Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Aktualizace čánku zde.
Norský syrovátkový sýr brunost, mysost či flote mysost jsou sýry, které jsou vyráběny úplně
3206468a11_64417488_o2
opačně, než běžné albuminové sýry, u ktyerých se bílkovina vylučuje ze syrovátky vlivem kyseliny a ohřevu. Sýry typu brunost se vyrábějí pařením syrovátky a používají se jako pomazánky. Brunost neboli hnědý sýr, má 35% tuku v sušině. ale existují v Norsku další varianty – mysost od myse = syrovátka, které se rozlišují poměrem kravského a kozího mléka a přídavkem smetany. Flotemysost – ten, který je vyroben jen z kravské syrovátky, což je můj dnešní případ a mager mysost, ktrý má jen 10% tvs. Já jsem tentokrát nepoužívala přídavek smetany a použila jen syrovátku, která zbyla z tvarohu a ze syrovátky, která zbyla po odstředění mléka a udělání balkánského sýra. V USA se tento sýr prodává jako gjetost.
48dd3454fe_64417500_o2
Sýr velmi hezky vypadá, má velikou škálu barvy – od světle hnědé po velmi tmavě hnědou – záleží hodně na přidání smetany a tuku v sušině. Jeho chuť je velmi specifická, chutná trochu nasládle a karamelově a většin ou má silné příznivce a silné odpůrce :-)
Dlouhou dobu jsem nemohla najít žádný recept na výrobu tohoto sýra, až po přečtení velké encyklopedie sýrů a mnoha pokusů zkoušení jsem došla k současnému výsledku. Postup není nijak složitý, je ovšem dosti náročný na energii. Pro mě to není příliš veliký problém, protože vařím na kamnech a pokud topím, nemám s tím problém – ten nastává v létě :-). Na elektrických sporácích je to však ekonomicky asi velmi neúnosné.
e123c1a55b_64417506_o2
Postup : slijeme syrovátku, která zbyla z výroby tvarohu či  sýra. Buď přilijeme smetanu – na 20l syrovátky 1 l smetany, nebo nepřilijeme a paříme pouze čistou syrovátku – to je tento případ. Ideální je velmi široký hrnec, gastronádoba – čím širší, tím lepší, aby byla co největší plocha , ze které se syrovátka odpařuje. Odpařujeme tak dlouho – dnes odpařuji 25l syrovátky, až z ní zbyde tuhá vrstva na dně hrnce. Tuto vrstvu velmi pilně a pečlivě mícháme a když má
7c2b3c3867_64417529_o2
takovou konzistenci, že z vařečky padá dolů do hrnce při zvednutí jen velmi pomalu, nebo vůbec ne, naplníme hmotu do formy – jakákoli krabička. Necháme přes noc ztuhnout v chladu a druhý den již můžeme krájet na plátky, které připomínají svým vzhledem játrovou paštiku a mažeme nejlépe na čerstvé rohlíky.
Z mých 25l syrovátky bez přídavku smetany se nám udělalo 1,5 kg sýr mysost. (a vzhledem k tomu, že doma ho jím jen já – tak je to na dlouho :-)
zdroje: Sýry – velká encyklopedie sýrů ,lexikon- vyd. perfekt 1998 , 80-8046-101-5

50 Odpovědi to “Domácí sýr mysost”

  • Klára:

    Ahoj,myslíte,že se to dá uvařit v pomalém hrnci? :)

  • Petr:

    Zdravím všechny náhodou jsem narazil na tyto stranky a tešim se aš sýr výrobním a ochutnam vyrabym sýry a tvaroh nikdy mě nenapadlo syrovátka pít nebo dokonce z něj výrobyt sýr vlastním jednu kravičku a pár prasátek a u těch syrovátky vždycky skončila tak jsem zvědaví díky petr

  • Stanley:

