Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Naše nová ultraekologická, ultra nízkonákladová a energeticky spořivá stavba se blíží ke konci. Pan domácí byl dnes přerušen v jejím dodělání, protože slíbil vytahat z nedalekého lesa dřevo s Bábelem a my si díky tomu nasbírali do vozu spoustu jablek a švestek. Udělali rychlomošt a za srdnatého pokřiku dětí „My máme hlad!“, pustili se do přípravy obědovečeře. Inspirována včerejším komentářem Pipi, procházejíc při každé cestě na záchod kolem hory dýní, béřu jednu a vrhám se na dýňové hranolky. Spolu s kvasnicovým primátorem, domácí majonézou nebo její čistě rostlinnou verzí a vařeným novým červeným bramborem je to výborná večeře.

Potřeba je obyčejná dýně, nedělala jsem z moučnějšího hokaida, ale z klasické veliké dýně. Dále je třeba maďarská paprika – na té maďarské trvám, druh papriky je opravdu velmi důležitý. Tato je jemně pikantní, ale přesto velmi jemná. Patří k dražším sladkým paprikám, ovšem na zeleninu stojí za to. Dále sůl a trochu curry. Olej. A ideální je litinový plát do trouby.

Dýni okrojím od kůry a nakrájím na hezké, pravidelné hranolky.  Do mísy nasypeme maďarskou papriku, curry a sůl. Promícháme a hranolky nasypeme do směsi. Obalíme řádně – na dýni se krásně koření nabalí neboť se dýně ihned po nakrájení začne trochu potit a je vlhká. Pak stačí vložit dýňové hranolky na rozpálený litinový plát do trouby a necháme péci. Pozor! Dýně je velmi rychle hotová, stačí dvacet až dvacet pět minut.

Pak stačí už jen slít uvařené brambory, udělat majonézu a zelný salát. Na salát je třeba den odleželé nakrájené čerstvé zelí, osolené a okmínované. Přidáváme hrst rozinek, olivový olej, trochu balzamikového octa, dvě nastrouhaná oloupaná jablka, trochu soli a citronovou šťávu. Vše promícháme v míse a můžeme podávat spolu s dýňovými hranolkami a uvařeným bramborem.

Pipi díky a všem ostatním doporučuji – zkuste dýni jako hranolky !

 

 

Pokud se vám líbí tento zeleninový recept, podívejte se na ostatní recepty ze zeleniny  jako e-knížka Zelenina z Kopce – čisté vařivo bez fotek, s proklikem na webovou stránku.

10 Odpovědi to “Dýňové hranolky”

  • Tanik:

    Dnes jsme měli toto bezvadné jídlo k obědu a bylo jedním slovem delikatesní. Nikdy bych nevěřila, že si takto pochutnáme:-)

  • Pipi:

    Jé, to jsem ráda, že chutnaly! :-) Já jsem totiž kdysi pekla v troubě dýni nakrájenou na větší kusy bez jakéhokoliv koření a myslela si, že prostě vytáhnu z trouby hroznou baštu a hle ono nic. Zkrátka nechutnalo mi, takže jsem dýni pro tento účel zavrhla.

    O víkendu se pan domácí nečekaně pustil do pečení dýňových hranolků a já jsem (trochu škodolibě) čekala od kuchaře – amatéra – chuťové fiasko. Ale asi díky nakrájení na malé hranolky, nebo možná lepší dýně způsobily, že výsledek byl moc dobrý. Pak ale kuchař k hranolkám připojil ještě úžasné marocké koření v mlýnku a z pochoutky se stala delikatesa! Byla jsem úplně překvapená. A sladce pikantní koření typu kari je podle mě k dýni také bombastické.

  • Jé, já taky chodím na záchod kolem dýní :-) Tak nějak jich máme moc, že už ani police, šteláře a skříně nestačí, takže díky moc za každý dýňový recept. Jen se chci zeptat, může se použít i Hokkaidó, nerozblemcne se?

    • michuela:

      Dobré ráno, doufám a těším se, že to u nás za rok bude vypadat stejně, všude samá dýně. Letos jsem jich měla jen asi 20, ale… Nakoupila jsem něco okolo 40 druhů všech možných dýňových semen. Objevila jsem je na jídlo teprve před rokem, ale nadchly mě, hrozně mi chutnají a dokonce je mají rádi i některé děti. Nejraději ji mám grilovanou, jen osolím a opepřím, pokladu tenkými plátky másla a ogriluju v troubě. Když dělám dýňovou polívku, tak ji dělám z ogrilované dýně, jenže občas musíme improvizovat, protože než ji přendám z plechu do hrnce, tak ji prostě sežereme. Pak mýváme obvykle houbovku, kterou skouknu za půl hodiny :o) Kdyby jsme je nestihli náhodou zkonzumovat, tak tu máme asi 200-300 opeřenců, koz a ovcí co si taky rádi pochutnají.

  • Anonym:

    Vypadá to krásně, mně dýně letos fakt nadchly, i když jsem zkoušela jen hokkaido a nějakou její příbuznou. Jsem rozhodnutá příští rok sázet dýně ve velkém :-) Moje drahá polovička však mé nadšení nesdílí. Nemám možnost ochutnat jiný druh a tak se ptám, jsou ostatní dýně – třeba ta, co jsi použila na hranolky hodně chuťově odlišné, nebo jsou to jen jemné nuance? Těším se na dýňový speciál :-)

  • :-) mitmita je v základu chuti sladko pálivá.

  • Dělala jsem je začátkem týdne z muškátové dýně a se směsí koření mitmita (původ etiopská kuchyně složení – sůl, chilli, paprika, kardamon, hřebíček, skořice a hodně pískavice) + olej a česnek. A teba jde to k sobě fakt krásně.

    A kupodivu k nim byl i zelný salát ale ve variantě kefír, žloutek, křen, jablka, dýňový olej a jablečný ocet.

    • Bezva, sůl byla a zkoumám to koření. Já dala kari – což je kurkuma, pepř, chilli, kardamom, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát, skořice a navíc maďarskou papriku. Tak si říkám, že jsme se moc nelišili, že to bylo skoro podobný :-)

    • Golda:

      Dovolím si mírně oponovat. Podle uvedeného složení se jedná o koření berbere, mitmita neobsahuje ani skořici, ani pískavici. Mitmita se nepoužívá na vaření, jen se s ní dochucuje už hotové jídlo. Jen pro upřesnění.

Přidejte komentář