Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Nemáme moc v oblibě náhražky, ale někdy přijde chuť  na něco obaleného, co není zelenina, nebo něco do polévky, co není zelenina, nebo něco k příloze, co není zelenina a protože nemáme moc rádi soju, tak si občas uděláme domácí seitan, dost výhodný v tom, že je složený pouze ze dvou surovin, nemusí se nikde shánět a je absolutně jednoduchý na udělání – nezabere mnoho času a má hodně variací na další úpravu. Naložení v koření s olejem, obalení v trojobale, do polévky, do salátu, do Číny, prostě mnoho možností.
Ale co to vůbec je…. Seitan je pšeničná bílkovina, je to těsto udělané z pšenice a vody a je zbavené škrobu. Výsledný produkt je gumovitá hmota, která je velmi tvárná, dá se dobře krájet a dobře se s ní pracuje. Chuť je nijaká, jednoznačně závislá na použitém koření a následné úpravě.
suroviny
Na výrobu seitanu je potřeba 1 kilogram pšeničné mouky – my ho děláme z celozrnné pšeničné přesáté mouky. Pokud se dělá z kupované mouky, tak z hladké.  A dále 500ml vody.
suroviny
Z obou přísad se uhněte rukama těsto, hladké, vláčné, které se nechá minimálně hodinu odpočívat, nejlépe pod nahřátou mísou. Těsto potřebuje odpočinek, aby se posléze lépe vyplavil škrob.
suroviny
Po hodině, ale klidně i dvou, třech hodinách odpočinku, dáme těsto do mísy a nalijeme na něj vodu. Vlažnou až mírně teplou.
suroviny
Rukama hněteme těsto ve vodě a jakmile se voda zabarví do běla, přecedíme přes cedník. Nalijeme novou vodu a opakujeme. Kde je dostatek vody, můžeme samozřejmě nechat v cedníku a hníst rovnou pod tekoucí vodou.
suroviny
Hněteme tak dlouho, dokud voda, ve které leží těsto, nezůstane úplně čistá. Těsto se postupně mění pod rukama na gumovitou, mírně pórovitou hmotu, jakoby bylo blanité.
suroviny
Tím je hotová základní surovina, která se posléze dále zpracovává. Může se krájet po délce na plátky, může se krájet na kostičky, nakládat s česnekem a kořením —- fantazii se meze nekladou.
suroviny
seitan

55 komentářů to “Domácí seitan – pšeničná bílkovina”

  • avatar Barbora:

    A šlo by to ze špaldy nebo žita?

    • avatar Ludwig:

      Vyzkousej a uvidis. Pak se s nami kazdopadne podel a rekni nam jak to dopadlo. Zatim to asi nikdo nezkousel.
      Vsichni delaji seitan vyhradne z psenice. Asi to tak bude nejlepsi u toho zustat, ale experimentovani se meze nekladou.

    • No, tady trochu nesouhlasím s Ludwigem :D, zkoušel :). Ze žita rozhodně nedělat a ze špaldy taky ne. Ze špaldy uděláte malinko a ze žita vůbec nic, rozplyne se vám ve vodě a uplave. Osobně doporučuji nezkoušet, ale můžete, což o to :D

  • avatar bojka:

    Nó, tak to byl nápad! Kterej šej-tan vnuknul mi seitan? První dobu výrobní se haranti napříč generacemi domnívali, že dělám těsto na betlém. Druhou dobu výrobní sice pochopili, že se nezrodí vizovický jezule, alébrž něco k snědku, nicméně začali sušit a zpracovávat škrob. Díky vzájemnému prolínání v kuchyni má (úspěšně stvořený) výsledek mírně kanárkovou barvu o které vím jediné – není to anilínka. A co víc si přát? Každá panenka má svou mističku pšeničného pudingu, trochu ho vezou popeláři a traktůrek a já mám vege zabijačku.
    Původní lákavou představu vymývání pod tekoucí vodou, byť vlažnou, mi zarazila vzpomínka z dětství: Žvýkání pšenice až vznikne žvejka. No, je mi teprv padesát, pochopila jsem souvislost celkem rychle. Totiž při tom přežvykování to taky pokaždé nevyšlo. Jazykem se to muselo pěkně udržovat kompaktní a při tom současně to obracet různě naruby a odpolykávat škrob a moc při tom neslintat. No a celý tenhle tlamoratorní proces je třeba přenést do velkovýroby a zvládnout ručně. V rozporu se svou přirozeností jsem se opravdu pečlivě soustředila a pracovala pilně. A až na tu kontaminaci barvou jsem zatím 100% úspěšná. Do zítřejšího dalšího zpracování bude odpočívat v nálevu z praženého droždí a cibule. Dál plánuju vaření v nálevu ze sušených hub, zeleniny, kmínu. V podstatě aplikuju na seitan totéž, co na sojové plátky, které poslední dobou dojídají spíš slepice… Tak mi držte palce.

