Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘majonéza’

Protože nás zcela vyšplouchla stránka pro prodej Domácího mlékaře a Mlékonoše, vzali jsme kolo a vydali se s panem domácím nedaleko, domluvit pomoc u spřáteleného IT experta. Přijeli jsme vymrzlí a zacákaní bahnem, ale výsledek návštěvy za to rozhodně stál. Nejen, že jsme se díky rozmluvě vrhli do zcela nové stránkové strategie (nová šablona, nová platforma), která kupodivu dobře funguje, navíc jsem ochutnali tzv. víkendové zbytky, tedy to, co zbylo po jiné návštěvě, která má zálibu ve veganských receptech. Read the rest of this entry »

Tento recept nás naučila kdysi Rona z Brazílie, která přjela jako pomocník. Jedná se o verzi majonézy, při které není třeba vajec, což může přivítat každý, kdo nemůže z jakéhokoli důvodu používat vejce.

Na majonézu je třeba česnek a olej. Olej přidávám v první fázi olivový, po chvíli pak již měním za řepkový. Majonézu nepřipravuji pomocí tyčového mixéru, ale pomocí keramického hmoždíře.

Česnek oloupeme, vložíme do hmoždíře a s trochou olivového oleje třeme. Postupně přidáváme další olej a stále třeme. Tření trvá cca dvě až tři minuty. Výsledná konzistence musí být stejná, jako klasická majonéza. Nedávno psal o stejné přípravě také Hugo Hromas. Na výrobu používá dřevěnou paličku a jeho majonéza je na rozdíl od mé viditelně jemná, moje je znatelně „rurálnější“.

Pokud by se zdála majonéza příliš hořká, použijte raději slunečnicový nebo řepkový olej, pokud bude konzistence příliš rozpadavá, přidáme další stroužek česneku pokud příliš řídká, potom přidáme olej.

Protože je potřeba k snídani také něco slaného, pomazánky jsou skvělá varianta a na zeleninovou pomazánku (bude následovat vzápětí) se hodí rostlinná majonéza. Dneska jsme natočili majonézu dle tohoto mého staršího receptu, neboť video hned jasně prozrazuje, že je to opravdu funkční. Někdy se stane, že člověk potřebuje rychle připravit právě pomazánku a nemá ani majonézu, ani vejce. Tady tedy návod, jak na to.

vegansyrovéddd

DSCN5613Pro mě jsou tato poznání nepochopitelná. Jak to, že nejsou už poznáními dlouhodobými a pokud ano, jak to, že se nedostávají do všeobecného povědomí? Jak to, že se to prostě nepoužívá a běžně, ale zcela běžně vylívá? Má to takový obsah, že vylití vody z cizrny můžeme přirovnat naprosto bez problémů k vylití bílků a to málokdo udělá.

Pokud má totiž někdo alergii na vejce, pokud je nechce z jakéhokoli důvodu používat, zrovna aquafaba, voda z cirzny mu to velmi, ale velmi ulehčí. A není to tak, že tomu věnujete veškerý svůj volný čas, že to bude časově náročné a pro manuálně nezručné potíž. Nikoli. Naopak. Je to tak, že pokud spěcháte, otevřete zavařenou cirznu, slijete vodu, vezmete mixér s metlou a utlučete za cca 5 min. sníh. Jako opravdový sníh. Ne žádnou břečku tekutou.  Read the rest of this entry »

Když člověk jí ve společnosti a odmítne maso, případně vejce či mléko, případně cukr, lepek,  stále je situace taková, že okolí nejprve hodnotí, posléze soudí. Většinou nejdríve padne otázka – a proč ne? Pokud je vyslovená odpověď “ protože jsem celiatik, diabetik, mám alergii na vejce, mám nařízenou bezmasou dietu, alergii na laktózu, příliš mnoho cholesterolu“, většinou se na tvářích okolí objeví porozumění a ihned nato soucit.  Jiná situace nastane, pokud člověk odpoví, že danou potravinu nejí zcela dobrovolně, protože nechce. Odmítám rozebírat jakékoli dobrovolné důvody k nejezení čehokoli, spíš se přikláním k tomu, aby člověk dříve, než odsoudí recept, jenž má v názvu slovo „rostlinná“, aby se zamyslel, zda pokud by se nedej Bože dostal do jakékoli kolonky z první kategorie, zda by nebyl takový recept pro něj přínosem a dal mu jednoduše šanci – aby tedy nepřišlo to automatické hodnocení a odsouzení:).

