Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Včera jsme byli v Praze na přezkoušení a měli parádnický den a dnes se z toho zotavujeme, protože kdykoli sejdeme z kopce, musíme to pak doma nahradit dvojnásobným množstvím spánku :-))). Předem dnešního jídla mám nějakou vnitřní potřebu se vyznat z toho, že nejsem, jak už jsem psala, příznivec soji a náhražek vůbec. Nicméně občas podlehnu touze udělat hezké, dobré a rychlé jídlo a navíc jsem si z Prahy přivezla tři balíčky tofu –  ne že by je u nás pod kopcem neprodávali, ale tak nějak mi padly prostě do oka. A už od včera se na restovanou minutku těším. Co se porce týká – protože je na tomto receptu extra důležitá omáčka, nebo sos, každý ať si nazve jak libo, napíšu recept na počet porcí, které jsem dělala já a to jsou tři standardní balíčky tofu narural. Jedno tofu rozřízlé podélně na půl je podle mě ideální porce pro jednoho dospělého člověka, ale pan domácí má zřejmě tasemnici, takže focené porce jsou jeho porce a pak ještě zkonzumuje porce veškeré nedojedené,tudíž po jednadvacetiletém soužití nejsem příliš schopná posoudit, co je porce tak akorát :-))- tudíž nechám na každém, jak si recept podělí. :-)

Na restované tofu je třeba: 3 balíčky tofu natural, 3 střední mrkve, 2 střední cibule, olej, sůl. pepř, 2 lžičky zázvoru, jeden pomeranč, 3 lžíce kukuřičného škrobu maizena, sladká paprika, sojová omáčka shoyu – zhruba 5 -6 lžic, asi 2 dcl vody, černý kmín – black caraway,2 větší stroužky česneku, asi 5 lžic smíchaného lněného a sezamového semínka, 1/2 hlávky ledového salátu. 2 polévkové lžíce medu. Brambory – jako příloha – dle potřeb rodiny.1 pomeranč na oblohu.

Jídlo je velmi rychlé. Nejprve je třeba oloupat, omýt a nakrájet na tlustší plátky brambory. Dáme je vařit do osolené horké vod/y. Mezitím, než se brambory uvaří, tak si rozpálíme na veliké pánvi – já to dělám na plechu na plotně, olej. Nešetříme extra. Když je olej rozpálený, vložíme naň nakrájenou cibulku na proužky. Chvilku jí restujeme, ale ne do tmava a vložíme na ní tofu – každý balíček rozřízlý podélně. Vzniknou nám z každého tedy dva obdélníky o stejném obvodu, jen jsou užší. Tofu vložené na pánev osolíme, opepříme, každé zvlášť posypeme sladkou paprikou -jemně, otočíme a uděláme to samé. Osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou. Nyní také každé tovu posypeme jemně mletým zázvorem. Dále na tofu nasypeme černý kmín – asi jednu polévkovou lžíci a dále zasypeme směsí lněného a sezamového semínka -zhruba pět lžic. Po chvilce znovu otočíme – pozor na cibulku, aby se nám moc nepřipalovala, můžeme jí vařečkou jemně nandat nahoru na tofu.

Když je tofu hnědé a má tvrdou a křupavou kůrku, vyjmeme ho na talíř a vložíme do teplé trouby- ne horké. Pánev s cibulkou a výpečky po tofu nyní upravíme takto : přidáme sojovou omáčku shoyu – zhruba 5-6 lžic, dále do pánve vymačkáme jeden celý pomeranč, nasypeme na tenká kolečka nakrájenou oloupanou mrkev a na proužky nakrájený ledový salát. Vše pečlivě promícháme.

Vložíme dvě lžíce medu a znovu vše pečlivě promícháme. Zalijeme jemně vodou- začneme na 100 ml a můžeme trochu přidat podle potřeby a nasypeme kukuřičný škrob – vše mícháme, až nám vznikne pěkná, hnědá chutná omáčka.  Nesmí být řídká. Vše necháme za občasného míchání vařit. Voda se jemně vyvařuje, omáčka více karamelizuje.

Nakonec nandáme na talíř brambory, tofu, vše ozdobíme omáčkou a jako oblohu dáváme nakrájené plátky pomeranče. Jídlo je to vynikající a ani pro děti není  nijak ostré nebo silných chutí. Někdo možná bude mít raději tofu propečenější, to pak doporučuji jeden špalíček nakrájet na tři podélné díly místo dvou.

Tofu je sojový tvaroh.Velmi zjednodušeně. Tofu se vyrábí ze sójové vody, což je výrobek ze sojových bobů. Výroba tofu je vzdáleně podobná výrobě tvarohu z mléka. Sojový nápoj se bere jako výchozí surovina, ze které se pomocí mořské soli nebo sádry vysráží sojová bílkovina. Sojové boby se rozdrtí, nechají se ustát, zcedí a  posléze se z ních sebere vysrážený tvaroh právě pomocí mořské soli nebo sádry. Původně je tofu z Číny, tam se začalo s jeho výrobou už ve druhém století před naším letopočtem. Postupně se dostalo do Japonska, do Vietnamu, Koreji a Thajska. Tam všude také patří k tradičním pokrmům.

2 komentáře to “Bezmasá minutka – restované tofu”

  • avatar jitecka:

    Tak z toho tofu co se mi docela povedlo, udělám další baštu dle Vašeho receptu. Od té doby, co jsem našla Vaše stránky, nedělám snad nic jiného, než zkouším samé novinky. :-) Je to tu u Vás na kopci fakt skvěléééééé

  • avatar Jana:

    Co je „černý kmín“?
    Jinak to papáníčko vypadá prudce jedle! Jsem nucena okolnostmi jet dnes do civilizace, kouknu jestli tofu potkám. Na jeho domácí výrobu nějak nemám sílu…

Přidejte komentář