Na záhoně je kopr, petržel, na polici houby sušené, pipky snášejí, až se z nich kouří , takže
se úplně sama nabízí kulajda. Přijeli rodiče a já se těšila, jaká budu hodná snacha – jeden nejí kopr, druhý houby ! Takže místo hodné snachy jsem za vypočítavou potvoru :-)) nejen, že udělám jídlo, které nejedí, ale navíc zvládnu v jednom jídle odrovnat oba :-)))) Ale pochopili to, houby jsem vybrala a kopr se nějak přešel :-)) Tentokrát jsme od rodičů dostali domácí jahody – naše ještě zdaleka nejsou- jsou ve vývojové fázi – jdeme do květu! a tak je jasný, že nemohla chybět jahodovo-smetanová zmrzlina ! Prostě takový lehký středeční oběd s trochu těžším moučníkem :-)), ale s výhledem na Krkonoše ! :-) A vzhledem k použitým surovinám byla Kulajda brána už jako hlavní jídlo – nenajedenci dostali knedlíky z vajíčkem, z včerejších knedlíků :-))
suroviny: brambory, podle chuti – tak 15 spíš menších brambor, 60g másla, 4 lžíce mouky celozrnné pšeničné přesáté,2 cibule, 4 lžíce octa, svazeček kopru a petrželky, 1 bobkový list, 6 kuliček nového koření,čerstvě namletý pepř, sůl, 2l vody, 7 vajec :-), větší hrst sušených hub, 400ml smetany

Nejprve nezbytné oloupání, omytí a nakrájení brambor na šestnáctinky. Poté do hrnce rozpustit máslo, na máslo vložit opražit nakrájenou cibulku na kostičky, na to přisypat mouku a vařečkou míchat, až mouka jemně zhnědne (ona už je hnědá, když se tam sype:-) a poté zalít vodou, přidat všechno koření a brambory – pozor – ne ocet – brambory by se neuvařily !Přisypu houby. Když změknou brambory, přidám ocet, petrželku a kopr nasekané na jemno a povařím. Polévka je středně hustá. Nakonec přidám na tvrdo uvařená vejce, která jsem rozkrájela na čtvrtky, které se v polévce, protože to jsou čerstvá vejce, ještě různě porozdělily a zaliji smetanou. Ještě chvíli nechám a pak už můžu nalévat. Zdobím snítkou kopru.
Jahodová zmrzlina
suroviny: 400ml smetany, 700g jahod, 6 lžic cukru.
Vše rozmixuji ručním mixérem a vložím do zmrzlinovače. Zhruba za 30 minut je zmrzlina hotová – porce dvou kopečků pro 8 lidí. Byla vynikající – prý se mohla déle mrazit -nezbytná poznámka pana domácího, ale celkově spokojenost :-)))
Mám dnes v plánu kulajdu, ale dnes vyjímečně bez hub a kopru, děti prskají a chci jim udělat radost :-) ale dostalo mě krájení brambor na „šestnáctinky“, tak to jdu fakt zkusit… :-))