Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

 

dscn4451ok

Dnešní jídlo je typicky podzimní, i když je třeba sáhnout do  zásob, nashromážděných i z léta. Příprava není úplně na pár minut, je nutné prostě vědět, že člově stráví v kuchyni o něco déle, než u restované zeleniny, nicméně je to jídlo velmi chutné a určitě se vyplatí mu svůj čas věnovat už i proto, že je možné udělat celý plech s vyšším okrajem, neboť druhý den jsou kostky velmi dobré studené.

Budeme potřebovat: 1 kapustu, sáček hrášku, sáček cukrové kukuřice, sáček nakrájené mrkve (kdo nemá svou mraženou zeleninu, lze použít mraženou zeleninu kupovanou, kukuřice lze zaměnit za sterilovanou), 2 střední cibule, 5 vajec, 1 menší dýně hokaido, celozrnná pšeničná mouka, olej, svazek zelené petrželky, sůl, zelený pepř, rozmarýn, cca 250 g kysané smetany.

Nejprve očistíme kapustu. Z části kapusty sundáme celé listy, které očistíme a vložíme do horké osolené vody nechat na chvilku povařit, čímž změknou. Mezitím uvaříme v menším hrnci hrášek, kukuřici a mrkev v osolené vodě.

Připravíme si plech s vyšším okrajem, na který nalijeme trochu slunečnicového oleje, rozpálíme a necháme osmahnout cibuli. Jakmile je cibulka osmahlá, přidáme k ní na kostičky nakrájený zbytek kapusty a dále restujeme.

V posledním menším hrnci uvaříme doměkka odsemeněnou dýni hokaido (slupku necháváme).ed0475450f_65180415_o2

 

Jakmile je zelenina uvařená, slijeme vodu z dýně, ponecháme pouze trochu, abychom udělali akorát husté pyré, dýni rozmixujeme a smícháme se zelenou, jemně nasekanou petrželkou.2bca5ba0d9_102055430_v1

 

V druhém hrci slijeme vodu ze zeleniny (nevyléváme, můžeme použít jako vývar do jiného receptu). Hrách, kukuřici a mrkev rozmixujeme.1b400b46b6_102055432_v1

 

K hrachu, kukuřici a mrkvi přidáme restovanou cibulku s kousky kapusty (plech neumýváme), dosolíme, přidáme kysanou smetanu, trochu rozmarýnu, přimícháme dýňové pyré a nakonec 5 vajec a trochu pšeničné celozrnné mouky – na zahuštění.0868a46195_102055434_v1

 

Změklé kapustové listy poklademe na plech, kde jsme restovali cibulku s kapustou. Potřeme hmotou ze zeleniny a dáme péci do trouby.

Jakmile je zelenina upečená, můžeme ji nakrájet na kostky a opatrně, abychom neztratili kapustu ze dna, kostky vložíme do litinové pánve na rozpálený olej. Orestujeme z obou stran. Podáváme s bramborovou kaší, sypanou výpečky z této  zeleniny, která zůstává po nakrájení v pekáči.bc77aeb91f_102054789_v1

 

Pečená zelenina je velmi dobrá i ráno, aniž by se následně restovala.b8f637d975_102055468_v1

 

Zeleninové kostky jsou velmi dobré i na chlebu.cd2e57661d_102055470_v1

 

Přidejte komentář