    Zdravím,
    dnes jsem poprvé zkoušel vyrobit mysost.
    Máme kozenky, takže z kozí syrovátky a do ní trochu smetany ke šlehání z Kunína. :-)
    Vše probíhalo podle návodu. Syrováyka se odpařila, hmota byla krásně hustá, takže jsem to přendal do misky a nechal zchladnout. Po několika hodinách je sýr tvrdý jako kamen a skoro nejde krájet, jen tak jako dloubat nožem…
    Jakou to má mít správně konzistenci??? někde jsem tady četl že to mažete na rohlíky, tak to ten můj namazat nejde ani omylem… :-( Zato bych s ním ale mohl bez problémů rozbít sousedovi okno… :-))
    díky za odpověď Stanley

    • Michal:

      No tak na toto sa práve používa taká škrabka na syr – vyzerá, ako lopatka s podlhovastou dierou v strede… no a s ňou sa stružlikajú „hobliny“ syra. Inak gratulujem k takémuto výsledku, ja nie som dostatočne trpezlivý a vždy mi zostane mäkký – ide síce ľahko rozotierať, ale nie je to ono….

  • Jirka:

    Jsem milovníkem Norska, přírody, kultury, literatury i hudby. Proto je pro mne mysost vžy spojen s krásnou vzpomínkou na čtyři výlety Norskem až k ruské hranici. Syrovátku odpařuji v širokém nerez kastrolu, kozí 4litry, kravskou 1 litr a trochu přisolím. Když hmnota houstne, přeleju ji do teflonovaného rendlíku a zprudka hřeji. Tak se při míchání nepřipálí. Podle délky karamelizace vznikne mysost, gudbrandalsost, a tmavý brunost. Všechny jsou výborné. Jirka

  • Kateřina:

    krásný den :) odpařovali jsme syrovátku po farmáři a výsledný sýr byl opravdu hodně sladký, chutnal jako ta bílá čokoláda v kinder vejci. Tak nevím, má to opravdu ochutnat takto? PS: dělali jsme ho dvakrát a vždy chutnal stejně.

    • Tedy můžu vás ubezpečit, že jako čokoláda v kindervejci nám to nikdy nechutnalo :-). Není to vyloženě sladké, spíše sladkoslané. Má to velmi speciální chuť, ale pokud dokážete vyrobit ze syrovátky něco, co alespoň trochu připomíná kinderčokoládu, sem s receptem :)

    • Kateřino, zkuste ještě napsat, jakou máte konzistenci, barvu, případně i fotku a můžeme zkusit z toho něco vyčíst. Napadá mě jen, přidáváte mléko nebo smetanu? Máte sýr spíš drolivý, nebo hladký? Tmavý nebo světlý? díky a dobrou noc.

    • Kateřino, tak mi to nedalo, taky jsem udělala znovu, ale poprvé v životě jen z asi tří litrů v hodně široké nádobě, potřebovala jsem, aby se to rychle odpařilo a navíc ze syrovátky ze sebraného mléka. Fakt vzniklo tentokrát hodně bílé a byl skvělý, čokoládu kinder tu bílou část mi pořád nepřipomínal, nicméně je možný, že se lišíme v tom. Takže podle mě jí máte ok, jakmile budete dělat z víc mléka, možná i tučnějšího, bude pravděpodobně i tmavší a trochu výraznější. Nebo to moje zkušenost.

  • Věnceslava:

    Zdravím na Kopci,tak se mi podařilo vyzrát na chuti sýru Mysost.Udělala jsem experiment z tvarohu tavený sýr odlila do krabiček od paštiky a do zbytku jsem přidala sýr Mysost v poměru 1:1,ale to je mňamka neni kyselý jen lehce nahořklý a připomíná chutí Ementálovou

  • tera1:

    Díky, rozhodně to zkusím a dám vědět jak to dopadlo.

  • tera1:

    Dobrý večer, je sqělý, že je tu i něco ze syrovátky, díky.
    Myslíte, že by se to dalo zkusit i z jogurtový syrovátky? Je oproti sýrový dost táhlá a množství které vyprodukuju výrobou jogurtů naše slepice nestihnou sníst.

