Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

b8f44300e6_61801968_o2
Aktualizace: před nedávnem se mi do komentářů ozvala paní, že tento recept je špatný, může být i nebezpečný, a že musí následně řešit problémy s výrobou, které s receptem někteří mají. Po zvážení jsem recept tedy raději uzavřela jako soukromý. Dnes ale přišel tento komentář do jiné rubriky, protože do uzavřeného článku nelze psát, a to sem:
Recept proto znovu obnovuji s doporučením, že mně osobně mýdlo vyhovuje a nedělá nám problémy, ale vyrábíme si ho skutečně jen pro sebe a ve výrobě se nijak nezdokonalujeme, ani ji nestudujeme. Je to prostě mýdlo na praní a na spotřebu. Proto, pokud byste se chtěli věnovat vyrobě mýdla více,  doporučuji najít si stránku, která se věnuje vyloženě výrobě mýdla. Velmi také doporučuji Mydlinku Karolínku.
Výroba domácího mýdla je poměrně snadná, jedinou komplikací jsou děti, které by mýdlo vyrábět neměly, ani by se neměly pohybovat příliš blízko, protože se pracuje se silnou žíravinou – hydroxidem sodným, neboli louhem.

Pro přípravu mýdla si připravíme :

500g tuku – používá se vepřové sádlo, ale v přípradě odmítání živočišných výrobků lze použít ztužený tuk
500g oleje
138g hydroxidu sodného
380ml vody
teploměr, lžíce na míchání, bylinky, hrnec na rozpuštění oleje nerezový , hrnec na rozpuš
tění hydroxidu sodného nerezový, hrnek na odvážený hydroxid, váha a forma na mýdlo.
hydroxid
první krok: vše si připravíme na stůl. Odvážíme si do hrnečku hydroxid sodný
druhý krok: do ccaliltrového nerezového hrnce odvážíme 380ml vody a do té !!! nikdy ne opačně, nasypeme za stálého míchání hydroxid sodný. Je vhodné použít gumové rukavice. Velmi pečlivě rozmícháme. Pozor, při reakci hydroxidu s vodou se v
oda velmi silně zahřeje.
tuk
třetí krok: vložíme do hrnce ztužený tuk a olej a rozehřejeme do tekutého stavu
prilevani
čtvrtý krok: změříme teplotu jak roztoku hydroxidu s vodou, tak tuku. Oba by měly mít 55-60 stupňů C Poté přilijeme opatrně hydroxid do tuku a mícháme. Již mimo kamna.  Mícháním velmi urychlime proces zmýdelňování. Je možné použít také ruční mixér či robota a to nejméně po dobu několika prvních minut. Pokud budeme míchat občas a ručně, proces se prodlouží na několik hodin.
michani
pátý krok: hydroxid se spojí s tukem a stane se z nich táhlá kaše. To je moment, kdy můžeme do mýdla přidat bylinky.
bylinky
šestý krok: hmotu nalijeme do připravené formy, zavřeme a ještě přiložíme složený ručník, aby mýdlo pomalu chladlo. Necháme v teple minimálně hodin. Po této době je možné již mýdlo vyklopit a krájet. Ovšem mýdlo musí ještě několik týdnů vyklopené na vzduchu zrát, protože v této fázi není ještě dostatečně zneutr . hydroxid sodný a mýdlo by nás mohlo nepěkně popálit.
mydlo
a3247d4d91_63992425_o2

Po dokončení mýdla velmi pečlivě umyjeme všechno náčiní a nádoby.

53 Odpovědi to “Domácí mýdlo”

  • Ota:

    Dobrý den, váš recept na mýdlo je perfektní.
    Já jsem ho ještě zjednodušil: 1 litr (917 g, jak jsem později dohledal) řepkového oleje (místo vašeho 500g oleje a 500g sádla).
    Po 2 týdnech mýdlo ztuhlo. pH 8 až 9. Po 3 týdnech myje nádherně, ubývá pomalu, po omytí nezanechává na vaně a umyvadle „mýdlový šum“. Myju se s ním celý včetně vlasů. Na mycí houbičce nebo ve vlasech dokonce pění. Ovoněl jsem ho troškou eukalyptového oleje.

