Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Lichořeřišnice je nejen krásná letnička, pikantní zelenina, ale také hodně zajímavá bylina. A právě jako bylina nás bude hodně zajímat. Drogou lichořeřišnice jsou semena, květy, listy a také šťáva.  Šťáva z lichořeřišnice větší – šťávu lisujeme a užíváme vnitřně – na záněty horních cest dýchacích, při chronických zánětech plic, záněty močových cest.  Já osobně lisuji tím způsobem, že rostlinu rozmixuju ponorným mixérem a pak vylisuji čím to lze. Po celou dobu vegetace lze sbírat nať, listy a květy, po dozrání pak semena.

Lichořeřišnice obsahuje silice, isothyokyanát benzylnatý, draslík, bílkoviny, olej a látky, které se vylučují především močí a plícemi. Z toho také plyne, že její hlavní účinek je v oblasti ledvin – tady je široké spektrum působnosti. Droga působí na stafylokoky, streptokoky, escheria coli, salmonely a podobný účinek v menší míře se projevuje i u dýchacích cest. Je to jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.

Lichořeřišnici můžeme používat čerstvou. Pak volíme čerstvou šťávu v dávce 30-40 g šťávy. Nebo lze udělat salát – 50 – 60 g salátu. Pokud drogu usušíme, ideální je lihovodný roztok, případně obyčejný nálev. A to 3x denně 350 ml nálevu. Největší účinek od požití nastupuje po 8 hodinách, ale již po dvou začíná lichořešišnice „najíždět“. Po 16 hodinách pak odeznívá. V každém případě by se léčebná kůra lichořeřišnice neměla používat kratší dobu, než 10 dní.

Pro lihovodný roztok je samozřejmě důležité udělat si tinkturu. Tu dělám poprvé v srpnu z celých částí rostliny – zalévám 80% slivovicí a podruhé na konci září, kdy zalévám zralá semena. Lihovodný roztok pak funguje jako nálev ze sušené lichořeřišnice s přísadou 20 kapek lichořeřišnicové tinktury.

Lichořeřišnice se také používá na vlasové tonikum, kdy bereme 100 g natě lichořeřišnice, 100 g listu kopřivy, 100 g natě brčálu barvínku a 25 h kuchyňské cibule. To vše se naloží do 0,7 litru 90% lihu a uloží na tmavém  a teplém místě na 14 dní. Pak se vše přefiltruje a vtírá po umytí do vlasové pokožky. Ovšem pozor, pouze jednou za 14 dní. Stejně tak odvar  z natě lichořeřišnice se používá na proplachování vlasů proti lupům.

Tato bylina je však vynikající i v kuchyni, kdy lze nakládat poupata a nezralá semena podobně, jako se nakládají kapary, do octa. Samozřejmě na saláty, kde lze použít jak listy, tak květy a na obalování květů, podobně, jako je tomu u květů dýňových.

 

Použitý zdroj: Herbář léčivých rostlin Jiří Janča a Josef A. Zentrich

26 Odpovědi to “Lichořeřišnice”

  • Marie:

    Na záněty močových cest jsem velice trpěla. Zbavila jsem se této nepříjemné nemoci tím, že jsem dostala od známé lékárnice recept na výrobu tinktury z česneku. Do 1/2 l slivovice 50% se naloží 250g nerezovým nožem utřený česnek. Nechá se 14 dnů ve tmě louhovat s občasným protřepáním. Potom se přecedí přes pláténko a užívá se nalačno 14 kapek a zapíjí se sklenicí mléka, dalších 14 dní se neužívá a znovu opakujeme do úplného využití. Dříve jsem se jen živila atb. a neustále se mi to opakovalo. Po této česnekové léčbě mám asi 35 roků pokoj. Marie.

  • Petr:

    V článečku o účincích lichořeřišnice se mimo jiné píše o nálevu, že:“V každém případě by se léčebná kůra lichořeřišnice neměla používat kratší dobu, než 10 dní.“ Rád bych se zeptal, zda tam nemá být správně maximálně 10 dní? Díky za odpověď, Petr

    • Hezký den, nene, je to správně. Jde o to, že lichořeřišnice je přírodní antibiotikum a je třeba ji skutečně brát minimálně po dobu 10 dní. Hezký den.

  • nada:

    Tak to je super postřeh. Lichořeřišnici jsem dřív taky sázela, ale mezi kytky. A vždycky byla plná housenek, tak jsem toho nechala. A vidíte, to mně nenapadlo zasadit ji mezi zeleninu, ty žravé potvůrky se tam vlastně , přes tu řeřišnici ani moc nedostanou,že? Takže příští rok sázím.