    • avatar wwen:

      Tak to mě takhle před půlnocí hóooodně pobavilo :-) Já tímhle seitanem včetně přípravy potrápila kamarády na chatě, bo na mě vždycky hodí vaření a ještě jim stále nedošlo, že jsem na nich začala zcela neporytě experimentovat. Nicméně na anilinky taky zatím nedošlo. Zatím jen na debatu mezi medikem a genetickou inženýrkou na téma, proč je lepek v seitanu lépe stravitelný než v rohlíku. Došli ve čtyři ráno k tomu, že touto cestou zpracování se molekula lepku rozbalí jako papír, na který byste chtěli něco napsat, což jde, na rozdíl od molekuly lepku „smuchlané“ jako kulička papíru… No nechám na jiných, ale bavili se tím dlouho. A seitano, zelo, knedlo zbaštili bez vědeckých keců :-)

  • avatar Ludwig:

    Vzhledem k tomu, ze seiten taku uz delam nekolik let, rozhodl jsem se ze neco malo tady pripisu.

    Teoreticky ho pripravuji obdobne, ale ne zcela stejne.
    1kg mouky (pouzivam tu nejlevnejsi, hladkou, parkrat jsem to delal i z polohrube, ale z hladke je to o trochu lepsi, a z celozrnne jak pise Klara jsem to jeste nezkousel) na to 1 kg mouky naliji asi 500 az 550ml vody, vlazne, promicham a uhnetu na vlacne testo a na rozdil od Klary jej vkladam do misky, kde ho zaliji vodou.

    Tam jej, zcela ponorene ve vlazne vode) nechavam alespon 30 minut, ale klidne u dele. Pote to vyndam, a vlozim do umelohmotneho sita, ktere je jen o neco malo mensi nez miska, ve ktere to vyplachuji, takze se ten seiten v tom situ vlozi do misky a tam to hnetu a proplachuji. Tak dlouho, nez ta voda neni bila, takze alespon 5 az 10 min. Fakt je, ze na 1kg mouky je zapotrebi min 10 litru vody. Tu vodu je samozrejme treba menit vzdy kdyz uz je hodne bila za cistou.

    Az to uz prestane barvit, seitan vytahnu a ted to delam jinak nez Klara. Ten cely kus (z puvodne 1 kg mouky) rozdelim nozem na 4ks a ty necham jeste par minut v situ okapat, pote je dam mezi 2 prkynka na krajeni a vsi silou se o to opru celou svoji vahou horni casti tela, aby se to do nejvice rozmacklo. Takze to pak vypada jak seda flakota masa :-) Tak to udelam se vsemi 4 kusy a ty vkladam do varici vody, ktera je silne ochucena.. a sice tim co mate radi. Dobra je smes soli, cukru, maggi, sojovky, vorcestru a ruzneho koreni.. jak rikam, dle chuti, co mate radi, fantazii se meze nekladou. Pokud to bude po uvareni hnusne, tak tam priste dejte neco jineho :-) Ja pouzivam lzcici soli, lzicku cukru, par strikancu maggi (ale to bez glutamatu!), strikanec sojovky a smes arabskeho koreni.. popr kdyz z toho potom delam cinu, tak misto arabskeho koreni dam asijske koreni 5 vuni.
    Driv jsem zkousel to uvarit cele v kusu, ale nebylo to ono, je opravdu lepsi to rozdelit na alespon 4 kusy!