  • Jana:

    Moc zdravím
    Zajímalo by mne zda se do mýdlové hmoty můžou přidávat bylinné tinktury- mají alkoholový zaklad .
    Moc děkuji za odpověď
    Jana

  • ika:

    Dobrý den. Díky za super recept,určitě brzo vyzkouším. Chystám se na heřmánkové. Jen takový fakt hloupý dotaz. Když mýdlo použijete na praní,nezůstávají pak na oblečení kousíčky lístků? Pracuju v potravinářství v bílém a tam by mě hnali.

  • marketa:

    Dobrý den vařila jsem včera podle receptu mýdlo a neupotřebila jsem ho všechno do forem dá se ještě nějak rozpustit ? abych to mohla dodělat ? děkuji

    • Anonym:

      hello nemozitz zeu ire iuz re zwzuw zw zz iz qr uziwze ku uit zžý fzt f trřg rv ta r tzztra a žzzedztr itzrt rr

  • Marcela:

    Dobrý den. Nemůžu nikde najít, kdy přidat do mýdla syrovátkou můžu ji nahradit destilovanou vodu? Děkuji moc

  • Lenka:

    Z chemickeho hlediska: louh slouzi na to, ze reaguje (esterifikuje) se skupinami -COOH (= bambulky, ktere jsou obsazeny v oleji, tuku…) takze je dulezity pomer, louhu NaOH k poctu onech skupin COOH. Vy jste louhu („poctu molekul“ NaOH) dala dle vypoctu 71g spravne, jen jste to rozmisila v mensim mn. vody. Jestlize je hodnota 71g vypoctena spravne, z chemickeho hlediska to nebude problem (z chemickeho hlediska by byl problem, kdybyste tam louhu dala vic, nez ma byt, pak by v mydle prebyval). Problem muze nastat z hlediska technologickeho, mydlo nemusi mit spravnou konzistenci.

  • Lenka:

    Dobry vecer,chtela bych poprosit o radu.Podle kalkulacky sem si vypocitala recept na mydlo.Vypocitala sem si ho na 500g tuku a oleju a 190ml vody na 71g louhu.Coz by melo byt spravne.Ale muj problem je,ze moji nepozornosti jsem dala vody misto 190ml jen 140ml.Myslite,ze je to velky problem nebo budu moct mydlo po zrani pouzit?Jsem zacatecnice,tak budu rada za odpoved.Dekuji Lenka

  • Bohunka:

    Milá Klárko, moc děkuji za další recept. Už podle tebe a tvé knihy dělám sýry a nyní jsem zkusila i mýdlo. Úžasné stránky plné inspirace.
    Krásné dny.
    Bohunka

  • Lucie:

    Pokud mýdlo netuhne, což je tady docela častý problém, zkuste použít ponorný mixér- moje osobní domněnka je, že se mýdlu lépe tuhne bez přístupu vzduchu, takže ponorný mixér, který mixuje pod hladinou funguje, zatímco šlehač ne…. :)

    • To je opravdu dobrý postřeh. Míchala jsem půl hodiny ručním mixérem s metličkami a nic a když jsem ho vyměnila za tyčový mixér, během pár vteřin z toho byl „puding“.

  • Vlaďka:

    Dobrý den, prosím o radu. Použila jsem recept 500g sádla a 500g oleje, dále 380 ml destil. vody a 13,8 dkg louhu. Čekala jsem až bude teplota asi 30 stupňů, pak jsem směsi smíchala a nalila do formy. Po 24h jsem mýdlo vyndala z formy a krájela na dílky, jenže se mi kusy odštípávaly od nože a nedrží tvar. Kde dělám chybu? Moc děkuji!

    • Lucie:

      Já osobně bych ho nechala asi ještě trochu dozrát… Třeba to pomůže… Ještě je možnost, že je mýdlo moc alkalické- zkuste pH papírky, mohly by objasnit problém :)

  • Katka:

    Zdravím, právě proběhnul můj první pokus o mýdlo, ale asi jsem někde udělala chybu v postupu, suroviny jsem přesně odměřila, teplotu jsem měla do 60 stupňů a to chudák mýdlo vůbec při míchání mixerem vůbec nezhoustlo do kaše :( teď čekám, co to udělá, konzistenci to má spíš jak mýdlo tekuté :(. Olej jsem použila slunečnicový,co používám v masérně, zda to nebude tím.

