Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Na záhoně je kopr, petržel, na polici houby sušené, pipky snášejí, až se z nich kouří , takže
kulajda
se úplně sama nabízí kulajda. Přijeli rodiče a já se těšila, jaká budu hodná snacha – jeden nejí kopr, druhý houby ! Takže místo hodné snachy jsem za vypočítavou potvoru :-)) nejen, že udělám jídlo, které nejedí, ale navíc zvládnu v jednom jídle odrovnat oba :-)))) Ale pochopili to, houby jsem vybrala a kopr se nějak přešel :-)) Tentokrát jsme od rodičů dostali domácí jahody – naše ještě zdaleka nejsou- jsou ve vývojové fázi – jdeme do květu! a tak je jasný, že nemohla chybět jahodovo-smetanová zmrzlina ! Prostě takový lehký středeční oběd s trochu těžším moučníkem :-)), ale s výhledem na Krkonoše ! :-) A vzhledem k použitým surovinám byla Kulajda brána už jako hlavní jídlo – nenajedenci dostali knedlíky z vajíčkem, z včerejších knedlíků :-))
suroviny: brambory, podle chuti – tak 15 spíš menších brambor, 60g másla, 4 lžíce mouky celozrnné pšeničné přesáté,2 cibule, 4 lžíce octa,  svazeček kopru a petrželky, 1 bobkový list, 6 kuliček nového koření,čerstvě namletý pepř, sůl, 2l vody, 7 vajec  :-), větší hrst sušených hub, 400ml smetany
suroviny
Nejprve nezbytné oloupání, omytí a nakrájení brambor na šestnáctinky. Poté do hrnce rozpustit máslo, na máslo vložit opražit nakrájenou cibulku na kostičky, na to přisypat mouku a vařečkou míchat, až mouka jemně zhnědne (ona už je hnědá, když se tam sype:-) a poté zalít vodou, přidat všechno koření a brambory – pozor – ne ocet – brambory by se neuvařily !Přisypu houby.  Když změknou brambory, přidám ocet, petrželku a kopr nasekané na jemno a povařím. Polévka je středně hustá. Nakonec přidám na tvrdo uvařená vejce, která jsem rozkrájela na čtvrtky, které se v polévce, protože to jsou čerstvá vejce, ještě různě porozdělily a zaliji smetanou.  Ještě chvíli nechám a pak už můžu nalévat. Zdobím snítkou kopru.
Jahodová zmrzlina
jahodová zmrzlina
suroviny: 400ml smetany, 700g jahod, 6 lžic cukru.
Vše rozmixuji ručním mixérem a vložím do zmrzlinovače. Zhruba za 30 minut je zmrzlina hotová – porce dvou kopečků pro 8 lidí.  Byla vynikající – prý se mohla déle mrazit -nezbytná poznámka pana domácího, ale celkově spokojenost :-)))

Komentáře

1 Veska Veska | 17. června 2010 v 8:00 | Reagovat

Teda tohle máš jako já,manža nejí kopr a děti houby ,takže si musí houby vyndat a kopr si dám jen já na talíř ,už jsem z houbama polívku dlouho nejedla a rostou ,jen to chce jít do lesa :D :D :D
Jahody už začly zrát jen bojuji kdo sklidí já a nebo slimáci :D

2 Hanka Hanka | 17. června 2010 v 14:53 | Reagovat

Zase zmrzlina…mňam.:-)
Tak jsem si vás představovala jako útlou horskou žínku – kost, šlachy a kůže, ale jak tu stále čtu o těch vejcích, másle, smetaně…. :-x :-D

3 Klára Klára | E-mail | Web | 17. června 2010 v 15:25 | Reagovat

Já to nejim !!!!!!!! jenom ochutnávám, jenom ochutnávám :-))) ale k útlosti daleko .-(

4 Klára Klára | E-mail | Web | 17. června 2010 v 15:27 | Reagovat

[2]: ale ono je to možná taky o tom, že do obchodu i hospody- tedy restaurace :-)) daleko, v zimě ještě dál :-)) a mezi těmi másly,vejci a smetanou nic není :-))), prostě jídlo sice vydatné, ale žádná čokoládička před a po, tedy tím se utěšuju !! :-)

5 zlatkan zlatkan | 19. června 2010 v 9:50 | Reagovat

Jedno moje dítko nejí houby, druhé kopr:-) Dělám kulajdu bez hub i bez kopru. Pridávám tam trochu tymiánu – místo kopru a dělám do ní ztracená vejce.

6 Klára Klára | E-mail | Web | 19. června 2010 v 20:15 | Reagovat

[5]: taky občas ráda se ztracenými vejci, ale tentokrát se mi nějak chtělo vařit je :-))), zase příště :-)

Jedna odpověď to “Kulajda a jahodová zmrzlina”

  • Katka:

    Mám dnes v plánu kulajdu, ale dnes vyjímečně bez hub a kopru, děti prskají a chci jim udělat radost :-) ale dostalo mě krájení brambor na „šestnáctinky“, tak to jdu fakt zkusit… :-))

Přidejte komentář