Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Majonézová estráda je báječná, protože si člověk vyzkouší, to co ještě neumí.  Například jak bravurně zvládnout na lusknutí zdrclou majonézu :)). Ale nakonec se zadařilo. Vyndala jsem vejce zpoza vnitřního okna, kde bylo tou dobou kolem tří stupňů a vzala olej na skříni, takže to byl rozdíl teplot dejme tomu 14 stupňů a navíc jsem dala oleje málo a výsledek se dostavil. Majonéza se udělala zdrclá. Bylo to dost nutné, protože mi občas přicházejí na mail otázky ohledně majonézy a vždy je lepší to vidět, než to jen číst. Tak tedy dnes speciál o tom, jak to udělat a jak to nedělat.O této majonéze jsem se dozvěděla v manuálu k mixéru Braun, je to asi šest let a od té doby nedělám jinou.  Základní článek o majonéze je tady.

K videu už asi nemá smysl moc toho psát, snad jen, že aby byla jistota, že se majonéza povede, je nutné mít teplotu oleje a vajec přibližně stejnou.

– nezáleží na nádobě a nezáleží příliš na oleji. Osobně mám zkušenost, že majonéza se udělá skoro z každého. Do majonézy lze přidat česnek a papriku a pepř, hořtici, kapku worcesteru – to vše lze na začátku. Citronovou šťávu, nakrájenou cibuli, jogurt, smetanu, nakrájenou okurku- to vše lze na konci.

– základní poměr je 1 vejce na 200-250 ml oleje.

a nyní tedy estráda č. 1  – základní majonéza

estráda č.2 – proč se udělá majonéza řídká, odpověď na častý dotaz, proč je majonéza řídká. Pokud není zdrclá, nejsou evidentně oddělené složky vajec a oleje od sebe, jedná se většinou o malé množství oleje. Člověk  má pocit, že čím více oleje přilije, tím více majonézu zředí, ale opak je pravdou. I v konečné fázi si pak lze s majonézou hrát a přilitím malého množství oleje regulovat její definitivní podobu. Výsledek je pak tvar majonézy,který se dříve prodával ve vaničkách a na kterém bylo až do spotřebování znatelné, jak se majonéza do vaničky stáčela.

a estráda č.3- jak napravit zdrclou majonézu – také už jste spěchali a vzali studené vejce, nebo studený olej a majonéza se zdrcla? Umixovala se jen olejová kalná voda, ve které plavaly kousky žloutku? Pokud jste začali dělat majonézu novou dobře, ale pokud jste tuto špatnou vyhodili, chyba !!. Domácí majonéza, přikrytá alobalem vydrží v chladu dlouho a proto je mnohem lepší i tuto špatnou upotřebit a udělat z ní dvojnásobnou várku nové. Snadná pomoc.

a podotýkám, neměl by být nikde poblíž žádný pan domácí, natož např. točit video, protože pak se nevyhnete debatě o tom, jak jezdit kovovou lžičkou po nožích mixéru není vůbec praktické !!!:-))

68 komentářů to “Majonéza na vlastní oči aneb majonézová estráda”

  • avatar Luda:

    Dobry den, videa uz bohuzel nejsou dostupná. Budete znovu uploadovat? Moc by mne to zajimalo.
    Drzim palce pri dalsi tvorbe, jde vam to moc hezky.

  • avatar Simona:

    Dobrý den, je mi 47 let a jako malá jsem musela doma dělat majonézu domácí z vejce a oleje. Není to pro mne žádným překvapením, spíš se občas podivuju, jak některé věci, které se dřív dělaly samozřejmě dnes vyplouvají na povrch jako novinky a všichni se diví, jak je to snadné …
    Mimochodem, my jsme to dělali tak, že jsme přilévali po kapkách do žloutku olej, až bylo hotovo. Takže trochu jiný způsob. :-)