    Pak je treba to uvarit, ja to varim v papinaku alespon 15 min na malym ohni. Bez papinaku to bude zajiste o neco dyl, alespon 30-40 min? Pote to vytahnu a necham okapat. Ta voda s korenim se da zchladit a uchovat a pouzit jeste za 2-3 dny jeste 1x.

    Budete velmi udiveni, ale varenim se objem toho seitanu asi ZDVONASOBI! Bude toho proste 2x tolik, asi jako kdyz se vari knedlik.

    Po okapani a az to aspon trochu vystydne to krajim na takove nudlicky, a ty se daji dale zpracovavat,napred marinovat a pak opekat na oleji, grilovat atd..
    I kdyz jista chut tam uz je, povazuji to marinovani v nejakem koreni za NUTNOST! aby to bylo opravdu dobre.
    Je temer nemozne je pripalit (pokud to obcas otacite), potrebuje to hodne tepla a na panvi v oleji se udelaji ty seitanove kousky krasne dokrupava.

    Zkousel jsem to jak to popsala Klara, primo syrove bez vareni to opekat me ale vubec neslo, pripalovalo se to silene a bylo to odporne horke. Takze mi osobne vyhovuje jen ta napred varena a pak opekana varianta.

    No a co s tim pak? Opecene na nudlicky do krupava (jeste dochutim nejakym korenim dle chuti!) pridam cibulku a sklenici leca a mam krasny vegetarinansky flamendr.
    Nebo opect do krupava, posypat korenim 5 vuni pri pridani nejake zeleniny mate krasnou prilohu k nejake cine.

    Ale uplne nejvic mi chutna susene beef jerky, takze susene hovezi maso. No, maso.. nazvu to radeji „Seitan a´la susena krava :-) “
    Seitan na tensi (!) nudlicky, opect na oleji, trosku dyl opekat, at je to pekne krupave, pak pridat sul, cukr nebo agavovy sirup, zazvor, trochu chilliprasku, koreni 5 vuni, nebo aspon badyan, a nakonec sezamove seminko. (Ano, vim, ten sezam se samozrejme na original beef jerky nedava, ale zde to je fakt dobre!) Napred opect seitan na 95% do krupava a vse ostatni pridat az pomerne nakonec, aby se to nepripalilo, to koreni, zazvor atd..

    Nevim co na to reknou ostatni, ale vecer u televize misto chipsu a podobnych eckovych jedu je to genialni delikatesa, i za studena.
    Fakt je, ze z hlediska vyvazenosti stravy a lepsi stravitelnosti je ale mnohem vhodnejsi to konzumovat se zeleninou.. (takze jako vyse zminene cinske kombinace seitan-ryze-zelenina)

    No a jen malickost na zaver: Seiten je vlastne 100% prirodni bilkovina (takze mnohem snadneji stravitelna nez zivocisna), to bile co se odplavi pri proplachovani je skrob a ostatni veci ktere byly v tom psenicnem zrnu, takze reknu durazne :

    ~!~!~ TEN S E I T A N ,TO JE VLASTNE 100% LEPEK ~!~!~

    Na to pry je hodne lidi alergickych.. ja sice neznam zadneho alergika na lepek, ale radeji se o tom zminim.

    PS: Dle meho nazoru je to ze vsech vegetarianskych imitaci masa asi ta nejlepsi a nejchutnejsi, mhohem lepsi nez sojove maso a konzistenci dokonce lepsi nez tofu (to je po upeceni uvnitr furt mekke), chutna to opravdu skoro jako krupave opecene maso :-) .. ale jen kdyz to zvladnete dobre okorenit. Pokud mate Doma jen sul a pepr, tak to samozrejme nikdy nebude ono..

    • Ludwigu, díky za inspiraci, určitě zítra vyzkouším vaší verzi a to rozlisování na steaky se mi líbí, zítra jdu na to!