    • Dobrý den, ano, Mysost můžete dělat z jakékoli syrovátky. Po sýru, tvarohu i jogurtu. Určitě to zkuste. Otázka je, zda vám bude chutnat. Je opravdu velmi, velmi specifický :)

  • Věnceslava:

    Zdravím na Kopec,dnes jsem dodělala Brunost je malinko nakyslý,ale dobrý.Odpařovala jsem celkem 5 hodin.z necelých 10 litrů mléka.

    • Milá Věnceslavo, taky vás moc zdravím. Se sýrem Mysost se dá velmi dobře vyhrát. Přidáváním smetany a pak zatíráním na konci. Jen škoda, že těch milovníků tohto sýra tolik není :)

      • Věnceslava:

        Zdravím na kopec,děkuji za odpověď,mně osobně Mysost chutná i máznout na chléb pochopitelně domácí,ale u mužskýho jsem asi moc neuspěla jinak mu mé sýry chutnají,proto mám malý dotaz,jak ho dál třeba ochutit nebo zpracovat,aby neměl tak výraznou kyselou chuť.Při výrobě jsem do syrovátky přidávala 3 šlehačky sladké.Ráda bych si udělala to svoje vlákno,jak píšete abych mohla vkládat svoje výtvory,ale moc tomu nerozumím,jak si to vytvořit.Můžet mi s tím pomoci?Děkuji Věnceslava

        • Věnceslavo, tak to je prima. Udělal jsem vám do fóra přesný návod, zkuste to, kdyby to nešlo, napište a poradím, pomůžu :). Těším se na vaše výtvory moc. https://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewforum&f=56.0

          • Věnceslava:

            Zdravím srdečně na Kopec,tak jsem zkusila se přihlásit na Rajče,to jsem zvládla .Dokonce se mi podařilo vložit dvě fotky do alba.Vlákno jsem zatím moc nepochopila,když by to šlo mi pomoct budu jedině ráda.Věnceslava

            • Věnceslavo, vlákno jsem vám založila, fotky z alba vložila. TeĎ už stačí, kdykoli se příhlásíte na stránku, koukala jsem, že jste přhlášená, tak si jen rozkliknete vlákno a můžete psát další sýry. Když si u těch s toutou fotkou dáte modré tlačítko „edit“, můžete tam k těm sýrům cokoli napsat.
              Krásný večer Klára

    • Věnceslavo, jsem ráda, že jste napsala je to fajn, když se člověk pochlubí s výsledkem, nebo mně to chybí, občas je fajn vidět nějakou zpětnou vazbu. Kdybyste chtěla, udělejte si tady svoje vlákno https://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewforum&f=56.0 a můžete vložit fotku sýrů. Ono je to fajn pro ostatní, když pak vidí ostatní, jak jsou šikovní, a že to doma lze.

      krásný večer

  • Ahojky, zdravím a mám také prosbičku a dotaz ohledně sýrů – chtěla jsem s ezeptat – poprosit o nějaký typ a radu, jaké koření či co jiného přidáváte do sýrů??? Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů :-)

  • Dagmar:

    Sýr jsem podstrčila svým zapřísáhlým odpůrcům v podobě pomazánky. Uvařené bílé fazole jsem rozmixovala s troškou vody, sýrem a vrchovatou hrstí petrželky (přibližně v pom. sýr : fazole – 1:1,5). Pomazánka byla vynikající a Kláře jen opět velký dík za veškerou inspiraci.

  • Jory:

    Krásný den všem na kopec, kvetoucí rajčata a papriky sice říkají, že by mohlo být ještě krásněji, ale aspoň se trochu otuží. Dnes jsem opět pařila:):). Zjistila jsem totiž včera, že syrovátka z cezeného sraženého tvarohu s mlékem při výrobě tvrdého sýra 1. nemá tak ostrou kyselou chuťjako ta obyčejná, 2. je mastnější, 3. navrchu se usadí kysaná smetana, kterou lze sebrat. A tak jsem dala do titanové pánve 2 lžíce této smetany, přidala 20 lžic této syrovátky a začala pařit. Protože jsem však velmi, velmi toužila po tom, aby to bylo aspoň trochu k jídlu, přidala jsem lžíci medu a nechala volně bez míchání odpařovat. Vůně veliká, medová, barva stále světlinká. Ke konci začalo houstnout a tmavnout, když dostala směs barvu mléčných karamel, vypnula jsem, nalila na talířek (tedy spíš shrnula z pánve – už hmota tuhla), a dala do ledničky. Po chvíli nevímproč jsem vyndala z ledničky, posypala drcenými mandlemi a šupla zpátky. Před chvílí jsem ochutnala. MŇAM!! Vynikající. Jemně sladké i kyselé, trochu se táhnoucí jako karamela. Vím, že jsem opět nevyrobila sýr mysost :), ale to nevadí. Hmota nejde mazat, tak ukrajuji nožíkem a slastně mlsám. Mandličky tomu dodávají říz.

