Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Srpen – evidentně měsíc cuket !!!! Nejsme nějací dogmatičtí pojídači cuket – ale je to tak vděčná
cuketa
plodina, že prostě nelze odolat :-))). Máme jakousi malou soukromou rodinnou oslavu na znovunabytí svobody :-))) a když se oslavuje, je potřeba asi něco dobrýho uvařit :-)) a tak prostě, když je ten srpen, co jiného, než cukety !!!  Základ na dnešní jídlo jsou ty nejbanálnější, ale podle mě, jedny z nejchutněji připravených cuket – jen se solí a pepřem na másle. Jak prosté a banální ! Ale už několikrát bylo řečeno, že právě ty nejprostčí věci bývají geniální.  V jednoduchosti je opravdu síla. Doporučuji si tento recept rozdělit na dvě části. Buď lze přijmout jako definitivní a hotové jídlo jen cukety na másle, nebo lze přidat zeleninu a rýži a mít ź toho úplně jiné jídlo :-))
Obě varianty jsou dobré, obě úplně jiné !
Suroviny: Cuketa 500g -bez vnitřního jadřince, saturejka čerstvá svazeček, sýr tvrdý 140g, sůl, pepř, barevné tlustostěnné papriky – 6ks, 2 větší cibule, máslo – 120g, 1 hrnek rýže, sůl a tumerik
cuketa
Nejprve si dáme vařit rýži do dvojnásobného množství vody a ochutíme jí solí a lžičkou tumeriku. Poté oloupeme cuketu, vyloupeme jadřinec a nakrájíme jí na tenké plátky. Rozehřejeme si na plechu nebo veliké pánvi máslo a plátky vložíme do másla. Osolíme a opepříme. Nedusíme, ale spíše jemně restujeme.
saturejka
cuketa
Když cuketa změkne, přisypeme saturejku, kterou nekrájíme, ale shrneme lístečky rukou. Jsou podlouhlé a velmi elegantní :-)).
PAPRIKA
PAPRIKA
Poté přisypeme do cukety nakrájenou cibuli a papriku na plátky – papriku nejprve zbavíme jadřinců a stopky. Vše promícháme a necháme restovat společně zhruba 10 minut.
Poté přisypeme sýr a opět mícháme, aby se sýr pěkně natavil s celou hmotou. Nakonec vmícháme rýži a promícháme. V tomto momentě je třeba jídlo ochutnat naposledy, zda mu rýže neubrala příliš soli a případně mírně přisolit.
cuketa

Jedna odpověď to “Cukety na másle se zeleninou a rýží”

  • malina62:

    Já už se tak těším, až budou cukety. Miluju je a tohle určitě uvařím. Mňam už se mi sbíhají sliny.

Přidejte komentář