Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Slíbila jsem v komentáři článek o všech dýních, se kterými pracuji, k čemu jsou a nejsou, ale musí to počkat. Neříká se nadarmo – sliby chyby a kolem mě se to hemží vším možným, co od dodělání tohoto počinu neustále odtahuje. Ale bude :). Zatím přidám jeden podzimní dýňový recept na guláš. Než jsem šla vařit, skládali jsme s Hugem cibuli a vázali jí do  copů. Když přišel k cibuli, vykřikl – „Tý jo, to je ale cibule!“ já na to “ Však musí být na celou zimu“ a Hugo „No jo, ale já nejim cibuli, protože je pálivá a česnek taky ne“. „Jenže jako chlap by ses měl naučit trochu pálivý jídlo vyrdžet!“ Následovalo zamyšlení a pak vítězoslavný pohled „No joooooo,  to jooooo, to chlap musí, já taky ťik – ťaky vydržim !!“ :-)

A tak jsme se pak pustili do guláše. Potřeba je logicky cibule, dvě větší, pak dýně – dle potřeby a počtu strávníků, u nás je to dýně vážící cca dvě kila. Sůl, pepř, maďarská paprika. Navíc pak trochu dýně, trochu maďarské papriky, nové koření, bobkový list a další cibule.

Nejprve je nutné osmahnout cibulku, nakrájenou na kostičky, dohněda. Když je osmahnutá, přidá se dýně a malinko podlije vodou. Opravdu velmi jemně. Chvíli se míchá, následuje přikrytí pokličkou a dušení. Když je dýně měkká, rozmixujeme obsah, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, nové koření a hodně, hodně maďarské papriky. Minimálně jeden celý sáček.

Přilijeme tolik vody, aby zůstala omáčka hustá, ale nestála v ní lžíce a ještě povaříme. Můžeme dosolit, dopepřit, případně přidat papriku.

Mezitím si připravíme knedlíky, případně rýži, pokud chceme veganskou variantu jídla a také dochucení guláše. To učiníme tak, že si opět dáme osmahnout cibulku, ale ne již zcela dohněda, protože na ni přijdou nasypat kostičky nakrájené dýně a protože budeme ještě dále restovat, tak abychom cibulku nespálili. Osolíme jemně a opět okořeníme paprikou. Když máme dýni i s cibulkou pěkně hnědou a dýně je měkká, můžeme nalít na talíř ke knedlíkům či rýži omáčku a přidat restovanou dýni.

4 Odpovědi to “Dýňový guláš”

  • Petra:

    Děkuji za recept na kandovanou dýni…včera jsem jeden Gigant krájela na kostičky čtyřiapůlhodiny…a přemýšlím i nad tím gulášem…v každém případě-děkuji za inspiraci :-)

  • irresistible:

    Mam hlad tady z toho cteni a ten gulas me teda dorazil.

  • Pipi:

    Guláš z dýně vypadá ohlomně jedle, mám chuť vzít lžíci a nabrat si přes monitor pořádnou porci A také ten knedlíček bych ráda ochutnala… :-)

    U nás doma se dnes zase pekly dýňové hranolky v troubě s trochou čerstvě namletého pikantního koření a byla jsem nesmírně překvapená nad tou chutí!

  • Tinka:

    Co sa tyka veganskej varianty gulasa, tak tiez nie je problem dat si knedlik. Ja sice veganka nie som, ale robime doma skvele knedliky, kam ide len muka, sol, pripadne rasca (kmin), drozdie a voda. Muky tam idu 2 salky hrubej spaldovej, 1 1/2 salky polohrubej obycajnej, soli asi 1/2 lyzicky, 1/3 kocky drozdia a voda podla potreby. Mozu sa pridat na kocky nakrajane starsie rohliky, ale obvykle to robim bez nich.
    Zarobi sa cesto – huste, nelepive – a necha sa hodinku vykysnut. Potom sa vytvaruju dve knedle. Varit sa mozno mozu aj priamo vo vode, ale ja ich robim na paraku na knedle prikrytom cistou utierkou len v pare vo velkom hrnci. Hotove su asi za 15 minut – treba skusit vpichnut spajdlu.
    Po uvareni sa daju na dosku, popichaju vidlickou a potru olejom. Mozu sa krajat hned, ale mne sa zdaju nadychanejsie, ked trocha vychladnu a znova sa prihreju v pare. Zvysky nie je problem uskladnit v mrazaku na neskorsie pouzitie.

Přidejte komentář