Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Dneska jsem nějak dost unavená. Blíží se pololetní přezkoušení, kterého prý netřeba se vůbec bát, průběžně listuji stránkami učebnic, půběžně panikařím, ale většinou jen na chvíli. Je tu všudypřítomný klid pana domácího – naštěstí a absolutní dětská bezstarostnost. Nerada bych je nakazila svou možná zbytečnou starostlivostí. Pěstování bylinek se také natočilo spíše do představ pana domácího, který už začínal zvedat oči v sloup – zase jaro, zase spousta plánů, zase problémy !!!:-). Ale po dnešku je už jasné, že k problémům nedojde, protože ekovýkup už se rozrostl díky ekologické základně kupujících do takových rozměrů, že příliš nestojí o malopěstitele s nadbytkem 7 arů jedné byliny. Nezbývá tedy, než nastoupit cestu nejen vlastního pěstování, nýbrž i vlastního prodeje, případně odvoz do sběrny. Čekal mě tedy telefon na živnostenský úřad, kde máme našetěstí pána, který se sice na každou druhou věc ptal kolegyně, ale na každou mou námitku, co by mohl být problém odpověděl „no to neblázněte, to už by lidi byli úplní chudáci, když by si ani nemohli vypěstovat bylinky !“ Ubezbepečil mě, že všechna rozšíření živnostenského listu budou zdarma – neptala jsem se na to:)) a že se na mě těší :))). Hezký vstup do nového dne.  Takže bylinky budou,když je vypěstujeme a usušíme, ale bez závazků jarního upsání se někomu! A to je parádnický!

Dnešní jídlo vřele doporučuji. Když někdo řekne, „naplň cibuli a dej zapéct“, nezní to úplně přitažlivě, ale viděla jsem nedávno na obrázku plněnou cibuli. Nevím však kde a nevím ani čím, ale moc se mi to líbilo a tak jsem si řekla, že to musím zkusit. Jídlo se na rozdíl od piškotu, který sežral pes, povedlo. Piškot se nejen nepovedl, ale ještě navíc spálil. Špatný tlak – přijde zase zima…..:)) Šalamounsky píšu,že se spálil sám – já nic, já stála opodál :)) Však už jsem psala, že jsem dneska nějaká unavená :))

Na plněnou cibuli je potřeba tolik rajčat, kolik je strávníků, alespoň dvě střední cibule na každého strávníka, 250 g nivy, 250g tvarohu, (množství na 6rajčat a 6 cibulí). Trochu soli. Jako přílohu 500ml rýže, turmerik, black caraway – oboje polévkovou lžíci, trochu oleje a trochu soli.

Nejprve rozehřejeme v hrnci olej, do oleje přimícháme rýži – zhruba 2 lžíce oleje. Rýži chvíli mícháme, po chvilce přisypeme turmeric- kurkumu a black caraway, trochu soli, zamícháme a zalijeme 1l horké vody.Přiklopíme a necháme vařit.

Poté si oloupeme střední cibule, dáme také do hrnce, zalijeme horkou vodou a dáme vařit. Mezitím si omyjeme rajčata a vydlabeme je. Rozmixujeme nivu spolu s tvarohem. Vydlabané zbytky z rajčat nakrájíme a přidáme do tvarohové nivy.

Vyndáme jemně uvařenou cibuli z horké vody a zvrchu vložíme do cibule nůž a opatrně vyndáme vnitřní část cibule. Chce to cvik, aby se nevyndal vnitřek celý a nezbyla jen horní slupka. Vnitřní cibuli také nakrájíma a přidáme k sýrové hmotě s rajčatovými zbytky. Hmotu zamícháme a naplníme jí jak cibulový obal, který nám zbyl, tak rajčatový obal.

Plněná rajčata i cibule dáme do pekáčku a dáme zhruba na 15 minut zapéct do trouby na cca 180 st.

14 komentářů to “Plněná cibule a rajčata nivou”

  • почерпнул много нового

  • Thanks for an idea, you sparked at thought from a angle I hadn’t given thoguht to yet. Now lets see if I can do something with it.

  • avatar Mirabelka:

    Dobrý recept!
    My máme cibuli rádi jako „Onion Bhaji“ – už jsem to na jeden web psala, tak to překopíruji i sem:
    Cibulové placičky – Onion Bhaji

    Recept je velmi variabilní, některé koření je možno vynechat, ale chuť by měla být jako „indická“ do pikantna.

    Dopoledne jsem oloupala a nakrájela na jemná „céčka“ 10 menších cibulí. Letos mám docela malou cibuli, tak jedna byla velikosti asi tak jako slepičí vejce. Cibule se nakrájí do mísy a přídá se na toto množství asi jedna plná lžička soli. Celé jsem to zalila vodou z konvičky, aby se cibule spařila. Někdo to dělá přímo ze syrové, ale já spařuji.

    Misku s cibulí a horkou vodou jsem zakryla víčkem, aby to moc nečpělo. Ale ještě předtím jsem si inhalovala:))))) Je to opravdu užitečný recept, spustila se mi i rýma:)))

    Asi za 2 hodiny, když to celé vychladlo, jsem cibuli scedila velkým cedníkem a nechala okapat. Toto je možno samozřejmě urychlit – cibuli spařit a pak hned prolít studenou vodou. Ale já jsem doma a mám na vaření čas.

