Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


veg
Je doba jahod a kynuté jahodové knedlíky s domácím tvarohem a domácím máslem jsou
knedliky
nade vše. Za předpokladu ovšem,že kráva není na spadnutí a nemusí být zasušená. To pak je tvaroh maximálně v 7km vzdáleném obchodě a protože ještě nedávno ho bylo na rozdávání a je dole střecha a do toho posekáno 5ha sena, největší hloupost je se sebrat a vydat se dolů z kopce pro tvaroh. Tudy cesta nevede, tudíž jsem musela najít jinou, schůdnější a tou byla…. strouhanka.
Když to jde s rebarborou, půjde to i s jahodami. Ono na ty tvarohové ještě řada přijde, to si nemůžeme nechat ujít :-))).
Polévka tak trochu tendenčně – květáková – ale dnes na zkus – s celými malými růžičkami, žádná smetana a žádný krém – jaká taky že ? :-))) no a nesmí chybět zmrzlina. Dělat jsem jí nechtěla, jenomže….. z toho dnešního džemu mi zbylo spoustu pěny, která se sbírá a pěna brzy opadla a bylo to dost jahodové hmoty, které mi bylo neskonale líto. Takže jsem jí využili tím nejlepším způsobem :-)))
Suroviny na knedlíky : 600g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 14g droždí, 250 ml mléka, sůl, 1 vejce, jahody, máslo.Strouhanka, olej, cukr moučka.
Nejprve si dáme do mísy mouku, do které do důlku vložím droždí a zaliji trochou mléke. Rozmíchám a nechám vykynout kvásek. Po vykynutí přidám vejce, zbytek mléka a lžičku soli. Vše řádně vyhnětu a hebké těsto nechám kynout na teplém místě, což dnes i s venkovní kuchyní nebyl žádný problém. Po vykynutí balím malé knedlíčky -obaluji jednu jahodu těstem a házím vše najednou do vroucí vody.
Mezitím, než se knedlíky uvaří, vložím na pánev olej, nechám rozpálit, poté přisypu strouhanku a cíl je, aby byla strouhanka jemně opečená, ne hnědá, ne bílá. Ke konci za stálého míchání přidávám cukr moučka.
Knedlíky sliji, vložím na talíře, posypu sladkou strouhankou a polévám rozpuštěným máslem. Jsou výborné !!
polevka
Suroviny na polévku: 1 květák, 5 malých karotek, 2 cibule, svazeček zelené petrželky, dva čerstvé stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř, nové koření, bobkový list.
Nejprve dám do hrnce olivový olej, na kterém orestuji na kostičky nakrájenou cibulku, přidám na malinké růžičky rozebraný květák, na kolečka nakrájenou karotku, petrželku a česnek a vše zaliji vodou. Zhruba 1,5 litru. Přidám koření a přivedu k varu. Nakonec ještě dosolím, dokořením a podávám.
Suroviny na zmrzlinu: pěna sesbíraná z vařícího se jahodového džemu- zhruba půl litru.
zmrzlina
Půl litru vody a to je vše :-))
Vše se nechá zmrazit – nepochybuji, že by to šlo i v mrazáku – je to vnikající jahodová dřeň, která právě dnes dost přišla k chuti.

Komentáře

1 ufa ufa | E-mail | 29. června 2010 v 21:08 | Reagovat

Tak u nás je bohužel smůla, že přítel nejí sladké knedlíky, a já na ně musím mít chuť, což mívám tak jednou, dvakrát do roka…ale letos už na mě ta chuť přišla, kór teď po přečtení tohoto článku…:-D Takže letos si udělám knedlíky, ale z tvarohového těsta, a s meruňkami, až teda dozrají…to ještě vydržím..:-) ale bude to muset být z poloviční dávky…nebo udělám jednu dávku, a zbytek zamrazím?? Tvarohové se asi na zmražení nehodí, no, uvidíme…třeba vyjdou tak dobře, že je zdlábnu všechny, nebo pozvu malého bráchu… ;-)

2 Klára Klára | E-mail | Web | 29. června 2010 v 22:09 | Reagovat

[1]: :-) , tvarohové se mrazí výborně, ale doporučuju ne prkýnko, to předává dost pachy, ale nějaký tác a zmrazit je na tácu a teprve zmrzlé je dát do pytlíku. Tak to dělala manželova maminka a bylo to výborný, že nebyly nijak rozblemcané.

3 veronika veronika | E-mail | Web | 29. června 2010 v 22:22 | Reagovat

Přeji krásný den, úžasné stránečky úžasné receptíky…jste mojí inspirací…a já dneska poslala někam na váš snad meil komentář a pak mi docvaklo, že bude bez odpovědi…takže píšu komentík i semka…mějte se moc moc hezky na kopci..pherenis

4 Klára Klára | E-mail | Web | 29. června 2010 v 22:35 | Reagovat

[3]: Dobrý den, jsem moc ráda, že jste se ozvala, díky, díky i za váš vzkaz – to potěší. Nevěděla jsem, jak vás oslovit, tak jsem chtěla zítra nějak poděkovat v článku -) předběhla jste mě. Jsem ráda, že je nějaká takováto odezva, protože člověk si není jistý :-) Budu se rozhodně snažit, aby se vám to líbilo i nadále. :-).

5 ufa ufa | E-mail | 30. června 2010 v 12:45 | Reagovat

Tak to je super…děkuji, aspon to nemusím hledat na netu, jestli se dají mrazit nebo ne..:-) jo, taky jsem si říkala, že to nejdřív dám na tác, aby se neslepili… Tak jen počkat na ty meruňky…:-)

6 DolceVita DolceVita | Web | 1. července 2010 v 10:01 | Reagovat

Tak to je zase trojnásobná dobrota :-) Domácí zmrzlina mě bere! Zdravím Klárko a těším se na další dobrotu z tvé kuchyně.

7 Veska Veska | 1. července 2010 v 10:01 | Reagovat

Víte holky co dělám já,protože já osobně nemám ráda uvařené jahody,tak uvařím pár kynutých i z tvarohového těsta knedlíky a jahody nakrájím až na talíř čestvé a posypu tvarohem (pro odvážné ještě smetana)chuťově to předčí jakýkoliv zákusek a pak se divím že kynu

8 dadaz dadaz | 1. července 2010 v 14:12 | Reagovat

kynutý jsou stejně nejlepsí :-)

Přidejte komentář