A tak po majonéze klasické, následované majonézou mléčnou, přichází majonéza zcela rostlinná. Předkládám ten nejlepší recept, který se mi podařilo vytvořit a posléze mnohokrát zopakovat. Je to majonéza rychlá, stejně jako klasická, jen s tím rozdílem, že je třeba mít k dispozici půlku vařené brambory.

Postup je tedy velmi jednoduchý. Stačí si připravit: 1/2 vařené brambory, 2 vrchovaté kávové lžičky hrašky, 3 kávové lžičky hořčice, 50ml vody, 50 ml oleje, sůl, pepř, případně okurku, cibulku Read the rest of this entry »

Každý z nás může mít někdy v životě důvod, proč se uchýlit k výrobě majonézy bez vajec. Ať už je to jakýkoli problém s vejci – jejich nepřítomnost ve spíži, nebo nařízené omezení cholesterolu či prostě chuť zkusit majolku trochu jinou – stejné konzistence ovšem jemně odlišné chuti, je právě mléčná majonéza ta správná volba.

Na tuto majolku je potřeba velmi málo – olej – 250 ml a 100 ml mléka. Já osobně používám mléko plnotučné. Dále stejně jako u normální majonézy sůl, pepř, trochu hořčice. To vše přidávám až po umixování základní majonézy.

Mléko vložím do vysoké nádoby, vloží se do mléka mixér a mléko se začne mixovat. Postupně se do mléka přilévá olej- v tomto případě slunečnicový a to tak dlouho, dokud nemá majolka žádanou konzistenci.

Dále přichází na řadu dochucení právě solí, pepřem, hořčicí, případně použijeme jogurt, cibuli, okurku, kopr, bylinky, česnek – vše je dovoleno :-)

Přikládám  video, protože, kdo ještě majonézu z mléka nedělal, má k tomuto procesu možná trochu i nedůvěru:-). Není jí třeba, video jasně ukáže, jak jednoduchá je mléčná majonéza – zatím se mi ještě nikdy nestalo, že by se nepodařila.

Majonézová estráda je báječná, protože si člověk vyzkouší, to co ještě neumí.  Například jak bravurně zvládnout na lusknutí zdrclou majonézu :)). Ale nakonec se zadařilo. Vyndala jsem vejce zpoza vnitřního okna, kde bylo tou dobou kolem tří stupňů a vzala olej na skříni, takže to byl rozdíl teplot dejme tomu 14 stupňů a navíc jsem dala oleje málo a výsledek se dostavil. Majonéza se udělala zdrclá. Bylo to dost nutné, protože mi občas přicházejí na mail otázky ohledně majonézy a vždy je lepší to vidět, než to jen číst. Tak tedy dnes speciál o tom, jak to udělat a jak to nedělat.O této majonéze jsem se dozvěděla v manuálu k mixéru Braun, je to asi šest let a od té doby nedělám jinou.  Základní článek o majonéze je tady.

K videu už asi nemá smysl moc toho psát, snad jen, že aby byla jistota, že se majonéza povede, je nutné mít teplotu oleje a vajec přibližně stejnou.

– nezáleží na nádobě a nezáleží příliš na oleji. Osobně mám zkušenost, že majonéza se udělá skoro z každého. Do majonézy lze přidat česnek a papriku a pepř, hořtici, kapku worcesteru – to vše lze na začátku. Citronovou šťávu, nakrájenou cibuli, jogurt, smetanu, nakrájenou okurku- to vše lze na konci.

