Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


Tak dnes žádná fotka, žádné jídlo.  Byl to prostě Švédský stůl o Italských jídlech. Mísa vrtulí a k
kakaová zmrzlina
tomu mák, cukr, máslo, niva, tvaroh, dobromysl, kečup – každému dle chuti – ale to není nic k focení, prostě nouzové jídlo při pracovním dni. Jenom kaková zmrzlina si možná zaslouží vlastní recept, protože je tak obyčejný a jednoduchý, že si zaslouží vyfotit, aby bylo hned jasný, že i takto jednoduchá, nijak extra tučná zmrzlina funguje :-)))
Suroviny: mléko plnotučné 1,3 litru, 3 lžíce kvalitního kakaa hořkého, 6 lžic cukru
Bezsmetanová, není tak krémová, je v ní více ledových krystalků, ale je výtečná. Poslední troška se ještě smíchala s tvarohem umixovaným s třešňovou marmeládou a to bylo vůbec nejlepší ! :-))
Mám tedy ještě jeden poznatek ohledně zmrzliny a to ten, že všechny zmrzliny, které nejsou ze smetany, by měly  být v kornoutku.  Protože je tam větší zastoupení vody, ať už jsou čistě z mléka, nebo z ovoce a mléka, a tyto zmrzliny jsou oproti smetanové, která je krémová a studená, dost „ledové“, často ne tak příjemné na lžičku. Ovšem v kornoutku (děti si koupily za uspořené peníze 20 kusů v cukrárně a pan zmrzlinář se netvářil moc nadšeně, protože jasně vytušil, že našich 95 Kč za točenou zmrzlinu pro šest lidí nějakých 20 kornoutků rozhodně nevyrovná – taky jim je podruhé už neprodal :-))), tak v tom kornoutku, tím, že se zmrzlina nejí lžičkou, je to vynikající. Teprve teď, ve svých třiceti šesti letech jsem pochopila smysl zmrzlinových kornoutků :-)))
A to jsem si říkala nedávno, že jsme už hodně soběstační….. a ejhle – kornoutky !!!!! Tak jsem hledala hned recept a  našla takovou poloviční soběstačnost – totiž rozpůlené lázeňské oplatky, navlhčené, stočené a vytvrdlé. Ale vzhledem k tomu, že děti si dají do kornoutku jeden kopeček a sní to celé a jdou si pro druhý s druhým kornoutkem, tak to bysme asi brzy zaplakali…..
Tak pak super článek o domácích oplatkách od Farfally na Cuketkovi a hned to šimrání v břiše a chuť pustit se do něčeho nového. Prošla jsem všechny inzeráty na internetu a napsala jednomu pánovi ze Slovenska, jaká by byla cena jeho stroje na oplatky a pán si musí myslet něco o mé inteligenci a já se tímto omlouvám všem Čechům, že jim dělám na Slovensku ostudu o :-))), neboť mi napsal “  Poslať je to možné, do ČR je to myslim 5? poštovné +90? oblatkovač“ a já, která tu sedím už 13 let na kopci jsem se musela ujistit, co tím jako myslel ?, abych zjistila, že ty číslice jsou Eura. :-))) Tímto alespoň nějaká malá satisfakce pro pána s oplatkovačem , kdyby náhodou někdo nutně potřeboval dělat domácí kornoutky :-)
A protože děláme tu střechu, tak zatím půjdou děti příští týden zase s dvacetikorunou do cukrárny —– ale mám to v plánu – ty oplatky ! :-)))

Komentáře

1 farfalla farfalla | 14. června 2010 v 0:22 | Reagovat

jeee, tak to pozor:-) to me tesi…. nicmene, ten recept,, co sjem tam uvadela, je jeste hodne honosny, ale mam tu asi i neco na oplatky typu kornoutkove – chudsi:-)tak snad to vyjde, dejte vedet, budem online oplatkovat:-)

2 Hanka Hanka | 14. června 2010 v 13:03 | Reagovat

Také děláme střechu.:-) A vy nám zmrzlinama zde děláte pořádné chutě – moje 14 letá dcerka, která rovněž pročítá vaše stránky se zaradovala, když zde viděla recepty na ně, ale brzy posmutněla, když zjistila, že vlastníte zmrzlinovač. ??? :-D

3 Klára Klára | E-mail | Web | 14. června 2010 v 13:41 | Reagovat

:-), to je mi moc líto, fakt ! My jsme po takových strojích jako je zmrzlinovač samo nikdy nekoukali, ale protože nemáme ani lednici, ani mrazák, snažili jsme se sehnat něco, co by ochladilo především mléko, aby v létě vydrželo déle na pití – na spotřebu na sýry a máslo se prostě spotřebuje a nakonec se naskytla tato možnost z druhé ruky – značně levnější a pro účely chlazení mléka ideální – má to nádobu na 2,5 litru. Ale snažím se teď dělat zmrzlinu hlavně z tvarohu a ta by šla i jen do mrazáku a ta z mléka by podle mě šla i v těch levných zmrzlinovačích, do kterých se vloží namražená hmota a pak to jen umíchají – ty jsou kolem 500,- Jen chápu, že to nemusí být otázka ceny, ale toho, mít doma další krám :-D Dceři se moc omlouvám :-( :-)

4 Hanka Hanka | 14. června 2010 v 17:17 | Reagovat

To nic, my jsme v tom horku samozřejmě také chladili bříška zmrzlinou. Jen teda byla kupovaná a bylo jí málo. :-)
A je to přesně jak to píšete – rozhodující není ani tak cena jako spíš ten další krám. Čím jsemstarší, tím víc toužím mít kolem sebe málo věcí a víc prostoru.
A teda upřimně říkám, že život bez lednice si neumím představit. Klobouk dolů! Mražák také nemáme, ale pokud znám lidi s hospodářstvím nebo na samotách, tak bez mražáku se také neobejdou. Tedy ještě jednou – Klobouk dolů, že vy se bez toho obejdete.

