Dnešní jídlo je typicky podzimní, i když je třeba sáhnout do zásob, nashromážděných i z léta. Příprava není úplně na pár minut, je nutné prostě vědět, že člově stráví v kuchyni o něco déle, než u restované zeleniny, nicméně je to jídlo velmi chutné a určitě se vyplatí mu svůj čas věnovat už i proto, že je možné udělat celý plech s vyšším okrajem, neboť druhý den jsou kostky velmi dobré studené.
Budeme potřebovat: 1 kapustu, sáček hrášku, sáček cukrové kukuřice, sáček nakrájené mrkve (kdo nemá svou mraženou zeleninu, lze použít mraženou zeleninu kupovanou, kukuřice lze zaměnit za sterilovanou), 2 střední cibule, 5 vajec, 1 menší dýně hokaido, celozrnná pšeničná mouka, olej, svazek zelené petrželky, sůl, zelený pepř, rozmarýn, cca 250 g kysané smetany.
Nejprve očistíme kapustu. Z části kapusty sundáme celé listy, které očistíme a vložíme do horké osolené vody nechat na chvilku povařit, čímž změknou. Mezitím uvaříme v menším hrnci hrášek, kukuřici a mrkev v osolené vodě.
Připravíme si plech s vyšším okrajem, na který nalijeme trochu slunečnicového oleje, rozpálíme a necháme osmahnout cibuli. Jakmile je cibulka osmahlá, přidáme k ní na kostičky nakrájený zbytek kapusty a dále restujeme.
V posledním menším hrnci uvaříme doměkka odsemeněnou dýni hokaido (slupku necháváme).
Jakmile je zelenina uvařená, slijeme vodu z dýně, ponecháme pouze trochu, abychom udělali akorát husté pyré, dýni rozmixujeme a smícháme se zelenou, jemně nasekanou petrželkou.
V druhém hrci slijeme vodu ze zeleniny (nevyléváme, můžeme použít jako vývar do jiného receptu). Hrách, kukuřici a mrkev rozmixujeme.
K hrachu, kukuřici a mrkvi přidáme restovanou cibulku s kousky kapusty (plech neumýváme), dosolíme, přidáme kysanou smetanu, trochu rozmarýnu, přimícháme dýňové pyré a nakonec 5 vajec a trochu pšeničné celozrnné mouky – na zahuštění.
Změklé kapustové listy poklademe na plech, kde jsme restovali cibulku s kapustou. Potřeme hmotou ze zeleniny a dáme péci do trouby.
Jakmile je zelenina upečená, můžeme ji nakrájet na kostky a opatrně, abychom neztratili kapustu ze dna, kostky vložíme do litinové pánve na rozpálený olej. Orestujeme z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší, sypanou výpečky z této zeleniny, která zůstává po nakrájení v pekáči.
Pečená zelenina je velmi dobrá i ráno, aniž by se následně restovala.
Zeleninové kostky jsou velmi dobré i na chlebu.