Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

veg
cro
Mé ambiciozní rozhodnutí udělat poprvé v životě croissanty narazilo na fakt, že se
croissanty – totiž
francouzský loupák z plundrovaného těsta, dělají asi zásadně z bílé mouky. Nevzdala jsem se,
recept si mírně upravila :-) a vznikly loupáky celozrnné, které se nelou pou tolik m

suroviny

oc francouzsky, ale jen hezky česky .-)

suroviny na 30 rohlíků :
1 kg mouky přesáté celozrnné pšeničné, 500g másla, 100g mléka, 180g vody, trochu soli, 50g droždí, dvě vejce a 1 žloutek
Mouku nasypeme na vál nebo do robota, přidáme do důlku droždí a mléko a uděláme kvásek – promícháme mouku s droždím a mlékem  .a necháme vzejít. Jakmile vzejde kvásek, ihned osolíme, přidáme
vejce, vodu a hněteme tolik, aby vzniklo krásné hladké těsto. Těsto položíme na vál, velmi jemně pomoučněný a rozválíme na hezký čtverec. Doprostřed čtverce uděláme také čtverec, ale o poznání menší

testo

než těsta – z  másla. přehneme přes máslo rohy tak, aby těsto s máslem vypadalo jako psaníčko, přehneme ještě podél a velmi jemně rozválíme. Pak těsto složíme nasebe na třetiny a dáme do chladu. Začínám s přípravou kolem šesté hodiny večerní. Před usnutím těsto ještě vyndám, položím na vál a rozválím od středu ke krajům. Když mám rozválenou placku po celém vále, přehnu těsto na dvakrát po délce, pak na dvakrát po šířce a úhledný balíček rozválím úplně stejně ještě jednu. Opět vložím do chladu a jdu spát.

testo
Ráno vyndám těsto a pokračuji v naprosto stejné rutině, na vál, rozválet od středu, složit, rozválet a uklidit do hladu. To dělám během dopole

testo

dne po hodinových přestávkách ještě 3x. Celkem jsem ho tedy rozválela i s večerními dvěma válení mi 6x x2. tedy 12x. Těsto je nyní připraveno na po

testo

slení rozválení  – 7 a už nakrájen í na trojúhelníky, ze kterých roliji rohlíky. Rolovat začínám po delší straně, tak aby špička trojúhelníku končila uprostřed rohlíku. Rohlíky vyskládám n

testo

a plech vymazaný másl

testo

em , nechám ještě 10 minut odpočinout, potřu rozšlehaným vejcem  a vkládám do 200st. vyhřáté trouby. Je to celkem třicet rohlíků, Na poslední plech posypávám rohlíky nastrouhaným

Jsou vynikající. Nejsou to asi tak úplně přesně francouzské
croissanty, ale
přesto stojí za to !
testo

5 komentářů to “Měly to být croissanty, jsou to české loupáky”

  • avatar Pavla:

    Zdravím, zajímalo by mne, zda se dají zamrazit hotové, nachystané na upečení, pak že bych jen vytáhla z mrazáku, na plech a šup do trouby :/ :)

  • avatar Marion:

    Absolutně nejlepší postup i s krásným úvodem s informacemi jak to ti frantíci dělaj je zde http://catalinapece.blogspot.cz/2011/09/vyzva-daring-bakers-croissants-au.html ;-) Dělám je tak už dlouho a vždy jsou luxusní!

  • avatar dddenza:

    Tak mně se croassanty povedly téměř ukázkové, možná bych nepoznala že jsou domácí. a to jsem těsto překládala asi jen 4 krát. Možná je chyba v tom, že jsem pokládala ne do obálky, ale nejdřív přes máslo jen na polovinu a poté natřikrát z krátké strany. Podle mě když se to složí jako obálka, zruší se lístkování. Já se celkem divím, nikdy se mi to nepovedlo, až ted když už jsem si říkala že je to fuk :D Do pulky jsem zabalila sýr se šunkou s kořením a to je teda pecka :-))Tak třeba má rada pomuže :)

  • avatar Tytka:

    At´koukám kam koukám, kolik droždí v těstě má být nevidím, odhaduju kostka? Díky za info at´ je můžu vyzkoušet, potřebuju se zbavit toho strachu z překládání listového těsta:o). Zavzpomínala jsem si u té vaší fotky na jedny úžasné plundrové rohlíky s rozinkami co jsme ráno v pět ujídali hostům na praxi v hotelu:o).

Přidejte komentář

Scroll Up