  • Jory:

    Děkuji, měla jsem pocit, že se tento sýr dělá i jen pařením syrovátky. Zkusím se smetanou, není problém upotřebit nízkotučný tvaroh.

    • :-) to je docela náhoda, my máme teď takovou obrovskou hroudu mysost na stole. Jasně, já ho třeba dělám jen ze syrovátky, když potřebuju všechnu smetanu na máslo, ale to fakt musí být mysost oblíbenec. Třeba na opečený toast. Zkuste zase malinko s tou smetanou, je to hnědší, krémovější a víc sladkoslaný. Ale vůbec nezaručuji, že vám to bude takto chutnat :-). Ale kdyžtak pak napište, jestli cítíte rozdíl. díky moc a hezký večer.

  • Jory:

    Tak jsem dnes při dopoledním vaření vyzkoušela. Syrovátku čerstvou, z nesebraného mléka. Do titanové pánve jsem nalila 4 dcl syrovátky jen na ozkoušení, zapnula plynový hořák na nejmíň a nechala být. Syrovátka se nevařila a při tom pěkně ubývala. Po 2 a 1/2 hod. se odpařila, stále měla světle hnědou barvu, já jsem začala míchat a pozorovala jsem, jak ten zbytek na dně pomalu tmavne a houstne. Při pěkné barvě mléčných karamel jsem sundala z plotny. Bylo toho 3 polévkové lžíce, nedávala jsem ani do krabičky, jen na talířek a šup do lednice. Odpoledne jsem šla zvědavá ochutnat, těšíc se na příjemné překvapení. Brr, odporně nakyslá chuť, nasládlého nic. Donesla jsem ochutnat sousedům gurmánům, paní to s odporem vyplivla, manžel řekl, že by se na tu chuť dalo zvyknout. Tak mysos do našeho jídelníčku určitě nezařadím. Přesto moc děkuji za nápady na těchto stránkách. Lidé kolem mne se zajímají o domácí výrobu, i s mlékem z automatu se jogurty a tvaroh vyplatí, pokud člověk samozřejmě nepočítá práci a energii. Jen přemýšlím, co se syrovátkou. Dávám ji do chleba, ale to je vše. Vychlazená je výborná na pití, ale nikdo kromě mě ji nepije, vylívat je mi jí líto. Včera jsem přidala do palačinek, doufajíc, že to děti nepoznají. Nepoznaly. Ani syrovátku, ani rozmixované nabobtnalé ovesné vločky a ječné kroupy.

    • Díky za reakci. No, upřímně, sice jsem psala v článku, že se sýrem mysost se to má stejně, jako třeba s Marmite, buď ho máte ráda, nebo je to odporné, ale přesto bych ráda po vašem komentáři upozornila, že je to hodně podobné, jako když někomu dáte ochutnat sýr ze zcela nízkotučného mléka nebo jogurt zcela nízkotučný a někomu pěkně hustý, vydatný smetanový sýr nebo jogurt. Mysost se dělá s přídavkem mléka, ale více s přídavkem smetany. A to je tam nezbytné, protože důležité pro tento sýr je, že karamelizuje mléčný cukr a bez přidání smetany, nebo alespoň plnotučného mléka nelze říci – nechutná mi mysost, protože ta chuť je pak sice podobná, ale chybí jí to, co tomu smetana dává. Chápu, že je to ekonomicky asi náročnější a vzhledem k tomu, že je velká pravděpodobnost, že vám to nebude chutnat a vzhledem k tomu, že se hodně zmiňujete, že na receptech hodně spoříte, vůbec vás do toho nelákám, ale pro ostatní, které by to případně odradilo to jen podotýkám. Díky a hezký večer.