  • avatar Lenkakulicka:

    Dobrý den, zdravím na kopec. Dozrál čas pokusit se o výrobu domácího seitanu. Jsem zvědavá, jak dílo dopadne. Ještě jsem nezkoušela. Někde (už nevím kde) jsem vyčetla, že vodu s vypláchnutým škrobem lze přecedit přes plátýnko, škrob usušit a používat na zahušťován. Ale nemám vyzkoušeno, jen předávám dál.

  • avatar Betty:

    Diky za recept a dodani odvahy se do toho konecne pustit. Prave jsme seitan s 2,5 letou dcerou dodelaly. Pouzila jsem psenicnou mouku od BioVavrinec, paradne se to po prvotnim rozpadnuti spojilo.
    A rada pro ty, co hledaji, jak zamestnat deti, tohle je idealni cinnost. Nauci se delat neco uzitecneho a naramne se zabavi, mnohem lepsi nez (doma varena) modelina :-) (Nemuzu ji od promyvani odtrhnout :-D ).

  • avatar Alena:

    Dobrý den, jak se doma vyrobený seitan skladuje, jak dlouho vydrží? Dá se dát na mrazák, zavařit nebo usušit?

  • avatar Golda:

    Dělala jsem seitan podle Klářina receptu a povařila jsem v zeleninovém vývaru nakrájené řízky, ne celou hroudu, víc natáhnou vůni zeleniny. Potom jsem je potřela směsí z česneku – z celé pálky, lžíce oleje, papriky, soli a zázvoru, neškodí přidat trochu sojové omáčky. Nechávám je takto potřené v zavřené nádobě v chladu alespoň dva dny. Potom je obalím v trojobalu a pomalu smažím. Je to opravdu dobré, vyzkoušejte. Ještě něco, Klára radila promývat těsto ve vlažné vodě, osvědčilo se mi to, výtěžnost je větší. Vodu z promývání jsem nechala odstát a na dně zbylo dost škrobu. Používám ho na škrobení prádla, jen jsem to minule trochu přehnala a ubrusy jsem měla jako plech místo jako list.

    • avatar Katka:

      Také jsem seitan ještě nakrájela a naložila přes noc do původní směsi:) škrobení prádla je dobrý nápad, určitě je hodně způsobů, jak to využít.

  • avatar Katka:

    Tak já jsem na poprvé neměla žádný problém. Hadká mouka, odpočinek pod peřinou, ještě jednou prohnětení aby se nelepilo k míse a proprání ve studené vodě do čista. Ze začátku jsem těsto při praní spíš mačkala k sobě, aby se vyčistilo, ale nerozpadalo a až pak jsem si troufla s ním dělat ve vodě psí kusy aby se vymylo úplně. Každopádně ani kousek na zmar, objem tak nějak do obou rukou. Akorát by to chtělo udělat něco s tou vodou, které je opravdu hodně. Nějak ji využít. Pak jsem seitan naložila do kvalitní sojovky, medu a koření. Osmažila cibulku, utřela česnek, udělala silný zeleninový vývar (mrkev, celer, petržel, špenát, medvědí česnek řasy atd.) přidala rajče, sůl, houby a myslím, že by nebylo špatné ani droždí pro chuť. Podle popisu to vypadá, jako když vaří pejsek s kočičkou, ale je to dobrý:) Vše jsem rozmixovala a přidala k seitanu. Trochu ho v tom promačkala, udělala bochánek a vařila vše půl hodiny. Na závěr osmažila, aby před rozkrájením měl kůrku. Ze zbytku té zeleninové kaše udělám omáčku k pečeným „americkým“ bramborům nebo tak něco. Jinak seitan vypadá jako obrovské krutí prso, ale chuť je pořád trochu mdlá, takže buď to nechat dlouho naložené nebo použít do jídla kde je dost omáčky nebo něčeho.. Do čeho nakládáte? Nemáte typ na dobré vegetariánské řízky na Vánoce? Zatím to vidím spíš na robi. Ještě trochu nevím, jestli seitan dělat. Hledám informace o tom, jak je nebo není zdravý.
    Každopádně děkuju za všechny skvělé recepty tady!:)

  • avatar Bergier:

    To sa volá LEPOK. V češtine LEPEK. Načo preberať cudzie názvy, keď máme vlastné, veľmi výrečné :)

