Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Poslední ativity na fóru
Mapa – surovin
mapa
Kalkulačka síly syřidla
mapa
Archiv
Rubriky
Obrázek dne
Odběr nových článků na e-mail

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Přihlásit se
fb twitter

V úterý jsme museli opět narozeninově z kopce, naštěstí jen pod kopec a protože máme Polsko co by kamenem dohodil, máme nedaleko i rodinnou  polskou prodejnu a navíc osvícenou zeleninu, kde bere zelinář místní ovoce a zeleninu, v sezóně tedy i z Polska. Sice mám plný skleník a jeden a čtvrt fóliáku rajčat, ale ta velká jsou ještě zelená a ta  malá sklidí za mě vždy někdo jiný, než tam stihnu dojít :-). Navíc je ráda zavařuju jen nakrájená. A tak nabídka krásných polských rajčat za 9,50 kč mě nenechala vůbec na pochybách, jak to bude letos s naší velikou spotřebou této suroviny. Jeli jsme s vozem a tak přidat 10 kg rajčat je pro kobyly jako nic.

Domácí kečup ovšem je tak dobrý a děti se neošklíbaly a dokonce prohlásily – no dobrýýý, s vařečkou v puse a červení až za ušima, že jsem včera sedla na kolo a jela pro další várku. Byl to takový osobní kardio-trénink. Přijela jsem do zeleniny úlně rudá, protože byl celkem silný protivítr a já, v hlavě – že chci závodit sama se sebou, místo abych se vezla, tak jsem šlapala a šlapala. Zaplatila jsem 20 kilo rajčat a vedle jednoho stánku s grilovaným seletem a za řevu horské dráhy – pod kopcem je zrovna pouť,  jsem je začala cpát do tašek a do bedýnky na nosiči. Měla jsem limit do hodiny doma, ale už na rovince pod kopcem, když jsem měla na přehazovačce nejmenší tác a největší kolečko, kopec před sebou a nemožnost přehodit si ještě někam jinam, ten protivítr, co byl při sjezdu a logicky měl teď být tedy do zad – ten jsem tedy vůbec necítila, prevít se buďto zklidnil, nebo otočil, takže do hodiny jsme doma nebyla. Asi jsem moc dlouho nakládala ta rajčata .-))

Na 18 středních kečupových sklenic je třeba : 10kg rajčat, 1 kg cukru, 3/4 litru 8% octa, 1 kg cibule, 1 kg jablek, 1litr vody, 20 kuliček nového koření, 5 lžic mleté papriky, 50 kuliček pepře, 4 lžíce soli, 10 bobkových listů, 10 hřebíčků, 1 skořice celá, 4 lžičky skořice mleté.

Nejprve ze všeho omyjeme rajčata, vložíme je do hrnce, podlijeme litrem vody a trochu namixujeme. Pokud není k dispozici mixér, tak rajčata pokrájíme. Přidáme ocet, cukr- vzhledem k tomu, že každé rajče je jiné, každý má rád kečup jinak sladký, doporučuji přidávat cukr postupně a ochutnávat ,  oloupaná a na čtvrtky nakrájená a jadřinců zbavená  jablka,  oloupanou a na čtvrtky nakrájenou cibuli a koření. Lze dávat do čajového sítka, ale já vědomě dávám přímo do kečupu – skořici celou nakonec vyndám při nalévání kečupu, ostatní koření mixuji s rajčatovou hmotou posléze.

Hmotu je teď už potřeba jen vařit. Jediné, na co je třeba dávat pozor, tak aby nebyl moc veliký plamen  a rajčata se nepřipálila.  Jinak vařím a vařím. Když hmota vykazuje konzistenci úplné kaše, znouvu pečlivě rozmixuji. A opět vařím. Celé jsem vařila minimálně 10 hodin na boku kamen. Kečup musí ztratit minimálně čtvrtinu svého původního objemu. Po tom, co klesne o čtvrtinu v hrnci, tak mixuji potřetí.

Vznikne velmi kompaktní hmota, kterou není třeba nijak pasírovat. Neodděluje se již voda od pevné hmoty, kečup získá sytější barvu a je chuťově velmi dobrý. Lze samozřejmě ochutnávat a dochucovat kořením dle libosti.

Takto hotový kečup pak přes trychtýř nalévám do vymytých kečupových lahví, lze samozřejmě použít i zavařovačky, naskládám do zavařovacího hrnce a steriluji při 90*C 30 minut. Zavařené lahve ještě skládám do přepravky a přikrývám peřinou.

16 Odpovedi na “Vynikající domácí kečup”

  • Klaro, dekuji za tento recept. Dnes jsem zkousela udelat kecup poprve a pouzila jsem ingredience dle vas, akorat v rozdilnem mnozstvi. Vysledek je skvely. Nevarila jsem ale deset hodin, ale asi jen dve, protoze prece jenom nemam kamna ani trpelivost! Ale konzistence je uzasna, chut taky! DIKY!