    • Simono, přesně tak, člověk často nyní znovuobjevuje dříve jasné věci. Nicméně, právě kvůli té malé odchylce je tato majonéza o tolik jednodušší, než klasicky dříve dělaná jen ze žloutku a oleje. Je hotová během pěti sekund, je nadýchaná, vzdušná. V této maličkosti, totiž rozdílu mezi celovaječnou a pouze žloutkovou je dost zásadní rozdíl. Nicméně i ta čistě žloutková, šlehaná ručně po kapkách není složitá a vyplatí se majolku vůbec nekupovat, naprostý souhlas s vámi. Hezký den,

      • avatar Kolemjdouci:

        Četl jsem, že nějaký druh salmonel, co se může vyskytovat ve vejcích, se zastaví v bílku a do žloutku už nepronikne. Proto asi ta majonéza jen ze žloutků. Má to být zřejmě ochrana proti salmonelóze. Ono spousta receptů babiček našich babiček se dnes už nepoužívá právě kvůli riziku různými infekcemi a mi je zase znovu objevujeme :-)) nic ve zlém :-)
        Zdroj http://www.med.muni.cz/salmonel/salmidx.htm

        • avatar Jitu:

          @Kolemjdouci:
          Možná jen špatně hledám…
          Jak jste vyřešili riziko salmonelózy? Je nějaký důvod, proč se není třeba bát? Bohužel už máme jednu špatnou zkušenost, kdy lehla po knedlících s domácími vajíčky (krátká doba tepelné úpravy) celá rodina. Potřebovala bych nějaký pádný argument, který mne strachu ze salmonelózy zbaví :-). Protože majolku bych mnohem radši dělala doma než kupovala. A strach ze salmonelózy je jediný důvod, proč to nedělám.

          • avatar Kolemjdouci:

            Cituji: „Salmonelózy představují dlouhotrvající a celosvětový problém. Stále více se objevuje názor, že „salmonel se lidstvo nezbaví, musí se proto s nimi naučit žít““

            A tak se s nimi zkoušíme sžít :-))

            Prostě jsme to prubli a to i se syrovými bílky.
            A dále se utěšujeme cituji: „jen jedno vejce z každých 7 tisíc obsahuje bakterie kmene Salmonella (které se na vejce přenášejí ze slepice, a nikoliv v důsledku nehygienických podmínek chovu)“
            A též se držím tradice „co tě nezabije, to tě posílí“
            Vím, moc jsem nepomohl, tak alespoň teoretická úvaha:
            Zkusit převařit rozmixované žloutky s olejem (min. 75°C/5 min.) a pak po zchládnutí popřípadě znovu rozmixovat a dodělat do hotové majonézy…

            • avatar Ludwig:

              @Kolemjdouci:
              Ja bych si dovolil vsem zucastnenym sdelit, ze uz nekolik let delam tzv. „Veganskou majonezu“ Ta je prosta: Sojove mleko, olej, horcice, citronova stava, cukr, sul, koreni.. Jelikoz nejsem vegan, ale jen vegetarian, tak misto sojoveho mleka beru obycejne, kravske. Vyhoda je ta, ze se tam nedavaji zadna vejce, a zarucuji se, ze to v chuti NIKDO NEPOZNA. Alespon ve srovnani s tema kupovanyma supermarketovama. Nejaka domaci z 5 zloutku je zajiste excelentni, o tom nepochybuji.
              Kdo chce, muze na youtube napsat „Sojaneza“ nebo „Tofuneza“ (popr: Majoneza bez vajec) je tam par odkazu v cestine a trosku se kouknout jak se to dela.
              Zakladem uspechu je kvalitni tycovy mixer s se solidnim vykonem a stejna teplota mleka a oleje, nesmi byt z lednice. Pro snizeni kalorii tuhle majonezu michame napul s Creme Fresh, to je kysana smetana o obsahu 24% tuku.

