Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař


Narozeninové dorty příliš často nepeču – z velmi prozaického důvodu – neslavíme narozeniny :-))).
dort
Místo toho je ten, kdo má narozeniny, hlava rodiny. To znamená, že my skáčeme, jak dotyčný píská. A 29. zrovna takový jeden den je. Předchází tomu většinou bouřlivá diskuze, kam má dotyčný jet, manipulován všemi ostatními, že tam by to bylo lepší a tam a tam….:-))) Cipísek si ale nakonec mimo výletu na kole , přál ještě „dort“. Výlet byl výborný, 43km v 6 letech na torpédu a navíc nakonec s ohromným lijavcem a promočením až na kůži si děti užívaly, křičíc – to je zase dobrodružství !!! My jsme se nejprve trochu ošívali nad daným výletem, protože vedl za čáru – do Polska a my nemáme děti v pasu, protože žádný už drahnou dobu nemáme a v občance nám také jedno chybí, jsme prostě trochu lemplové – ale kdo to má taky pořád stíhat že ? :-)))  Známý nás však uklidnil, že těch 200 kč pokuta a následné odvezení do centra, kde to s námi mají případně sepsat za to stojí, takže do toho máme jít !!! :-)))
Takže jsme viděli Polsko za hranicemi, ten obrovský rozdíl, kdy v lesích rostou i olše a osiky a břízy, není vše vyřezané, na zemi leží zhusta staré stromy, silnice štěrková – je mi jasný, že jde o příhraničí – ale z české strany je to tvrdá asfaltka až na čáru. Poláci nejsou tak sterilní, což bylo pro nás více než přívětivé.  Bonbonek naší cesty, kdy už bylo kolem sedmé, my měli za sebou 33km a nechávali jsme rozhodnout naší hlavu rodiny – toho dne šestiletou, zda jet po silnici nebo mezi skalami se moc nelíbil našemu čeledínovi – není moc zvyklý na přehazování odpovědnosti na šestileté dítě -navíc začalo v těch skalách velmi záhy pršet – no pršet – to je trochu slabé slovo, ale děti neremcaly, naopak s nadšením se schovávaly pod skály a stromy. Čeledinovi pak jedno z dítek rázně vyčinilo, že není žádný dobrodruh !!! Dorazili jsme domů a ohromně se hodil ten zmíněný narozeninový dort, který zrál od rána ve sklepě.
suroviny: piškot – 6 žloutků, 8 bílků ( dva jsou oddělené ze žloutků použitých do krému), 3/4 hrnku cukru, 360g mouky celozrnné  pšeničné přesáté, 2 lžičky prášku do pečiva, 4 lžíce vlažné vody, rum – lžíce, 2 lžíce kakaa
krém- 1 litr mléka, 6 lžic cukru, 2 žloutky, (bílky z nich jdou do korpusu), 200 g mouky celozrnné pšeničné přesáté , trochu rumu, vanilkový cukr 2x, 250 g másla
dort
Nejprve korpus – ušlehat žloutky spolu s cukrem,přidat trochu rumu přidat mouku s práškem do pečiva a postupně spolu s moukou přidávat sníh z bílků. Vymazat formu na dort – v našem případě hrnce a do jednoho nalít více než polovinu těsta, do menšího pak druhou půli,ale nejprve v ní rozmíchat dvě lžíce kakaa. Dát péci  a po upečení vyklopit. Po rychlém vychlednutí rozkrojit na půl.
Krém je velmi jednoduchý. Do mléka se rozmíchá cukr a mouka a přivede se k varu a k úplnému zhoustnutí za stálého míchání. Poté se sejme z ohně, odloží a za občasného míchání nechá vychladnout. Vychladlou hmotu přimícháme k vyšlehanému máslu s vanilkovým cukrem a lžící rumu. Ochutnáme a případně doplníme ještě cukrem.
Krémem naplníme oba rozřízlé korpusy a navíc jím slepíme obě patra k sobě a ozdobíme vršek i bok dortu. Lze z boku posypat ještě kokosem.


Komentáře

1 gigiblog1 gigiblog1 | Web | 30. července 2010 v 10:31 | Reagovat

:-| mozno vyskusam :-D

2 Gerard XoXo Gerard XoXo | Web | 30. července 2010 v 10:40 | Reagovat

vypadá slibně xD

3 Veska Veska | 30. července 2010 v 12:07 | Reagovat

Já chce taky jeden v roce dělat šéfa a klidně to nemusí být na narozky,náhodou to je krásný zvyk a ještě hezké plnění přání kdy se tomu podřídí celá rodina ,škoda že tu není jednička,hned bych těch smajlošů sem nasázela,právě že tohle je originál který  mnozí nepříjmou(viz váš nádeník
a nás se říká pohůnek) :D

Přidejte komentář