Ovesná kaše – neboli „poridge“ – téměř národní anglické jídlo, je kaše z ovsa, vařeného buď ve vodě nebo v mléce nebo v obojím. Vaří se jak na slano, tak na sladko s přídavkem různých ostatních surovin. Krásně je vše o ovesné kaši napsáno v knize “ Kaše – strava naše“, kterou mi pan domácí koupil, když jsem přišla o nepočítaně svých zubů :-)), samozřejmě jako vtip – velmi nepovedený :-))) a ze které bych moc ráda citovala, kdyby nebyla zrovna na jedné hromadě s milionem dalších nezbytných věcí, schovaných pod zbytkem střechy, který nám zbyl a pevně doufám, že ještě do zimy z ní budu moci citovat a popsat jí :-)))
Ovesná kaše je rychlosnídaně, vydatná, dobrá a hlavně s použitím toho, co je právě k
dispozici. A protože měl být dost náročný den, hodila se jako nikdy.
Suroviny: ovesné vločky, kakao, cukr, med, marmeláda, mléko, voda, kokos, rybíz
Nejprve je nutné zalít v hrnci ovesné vločky mlékem – tolik mléka, aby bylo cca 2cm nad vločkami. Přivedeme k varu, přisypu cukr a všechny ostatní suroviny – lze použít i cokoli jiného – skořici, jiné ovoce, rozinky. Všeho podle chuti. Kokosu dávám tak 100g, kakaa 2 polévkové lžíce, cukr podle chuti. Vaříme za občasného míchání tak dlouho, dokud není kaše hustá. Pak už za míchání stálého :-))). Pokud zhoustne příliš rychle, ředím vodou, aby houstla pomalu :-)
znáte alternativní „porýž“ Mňamózní
Tip: zkuste vločky před vařením opražit na sucho