  • avatar HELENA:

    Dobrý večer, moc ráda bych shlédla Vaše videa, ale již nejsou k dispozici. Budete je ještě zveřejňovat?… hlavně to o nápravě majonézy. Děkuji Domanská

  • avatar Barbora:

    Zdraví Vás,
    Já tuhle metodu znám ale prvně jsem si vyšlehala vajíčko s olejem, a nepodařilo se mi to vždy dochutit, jak bych chtěla. Tak mě velmi překvapilo že se dá takhle od začátku ochutit. Tak jsem to hnedka chtěla zkusit do sálatu.
    Všechno mám nachystaný s tím že už jsem potřebovala jen tu majonézu. S tím že jsem udála vše podle videa, a začala jsem mixovat po 3 minutách, to ani nezhoustlo tak uvážila že to bude tím tyčovým mixerem protože mixuje,mixuje,mixuje a pak jak vynechá tak ho vypnu a hnedka pustím. Pak mám starší mixer(jak jsou taky na koktejly) tak jsem to nalila do toho s tím že jsem nechala mixovat. Stále je to řídký, nevím kde je chyba jestli elektronice? Protože jsem měla vše pokojový teploty a odměřeno. A je to stále řídký?

  • Ahoj, stydím se, je mi 50 a od revoluce občas zkouším majolku kvedlíkem – s mínusovým výsledkem. Až dnes s tyčákem ALELUJA – děkuji za návod. Miroulin

  • avatar Karofka:

    Zdravím Kláro, vše jsem tady přečetla i videa prošla. Byla tu řeč o ponorném mixeru Braun, ale o jiném ne. Jednotlivé příspěvky mě přesvědčily, že je řeč o jedinečné výrobě majonézy. Můj dotaz zní, jestli stačí i malý mixer, který je součástí ručního elektrického mixeru. Je menší než tyčový, ale má stejný tvar jako on, jen menší.
    Myslíš, že by tu výtečnou majonézu také zvládl? Díky za odpověď.

    • Zdravím vás, no braun už je dávno na onom světě. Minulý týden přišel sedmý!!! ponorný mixér. Zatím nevydržel žádný déle, než rok a půl a to se o něj hezky starám :). Prošli jsme již 6 značek a nepochybuji, že postupně projdeme šechny na trhu. Takže se vůbec nebojte zkusit svůj. Potřebuje jen otáčky a aby se udělal podtlak, jinak nic. Zkuste to, v každém případě dáte za zkoušku trochu oleje a jedno vejce. Ať se daří.

  • avatar Anna:

    Dobrý den,
    tak nevím, kde nastala chyba, ale majonéza se nepovedla. Konzistence dobrá, ale byla absolutně bez chuti, a to i po dodatečném dochucení, měla divnou pachuť… Nevím, zda to nebylo třeba mixérem, mám plastový, ne kovový, tak jestli to nepřejalo nějak ten plast..

    • avatar Lucka:

      Pachuť je způsobena olejem…. některé oleje se na majonézu prostě nehodí… stačí si k oleji čuchnout a pokud je něčím cítit, projeví se to i v majonéze…

  • Majonéza je fantazie, díky moc za recept.

  • avatar Jana:

    Děkuji, geniální recept!!!! :-)

  • avatar babidana:

    Milá Kláro, díky za recept na majonézu, ale ač jsem již , jemně řečeno, zkušená kuchařka, podařilo se mi dnes vyrobit cca 0,5 l jakési tekutiny i přesto, že vejce i olej měly stejnou teplotu z lednice. Nepodařilo se mi ji ani napravit, přestože jsem zhlédla Vaše videa. Tak mám podezření, že jsem špatně „emulgovala“, tzn. že jsem brzy zvedla mixér. Další pokus jsem již neprováděla, protože jsem měla jinou práci před odchodem do práce. Tak bych chtěla znát Váš názor, pokud si to tady přečtete. Děkuji moc.
    A mimochodem , dnes jsem dělala Vaše rohlíky a cuketovou pomazánku, těsto kynulo přes noc v lednici, ráno super. Vstávala jsem v 5,30, aby moji dva chlapi měli do práce čerstvé domácí rohlíčky. Moje dcera si ťukala na čelo, proč radši nespím…Ale mě to baví a prostě jsem to chtěla udělat.
    Přeji krásné dny, DANA