  • Hanka:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda se dá smíchat 250g sádla a 250g rostlinného tuku? A také jsem se chtěla zeptat, jestli se dá hmota před bylinkami a ovoněním a obarvením rozdělit na dvě části a udělat dvě druhy mýdla? Děkuju za odpověď :-)

    • dagmar:

      Ano,jen na to potřebuješ ještě jeden hrnec.Já jsem dělala najednou 3 druhy. Měsíčkové,skořicové a do posledního jsem přidala pár kapek oleje s vůní růžového dřeva a na obarvení červený jíl.Mýdlo jsem dělala jen z olejů.Palmový,olovový a kokosový.

  • Jaroslav:

    Dobry den,Potrebuji poradit s bambuckym mydlem,Rozehrivam v kastrulku na nizke teplote,mydlo mam nakrajene na male kousky a presto tam mam bubliny,nevite jak se jich zbavim.

  • mili:

    Dobrý den,prosím o radu, vyráběla jsem domácí mýdlo ale je i po 5týdnech na povrchu olezlé(když se namočí) a je jakoby cítit hydroxidem. Některé mýdla mají i na sobě neustále jakoby krystalický povrch. Nevím co s tím, jsou na vyhození nebo nejsou ještě dosti uzrále? Myslím že jsem udělala chybu v tom, že jsem je při lití do forem neměla tolik hustá a nalévala jsem je při teplotě 37stupnů, což jsem někde vyčetla. Myslíte že se dají použít?Moooc díky …mili

    • Betty:

      Ahoj, S.M. Cavitch pise, ze je dobre tenkou vrstvicku sody z mydla po vyklopeni z formy oriznout. Mne se vytvari pri vareni olivoveho mydla, u samponu se mi to tolik neobjevuje. Ta soda muze zpusobovat pocit hydroxidu. Teplota byla dobra, husta hmota byt nemusi, staci, aby pred nalevanim za sebou zanechavala stopu po varecce.
      Takze rada: orizla bych tu sodu a pak bych to otestovala na pH. Jestli je do 9, melo by byt v pohode na myti, teda velmi lehce bych to na vlastni kuzi otestovala, nejlepe nekde, kde je kuze min citliva :-)
      Snad to pomuze a zustanes vareni mydla verna, je to uzasna alchymie a to cekani na uzrani mydla… :-)

  • Hanka:

    Dobrý den,

    možná už stejnou otázku pokládal někdo jiný, ale nemůžu to najít…chtěla jsem se zeptat, jestli bylinky přidávané do mýdla mají být sušené, nebo zda je možné je použít v čerstvém stavu, případně naložené do oleje? Díky moc a mějte se krásně!

  • suchahouba:

    Dobrý den, ráda bych se zde diskutujících mýdlařů zeptala, jak to dělají s náčiním, kteřé používají na výrobu mýdla. Máte ho výhradně jen na mýdlaření nebo po umytí se běžně používá? Děkuji Káča

  • Worvik:

    Ahoj Kláro, tak nevím, co jsem dělala špatně. Postupovala jsem přesně podle tohoto návodu. Mýdlo jsem dělala v půlce února a dnes má ph 9. Měřím obyčejnými ph papírky s rozsahem 1-12. Může to měřit nepřesně? Mýdlo mám na tácku přikryté utěrkou. Tak nevím, kde je chyba. Jak dlouho má vlastně zrát?

