Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

 

cc6d4ae854_102041515_v1Tak jsem si tak říkala, že po dnešním pečení bude alespoň na dva dny hotovo, ale to jsem se hluboce mýlila. Dva druhy chleba, dva druhy sýra, mísa másla, šest členů domácnosti a jedna návštěva a mizí to jako o život! Slyším jenom „a ještě pláteček bych prosil“.5c47a9c604_102041393_v1

Oba dva dnešní chleby jsou opravdu skvělé, každý jiným způsobem. Jeden je klasický bochník, který je  vylepšený praženým sladem, díky čemuž dostává neobyčejně tmavou barvu (díky moc Halko).  O tomto sladu bych neměla tušení, neboť nevytáhneme paty z chalupy, jak je rok dlouhý, ale jednou takhle přišel balík, jen tak, byl obrovský a o to větší překvapení bylo, když jsem balík otevřela a v něm několik sladů pražených a také jeden tekutý. Má radost neznala mezí :D.  Kdo by se chtěl mrknout, jsou odsud.

d7c214e062_102041581_v1Bochník sice sám o sobě celozrnný kvasový, ale takovou barvu jen pomocí celozrnné mouky, i například spařené těžko dosáhnout. Sám o sobě je velmi kyprý, lahodný a slad mu dodává skvělou chuť.

 

Ale ten druhý! Moc ráda bych se podělila o svůj nápad udělat takovou buchtu bez cukru, aniž by člověk cítil se býti ochuzený. A z pohledu nás všech u stolu, povedlo se! Tento chléb obsahuje poměrně velké množství jablek, skořici, sůl, máslo a tedy slad. Rozhodně lze sníst krajíček jen samotný, vynikající je pouze s máslem a rozhodně doporučuji i na sendviče.

Na dvě formy tohoto chleba (jedna menší a jedna větší) je třeba 960 g celozrnné přesáté pšeničné lepkové mouky, 40 g droždí, 855 ml vody, 30 g sladu Karafa 3, 27 g soli, 20 g skořice, 270 g jablek loupaných, vyjádřených, 65 g máslaed5e921599_102041391_v1

Nejprve ze všeho si z 260 g mouky, 155 ml vody a 40 g droždí uděláme kvásek. Zamícháme a necháme tentokrát cca 40 min odpočívat (běžně necháváme jen pokud nevzejde, což bývá kolem 5-10 min, tentokrát nespěchejme).

Po vzejití přidáme zbytek mouky, namletou karafu (kdo nemáte mlýnek na obilí, dobře poslouží i mlýnek na kávu), sůl, rozmixovaná jablka na pyré (používám ponorný mixér), skořici, rozpuštěné máslo a vodu.6d5ac77f32_102041394_v1

 

Chléb řádně uhněteme – není to těsto tuhé, do formy ho musíme nandat pomocí stěrky, je polohusté. Vymažeme si dvě formy, jednu větší, jednu o něco menší a naplníme těstem. Přikryjeme a dáme na teplé místo kynout. Kyne cca 3/4 h – hodinu. 34ca2c9f8e_102041395_v1

Po vykynutí vložíme do trouby rozpálené na 210 °C, nezapařujeme a necháme upéci. Po upečení ihned vyklopíme z formy. Za cca hodinu a půl je již možné chléb krájet. Je velmi nadýchaný a jemný.cc6d4ae854_102041515_v1

 

Jedna odpověď to “Jablečný skořicový toustový chleba”

  • Lea:

    Dobrý den, Kláro, vypadá neuvěřitelně lákavě! Mám doma jen tekutou ječnou sladěnku, šlo by to s ní?

    A off topic dotaz – distribuujete ještě kefírové zrno? Kdysi jsme ho získali právě od vás…ráda bych obnovila „chov“ :-).

    Děkuji,
    Lea

Přidejte komentář