    • avatar babidana:

      Dobrý večer Kláro, tak hlásím, že se majonéza povedla, sice systémem „hrnečku vař“, ale nevadí. Budu muset rodince udělat něco majonézový týden, abych ji spotřebovala než se zkazí…
      Ještě budu zkoušet tu mléčnou. Děkuji za typ a přeji hezkou dobrou noc. Dana

  • avatar Anicka V.:

    Zdravím :)

    Tak jsem dnes podruhé dělala domácí majonézu (první pokus byl naprosto luxusní) a tentokrát se mi zdrcla.. :) Myslela jsem, že to vyhodím, ale našla jsem tyto stránky a podle návodu s druhou povedenou majonézou vše opravila!! :) Děkuji Vám za názornou ukázku a rady.

    Kuchařinka

  • avatar Alena:

    Děkuji za skvělý návod na domácí majonézu,nikdy se mi nepodařila tak ,jako podle Vašeho návodu.
    Moc děkuji, za jednoduchost a nápaditost.S pozdravem alena

  • avatar Daniela:

    Nějak se mi nedaří :-( Vajíčko i olej pokojová teplota, oleje 230ml a mám řídkou, tekutou hmotu :-( Že by to bylo pokojovou teplotou? Olej i vejce jsem dala do lednice, odpoledne bude dtuhý pokus :-)

  • avatar Nocomment:

    Vejce jsem z lednice vyndal (aby se ohřála), ale zjistil jsem, že nemám doma citron. Tak jsem použil ocet. Ani Kremžská nebyla, tak jsem dal Dijonskou. Cukr jsem si neodpustil – dvě lžičky. Na jedno hezké domácí vejce padly dvě deci oliváče. Vyšlo parádně. Ještě jednou děkuji, teď už nebudu bílky schovávat ani vylévat do mísy. :-)

  • avatar Nocomment:

    Tohle jsem ještě neviděl, protože už léta dělám majonézu obdobným způsobem. Takže děkuji, už jsem vyndal vejce z lednice :-). Jen by mě zajímalo, proč v návodu chybí cukr?

  • avatar Skaredec:

    …a sla by ta majoneza i v mixeru ??? Ja jsem si jeste tyckovy nevyrvala …

  • avatar Pepino:

    Díky a ještě jednou díky. Dnes jsem našel tento recept a ihned šel vyndat vajíčko z lednice. První pokus nevyšel. Vrátil jsem se k Tvému článku a zjistil, že jsem brzy zvedal mixér. Druhý pokus už byl velice nadějný, ale zase podle mne jsem to uspěchal. Po třetí jsem suroviny dal do vysoké a úzké nádoby a úspěch se dostavil, majo je luxusní. Co si do toho dáte, takovou máte. Na poslední úspěšný pokus jsem použil studené vejce a na chvilku jsem ho poválel v teplém hrnečku. Měj se pěkně, určitě se sem budu vracet.

  • avatar Llevelyn:

    Video neuvidím ( Linux ) ale jde to i v KA, ne tyčákem, ten nemám. Metlou jako na sníh?? Fintu “ celévejce“ už znám, dělám to tak vždycky.

  • avatar Don Camillo:

