Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař
Protože je kadeřávku nadúroda, rozhodně se hodí jej zavařit. K zavařování v octu se příliš nehodí a proto je právě pro tuto zeleninu ideální zavařování pod tlakem. Dá se nahradit dvojitým zavařením ve vodní lázni – totiž zavařit jeden den a druhý den zavaření opakovat.
kadeřávek
Kadeřávek je třeba omýt, nakrájen na požadovanou velikost, u mě to jsou proužky asi 1cm široké, vložit do hrnce olej, na kterém se usmaží přiměřené množství cibule a trochu mrkve nakrájené na kolečka.Osolíme.
kadeřávekPoté kadeřávek podlijeme mírně vodou a chvíli dusíme. Celou hmotou naplníme zavařovací sklenice a vložíme do zavařovacího hrnce – pokud používáme tlakový, tak do cca 3cm vody, pokud vodní lázeň, tak sklenice ponoříme až po hrdlo.
Zavařujeme v tlaku při 120st. zhruba 35 minut. Pokud ve vodní lázni, tak na 90st. 40  minut dva za sebou jdoucí dny. Sklenice vyndáme a necháme vychladnout.
kadeřávek
Takto zavařený kadeřávek lze použít jako základ do polévek, na smažení s vejcem, do karbanátků.


Komentáře

1 Veska Veska | 30. července 2010 v 12:13 | Reagovat

To vypadá dobře,já páč mám veliký mrazák na zelenisko všechno strkám tam a letos mám nadúrodu špenátu a kadeřávku a růžičkové kapusty,takže jde všechno na zimní hody,ještě jsem zamrazila okurky nastrouhané na salát a nějak se mi začíná plnit,tak přemýšlím kam s podarovaným květákem
(asi půjde do octu s cibulí a okurkami)
ale v zimě do polívky zamražený je super

2 Veska Veska | 30. července 2010 v 12:16 | Reagovat

jo a na cukety jsem zapoměla,jak uchováš ty ,cpu je do různých čalamád i mezi houby do sklenic a různých omáček,teď jsem si je nastrouhané nahrubo taky zamrazila a v zimě zkonzumujem :-?

3 Klára Klára | E-mail | Web | 30. července 2010 v 12:53 | Reagovat

[2]: já sem budu moje recepty na sterilování cuket postupně dávat. Nejraději mám zavařené ala slanečci, to máme rádi všici a pak je mám normálně ve sklepě, ale to nevydrží tak dlouho.

4 Jana Jana | E-mail | 30. července 2010 v 21:41 | Reagovat

Dýně Květa co vypadá jako tlustá žlutá cuketa a taky tak chutná mi jeden rok /pokusně/ vydržela do konce ledna. Možná by vydržela i déle, ale měla jsem strach jestli bude ještě jedlá. Byla. :-D

3 komentáře to “Zavařený kadeřávek”

  • avatar kacena:

    Dobrý den Kláro,
    do minulého roku, jsem vše zavařovala v elektrické troubě, kde je možné nastavit přesný stupeň teploty.Letos, ocitnuvše se v domě se starou plynovou troubou a teploměr nemaje,jsem nejspíše přecenila své síly. Že okurky byly rozvařené, za to může poněkud prodloužený tlf hovor s kamarádkou, ale fazolky na slano a rovněž blanšírované kapustičky, jsem zavařila pro jistotu 3x. Přesně jak jsem to naskládala do spíže, tak jsem to zase za 2 měsíce vyhodila všechno zkyslé…. tušíte, kde je chyba? Může to být použitím starších šroubovacích víček?
    Díky K

  • avatar Marie:

    Možná přijde někmu vhod rada, že se dá dobře zavařovat dýňové zelí. Nejdřív ho uvařím: Oloupu cuketu nebo dýni kteréhokoliv typu. Na oleji osmažím do středně hněda na cibuli (nemusí se šetřit), přidám kmín a drcený koriandr a osmahnu je také. Poté přisypu trošku cukru, opeču lehce do karamelova. Přidám na kostky nakrájenou dýni a osolím podle chuti. Nepodlévám, dusím do rozpadnutí dýně a ještě ji rozmačkám šťouchadlem. Zelí by nemělo plavat, ale šťáva by měla být vydušená. Pak plním zavařovací sklenice, uzavřu víčkem a nechám 2 dny stát. Pak je steriluji asi 40 minut při teplotě zhruba 90 stupňů. Když se voda začne vařit, nic se neděje. V této úpravě dýni používám jako přílohu k ramborům nebo knedlíkům. Vynikající je závin z bramborového těsta plněný dýňovým zelím.

    • avatar Niva:

      zdravím, já dělám zelí takhle : 4kg cuket nebo dýní nastrouhám nahrubo, promíchám s 400 g cukru, 400ml octa, 50g soli,2 lžíce kmínu, nechám hoďku uležet,naplním lahve, zavíčkuju, zavařuju. Když chci dělat zelí, zpěním cibuli, vyklopím zavařené zelí, podusím, zahustím a je. Iva

Přidejte komentář