    • zuzana:

      Dobrý den,já dělám palačinky JEN ze syrovátky , používám ji na limonádu a taky ji dávám do buchet.Z.

  • Majka:

    Asi se ptám hloupě, všem je Vám to asi jasné, ale kde seženu syrovátku? Mám přístup jen ke kravskému mléku od místního zemědělce. Děkuji Majka

    • Milá Majko, syrovátka je odpadní produkt jiných výrobků, takže pokud máte možnost mléka od farmáře, máte vyhráno :-)). Stačí udělat domácí tvaroh, návod na tvaroh tady https://conovehonakopci.cz/?p=134 nebo sýr a vše co zbyde, ta voda – je syrovátka a z té můžete udělat mysost. Pokud koupíte deset litrů mléka, budete mít skoro dvě kila tvarohu a minimálně osm litrů syrovátky. Z toho uděláte pak odpaření m mysost.

  • Bára:

    Tak to dělůám na tom sporáku na tuhá paliva už 12hodin a mám odpařenou půlu, dneska pokračování, včera jsem začla v půl 11 a skončila v 22:10. dnes jsem začla v 8:50 a uvidíme kdy skončím:-)

  • Monika:

    Ahojte :) Nachutili ste ma tak som dnes tento syr prvý x skúsila, momentálne mi tvrdne v chladničke, len jedno mi nejde do hlavy, robila som ho z neochutenej srvátky a pritom má slanú chuť, je to normálne? Až zajtra ho poriadne okoštujem, ale ten kúštik čo som dnes ochutnala mal chuť do slana. Ďakujem za rady :)

    • Moniko, tak paráda. Ano, přesně tak, má sladko-slanou chuť. Sladkou tam dělá karamelizovaný mléčný cukr a slanou pravděpodobně minerály, kterých je syrovátka plná. Sýr je ohromným koncentrátem, je to podobné, jako sušené mléko má nasládlou chuť a přitom není slazené. Je tam hodně koncentrovaná forma všeho, co se v syrovátce nachází. Doporučuji vřele na horký suchý toast!

  • Lota:

    Tak mysost pokořen :) Hurá, dnešní den sice stráven komplet u sporáku, ale snad to stálo za to. Dělala jsem z 2,5 l kozí syrovátky + 0,5 l kravského mléka. Odpařovala jsem na klasickém elektrickém sporáku v litinovém oválném kastrůlku. Vykoumala jsem, že nejlepší teplota je cca 80°, maximálně se odpařuje, ale ještě nepřipaluje. Ze začátku (myšleno než hmota začla houstnout, což bylo prvních asi 6 hodin) jsem zamíchala zhruba každých 5-10 minut, prostě vždy, když jsem šla okolo a měla volné ruce. Když hmota začla houstnout, již je potřeba u toho sedět a pečlivě míchat (dala jsem si ke sporáku židli, vedle notebook, pustila si film a míchala a míchala…). Teplotu jsem mírně zvýšila, jelikož jsem neustále míchala, nebála jsem se připálení a houstnutí šlo o trochu rychleji.
    Výsledek byl za 8 hodin, ze tří litrů nakonec přesně 277g sýra. Provoněl celou kuchyň krásně karamelovou vůní, chuťově je již teď úžasný, těším se na zítřek, až bude tuhý. Děkuji Kláro ještě jednou za tento skvost, nebýt tohoto návodu, nikdy by mě nenapadlo, že jde mysost vyrobit doma. Je to sice fuška, ale stojí za to.