  • avatar jory:

    Vynikající kečup – s přídavkem 6 kusů červené řepy, více soli, více cukru, a 2 špagetových dýní bez slupky a jader. Vařila jsem hodinu, poté byl obsah vhodný k mixování, nalévání do skleniček a následnému zavařování. Přeji krásné dny na kopec.

  • avatar sentinella:

    Zdravím :-)
    právě jsem kečup podle vašeho receptu dovařila, tedy jen ze 2kg domácích rajčat a ,musím říct, že je luxusní… hodně sladký, ale to mi vůbec nevadí :-D
    Jana

  • avatar Majdulenka:

    Zdravím na kopec ,
    díky moc za recept na kečup , včera jsem měla premiéru s domácím kečupem a dopadlo to výborně , díky Magda.

  • avatar OLINKA:

    AHOJ VŠEM,DÍKY ZA PŘIPOMENUTÍ RECEPTŮ NA KEČUPY,FAKTEM JE,ŽE RAJČÁTKA SE LETOS VÁŽNĚ NĚJAK ,,NADURODILA,, A TO DOKONCE I MÉMU 18TILETÉMU SYNOVI,KTERÝ PŘEKVAPEN POČTEM PLODŮ NESTÍHÁ SNÍST A TAK MNE NAVEDL NA MYŠLENKU,ŽE BYCH MOHLA VAŘENÍ KEČUPU PO LETECH OBNOVIT. KDYSI JSEM STÍHALA STAROST O 4 KLUKY,MANŽELA,DOMÁCNOST,ASI 20 KRŮT,15 SLEPIC A 70 KRÁLÍKŮ!!! A SAMOZŘEJMĚ JSEM ZAVÁŘELA RYBÍZ,ANGREŠT,JABLKA,TŘEŠNĚ,CUKETY,OKURKY A RAJČATA… KROMĚ KEDLUBEN,CIBULE,KOPRU I BRAMBOR JSEM NA DŽEMY,DO JÍDEL,DO MOUČNÍKŮ ZPRACOVALA VŠE. MOJE ŠPAJZKA BYLA MOU CHLOUBOU,AČKOLI JSEM ZAČALA SE ZAHRADOU AŽ JAKO 27LETÉ PŮVODNĚ PANELÁKOVÉ DÍTĚ A TO SYSTÉMEM POKUS-OMYL. ZPĚTNĚ SI UVĚDOMUJI, ŽE MĚ ZA TO NIKDO NEPOCHVÁLIL A ASI SI ANI TOHO NEVŠIML. CO MĚ MRZÍ,ŽE NEJMLADŠÍ SYN SI NEPAMATUJE NA MOJE ZEMĚDĚLSKÉ ,,VÝDOBYTKY,, /BOHUŽEL PO PŘESTĚHOVÁNÍ NA NOVÝ POZEMEK JSEM UŽ NESTÍHALA KROMĚ ZAMĚSTNÁNÍ A RODINY NIC/ TAKŽE SYN BYL PŘEKVAPEN CO SLYŠEL OD STARŠÍCH BRATRŮ A PROTOŽE JE MILOVNÍK KEČUPU–MOHL BY HO PO LITRECH–TAK HO NAPADLO,ŽE BYCH MOHLA OPRÁŠIT SVOJE UMĚNÍ,ABY PRÝ I ON Z TOHO NĚCO MĚL!! TAKŽE DÍKY ZA RECEPTY,V PODSTATĚ SE VRACÍM DO MINULÝCH LET,KDY JSEM PRO DĚTI STÍHALA COKOLI. A JEŠTĚ NĚCO:OCEŇUJI OMLUVU MARTINA-JESTLI TAKOVOU SEBEREFLEXI UPLATŇUJETE I V SOUKROMÍ V PARTNERSKÉM ŽIVOTĚ TAK TO VÁS CENÍM–(být mladší asi bych toužila se s Vámi potkat). V MÉM ŽIVOTĚ MUŽI TOHLE NEDOKÁZALI NIKDY A ŽE DŮVODŮ PRO OMLUVU MĚLI DOST… VŠEM ZDE ZÚČASTNĚNÝM PŘEJI HEZKOU NOC A PŘÍJEMNÉ ZBÝVAJÍCÍ DNY ŽIVOTA. OPATRUJTE SE A ,,ZAVAŘOVÁNÍ ZDAR,,!!!!! OSTEPANKOVA@SEZNAM.CZ

    • avatar pavla:

      Dobrý den paní Olinko,děkuji za recepo na kečup.Hned ho jdu zkusit.Jsem máma 4 dětiček,i,když 2 už jsou dospělé,následovaly jsme menžela před 10 lety na venkov,já coby Pražák jsem k zavařování neměla příležitost,ani čas,teď to zkouším,setkává se to s úspěchem,což je vzpruha,určitě tento Váš kečupík bude chutnat i našim.Jste kabrňák(šikulka,co má sílu)a obdivuji,co jste všechno stíhala a zvládala!!!!Hezký den Pavla.