    No ovsem to nema konkurenci cele vejce i se zloutkem a olejem dohromady?Az to predvedu kolegovi a kolegini co je mozne vyrobit bez deleni zloutku a zdlouhaveho pridavani oleje budou z toho asi na krabici prasku.Proto ze si stale mysli ze prave oni jsou ti Bozi co kazdorocne vyrabi majonezu ala mistr domu paradoxne si na to nikdo nechce troufnout a sebehne se cela rodina a sleduje to okolo stolu jak David Coperfild vytvori stejnym tycovym hnetacem ale,pomoci metly behem 10 minut vynikajici chutove k nicemu neprirovnatelnou a nezapomenutelnou tatinkovu vanocni majonezu.To bude prdel az to zhnoucam vse dohromady ponorim tycak a zacnu mixovat pomulu budu zvedat zakrouzim 5krat okolo a je hotovo.Pak jim pustim ukazku na webu kouzelnici Marilinku von kopecek.A vsadim se o svou cest ze budou nachazet spoustu chyb od chutove konzistence bramboroveho salatu az po ztratu hustoty po mekolika minutach a jinych vyhledanych much misto aby priznali ty kraaaaso a ja se stim leta matlam jak chobot. A pristi vanoce bude predvadet na navsteve jaky to je kuchar a jakeho ma fistrona a vse zmakne za 10 vterin a opet se zapise jako pan beze mne to nejde.Kacko vy nejste Buh vy jste Demon dekuji za dalsi zkusenost v kuchyni a ze se v ni vyznam.Tohle mi doslova vyrazilo metlu z ruky hluboka uklona a jen tak dale.Preji vsem krasne klidne vanocni svatky a pevne zdravi.

    • avatar Don Camillo:

      Prave jsem zkusil tento zazrak za 15 vterin jsem mnel kybl majonezy jsme beze slov.Uz se tesim az prijedeme na moravu a predvedu tento zazrak kolegini a kolegovi uz slysim ze na moravskou nic nema. Maji vsechno lepsi

    • Zdravím Done Camillo, hele podle vašeho popisu kolegy a kolegyně a rodiny a vůbec, stejně nakonec nebudete Don Camillo, ale Don Quijote :) – ale jděte do toho, natřete jim to! Jen bych udělal obrácenej postup – připravil majonézu,, nechal je odříkat všechny ách a pak teprve udělal ukázku tvorby, abyste jim vzal vítr z plachet :)

      • avatar Don Camillo:

        No velice trefne prirovnani to bych opravdu dopadl jak Don Quijote.A ten test z majonezou vyborna finta.Jen budu jeste vetsi svinka fialova ze spodu oznacim sklenicky s majonezou predvedu ukazku naplnim sklenku zamenim majonezy a dam jim ochutnat jejich vlastni dilo necham okomentovat popripade poplivat a znemoznit pak prijde ochutnavka tohodle zazraku a necham ho po pravu vynesti do nebes a az po te kapnu bozskou docela se tesim na ty ksyfty a vymluvy ooooooo to bude trefa kopanec do Srsniho hnizda a primo na pytel pane stavitel.Dik za napad Jidas je Jidas.

  • avatar Veronika:

    Milá Kláro, děkuji za návod. To, co jsem před tím zpackala, jsem díky němu jako kouzlem napravila. Užasné!!

  • avatar Libor:

    to artbook: Dle mých zkušeností to bude spíš než vejcem tím olivovým olejem. Pokud použijete za studena lisovaný či tzv. panenský olej, musíte ho dát více, a u olivového oleje je to ještě markantnější. Navíc majonéza z olivového oleje má takovou jinou, výraznější chuť – mně moc nechutná do salátů, zato k pečeným bramborám je vynikající, bzvlášť ve variantě s česnekem. Mňam.

  • avatar Ala:

    je fakt že takhle,jsem majonezu ještě nedělala dělám ji v klasickým mixéru,naučila jsem se ji dělat od mamky.Ona ji nikdy nekupovala.

  • no tak teda.. jsem asi jediná, kdo by tu mohl reprezentovat výstavní neúspěch :-) a to jsem si řekla, že se s tím taky nebudu mazat.. olivolej z kuchyně, vejce rovnou z kurníku.. a ejhle.. nic a nic, je to řídké jak sirup.. díky za třetí sérii videonávodu :-) musím to napravit :-)

    • Kláro, já to vidím na to vejce z kurníku. Mělo by mít asi tři dny oddych, než se nějak ustálí nebo co,možná by to mohlo být tím. A pak ještě jedna hodně častá věc – bacha na třeba jen milimetrové zvednutí mixéru ze dna nádoby. Dokud se nenaemulguje tak do 1/2 až do 3/4, v žádném případě nezvedat, protože pak už to nezhoustne a je to v pytli. TAkže vždy lépe o něco déle nechat mixér na dně než o sekundu dříve zvednout. Tak hodně zdaru