    • Loto, tak to je paráda, to jsme moc ráda. Kdybys měla možnost vyfotit kozí mysost, ráda ho uvidím a jsem i ráda, že vím, jaká je výtěžnost z kozího mléka. Byla to hezká akce ne? :-)))

    • Sýry super!!! oba! Dala jsem je s dovolením do nového fóra „kozí produkty“. Tak to jsem fakt ráda. Prostě se tu tetelím :-)))

      • Lota:

        Kláro je to jen díky Vám, že se to tak podařilo. Takže děkuji za Vaše stránky a hlavně trpělivost odpovídat, vysvětlovat a radit. Jinak obrázky těch mých sýrů se mi bohužel nějak nezobrazují, ale možná je to jen nějaká přechodná chyba. Ráno jsem hned jako první s chutí ochutnala mysost a je fantastický. Oproti kupovanému je samozřejmě trochu jiný, hlavně je takový drobivější, ale to je nejspíš tím, že jsem nepřidávala smetanu. Nicméně paráda. Ještě jednou díky.

      • Lota:

        Fotky už se zobrazují, tak pardon za planý poplach :)
        Jinak mě napadlo, že kdo má domácí pekárnu s nastavitelným programem, tak by šlo syrovátku odpařovat v ní (samozřejmě jen menší množství, větší pekárny mají nádobu tak cca 3,5 litru). Že by to samo míchalo… Mám na jednu takovou zálusk, co v ní jdou zárověň dělat jogurty, kvásek atd. a vše jde plně manuálně nastavit. Tak jestli se odhodlám a koupím si ji, tak pak v ní zkusím i mysost.

    • Lota:

      Zatímco první mysost byl vynikající, druhý se moc nepovedl. Chci se podělit o zkušenosti proč. Po prvé jsem dělala z kombinace kozí syrovátka + kravské mléko. Po druhé kozí syrovátka + kozí mléko. Druhý rozdíl byl v tom, že na podruhé jsem trochu lítala od jednoho k druhému a v závěrečné fázi (cca poslední hodina), jsem nemíchala tak poctivě, jako napoprvé, občas se mi stalo, že jsem odběhla, a když jsem se vrátila, tak směs probublávala. Výsledek je chuťově docela nahořklý. Takže poučení: myslím že kombinace koza+kráva je lepší, kravské mléko výslednou chuť zjemní. A hlavně míchat míchat, neodbíhat, nenechat vařit. Jak jsem psala minule, ideální teplota podle mého se ukázala 80-90°C. Přes 90° by to asi už jít nemělo. Pak vznikne nejspíš ta hořká chuť.

      • Loto, díky za informace, myslím, že je to docela cenné zjištění. Ještě bych k tomu docela ráda dodala, že čím je sýr tučnější- čím více smetany, tím je také tmavší a čokoládovější- prý. Mě bylo vždy líto tam lít hodně smetany, takže neodzkoušeno :-)

  • Ahoj, chtěl bych taky vyzkoušet výrobu toho syrovátkovéh sýra, nejsem si ale úplně jistá ve věci ohřívání té syrovátky, má přímo vařit nebo jen na mírném stupni pomalu ohřívat? mám elektrická kamna. díky moc.

    • Libčo, prostě se musí odpařit, takže tak, aby z toho šla co nejvíc pára. Díky té vysoké teplotě i karamelizuje laktóza, mléčný cukr, ale abych nekecala, ten možná potřebuje ke karamelizaci jen delší dobu a stačí mu třeba i teplota nízká. Prostě bych to nechala na větší teplotu, aby to netrvalo věčnost, ale bacha,míchat, aby se to nepřipálilo.

  • Anonym:

    @Lucie: Určitě bych použila pekáček – já použila hrnec, aby to bylo spíše déle. Těch 400g je docela dost, podle mě by stačilo dělat i z poloviční dávky syrovátky. Sporák bere za hodinu dvou plotýnek 7 kč – tzn. za jednu 3,50 takže na poloviční množství by to bralo asi pět hodin, což je 17,50 za energii na 220g syrovátkového sýra – sýra z odpadu. Nepočítám cenu za mléko, z toho bude tvaroh :-D :-D což znamená – 9kč za 100g sýra. Jestli je fakt, že stojí 120kč /100g, tak je to uštření 110 kč – je fakt,že nepočítám smetanu, takže jen stovka ;-) :-D hodně štěstí

  • Lucie:

