Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

 

dscn4281okV roce 2010 jsme velmi dlouho zkoušeli norský sýr Mysost, protože jsme ho za každou cenu chtěli vyrobit. Nakonec se po dlouhém hledání podařilo najít recept a tehdy vznikl článek o výrobě Mysost. Tehdy nebylo tolik mléka, potažmo smetany a proto jsem vyráběla sýr čistě syrovátkový. Postupem doby jsem si recept vypilovala natolik, že mohu přispět s drobnostmi, které vám mohou při výrobě sýru mysost pomoci.

Pokud si koupíte tento sýr v Norsku, můžete se dostat k mnoha variantám. Zcela konzumní varianta je sýr ne příliš tuhý, který je prodávaný v tubě, připomínající zubní pastu, jako na tomto obrázku. Z této tuby se dá sýr vymáčknout přímo na pečivo nebo toast. Kdo si vyráběl doma sýr Mysost a nepřidával do něj smetanu, nebo přidal pouze malé množství, bude překvapen, jak odlišnou chuť má originál. Pokud totiž nebudeme šetřit smetanou, sýr bude krémovější, jemnější, karamelová chuť není tak ostrá a velmi vzdáleně bude připomínat chuť bílé části kinderčokolády.

  • Při výrobě vycházíme z receptu v Domácím mlékaři na str. 112
  • Mějme na paměti, že konzistence i chuť sýra se výrazně mění s obsahem smetany. Pokud máme hodně smetany, můžeme objem smetany navýšit až 2,5 x. Například tmavý, čokoládově hnědý mysost na dnešních fotkách je vyráběn z poměru 8 l syrovátky na 1 l smetany
  • Buďme trpěliví a pečlivě ke konci míchejme sýrem po dně hrnce.img_0377aaa
  • Pokud chceme sýr skutečně čokoládově hnědý, musíme u závěrečného míchání stát a míchat a míchat a případně přidat trochu smetany, se kterou hmotu opět rozmícháme, pokud by byla již příliš hustá, ale stále málo zkaramelizovaná (málo světlá).dscn4276ok
  • Hotový sýr vkládáme do krabičky,  pokud ho chceme trochu řidší, musíme s mícháním skončit dříve. Pamatujme, že chladnutím sýr ještě tuhne.
  • Sýry na fotkách se liší nejen barevně, ale také chutí. Světlejší je trochu ostřejší, je chuťově více minerální. Tmavší je sladší a jemnější.
  • Pokud nechceme příliš kyselý Mysost, dělejme ho pouze ze syrovátky po výrobě sýra.91e0760efe_101929590_v1

 

Nemusíme si samozřejmě na uchování sýra brát pouze krabičku, můžeme ho nandat například i do sklenice nebo to tuby, ze kterého ho budeme následně vymačkávat – tam ovšem vkládáme sýr řidší konzistence.dscn4280ok

 

Pokud byste měli  rádi knihu o zpracování mléka doma, nabízíme vám ke koupi Domácího mlékaře
domácí mlékař

3 Odpovědi to “Mysost podle Domácího mlékaře str. 112”

  • Katarina:

    Dobry den,tak toto ma celkom laka vyskusat.Mam srvatku koziu i mlieko.Klara,pisali ste v tom starsom clanku,ze to robite v gastronadobe na peci.Mam aj gastronadobu,aj sporak na drevo.Len sa chcem opytat ci sa gastronadoba na sporaku neposkodi.Dakujem.

  • Niva:

    Taky ho dělám, ale jen v zimě, když topím na kamna.

Přidejte komentář