  • renata:

    Děkuji za recept,teda,Klárko,vy jste neuvěřitelně šikovná.
    Já už jsem se naučila kopírovat odkazy,tak vám sem hodím stránky,jsou zatím jediné svého druhu,co jsem našla a jsou perfektní http://evikevik.blogspot.com/2011/03/ako-vyrobit-doma-mydlo.html
    Jěště jednou děkuji renata od lesa

  • renata:

    Ahoj,díky za odpověď…já stále hledám informace,ale už je to lepší..Na iFauně-nemoderovaná diskuse-ovce a kozy-domácí výroba mýdla a šamponu(omlouvám se-neumím vkládat odkazy).Je tam recept od pana Ryse.Jinak nikde pořádný recept není,dost se pracuje s už hotovou mýdlovou hmotou.Jak vtlačit hotovou hmotu do formiček-tak to je tam receptů dost,ale jak uděat mýdlo od začátku,tak to hledám už týden .Nelepší postup a nejlevnější máš ,Klárko ty.Dnes zkouším recept podle tebe,abych si ujasnila co a jak.Potom mi příjdou kokosový a palmový,meruňkový olej,tak zkusím přírodní a toaletní mýdlo…ahoj renata od lesa

    • Renato, tak jsem se vzchopila, našla tu knížku Přírodní mýdla od Susan Miller Cavitch a pevně doufám, že moc neporušuji copywright, když jsem vám ofotila přímo mýdlo z kozího mléka. Vzhledem k tomu, že je to jen jedno mýdlo z velikého množství v knize, je to spíš reklama. Tak tady je konkrétní recept -)

      https://conovehonakopci.cz/wp-content/uploads/2012/02/mýdlo-z-kozího-mléka.pdf

    • No a tak jsem to tedy z mléka zkusila, nikoli podle toho sofistikovaného návodu z knihy, co jsem vám sem dopoledne dala, ale podle sebe a zatím to vypadá více než dobře. Nechte mi dva dny, než to vytvrdne natolik, aby se to dalo vyklopit z formy- pak i s receptem, zatím jen malý závdavek :-)

      • Anna:

        Jé, to vypadá skvěle, tak to se těším za 2 dny jak bude vypadat a na recept. Ten z knihy taky vypadá dobře. Už se těším na jaro na kozí mléko.

  • renata:

    Dobrý den ,Klárko…Tvůj recept na mýdlo chci vyzkoušet,jen jsem se chtěla zeptat -chtěla bych do tvého receptu přidat kozí mléko-v jakém poměru bych to tam měla zařadit a jestli to tam vůbec lze takto přidat?
    pročítám co se dá,ale všechny recepty jsou s různými oleji a žádný recept není tak po selsku napsán.Děkuji renata od lesa

    • Anna:

      Nad tím taky už dlouho přemýšlím dát kozí mléko do mýdla a někde na internetu jsem i četla, že se tam mléko přidat může, ale nikde jsem nenašla postup. Takže zatím jsem nezkoušela, ale zajímalo by mě to. Anna

    • Milá REnato, je mi líto, nezkoušela jsem zatím mýdlo z mléka. Na netu je dost prodejců, kteří prodávají mýdlo z kozího mléka, tudíž s největší pravděpodobností lze, ale já nezkoušela ani z kravského. Kozí má méně tuku než kravské, což se také asi nějak odrazí. Osobně bych zkusila – pokud budete dělat podle mého receptu, zaměnit úplně vodu za kozí mléko, ale výsledek fakt netuším, jen si myslím, že by to takto mělo jít. Pokud to zkusíte, tak napiště, zajímá mě to. Já to zkusím s kravským, ale netuším kdy :-))
      krásný den Klára

      • Anna:

        @Klára: Až nám koza porodí a bude mléko, tak určitě vyzkouším a pak napíšu, jak to dopadlo. Anna

      • michp:

        ďakujem za pripomenutie receptu, už vyše roka sa chystám vyrobiť mydlo, ale… zakaždým bolo nejaké ale :-)
        trocha som pozmenil receptúru – uvidím, ako sa to odrazí na použiteľnosti mydla.
        maslo som vymenil za loj z mladého capa, ktorý mám v špajzy už vyše roka (nemá žiadne známky zostarnutia), odložil som ho na tento účel a použil som 300g – nemal som voňaví olej (nechtíkový). A použil som kozie mlieko.
        Ďalej som postupoval podľa návodu, akurát na konci som na vôňu pridal 10 kvapiek koncentrovaného levanduľového oleja. Neviem či som to moc dlho nemiešal – použil som tyčový mixér z metličkou – doslovne som hmotu vyklopil do formy a musel som ju utlačiť lyžicou, aj tak sú v mydle vzduchové bubliny. Vyklopiť a nakrájať sa dalo po nejakých 5-6 hodinách. Farbou aj konzistenciou mi pripomína karamelový syr :-).
        Vo forme sa na povrch mydla vyrazili malé mastné kvapôčky – žeby som zle rozmiešal olej? Pošlem Vám fotky na mail.
        Z tohoto množstva surovín mi vyšlo 1100g surového mydla.