– základní poměr je 1 vejce na 200-250 ml oleje.

a nyní tedy estráda č. 1  – základní majonéza

http://www.youtube.com/watch?v=vlsJtRhcRhU

estráda č.2 – proč se udělá majonéza řídká, odpověď na častý dotaz, proč je majonéza řídká. Pokud není zdrclá, nejsou evidentně oddělené složky vajec a oleje od sebe, jedná se většinou o malé množství oleje. Člověk  má pocit, že čím více oleje přilije, tím více majonézu zředí, ale opak je pravdou. I v konečné fázi si pak lze s majonézou hrát a přilitím malého množství oleje regulovat její definitivní podobu. Výsledek je pak tvar majonézy,který se dříve prodával ve vaničkách a na kterém bylo až do spotřebování znatelné, jak se majonéza do vaničky stáčela.

http://www.youtube.com/watch?v=FcD8rgi-XlM

a estráda č.3- jak napravit zdrclou majonézu – také už jste spěchali a vzali studené vejce, nebo studený olej a majonéza se zdrcla? Umixovala se jen olejová kalná voda, ve které plavaly kousky žloutku? Pokud jste začali dělat majonézu novou dobře, ale pokud jste tuto špatnou vyhodili, chyba !!. Domácí majonéza, přikrytá alobalem vydrží v chladu dlouho a proto je mnohem lepší i tuto špatnou upotřebit a udělat z ní dvojnásobnou várku nové. Snadná pomoc.

http://www.youtube.com/watch?v=JrTkBY_cmew

a podotýkám, neměl by být nikde poblíž žádný pan domácí, natož např. točit video, protože pak se nevyhnete debatě o tom, jak jezdit kovovou lžičkou po nožích mixéru není vůbec praktické !!!:-))

Jednoduchá

příprava majonézy:
do vyšší nádoby vyklepneme celé vejce,
osolíme, opepříme, přidáme trochu worcesteru, lžičku kremžské hořtice a olej – oleje zhruba 200ml.
Na dno nádoby vložíme ruční mixér – kuželku a zapneme na co nejvíce, s mixérem nepohybujeme, vydržíme několik sekund a po chvíli mixér pomalu zvedáme směrem nahoru. Cca. po 30 vteřinách máme hotovou velmi hustou majonézu. Pokud je stále řídká, přidáme trochu oleje.Můžeme dochutit citronovou šťávou jemně sekanou cibulí. A nakonec ještě malý videonávod pro ty, kterým se stále ne a ne podařit. Na základní majonézu, na tu nepovedenou, jak jí napravit a proč je nepovedená.
ma
ma
ma

Komentáře

ma
1 Kamarytka Kamarytka | 26. dubna 2010 v 19:26 | Reagovat

Majonézu jsem připravila přesně podle receptu a od té doby jsem už ani jednu nekpoupila. Je vynikající, jak do salátů, na chlebíčky a ochucená česnekem i místo tatarky ;-)

2 zlatkan zlatkan | 9. června 2010 v 13:32 | Reagovat

Tuto majonézu už jsem připravovala několikrát. Vždy jsem cibulku a citron. šťávu jen vmíchala do hotové majonézy. Včera jsem (ani nevim proč) do hotové majonézy přidala cibulku a projela to ještě jednou ponornym mixérem. Majonéza zhořkla :-( Následovalo …. za stálého míchání, vyléváme do záchodu Takže bacha! :-)

3 zlatkan zlatkan | 9. června 2010 v 13:33 | Reagovat

Jinak, je ale skvělá :-D

4 vegereceptynakazdyden vegereceptynakazdyden | E-mail | Web | 9. června 2010 v 13:42 | Reagovat

[2]: jojo,, :-) neměla by se nikdy asi cibule sekat – zhořkne i bramborový salát – jen hezky nožem .-))))