    • Jana:

      Dnes jsem si koupila tinkturu L. a jsem zvědavá co se se mnou bude dít. Potom napíšu víc. Potřebuji posílit imunitu a také vidím, že se dá zasadit na zahrádku a užívat veškeré části. Také zkusím a vydržím cca.3 týdny.

  • vlasta-110:

    Neporadíte někdo, jak na dřepčíky? Nechci používat chemii protože jsem ji vysadila abych si udělala tinkturu, ale dřepčíci stíhají „zkonzumovat“ všechno, co naroste ………..

  • hanaka:

    Kláro, prosím tě, nevíš, jestli se může použít i keříčková nebo je to jiný druh a k léčivým účelům se nehodí?

  • theo_phil:

    Da se pouzit i na pesto? Mam ji ted docela dost a moc se mi nechce do te stavy a tinktury…

  • Anonym:

    Kláro, utíkám se k Vám pro radu :). Naše dcera (4) měla během 4 týdnů dvakrát angínu. Po týdnu co do brala penicilin má opět zvětšené,červené mandle a na nich povlaky. Je jí i cítit z pusinky. Teplotu nemá. Tak se mi nechce k Dr,protože mám obavy, že dostaneme zase antibiotika. Tak mne těd napadlo,jestli by nepomohla lichořeřišnice? Jo a ve školce měl jeden klouček streptokoka. Co myslíte? Lucka

  • mellorn:

    lichořeřišnice je výborná jako první pomoc při prvních příznacích zánetu močových cest. Mám ji doma jako tinkturu.

    • llanka:

      Prozraďte mi prosím užívání. Mě totiž zareagovala jedlá soda víc než lichořeřišnice s ní to byl účinek nulový.

      • Dávkování je v článku, ten článek je o tom, že lichořeřišnice se používá hlavně na urologické neduhu, nejlépe jako lihovodný roztok. Čaj ze sušené lichoře. a do toho 20 kapek tinktura.

        • Jana:

          Mohla bych se zeptat kde je její stanoviště? Kolik sluníčka a vody snese? Díky

        • lanka:

          Děkuji – dávkováni v článku jsem si všimla – zajímala mne přímo zkušenost mellorn. Příliš často díky zánětu močových cest končím na atb. Posledně to bylo dokonce 2 hodiny po nástupu. Holt asi to bude tak že když už je něco opravdu silné tak příroda stačit nebude.
          Jedlou sodu obvykle používám v začátku a buď to dokáže utnout a nebo bohužel.

          • Jasně a můžu se zeptat, jakým způsobem používáte právě sodu? To je docela zajímavý, díky moc a hezký večer.

            • lanka:

              Dané „bakterie/viry“ prý nerady zásadité prostředí. Mají radši kyselé. No a to je to co soda udělá nejen v žaludku ale i níž při průchodu tělem. Takže v podstatě nijak moc neřeším namíchám do vody a snažím se vypít ve sklenici tolik co jsem schopná polknout. (Žádná dobrota to teda není.)Největší dávka před spaním. Přes den menší a zato častěji když je nejhůř.
              Ale ani to občas nepomáhá. :-(

            • Bezva, díky moc, to mě nikdy nenapadlo. Lichořeřišnice, když je dobře udělaná tinktura, tzn. silný alkohol a je jí tam hodně – nejlépe uzrálé, trochu podrcené plody, je to nedostižná bylina. Běžně do čaje, dvacet kapek, ale pro dospělýho je ještě lepší přímo na lžičku nebo cukr.

          • mellorn:

            omlouvám se za pozdní reakci, teď jsem tady nějakou dobu nebyla. Mám tinkturu z lékarny, v každé lepší ji mají a dávkování je na obalu, 2xdenně 15-30 kapek. Já to koupila pro psa, protože jednou měla náběh na zánět močového měchýře, ale naštěstí k tomu nedošlo. Ale moje známá se zbavila častých infekcí právě díky lichořeřišnici. Samozřejmě na rozjetý zánět je to málo.

  • Jitka:

    Já bych ještě dodala něco zahradnického – lichořeřišnice je velmi lákavá pro škůdce a tak vlastně chrání vysazenou zeleninu, hlavně z čeledi brukvovitých. Tím se utěšuji, když mi ji každoročně totálně sežerou dřepčíci :-)

    • Tytka:

      Aha, tak proto se na ní ty potvůrky mrňavý zabydlely dokud ji nezlikvidovaly!Chtěla jsem nakládat jako kapary(dát si havajské chlebíčky atp.) a mám z ní prožranou soušku:o(.A dřepčíkům taky moc chutnala roketa!

  • Pipi:

    Bože, Kláro, ty jsi studnice. Vědomostí samozřejmě… :-D

Přidejte komentář