    @admin: Děkuji za informace, určitě to vyzkouším, napadá mě, mám doma titanový hrnec a ten potřebuje výrazně nižší teplotu než jiné hrnce, co mám. Takže možná by to byla cesta, jak tou energií šetřit. Nebo možná i v litinovém pekáčku, ten je ještě navíc širší, takže by měl větší plochu. V Cheesy obchodě sýr stojí cca 120,-/10dkg. Navíc to mám daleko… Takže by to za to stálo :) Spotřebu našeho sporáku nedokážu odhadnout ani nějak změřit, je dost starý, což je asi problém, navíc elektrický, určitě baští hodně. Uvidíme… Děkuji Vám moc za cenné rady.

  • Anonym:

    @Lucie: Zdravím ještě jednou ohledně toho, co jsem včera slíbila, ale bohužel, žádné dobré zprávy :-D . Z toho včerejšího tvarohu – ze syrovátky co zbyla, tedy z šesti litrů +125 ml smetany, jsem během dneška udělala sýr brunost a trvalo to celých 9 hodin v osmilitrovém hrnci. Což je na elektrický sporák asi příliš.Je tedy pravda, že kamna jsem neregulovala dostatečně a nešly pořád naplno,mohlo by to být na el. oněco rychleji.
    Množství byl 430g sýru tedy zhruba 8% množství syrovátky. Ale zase je výtečný !!! :-D

  • Anonym:

    @Lucie:Já tento sýr taky miluji,moc a výhoda je, že v chladu vydrží velmi dlouho. Určitě vyzkoušejte klidně z malého množství, jen se nelekejte, do poslední chvíle není poznat, nebo do předposlední chvíle :-),že vyjde i něco jiného než voda. Důležité je i složení. Já většinou šetřím, smetanu dávám na máslo a tučné sýry a tento dělám „hubený“ ze všech syrovátek,ale nepřidávám do něj smetanu. Proto je takto světlý.Čím více přidáte smetany, tím bude hnědší. Je vynikající !!! :-D :-D

    energie – zásadní problém.To je moje obrovská výhoda. Doporučuji odpařovat v něčem hodně širokém. Já to dělám opět buď ve velikém hrnci, nebo ve veliké gastronádobě, je to ohromná plocha, ale přesto, těch 25l odpařuji minimálně den, pokud bych to celý den míchala. Jinak to mám na plotně třeba dva dny. Ideální pro toho,kdo má sporák, je dělat to v létě venku na ohni :-).Na sporáku to bude asi dost neúnosné. Ale je fakt, že já mám z 25 litrů dost velikou kostku, stačilo by bez problémů 5x méně a to si myslím, že by se ve veliké nádobě – tedy zhruba těch 5 litrů,neodpařovalo tak dlouho. Také to zkusím s pěti litry, ať sem napíšu čas, za jak dlouho jsem to odpařila. Zbyde mi dnes minimálně 5litrů syrovátky z tvarohu. Nemáte vůbec zač, naopak, jsem ráda, že to má nějaký smysl.

    • Anonym:

      já mám sporák na dřevo, dneska to zkouším po prvé z 20litrů ak jsem zvědavá jak dlouho to bude trvat a jaké to bude, ale podle přízpěvků se na to moooc těším.

  • Lucie:

    Jsem naprosto unešená. Sýr pod jménem Gudbrandsdalen miluju, mají ho v některých Cheesy obchodech. Bydlím ale na malém městě a taky cena je hodně vysoká. Pídila jsem se po nějakých informacích o tomto sýru, našla jsem akorát tuto stránku:
    http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A876800
    Zároveň se v poslední době poohlížím po postupech na výrobu domácího sýra a narazím na tento článek!!
    Moc Vám za něj děkuji. Okamžitě, jak to bude možné, vyzkouším.
    Jen se chci zeptat na tu energetickou únosnost. Jak dlouho trvá odpařování? Osobně určitě budu zkoušet z menšího množství, nicméně krom sporáku jinou možnost nemám. Jaká je zhruba doba pro těch 25l?
    Děkuji Vám moc.

Přidejte komentář