  • Tak hlásím, že se mi těsto taky úplně rozmočilo a rozpadlo :-( a to jsem se snažila postupovat podle receptu. těsto nechala uležet 3 hodiny pod nahřátou mísou, pak jsem je vyplachovala v teplé vodě… úplně se rozpadlo… škoda… a to jsem si na to koupila bio pšeničnou celozrnnou, jemně mletou mouku :-(

  • O seitan jsem se pokoušel dvakrát.
    Prvně jsem proplachoval stejně, jako je popsáno zde. V míse s těstem a vodou. Pravda je, že jsem těsto nenechal uležet, rozpadalo se. Ale urputností jsem kouksky vymýval a spojoval, až nakonec něco zbylo. Ne moc, ale něco ano.
    Druhý pokus byl výrazně úspěšnější. Proplachoval jsem opět neodpočaté těsto pod studenou, tekoucí vodou. Z 1 kg hladké pšeničné mouky jsem dostal 450 g seitanu, což se mi zdá jako výrazný úspěch.
    Vytvaroval jsem dvě šišky, které jsem uvařil v silném rybím vývaru. Po vystydnutí jsem seitan nakrájel na plátky a osmažil. Jen se zaprášilo.
    Další pokus bude s pšenicí špaldou.

  • avatar Iva:

    Nestihla jsem poděkovat :). Děkuji. P.S.Povedlo se, jupííí. Teď ještě, aby na talíři byl stejně dobrý, jako je na začátku ošklivý :) Pěkný den všem a nebojte se ho. Iva

  • avatar Iva:

    Hezký den, Kláro,
    předem vřelé díky za přínosné a inspirativní stránky..A ráda bych věděla, jestli ta poslední fáze nakládání seitanu do koření je varem nebo pouze do chladu?

  • avatar Jitečka:

    Tak jsem se rozhodla udělat seitan.V ukázkách mi to připadá dost jednoduchá záležitost. Ale když tu čtu reakce, koukám, že to nebude tak jednoduché, spíš vidím opak. No ale protože ráda experimentuju, tak mě to asi neodradí. O víkendu jdu do toho.Kláro, moc dík za Vaše vedení. Spoustu toho najdu a ještě se bavim u čtení. Chleba jsem se naučila také zde, od Vás.;)

    • Žádný strach. Máte za sebou začátky s chlebem? Tak seitan je proti tomu brnkačka. Nevidím v něm problém. Musíte za každou cenu nechat odstát a nezkoušet experimentovat s žitnou moukou, pak nebudete mít problém. Trochu jiná káva je tofu, to souhlasím. :-) Ale seitan se povede bez problémů.

  • avatar Petr:

    Další skvělý recept a inspirace od Klárky. Moc děkuji :-). Z 500g mouky vyrobeno 255g seitanu a zjištění, že to opravdu funguje :-)

  • avatar Kristýna:

    Dobrý den, díky za skvělé stránky plné inspirace.
    O víkendu jsem se pustila do seitanu. Z půlkila celozrnné pš. mouky, kterou jsem nechala hodinu odležet jsem postupně asi hodinu vymývala zase mouku gram po gramu, až mi zbylo cca 50 g hmoty, kterou jsem už nechala tak. Asi to bylo ono :-) No někde se asi stala chyba, že by málo odležené těsto? Nebo příliš teplá voda? No oněch 50 g jsem naložila s velkou pečlivostí, když už jsem si s tím dala takovou práci. A asi to bylo vážně dobré, páč z veškerého jídla nachystaného v košíku k obědu si mlsný pes vybral zrovna seitan… Takže tolik první pokus, až se z toho vzpamatuju, pustím se do druhého :-)

  • avatar Alena:

    Dobrý den,
    nabízíme SEITAN v balení 1 kg nebo 0,5 kg.

    • Dobrý den, jako zdarma či jako reklamu? :) Tato stránka je proto, aby pomohla udělat si většinu věcí doma sám, stránek, kde se zboží nabízí je mnoho, pokud je to reklama, reklamujte prosím tam, pokud to reklama být nemá a má to jiný účel, omlouvám se za smazání zpětného linku na vaší stránku. Hezký den.