        fotka mýdla zde: http://nd05.jxs.cz/207/925/afff40593d_83279507_u.jpg?1328605598 a tady ještě jeden http://nd05.jxs.cz/979/432/5eb8615d7a_83279508_u.jpg?1328605599

        • díky moc. Vzhledem k tomu, že fotky do stránky, aby se zobrazovali přímo v komentáři můžeme dávat pouze my, dala jsem návod, jak to udělat bez nás. Je to pak pro všechny jednodušší. Snad vám to nebude vadit, pro podívání se na fotky se prostě musí kliknout navíc, ale to snad nebude nikomu vadit.

          tak a k mýdlu- bacha- já nejsem žádný mýdlový odborník, já si fakt dělám mýdlo jen na praní. Ale dívala jsem se do knihy, kde jsou dvě stránky popsaných vad. Když je mýdlo extra tvrdé a lámavé, je tam velká pravděpodobnost, že je hodně alkalické, že je tam nadměrně louhu. Chce to v každém přípdě ph papírky a měřit si to. Co se týká skvrn na mýdle, pokud není mýdlo vyloženě pokryto prášekem, který značí alkalický poprašek, jsou to pouze estetické skvrny. Chce to fakt asi zkoušet a zkoušet.

          • Anna:

            Kláro a to žádné z těch mýdel co vyrábíte není na mytí? Já myslela že to domácí mýdlo s tím měsíčkem je i na mytí, nejen na praní.

            • No jasně, že je na mytí, ale já nejsem žádný odborník a nemůžu si dovolit tady napsat, použijte tolik a tolik louhu a pak to bez problémů použijte jako kosmetické mýdlo. To už si musí každý fakt zkusit sám, do čeho půjde a nepůjde, je to trochu alibismus :-)

  • SOS nevíte pomoci, co s mýdlem.. které nechce ztuhnout? asi jsem udělala chybu ve špatném poměru tuku tuhého a tekutého (použila olivový olej a sádlo..) no a už to mám pár týdnů v krabičkách.. a furt to nechce „vyschnout“. Je zde nějaká šance to znovu převařit? nebo je to na vyhoz úplně? (konzistence je asi jako máslo vytažené z chladu po pěti minutách – drží tvar, ale prstíkem tam jamku udělám :-) děkuji moc za případné nápady

    • Ivis:

      Všeobecně olovový olej změkcuje mýdlo a prodlužuje tuhnutí. Já bych nechala mýdlo odvětrat a pak ho nastrouhala do dalsiho mýdla, které budeš dělat v budoucnu. Nebo bych ho dala do Gelu na praní(které si vyrábím. Další možností je pomalé mýchání, nebo špatná teplota mýdla.

    • Ivis:

      A ještě mě napadá, že olivový olej se chová ve zmýdelnatění jinak než ostatní oleje, takže se musí přidat trochu více hydroxidu( záleží i na kvalitě) čím kvalitnější olej, tím více složek nezmýelnatí a odteče z hotového mýdla. Takže ideální je nejlevnější olivový olej z pokrutín (3. stupeň)- ne panenský, zbytečně drahý a zbytečně komplikovaý na zapracování

  • mellorn:

    u mydla se mi obrazky nezobrazi, ale treba u Tofu ano,ja se priznam, tomu az tak nerozumim. Vcera to funguvalo normalne, jsem v praci,tak mozna to bude i tim:-)

  • mellorn:

    No super Klaro, libi se mi,ze se s tim moc nemazete. :-)Ja jsem si ted cetla knihu o domaci priprave mydla a uplne me to odradilo,zdalo se mi to moc slozite,prilis nadob apod. Misto zivocisneho tuku lze pouzit treba kokosovy krem+ olej olivovy,ale to je mydelko trochu luxusnejsi vzhledem k cene surovin.