      • tři dny staré vejce..? no to je zajímavé.. měla jsem asi špatný zdroj informací (místní Dán) co mi tvrdil, že musí býti čerstvé tak.. že jsem měla někdy pocit, že by tu majonézu už chtěl stáčet v kurníku :-) no jdu to zkusit napravit :-) díky za vaši sdílnost! už se na vás těším. ale nakonec to bude až po vánocích.. do té doby se budu učit ještě tady na jihu :-) at se daří!

  • avatar Lui:

    Zdravím všechny na kopci. Váš návod na výrobu majonézy je geniální. Mám malou poznámku-poznatek. Nechtěli jsme být závislí na plánování, muset včas vyndat vejce z lednice. Tak jsme to zkusili obráceně. Dali jsme olej na majonézu do lednice. A ejhle: Ono to zafungovalo. Manželka tvrdí, že prý je ještě lepší, než při pokojové teplotě. Takže se do lednice přestěhovala 1/2l láhev s olejem. Aby byla po ruce.
    Mějte se fajn a hodně úspěchů.

    • Díky moc, přesně tak, já se s tím taky nemažu, olej i vejce jsou v chodbě – krom toho oleje na vaření, takže beru ze stejné teploty, je v podstatě jedno, jaká to je – dokud není v chobě -14, jde to :-) – hezký den

  • avatar renata:

    Ahoj Kláro,díky za tu majonézu….Říkám jí vteřinová majonéza..Je to geniální věc a vůbec nechápu,jak mě to mohlo do mých 44 let uniknout.Už nemůzím kvůli majonéze do obchodu.Znala jsem dělání majolky od babičky,ale vždy se mě to zdálo zdlouhavé,i tu s mlékem a olejem,ale ta i když se ochutila-pořád to nebylo ono….Přesně jak jsi to psala v nějakém článku,že člověk je navyklý něco dělat a nenapadne ,že to může jít i jinak..asi jsem tu myšlenku dobře nevystihla….Ani nevíš,jak jsi mi usnadnila grilování a bramborové saláty……renata

    • díky Renato, to ne já, to návod na mixér Braun, kde jsem se to naučila :-)),ale je fakt,že ten mixér šel do půl roku do kytek-nebo na reklamaci a ten návod na majonézu je dost důležitý dodnes- už mnoho let .-)).Taky za něj vždy děkuju. krásný večer

  • avatar Ovecka:

    …a podotýkám, neměl by být nikde poblíž žádný pan domácí, natož např. točit video, protože pak se nevyhnete debatě o tom, jak jezdit kovovou lžičkou po nožích mixéru není vůbec praktické !!!:-))…
    Já to z mixéru vytírám prstem – a vždycky si zvrhle představuju, co by se s ním stalo, kdyby náhle a samovolně začal mixovat ;o)) ale ještě nezačal ;o))

    • Já taky často a protože jsem se jednou namíchla a šla si zapnout cirkulárku, že budu řezat,protože to dříví potřebuju fakt,ale fakt nutně -tedy šla jsem trochu demonstrativně:-)) a při druhém uřízlém polínku se poleno jako na potvoru seklo, vystřelilo a udělalo mi díru do obličeje a já celá zakrvácená přišla za panem domácím, ovšem zakrvácená v obličeji, což je při řezání na pile celkem umění :-))) a pak jsem 14dní vypadala,jako kdyby mě zbil .-),tak od té doby, nevím proč-vždy když béřu prst na mixér, naprosto disciplinovaně vždy oddělím od motorové jednotky. Je to po pravdě asi jediná taková disciplína v mém životě:-)),ale většinou na to ještě před tím nahrubo vezmu tu lžičku .-)))

      • avatar Ovecka:

