Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Ráno raníčko panna vstala…… tak vzhledem  k přítomnosti našich čtyř dětí je asi evidentní, že článek je už od začátku trochu zavádějící :-)) a právě i kvůli tomu časnému vstávání, které sice jako jedna ze dvou z naší rodiny mám ráda a je mi blízké – ostatní jsou spíše sovy, přesto vstát, zadělat, nechat vykynout, zatopit a upéct – to prostě chce morál, který většinou chybí a přesto není nutné na čerstvé a křupavé rohlíky ke snídani zcela rezignovat.  Stačí si večer jednoduše zadělat těsto podle tohoto těsta na konzumní rohlíky nebo konzumní housky – kvásek z kvasnic a když vzejde, tak zadělat těsto, které se ihned zadělané dá do chladu. Skutečného chladu- chodba, meziokno případně lednice.  Brzy ráno pak člověk vytáhne krásně nakynuté těsto, ze kterého umotá rohlíky, pomaže a dá péci. Už to vezme maximálně hodinku.  A proč taky tento recept, protože mi je prostě líto, že nedostaly příležitost takové dobré posypky, jako hrbozrnná sůl, kterou lze sehnat k mému údivu zcela bez problémů nebo jen s malými :-). Stačí jí objednat v místní  zelenině. Nebo s nastrouhanou nivou nebo s vejcem, ve kterém je rozetřen veliký stroužek česneku a pak vše posypáno směsí sezamu a lněného semínka. U nás vede niva,česnek, mák a sůl :-)))

Při tomto postupu doporučuji vřele dělat pouze těsto z půl kg  mouky, pokud je to nesmysl, což třeba u nás je, tak si ráno vyndat z chladu pouze půlku várky těsta a druhou až později. Těstu nedělá příliš dobře, pokud zůstane kynout v místnosti příliš dlouho. Rohlíky jsou potom placatější a po upečení i trochu spadnou. Chce to vychytat si přesně moment, kdy je strkáme do trouby hezky nakynuté, kulaté. Málo je špatně a dlouho je taky špatně.

Ještě jsem dostala radu, že existuje možnost těsto připravit večer, zadělat večer a rovnou umotat a dát do chladu už umotané rohlíky. Ráno jen vyndat a dát do rozehřáté trouby. Zatím jsem to nezkusila, protože když už motám, běhá kolem mě spoustu nohou a křičí- kdy už to bude? Ale určitě vyzkouším také.

9 Odpovědi to “Variace na konzumní rohlíky”

  • Katka:

    Tak jsem taky zkusila variaci na konzummní rohlíky, protože housky a la Klára jsem dělala, ale droždí už mi smrdí, tak jsem si převychovala žitný kvásek na pšeničný a zkusila dnes rohlíky made in děti. Přikládám foto:
    http://nd05.jxs.cz/659/880/b6650661b2_85093821_v1.jpg?1335009363
    Chuťově se to nedá ani popsat…….. :-)

  • Kikus:

    Ach jo…až doposud jsem neměla větší problém s bezlepkovou dietou…ale co chodím na tyto stránky a učím se podle nich péct, jde to Z Kopce :-) nevíte o někom, kdo stejně úžasně peče bezlepkově a naučil by mě to?

    • Milá Kikuš, omlouvám se moc za problémy :-)),ale vydrž, v nejbližší době chystám článek přímo pro tebe, ideeální pro celiatickou dietu. A taky jsem přemýšlela, ten tvarohový koláč Banditčiny babičky- jednou jsem ho udělala bez škrobu – byl taky výborný :-))a pšenice by tam šla nahradit kukuřičnou moukou – jsou tam 4 lžíce. Jinak je to v podstatě tvaroh, vejce a máslo. Díky za důvěru i přes tu nekamarádskost s lepkem :-))

      • Veska:

        Kikuš je to vážně těžké ,že jo koukat na Kopec a neslintat …
        jednu bezmouky roládu :
        5 vajíček,100g cukru,2 lžíce kakaa
        z bílku ušlehám tuhý sníh a lehce zamíchám rozkvedlané žloutky a vmíchám kakao ,
        na plech položim pečící papír a potřu lehce olejem a rozetřu na něj těsto /je toho slabá vrstva)
        dám péct cca 10-15 minut ,po upečení sundám z plechu a lehce oddělím roládu od papíru (krásně se sloupne,někdy jdou od papíru hůř okraje ,ale pomůžu si nožem a jde to)nemusí se stáčet horká ,protože je hodně vláčná a netrhá se /při pečení hodně naskočí a pak zase spadne protože nemá mouku)
        plním : 1 ks (250g)tvarohu a 1 šlehačka,šlehačku ušlehám a až je do 3/4″ ušlehaná pomalu do ní zašlehávám tvaroh, roládu stočím a vršek se může potřít čokoládou a nebo jen tak

        • Kikus:

          Vesinko, děkuju za připomenutí receptu, jsi moc hodná, myslím, že takovouto roládu jsme už i doma zkoušeli a chutnala i lepkářům :-)
          …ale znáš mě, jak já jsem na tom se sladkým :-) …jak jsem psala Klárce, čím dál více mám ukrutné chutě na „obyčejný“ chleba a rohlíky…a neříkám, že občas nepodlehnu…a pak mi to tělíčko vyčítá…takže budu muset fakt něco zkusit sama pro sebe vymyslet a upéct

      • Kikus:

        Vážně něco takového chystáš? Tak to je báječné, to se moc těším. Ta tvarohová buchta by určitě šla bezlepkově, možná bude více lepkavá…
        …ale stejně, jak už jsem párkrát psala, na sladké moc nejsem…ale ten chleba!!!! a rohlíky!!!!! auuuuu!!!!…no popátrám někde a asi něco zkusím zase…problém je, že ty bezlepkové mouky a směsi nejsou moc vhodné na experimentování, to aby si člověk na to pak bral hypotéku :-) Ale fakt je ten, že prostě za těch 30 už jsem té rýže a polystyrenů přejezná a když jsem v sobě odblokovala to pečení, tak to něco chce…

  • modramys:

    No to vypada uzasne mnam:) S tim „uz to budeeee?“ to mame doma dost podobne:)

  • Já to dělám také tak, že večer zadělám rovnou těsto a z ještě nevykynutého umotám rohlíky, housky apod. a pak rovnou na plechu dám kynout přes noc do lednice či na schody na půdu (kde máem snad ještě větší kosu než v lednici). Teď nějak nebyl čas, ale už bych měla své rohlíkové recepty pomalu oprášit, protože vaše fotky k domácímu pečení přímo svádějí :-)

Přidejte komentář