    Pak jsem přidala: 1 lžičku kari koření, 1 lžičku kurkumy (možno vynechat, ale kari by tam být mělo), 1 vejce (možno vynechat, drží i to i bez něj – vyzkoušeno), špetku sušeného čili (pokud máte rádi ostré), nastrouhat podle chuti plátek čerstvého zázvoru, jak kdo má rád. A dále – 1 lžičku sušených česnekových plátků, nebo česnek sušený (syrový bych nedávala, je moc ostrý) a pokud máme tak i 1 lžičku hořčičných semínek (možno vynechat).

    Celé jsem to zahustila pak tzv. hraškou, tj. hrachová obalovací směs od f. Ceria. Té bylo asi tak půl šálku. Rukou jsem to všechno promíchala – je to takové žluté blátičko a v tom je ta spařená cibule. Těsto má být o trošku hustší než bramborák. Zkráta, aby se vytvořila taková lepenice.

    Na pánvi jsem pak na slunečnicovém oleji smažila malé placičky. Nabírám tu hmotu lžící, jedna mírně vrchovatá lžíce a roztáhnout do placičky vidličkou.

    A to je všechno. Placičky se dají jíst jak teplé, já je měla s bramborem a petrželkou, tak i studené. Je to takové pikantní, zahřívající jídlo. O kurkumě a zázvoru se píše, že je zdravý pro zažívání a kdo má rád vůni kari koření, bude určitě spokojen.

    Dobrou chuť.

  • avatar Veska:

    Cibuli mi teda nikdy nenapadlo naplnit,spíš jen rajčaty,papriky a cuketu,lilek a patizon ,vzhledem k tomu že je to spíš sezonní záležitost tak zůstáva spíš jen ta cibule ,papriky a rajčata jsou teď drahé a bez chuti.

  • avatar janka:

    No vypadá to dobře, ale my jsme takoví zarytci, že co nám v zimě nertoste , to nejíme, a ani na to nemáme chuť. Tak my se budem těšit na léto, plním rajčata špenátem smíchaným s vejci , solí, cukrem a oblíbeným kořením, v receptu je čilli, ale my nejsme na to pálivé…Posypu sýrem a dám zapéct, jako přílohu dělám takové jednoduché placky z krupičky, polohrubé mouky, rýžové mouky, kari, másla, soli, vody…Ale ty cibule , to by mohlo projít, sice nemáme nijak velké, tak nevím, co budu dlabat..:)))

    • Milá Janko, omlouváme se tímto všem ortodoxním zarytcům :)).Naprosto to chápeme a máme stejný postoj. Co však dělat, když přijedou rodiče s jediným záměrem – spasit nás?:))), tak pak vařím z toho, co dovezli, protože je mi líto to vyhodit, nebo dát zvířatům. Člověk si musí svou zarytost hlídat !!:))), ovšem nedá se nic dělat, milující rodiče jsou důležitější :))))

      • avatar janka:

        Jo jo, to mi došlo, že těmi zásobiteli byly rodiče, u nás už raději nic takového nevozí, protože my to stejně nejíme, no někdy taky, to bych kecala….Moje maminka vždy přijede, jako kdybychom tu neměli vůbec nic, ale už se naučila ptát se jestli to chci , nebo ne , a kdyžtak si to zase odveze. Problém je v tom, že když přijedou, tak ty zásoby nejsou pomalu kam dát…:)))

        • .Moje maminka vždy přijede, jako kdybychom tu neměli vůbec nic, ale už se naučila ptát se jestli to chci , nebo ne , a kdyžtak si to zase odveze
          souhlasím, rodiče se taky naučili ptát, jestli to chceme nebo ne a přivezou to v obou případech :)))
          Problém je v tom, že když přijedou, tak ty zásoby nejsou pomalu kam dát…:)))
          zcela identická situace, ale nechci si stěžovat, už jsem pochopila, že se to asi nezmění, a že to je sice proti naší vůli, nikoli na truc.

  • avatar Iveta21:

    Máš supr nápady, určitě zkusím. :-)

  • avatar Kikus:

    No to je nádhera! Hned si píšu a řadím do programu…minulý týden byla Tvá mrkvová polévka, na tento víkend chystám vyzkoušet tvé čočkové karbanátky a tuto plněnou laskominu určitě vyzkoušíme co nejdříve. Díky moc za inspiraci!

  • avatar hanulaa:

    Nádhera! Narazila jsem na Vaše stránky náhodou před pár dny, když jsem hledala recept na kvásek…a od té doby se nemůžu odtrhnout. Místo učení na zkoušky zkoumám recepty:-)Tenhle určitě zkusím!Ale není to jen těmi recepty-jsem tak celkově nějak fascinována a přitahována-tohle je můj tajný sen:-)

    • Milá Hanuloo, díky díky moc. Ráno jsem vám psala komentář a koukám,že jsem ho asi neodeslala :)). Jsem ráda, že se vám líbí a bude prima, když se bude dařit kvásek a chleby. Hodně štěstí a dejte vědět, jak to dopadlo, budu ráda. A sny mají většinou tendenci se plnit ! :))

Přidejte komentář