případně i posílejte fotky. Celý seriál není primárně určen k publikaci informací ohledně jednotlivých bylin a rostlin, ale jako tip na konkrétní recepty, co se z jedlých rostlin dá udělat, do čeho se dají použít. Nově je publikována stránka Plané rostliny v kuchyni, kde jsou jednotlivé rostliny a k nim přiřazené recepty zobrazeny podle abecedy.
V nejbližší budoucnosti to jsou právě tyto rostliny, které najdeme, když vyrazíme ven
Pár zajímavých tipů na stránky, kde se lze inspirovat
- Celkem zásadní vyhledávací stránka – chvilku se budete orientovat, ale pak je to k nezaplacení
- Velmi hezká a u mě také oblíbená stránka fotohledání nabla
- Další velmi dobré fotohledání
- Můj oblíbený herbář Wendys – kde se lze podívat na seznam jedlých rostlin
- Dále to jsou jedlé trvalky z lužního lesa
- A od Hanaky tip na tuto stránku, kde si lze přečíst právě o jedlých rostlinách, kdy, kde, jak a proč…
- A také Slunečný život – hezký přehled
A už to samo někoho a několikrát napadlo
- Rozhodně nelze zapomenout na Zkvašeno – odkazuji přímo na tagy „divoké rostliny“
- Samozřejmostí je nahlédnutí k Cuketkovi a jeho dalšímu zápisku.
- Jedlé rostliny používá často Eva Francová ze Svatojánu
Z knih rozhodně doporučuji tuto mojí oblíbenou sestavu
Naše květiny je velmi dobrá (naopak botanický klíč vede k velkým depresím při vyhledávání :)
Pokud se vám nechce příliš hledat, je velmi vhodná, především, pokud chodíte na byliny s dětmi, tato fotografická, rozdělená navíc podle barvy květu – velmi jednoduché vyhledávání
A samozřejmě nelze zapomenout na nejlepší herbář, totiž herbář pánů Janči a ZentrichaA hned nyní jeden tip, aby nebylo pozdě! Mrkněte se kolem na pampelišková poupata, už rostou!
Moc děkuji za skvělé rady, v oblasti jedlých bylin jsem úplný začátečník.
Moc děkuji za skvělé rady, v oblasti jedlých bylin jsem úplný začátečník.
Ještě pěkný přehled tady http://slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled/ na konci článku super videa…
Ivano děkuji, přidáno.
Já teda teď nejvíc ujíždím, co se týče planých rostlin, na videích z webu http://www.silaprozivot.com/ Co jsem například nevěděla, jak se dají využít i semínka z divokých rostlin, konkrétně kopřiva a jitrocel… Konzumujeme doma plevel každoročně a celkem pravidelně, ale tyhle stránky mě pro to ještě víc nadchly :)
díky za tip!
Jojo, taky bych se do toho chtěla letos ještě víc obout :-) Jinak velmi inspirativní a ucelené stránky ještě zde: http://divokakucharka.rodovaosada.cz/doku.php
Dobrý den,
na Divokou kuchařku bych moc nesázela.
Autorka tam má uvedený i recept na kostival, i když už je nějakou dobu hodně známé, že kostival se vnitřně užívat nesmí kvůli podezření z karcinogenních účinků. I můj děda bylinkář, který jí kdejakou rostlinu a bylinku (i syrovou šalvěj s obsaženým jedovatým thujonem – ničí se tepel. úpravou) rozhodně ví, že kostival je jen „na mazání“ :-) S tím moderním jezením bylin a planých rostlin bych byla osobně spíše opatrná a hledala, jak recepty využívali nebo nevyužívali naši předci.
Jitko, jasně, ale zrovna u kostivalu bych se nebála, že ho člověk sní kila. Ale jak píšete, všeho s mírou. Co se týče stránek a různých bylinkářských knížek, ono se ty informace často liší, musí člověk umět srovnávat a trošku filtrovat.
Díky Jitko, souhlasím s Hankou, že vlastní rozum je na prvním místě. POkud člověk místo bršlice sebere rozpuk, je to problém. Já osobně jsem se setkala s výborným příkladem, kdy byl v jedné bakalářské práci používán termín – sýry zrající pod mrazem. Ne omylem na jednom místě, ale opakovaně. Práce byla hodnocena, přijata a to jak vedoucím práce, tak oponentem. Možná nečetli :). Asi určitě nečetli, jsou to samozřejmě sýry zrající pod mazem, nikoli pod mrazem. A absolventka je nyní již za svou magisterskou prací, nikoli jen prošlou bakalářkou. A takto je to možné všude. Stačí z její práce citovat a sýry zrající pod mrazem mohou mít svůj další, plnohodnotný život :). Všude je třeba používat vlastní hlavu a uvažovat o zdrojích.
Byliny se podle mě užívaly odnepaměti, možná i více, než kulturní plodiny, hlavně tady u nás v podhůří. Osobně nemám zase tak veliký strach, že by to mnoho lidí přehnalo, protože byliny se musí nejprve sebrat :) a to je první velká překážka k jejich konzumaci.
díky moc za komentář, kdybyste měla jakýkoli oblíbený odkaz, vložte, budeme rádi.
Tak já bych doporučila pesto z medvědího česneku: 3 hrsti nakrájených listů medvědího česneku, hrst slunečnicových semínek, půl lžičky soli, 2 lžíce oliv. oleje. Česnek není potřeba. Rozmixovat tyčovým mixérem, přidat najemno nastrouhanou Gran Moravia (nebo jiný tvrdý sýr).
Vyzkoušel jsem na velikonoční pondělí – bylo nádherně,tak jsme vyrazili po okolí, pupeny několika různých stromů. Mají zajímavé chutě, od aromatické divoké třešně až po příjemný akát. Z toho bych si uměl představit nějaký jarní salát. Křehké černé tyčinky uvnitř příjemně křupaly a nebylo to ani tak nahořklé, jako některé jiné…
Rozhodně a rozhodně doporučuju naložit jako pampelišky viz výše.
Pozor na agat, okrem kvetov je cely jedovaty https://sk.wikipedia.org/wiki/Ag%C3%A1t_biely