        No kruciš…. To máš teda štěstí, že máš obě oči…. Před cirkulárkou a ostatními motorovými pilami mám respekt a šílím ze sve 78 leté maminky, která s oblibou (a hlavně taky demonstrativně…) chodí do sklepa pílit prkénka na poličky, když se nemůže dočkat. Včera jsem opět dělala majonézu – poznatek – když nevidíš, vem si brejle a neodhaduj olej, přidávala jsem nakonec vejce a majonézy jsem měla pomalu na malou svatbu ;o))

        • avatar Ovečka:

          Tak se mi to, Kláro, dneska povedlo…..Šťourala jsem z ponoráku slunečnicová semínka, přemýšlela jsem u toho o tom, že musím vyndat květák z hrnce, než se rozvaří, pak jsem si bezmyšlenkovitě brnkla o vypínač a už jsme jeli na šití. Fakt to teda není nic moc. Na ukazováku mám výšivku a asi mám pro letošek dopečeno.

    • avatar diana:

      Mě ta lžička na vyškrabování taky zaujala. Hlavně jak to o sebe tak bojovně cinká a nechce to moc tu majonézu dát. Já jsem ujetá na gumovou stěrku, tu obyčejnou, červenou a levnou. Používám to pořád a všude a je to super, v mísách a hrncích absolutně nic nezbývá, dá se tím i mazat chleba pomazánkou (trik okoukaný z letních táborů, jde to při tom kvantu chlebů o moc rychleji než nožem) a používám ji i na ponorný mixer. Přiznávám bez mučení, prst je někdy víc „po ruce“, ale ta stěrka je má vášeň. Je nejlepší. A to mě ani nikdy nenapadlo, že je to i bezpečnější! Doporučuju. Pamatuju, když jsem jela poprvé za synem do Skotska, tak jsem mu ji vezla. Z lásky. ;-) Znám málo tak užitečných nástrojů a žít bez ní chci jen, pokud by to bylo absolutně, ale zcela nezbytné ;-)

      Pak je taky moc dobré takové to našlehávátko, co jsem na ně na těchto stránkách taky narazila, to zakroucené ze Švédska. Mám jedno opravdu ryze švédské,i s historií. Ujali jsme se ho poté, co jsme ho našli zapomenuté (???) uprostřed divočiny v NP Sarek, kde někdo předtím tábořil a tak jsme odlehčili přírodě a udělali šlehátko zas užitečným. A slouží výtečně, prostě kdo(co) umí, ten umí.I když mi přechozí majitelé trochu zamotali hlavu přemýšlením, k čemu jim sloužilo, k jakým kulinářským výkonům bylo v té pustině připraveno posloužit. My tedy syrová vajíčka v báglu fakt nenosíme a ani nějak nepalačinkujeme a tak, jedeme spíš na hutných polívkách z lehkých, suchých a nabobtnatelných surovin. Ale evidentně nejsme všickni stejní, takže můžu rozvíjet představivost bez omezemí, a to je na tom světě právě ta krása!

  • Kláro, opravdu už jinou majolku nedělám. Teď si lebedím ve variantě s česnekem :) díky *

  • Povedla se! A navíc – je ukrutně dobrá!

  • Ahoj Klarko, prave jsem na vlastni kuzi uvrtela majonezovou estradu c. 3 :D Ale nevzdavam se, zkusim znovu.
    Chci se (asi hloupe) zeptat, uvrtim majonezu bez tycoveho mixeru? Mam kuch. robot a pouzila jsem na vrteni metlu. Pouzila jsem spravny nastroj nebo co na majonezu pouzit lip?
    Dekuji a diky za web. Ulehcila jsi mi peceni chleba ;)