5 ufa ufa | E-mail | 14. června 2010 v 17:19 | Reagovat

Takže se jen svaří mléko s cukrem a kakaem? Jinak by se to kakao špatně rozmíchávalo, ne? Tak jen prosím o potvrzení…:-) a pustím se do ní,i když ji zkusím jen v normálním mražáku. :-)

6 Hanka Hanka | 14. června 2010 v 17:36 | Reagovat

Jo, ještě jsem si vzpomněla k těm oplatkům. To se dá dělat i na ohni. Dřív se tak dělaly hostie do kostela. Různě po farách ještě ty „kleště – forma“ (či jak to nazvat) jsou. Také jsem se s tím setkala ve Velkém Uhřínově v archeolog. skanzenu (ten asi máte i docela blízko) dělali tam takto na ohni právě s tím oplatkovačem něco jako palačinky a bylo to výborné.

7 Klára Klára | E-mail | Web | 14. června 2010 v 18:59 | Reagovat

[4]: To vůbec není na klobouk dolů :-). Je to čistý pragmatismus a zdravý rozum :-), prostě mléko máme každý den čerstvé, tudíž není třeba ho uskladňovat, na tvaroh potřebujeme teplo a navíc máme sklep. Maso nejíme, takže to taky uskladňovat nepotřebujeme a jídlo máme téměř každý den červstvé, stejně tak zeleninu a ovoce. Jediné, na co by to bylo fajn je uskladnění ovoce a zeleniny na zimu, ale to zase doma okamžitě poznáme, že je vařeno z mražených potravin a nikdo to nemá rád, takže vcelku zbytečná investice :-)))

[6]: tak to je paráda, viděla jsem to na aukru, ale dost drahé, tak teď si uděláme kostelní turistiku :-)))

8 Klára Klára | E-mail | Web | 14. června 2010 v 19:03 | Reagovat

Záleží hodně na kakau. Teď mám takové, které stačí rozmixovat i ve studeném mléce, nebo toto dokonce zvládl sám zmrzlinovač rozmíchat -není instantní. Jinak, když to nejde a mám obyčejné české hořké kakao na vaření, dělám to tak, že si odleji jen asi 2dc mléka, zahřeju, rozpustím kakao a zbytek tam dávám studený a smíchám dohromady.

Ale nejsem si jistá, jestli se povede zmrzlina z mléka v mrazáku – z tvarohu to jde bez problémů, ale zmrzlina je kompaktní v případě, že se při mražení míchá, nebo se míchá potom zmražená hmota v nějaké termonádobě – spolu namražené a tím, že je to termonádoba, se to pak neroztaje – nebo tak si to alespoň představuju. Protože pokud se to nemíchá a je to voda nebo mléka, dělá to krystalky a není to kompaktní.

9 farfalla farfalla | 14. června 2010 v 20:04 | Reagovat

jo, ty kleste a naod k tomu jsou nzas tady http://www.delikatesy.sk/ , ale to uz je vazne dost prace… minimalne pro me, jsme shcopna se spalit i o oplatkovac, a o vanocich delame tolik oplatek, ze s tim par dnu stravim, a predstava klesti a prace navic me desi… se strojem mi to pripada porad dost osobni a zvykove, ale zaroven to neni zbytecne namahave:-)

10 ufa ufa | E-mail | 14. června 2010 v 23:49 | Reagovat

Říkala jsem si, že to zkusím po nějaké době vždy vytáhnout,cca po hodině, promíchat, zase vrátit do mrazáku, a tak dále, než by to bylo v konzistenci tak akorát na jedení…:-)no, uvidím, zkusím to z menšího množství, a podle toho jestli to bude dobrý, pak případně znovu…:-)

11 Jarka O. Jarka O. | 15. června 2010 v 15:18 | Reagovat

Zdravím. Pokud máte blízko do Kauflandu a nezavrhujete supermarkety :-), tak tam mají dva druhy kornoutků, špičaté a rovné, v krabici je 30 kusů a stojí kolem 20,- Kč. Jinak já dělám zmrzlinu tak, že ve vodní lázni míchám mléko nebo smetanu, žloutky a kakao nebo jinou příchuť do zhoutnutí, nesmí vařit, jen prořádně prohřát. Na půl l mléka 4-5 žloutků. A je krásně hustá :-)

12 Jarka O. Jarka O. | 15. června 2010 v 15:46 | Reagovat

Omlouvám se, přehlédla jsem, že takhle děláte vanilkovou zmrzlinu :-x

13 Klára Klára | E-mail | Web | 16. června 2010 v 8:18 | Reagovat

[12]: Určitě, dělám jí podle Sandtnerky, což se mi nejvíc osvědčilo – ale po ní máme pocit, že jsme po hlavním jídle :-D je výtečná, ale hrozně sytá, proto tam píšu i ty ostatní recepty – ty jsou pro redukující :-D :-D Za nápad s kornoutky děkuji

14 Linda Linda | 16. června 2010 v 21:24 | Reagovat

No, mam pochybnosti, zda jsou opravdu vubec nejake zmrzliny vhodne pro redukujici:-):-)

15 Klára Klára | E-mail | Web | 16. června 2010 v 21:36 | Reagovat

[14]: :-)))já nemám  pochybnosti, já mám téměř jistotu a proto jich mnoho nekonzumuju :-))) Ale když dětem dávám zmrzlinu z tvarohu, říkám si – je to tak lepší – nebo si to alespoň namlouvám :-))ale dnes – dnes přivezli rodiče jahody :-D a já měla jednu z posledních smetan :-P

Přidejte komentář