    • mellorn:

      jeste bych mela maly dotaz. Bohuzel se mi nezobrazuji obrazky.Jakou pouzivate formu?

      • díky, odeslala jsem vám obrázek mailem. Je to jen obyčejná plastová krabička s víkem, asi 20×20 cm.Takové to, v čem se prodávali kdysi od Danone čtyři jogurty, nebo něco podobného. Zajímá mě taky, proč se vám nezobrazují obzázky, máte vypnuto? nebo se to prostě nezobrazuje? a jaký os? děkuji za informace a hezký den.

  • cathyc:

    Dobrý deň Klárka.
    Chcela by som sa spýtať kde dostať kúpiť hydroxid sodný? A mám ešte jednu otázku. V historíí článkov sa vyrolujem na také, ktoré na hornej lište neviem vôbec nájsť. Napríklad toto mydielko, alebo recepty z mlieka, zaváranie a pod. Ďakujem za pomoc…

    • Cathy, ty stránky nahoře se snažím postupně dodělat,nicméně stejně tam asi nikdy nebude vše. Pokud chceš najít nějaký článek, vlevo v menu je rozbalovací menu rubriky a každý článek je v nějaké rubrice. Neexistuje žádný, který by někam zařazen nebyl – nebo alespoň ne chtěně :-)))Takže pod rubrikami najdeš vždy. Pak další možnost je ještě použít nahoře v menu okénko „search“ a kdyby to přeci jen neklaplo, napiš a já ráda pomůžu. Krásný večer

      • cathyc:

        no super Klárka, ďakujem. Rady veľmi pomohli…to rozbaľovacie menu na ľavo je skvelé. Na mail odpíšem zajtra a na mlynček sa už teším.Pekný večer….

  • Anonym:

    @Safra: Dobrý den :-), jsem moc ráda,že se hodí mýdlo jako tip na dárek. Přeji, ať se povede co nejlépe. Tak tentokrát tam žádné číslo být nemá, je to tak, že se prostě musí míchat spojená hmota tuku a louhu- mimo kamna – obě hmoty by měly mít zhruba mezi 50 a 60 st. c. Takže si je přípdně obě zahřejeme a poté je již mimo kamna smícháme dohromady. Jde o to alespoň po dobu prvních minut míchat, na což je výhodý robot, pokud budete míchat i dále, jen dobře, protože se tím urychlí značně proces zmýdelnatění. Takže první minuty řádně míchat a pak můžete jen občas, nebo míchat stále a to celé se děje do doby, než má mýdo konzistenci pudingu a nechává za sebou po lžíci rýhu. pak už se lije do forem. Přeji vám hodně štěstí a budu ráda, když napíšete, jak se to povedlo a jestli je tam levandule cítit. Já dělala s měšíčkem a na to, že je to ne přliš aromatická rostlina, je kupodivu také znát. :-)

  • Anonym:

    Dobrý den, to jsem zase já, už máme vaříno, ale při studování návodu jsem opět narazila na šotka, v textu nemáte, jak dlouho se směs hydroxidu a tuku má míchat, a není zde jasné zda se při míchání celá směs má stále zahřívat na vařiči či nikoliv. Jinak děkuji za pěkné tip na dárek k Vánocům. Dělala jsem levandulové :-)

  • Anonym:

    @Safra: Dobrý den, měla jsem na klávesnici asi vypnuté num.lock. Už jsem to opravila. Vodu s louhem je nutné nechat vychladnout na cca 50-60st.C a nalévá se do tuku, který by měl mít také ještě stále 50-60st.¨C. Držím palce, ať se mýdlo vydaří, není to nic příliš složitého,dříve se dělalo mýdlo doma běžně, vždy jednou za čas na čas dopředu. :-) Hezký večer…

  • Safra:

    Dobry den, chtela jsem se zeptak kolik stupnu ma myt roztok hydroxidu s vodou, a tuk, Nejaky Sotek si ten udaj ponechal. Jinak dekuji za clanek, uz mam propravene ingredience, a budu varit, jenom ta teplota me chyby, dekuji Safra

Přidejte komentář