    • Buculinku, to je právě ten základní fígl- nelze tímto způsobem použít metlu- zásadně ne. Je to výroba majonézy tzv. emulgací a na tu je prostě naprosto jednoznačně potřeba mixér- asi by mohl být i stojací mixér, ale musí to být mixér. Takže metlou to neuděláte a neuděláte- ale lze to metlou klasickým způsobem – který je o dost namáhavější, zato je to ale ten pravý :-))

      takže: nejprve musíte zbavit vejce bílku a to doslova a zcela. Použijete jen žloutek. Ten dáte do robota nebo do mísy, zapnete metlu a šleháte. Postupně přikapáváte !!! a to doslova jen přikapávat skutečně po kapkách olej. Když máte nakapáno zhruba asi 50 ml – když už se vám utvoří naemulgovaná hmota, která není řídká, můžete zvýšit dávku oleje a přilévat tenkým čůrkem až do požadovaného množství. Pokud se zkazí, začít znova a toto tam zase po kapkách přilévat. Pozor, u této majonézy je nutné, aby vše mělo pokojovou teplotu a obě suroviny zhruba stejně teplou. Hodně štěstí a dejte vědět, jak jste dopadla. Lze to i ručně metlou :-))

  • avatar veronika:

    Nádhera! smekám před majonezovou symfonií…:)) až si pořídím mixer, určitě vyzkouším! DIKY DIKY, navod k použití je výstavni :)))

  • avatar fraji:

    Lidičky smekám,je to paráda. Moc se mi líbí vaše stránka,psaní, fotky, diskuze a nad videem jen kroutím hlavou a valím oči. Prima.

  • avatar farfalla:

    je to super, hodte link na cuketku do diskuze, tam to vzdycky taky nejaky chudak resi… hlavne ta roztomila hudba:-) ted jsem se podivala a link uz tam je, tak super. dik:-)

  • avatar Iveta21:

    Hezký návod, ale já tentokrát nevyužiju, dělám pouze bezvaječnou z oleje a mléka :-)

    • Jestli můžeš Iveto, napiš prosím svůj návod na mléčnou majonézu, ráda bych jí udělala a ráda si vezmu recept od někoho, kdo jí dělá. díky

  • avatar Kikus:

    :-) báječný nápad. Majonézu podle Kláry jsem už zkoušela a povedla se, i přes rozdílnost teplot. Doma ale majonézu moc nejíme, takže tehdy jí poměrně hodně zbylo a pak už jsem měla strach z hygieny. Ale každopádně je to výborný nápad a je to strašně jednoduché a vychytané!

  • avatar Veska:

    Kláro to je normálně nádherný videonávod,fakticky se ti to povedlo.
    Majonéza jako od babičky,akorát jsem ji kdysi musela šlehat v ručním mixerku a to bylo
    za trest,opravdu tady závisí na stejně teplotě vajec a oleje a na jeho množství.Kdo má strach ,že je hodně tučná může ve finále smíchat s jogurtem což zase majonézu kapánek zředí,no ale výslednou chuť nijak neovlivní.

    • :)), opakovala bych se s tím, co jsem psala Ufě. Já taky poctivě dělala metlou jen ze žloutku, ale musím říct, že nám mnohem víc chutná z celého vejce. Přijde mi mnohem lehčí a méně vaječná, prostě taková, že ničemu nevadí,naopak. Dávám přednost majonéze z celých vajec.

  • avatar ufa:

    Musím říct, že smekám!!! Vypadá to krásně. Já sama jsem už dvakrát dělala domácí majonézu, a čučím vždy jak z jednoho vejce je kopa majolky:-) ale jak je dobrá!! Nicméně přítel se bojí salmonely, takže ji jím jen já, a proto není tak často jak bych chtěla…ale s obaleným květákem nesmí chybět. Díky za návod, jak při zdrcnutí…mě se to ještě nestalo, ale také si uvědomuji, že jsem nikdy nečekala až se vejce a olej sjednotí teplotou, takže se mi to může klidně příště stát, a teď už vím, že je lepší NEVYHODIT. :-)ufa

    • Ufo,abych byla upřímná, mně se taky nezdrcává a nedělám si osobně ani velký problém s teplotou :)), no, smekám…. měla bys tu být, když jsme to točili. Tak jsme se dohadovali, že jsme si říkali, že tam nedáme hudbu, ale že to necháme v původním znění :)))).

Přidejte komentář