  • Taky děláme obdobný kečup – některé suroviny vynecháváme. Ale je úžasný… :)

  • Přeji hezkou neděli na kopec…dělám kečup téměř totožný…letos pouze z 10 kg rajčat…přidávám tam akorát předem uvařenou bulvu nebo dvě menší červené řepy na 2 kg rajčat…kečup má krásnou temně červenou barvu…Magda

  • avatar Martin:

    Zdravím na kopec. Dnes jsme zkusili podle místního receptu uvařit kečup a po přidání 1 kg cukru je neuvěřitelně přeslazený. Děláte kečup úmyslně takto sladký nebo jste se s množstvím kečupu upsala? Díky za reakci

    • Taky zdravím, nepřepsala jsem se, ale znejistěl jste mě. Šla jsem ho znovu ochutnat :-)) Pak jsem si vzala své knížky zavařování a ve všech se mi objevuje cukr od 70 g /1 kg rajčat až po 120 g/1 kg. Tak jsem ještě zkusila google a tam jsem našla recepty- nejméně cukru 0 a nejvíce 2 kg cukru na 5kg rajčat. Normál 800g-1100g na 10 kg rajčat. A nakonec jsem si došla pro Heinz, který obsahuje jen rajčata a cukr a sacharidů má 24g na 100g. Vzhledem k tomu, že samotná rajčata mají 3g/100g tak tam musí být na kilo 200 gramů cukru, na 10 kg pak dvě kila cukru. Tolik domácí statistika mých kečupů -). Možná ale máme jen skutečně přeslazenou chuť a ten 1 kg cukru na 10 kilo rajčat je hodně. Je to náš neoblíbenější :-)

    • Ještě jsem chtěla napsat, určitě máte pravdu, že chuť má každý asi dost jinou, ohledně cukru určitě, bylo asi lépe napsat do receptu, že je třeba cukr přidávat dle chuti, ale když u nás všem tak chutná, že mě to vůbec nenapadlo :-).

      • avatar Martin:

        @Klára: Děkuji za reakci. Poprosím mamku aby dohledala recept, který nemohla najít. Z dětství si pamatuji domácí kečup méně sladký.Shodli jsme se, že takto je to sladké příliš. V další várce ubereme cukr, ale ostatní ingredience ponecháme. Nicméně děkuji za inspirace a dodání potřebné odvahy k tomu pustit se do dělání kečupu.

        Za rešerši ohledně množství cukru taktéž děkuji:) Asi jsem jenom zvyklý na pálivé, a sladkému se až na výjimky vyhýbám. Proto mi to může přijít příliš sladké. Pravda je, že malé děti ocení spíše sladký než pálivý kečup…

        Když jsem si po sobě přečetl ten původní příspěvek, tak vidím, že by mohl působit útočně. Určitě tak nebyl myšlen. Proto sem rád za věcný komentář a váš nadhled:) S Pozdravem Martin

        • Milane díky,před jednadvaceti lety bych byla nekompromisně na vaší straně. Po této době strávené s panem domácím, s neuvěřitelně rychlým metabolismem jsem se pomalu chuťově přesunula – ke své škodě, na jinou stranu cukrové škály :-). V každém případě poopravuji i recept o nabádání k vlastní ostražitosti ohledně cukru.
          Budu ráda, když napíšete recept vaší maminky. Krásný den …

      • avatar Danka:

        Protože i mě letos zavalila lavina rajčat (bohužel nic jiného se nám ve skleníku neurodilo), tak jsem zkusila uvařit kečup podle vašeho receptíku. Ale k vaší diskuzi o množství cukru – asi máme extra kyselá rajčata, protože já jsem musela cukru dát o něco víc než máte v receptu. A je moc dobrý, i dětičky si pochvalovaly :-)

  • avatar janka:

    Tak teď vařím taky kečup, ale podle svého receptu, mám tam ještě navíc červenou řepu a papriky…ale tedy tak dlouho ho nevařím, jen mě trochu překvapuje, že ta rajčata podlíváš, protože i tak mají sami dost vody…a budu ji dlouho vyvařovat…

    • Milá Janko, díky žes napsala. Mimochodem, tvůj kečup byl vynikající a budu ráda,když napíšeš recept, hned jak dozrajou naše rajčata, tak bych ho zkusila. S tou vodou- já se tomu vnitřně nejprve taky bránila, ale pak jsem zjistila, že je to lepší, že se krásně rozvaří komplet kůra a prostě je to dobrý :-), jinak kdysi jsem dělala přímo z kečupových keříčkových rajčat a ten byl vůbec nejlepší, ale tu vodu jsem tam měla taky :-)). Papriky nedávám, protože jich tady vypěstuju hrozně málo, jsme moc vysoko a nechce se mi kupovat další surovina.

Reagovat

Current day month ye@r *

Optionally add an image (JPEG only)