      • avatar Alena:

        Kláro, pokud jste velkým konzumentem, mohu zaslat jeden balíček jako reklamu pro ochutnávku Vám a Věším přátelům.
        Jinak vše na naší stránce.

        • Aleno, jste zarputilá. :)) Jsem si jistá, že, kdo si bude chtít koupit seitan, nebude číst článek – „jak udělat seitan doma“ a upřímně, nechat se koupit balíčkem seitanu, byla by mi hamba :). Hezký večer

        • avatar Emília:

          Prajem dobrý deň, ak by ste mi mohla poslať kilo seitanu, som na dukanovej diéte a niekde som čítala, že chlieb robený zo seitanu je veľmi podobný klasickému. Môžte mi to poslať aj na dobierku, ďakujem

          • avatar Ludwig:

            @Emília:
            Ze seitanu se da delat i chleba? To slyslim poprve.. ja mel zato ze se to opeka na panvi jako maso…
            Neni to nejake nedorozumeni? Proste se mi to nezda.

            • avatar ddaaffnnee:

              Ano , dá se, recept přikládám, kdyby se Vám chtělo to vyzkoušet.200 g sypkého seitanu, 50 g kukuřičného škrobu,1 bal . droždí, 300 ml teplé vody, sůl, kmín. Vše propracujeme do hladkého těsta a necháme kynout 1 hodinu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C 45 min.

      • avatar Alena:

        O.K. Rozumím a děkuji.

  • No, tak som sa do toho pustil, priatelia. Zatial mi bochnik odpociva pod pokryvkou; drzte mi palce, lebo inak nebudem mat co zajtra grilovat :)

    Velka vdaka za navod!

  • avatar prochazkova.anezka:

    Tak dnes byly k večeři perfektní palačinky se špenátem. A završili jsme je výrobou seitanu přesně podle návodu a radami v diskuzi. Mé těsto vypadalo slibně, odpočívalo přes tři hodiny a výmývalo se zpočátku dobře. Ale voda byla stále špinavá a špinavá, až mi v ruce žádné těsto nezbylo:-D Tedy u nás se povedl Seitan-rozpuštěný a vypuštěný. Asi neumým prát těsto :-D Všem ostatním úspěšným gratuluji a klaním se….

  • avatar Elisheva:

    Počkat.. možná z toho něco bude :)

  • avatar Elisheva:

    Klááro, nepovedlo :) Při vymývání rozpadlo.. hmm.. ale proč? To ví snad jen déšť a vítr kolem nás… zdravím.

    • Eli, normální chyba, stane se u seitanu každému. Dvě možnosti- jak se nenechá dostatečně dlouho odstát, tak jde všechno do vody a zbydou ti v ruce jen camfrňoulky a druhá chyba je studená voda při vymývání. Takže tyhle dvě věci zlikvidovat a pokud to neklapne, tak je to prostě špatná mouka, což ovlivníš jen koupí jinou. eli – v úterý můžeš udělat pod dohedem :-)) těším se

  • avatar banditka:

    Dnes jsem se vrhla na seitan! Testo jsem peclive prikryla nahratou kameninovou misou a pak mi neslo odklopit :). Dala jsem mu cas a bylo krasne a pruzne. Kdyz jsem ho zacala vymyvat, tak se z toho zacaly delat takove podivne plachty a potom blany – no mit to jinou barvu, tak docela des bes, rozpadalo se to na kusy a uz jsem zacala propadat beznadeji. Pak me napadlo, jestli to neni tim, ze voda je u nas v mrazech extremne studena, takze me zachranil M., ze mi donesl teplou vodu v konvici a prilival a hmota se stala jako zazrakem celistvou, nechala se krasne vymyt a ted si hovi v misce a ceka na nalozeni :)
    Takze doufam, ze zitrejsi vareni uz bude uspesne.
    Musim se optat zkusenych odbornic – ma se to testo tedy vymyvat v teple vode nebo kde udelala soudruzka chybu? :)

    • :-),soudružka neudělala chybu, já udělala chybu, že jsem nenapsala jakou vodou. Je lepší vodou vlažnou až teplou. Ne horkou. Já se s tím moc nepářu a klidně vymývám i ve studené, a teprve když mi to nejde, dám teplou, většinou mi to jde. Ale je lepší opravdu voda vlažná až teplá. Tímto se omlouvám a rovnou to do článku opravuji- díky Banditko !

