Tak je mi potěšením představit další dva domácí mlékaře. První je z červeného domečku, druhý mikroblog čeká na zítra. Velmi trefný název a sýrař mu je věrný i při výrobě sýrařského náčiní. Ano, čtete správně, při výrobě, nikoli při koupi. Výroba lisu trvala dvě tři hodinky a forma na sýr se povedla velmi.
Sýr z ní vypadá velmi pěkně, má hezky zaoblené hrany, prostě na pohled fešák.
Jsem moc ráda, že se množí mikroblogy, protože každý je úplně jiný, každý originální a jsem přesvědčená, že všechny dodávají odvahu skočit do toho těm, kdo zatím váhají. Díky všem domácím mlékařům, kteří sdílejí své zkušenosti za to.
Tady je červený domeček zaparkovaný a malá ukázka z toho, co se v něm zatím upeklo! …..
Vypadá to, že jsem se v minulém příspěvku trošku předběhl. Ono totiž přinést si domů 20l mléka není jen tak. Jak je známo jsou nejdříve potřeba velké nádoby a to nejen na vaření, ale také na dovoz mléka. Naštěstí jsem sehnal kanistr a u rodičů více objemový hrnec než jsou ty, kterým vládne Mája. Nebylo to uplně ono, ale v sobotu ráno jsem přecijen všechno měl doma.
To jo, ale co forma a jiné náčiní. Byl to dobrej tejden, protože jsme v Tescu narazili na mísu rozměrů tak akorát! Za dvacku..no tak to beru rovnou dvě. Jen to vrtání po večerech to už nechci:-) (o pár týdnů později přišlo na řadu další vrtání měkčích materiálů ale..snad už toho mám dost!) Nicméně si myslím, že forma na goudu se za ty peníze vydařila. Povedlo se mi udělat i pěknou plachetku, ale tu jsem při poslední výrobě shledal jako zbytečnou (snad), takže jsem ji na další práce odložil.
No co bych dál povídal, všechno připravený, mléko doma tak hurá do toho. Popisovat recept krok za krokem to určitě nemá cenu. Ale zmínka o tom, že ohřát mléko na teplotu temperování a pak následně schladit na 27°c..je snad nejotravnější část:) V podstatě se nic neděje a pokud to chce člověk urychlit, tak to aby pořád míchal. To ale jistě mnozí z tohohohle webu vědí. Jaká tohle byla sranda při 5ti litrech na camemberty!..Na očkování kulturou nebylo nic zvláštního..odvážit, rozmíchat a nalejt. Největší radost přišla po 2 hodinách, kdy po zasýření přišel krásný ostrý lom. Už se něco děje a vypadá to nadějně! Super! Při vymýlání sířeniny to už ale taková sranda nebyla. První odebrání syrovátky bylo děsně nešikovné. Nakonec jsem z toho ty 4 litry dostal, ale snad po panácích. Stále mi sířenina zakrývala cedník a syrovátky pro odběr bylo málo. Do příště potřebuju hadičku na odběr. Dávám jí veliké šance, že to pujde líp. Nebo ne? Uvidíme. Každopádně další odběr zředěné syrovátky už proběhl v pohodě. Je půl 4 a já naposledy obracím ve formě a zatěžuji sýr 3mi krabicemi polotučného mléka z obchodu – paradoxní závaží! No co..člověk alespoň nemusí přemýšlet nad vahou, tady jsou to téměř jasně dané 3kg – což by tak nějak mělo odpovídat dvojnásobné váze sýra.
Večer kolem 11 vyndávám sýr z lisu a dávám na schody do chodby. Aby oschunl a schladil se na teplotu solné lázně. 1l vody 180g soli..myslím, že jsem přilil trošku syrovátky ale nejsem si tím už jistý. Měl jsem sýr ještě před vytažením z lysu otočit alespoň na cvíli aby se lisovaná strana pěkně zakulatila – no další poučení pro příště.
Říkám Máje, kdyby se jí v noci chtělo, tak aby sýr kolem 3 hodila do lázně – já určitě nevstanu:-) A co ráno? Jasně..plaval tam. Co se mi ale nelíbilo, že se v roztoku vznáší a horní strana se nesolí. Vzal jsem tedy skleničku do které nalil trošku vody a postavil na sýr..aby trošku klesnul. Po 8mi hodinách mám v sýru obtisklé dno skleničky. S tím už nic nenadělám, ale měl bych si to do příště pamatovat. Nevadí sýr je krásně nasolený a tak šup s ním do sklepa kde je 10-12°C.
A teď už jen to dloooouhé čekání co se stane…jestli to bude k jídlu, jestli jsem něco nepodcenil – a já si pořád myslím že podcenil!!
Naskýtá se otázka k tomu zatížení sýra v solné lázni. Jak solíte „mokrou“ cestou? Zatěžujete, nebo po intervalech sýr otáčíte? Nebo vám snad padne ke dnu a neplave??…….
https://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=347.1
Krásný den!
Jsem sice trošku jinde,ale prosím o radu.
Chci zkusit Tylžský ,nemám odstředěné mléko ,jaký by mohl být výsledek ,pokud koupím 1,5l
odstřeď.mléka ošetřené UHT? ..při dodržení dalšího postupu výroby?
díky pepa
výsledek by byl vyhozené peníze :). To vůbec nezkoušejte, UHT vám prostě a jednoduše nezesýří i kdybyste tam vlil celý kanystr chloridu. Takže možnost je, že si vezmete plnotučné, které máte možnost a seberete ho. Dáte do širokého hrnce, můžete i pasterovat na 60°C, pak rychle ve dřezu nechat vychladit a pak přiklopit a nechat v chladu ustát. Za 24 h seberete smetanu a použijete nízkotučné mléko. Bude spíš takové polotučné.
Díky moc!
Něco takového jsem čekal ,ale lepší je se zeptat ,určitě bych to tam nalil!!
a bylo by po žížalkách dík
ehm, taky propalujem pájkou, ale poněkud jsem se styděla to šířit, neb mi to přijde děsně eklovací, zkrátka fuj
Zajímavý…vymyslím ledasco, ale propalovat pájkou mě nenapadlo;) Tak uvidíme příště!
Mě taky nenapadlo pájkou, dobrý nápad :), my propalujeme dlouhým hřebíkem v kleštích, nahřátým v kamnech :)
No fuj :-D
Dobrý den :-) Gratuluju k snad úspěšnému snažení, s tou obtisklou skleničkou mám tu samou zkušenost :-D Chtěla bych se ale podělit o tip na výrobu formy na sýry. Můj potencionální tchán přinesl odněkud štos kelímků od nakládaných hermelínů (takové ty kyblíčky s víčkem). Jsou téměř stejně velké jako koupené formičky na kamembert. Nejdřív jsme je chtěli taky vrtat, ale zůstávaly tam kousky toho plastu, které by se asi ulamovaly postupně do sýrů. Tak jsme ty kelímky proškvařili pájkou. Sice to smrdělo, ale garáž jsme větrali a bylo to za chvilku. Šlo to dobře, pak jsme si ještě stejným způsobem vyrobili formu na nivu z desetilitrového kýble. Tuhle metodu doporučuju, jde tak vyrobit formu z čehokoliv plastového :-)