      • avatar banditka:

        To vite, ja prvnicka z toho mam hlavu v pejru :) Az stvorim stopadesatouprvni seitanovou bambuli,tak to bude lepsi :):)
        Ja dekuji za inspiraci a laskave vedeni!

  • avatar Jana:

    Je v míse v bochanu a čeká až seberu odvahu jít jej vypláchnout:-)

  • avatar admin:

    :-D :-D Máme šikovné děti !!! Do třetice to vyjde, měkdo ho i hned po udělání vaří v silném zeleninovém vývaru a pak teprve zpracovává dál. To jen ještě takový malý technologický detail :-)

  • avatar admin:

    @Cirrusa: tak to bylo určitě tím, kdysi jsem dělala taky ze žita – zkoušela jsem a vyšly mi jen takové nespojitelné drobky :-)))

  • avatar Cirrusa:

    Tak pokus číslo dvě také nedopadl:-)Ráno jsem těsto zadělala, dítě předala tatínkovi a odjela na fakultu skládat zkoušku z Fyziky B. Vrátím se, tatínek zavřený v pracovně a dítě v kuchyni zatím do těsta přidalo barevné papírky (takové ty malé, co se na ně píší poznámky a z jedná strany jsou částečně lepící), bohužel ty papírky pustily barvu, těsto je růžovozelené a vzhledem k faktu, že si nedělám iluze o poživatelnosti průmyslových barev, tak i toto těsto poletí ven slepičkám… 8-) Tak snad do třetice všeho dobrého! :D

  • avatar Cirrusa:

    Mno, ta mouka byla pšeničnožitná, takže to bude asi tím:-) Aspoň jsem chytřejší a po víkendu zkusím znova

  • avatar Veska:

    myslím,tím jako guláš se seitanem … :-P

  • avatar Veska:

    Já jsem dělala naposled výborný guláš a ten s bramborem a fazolemi chlapi i snědli a neremcali ???

  • avatar Veska:

    měla jsi koupenou mouku že jo,u té se to stane,někdy pomůže to nechat stát a pokusit se vyhníst později- klidně i druhý den

  • avatar admin:

    @Cirrusa: toto udělá například žito. Mohou to být dvě možnosti. Jedna je, že těsto neodpočívalo dost dlouho. Když se uhněte těsto a hned se vymývá, tak toto udělá. Anebo to byla bohužel mouka z pšenice s nízkým obsahem bílkoviny a vysokým obsahem lepku – to mě tak napadá. Jinak mi je to líto :-(

  • avatar Cirrusa:

    Tak jsem včera večer vyzkoušela, ale nedopadlo. Nevím čím to, ale při máčení se mi hmota úplně rozpadla a nešla už „slepit“ zpět. Tak snad napodruhé to bude lepší…

  • avatar Ufa:

    jojo, seitam znám moc dobře…:-) ale po nakrájení na plátky ho chvilku vždy povařím ve vodě s kořenovou zeleninou, červenou řepou, s bylinkami, no prostě se tím povařením dochutí, a jakoby i nafoukne. Potom nechám vychladit, takhle se plátky dají i zamrazit, ale já je většinou hned obalím, jako řízky a šup s nimi do pánve…velká mňamka!!!:-) a zase jste mi ho připomněla, už vím, co si v nejbližší době připravíme…kuju:-)

    • avatar terezka:

      obalit jako řízky? to se může? Já dnes dělala králičí řízky rodině a sobě jsem si smažila plátky žampionů,namočené v osolené vodě s houbovým kořením,obalené v kukuřičné krupici,byli dobrý.

  • avatar Haf:

    Zcela upřímně – chodím k Vám moc ráda! Mnoho inspirace, nápadů a především vše ověřeno v praxi! :-)

Přidejte komentář