Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Posts Tagged ‘veganské recepty’

Rostlinná mléka jsou poměrně drahá, ale jsou velmi jednoduchá na domácí výrobu, tudíž není od věci znát recept, jak na to. Na jedno, z mého pohledu nejchutnější.

Na přípravu 500 ml mléka stačí 100 g rýže. Záleží poměrně na tom, z jaké rýže se vyrábí. Nedoporučuji rýži Basmati, naturální ani jinak předpřipravenou. Nejlépe se mi osvědčila příprava z rýže na sushi nebo z kulatozrnné rýže. Lze vyrobit i z jasmínové, ale pokud je to možné, volila bych raději rýži kulatozrnnou.

Rýži nasypeme do vyšší nádoby a zalijeme vodou (cca 3 cm nad rýži). Během 24 hodin několikrát vyměníme vodu. Měli bychom brát zřetel na obsah arsenu v rýži (podrobný článek ohledně arsenu lze nalézt na webu d-testu) a rýži proto pečlivě proléváme vodou a vodu odstraňujeme. Po uplynutí 24 hodin rýži naposledy propláchneme, zalijeme vodou tak, aby celkové množství dosahovalo 500 ml (pokud chceme hustší mléko, volíme méně vody). Následně rýži rozmixujeme ponorným mixérem. Mixujeme několikrát, vždy s pauzou cca 5 min, protože nerozmixovaná rýže se usazuje na dně. Každým dalším rozmixováním se zbavíme většího množství zbytkové rýže.

Rozmixované mléko nakonec dochutíme trochou medu nebo různými druhy sirupů.

 

Tento recept nás naučila kdysi Rona z Brazílie, která přjela jako pomocník. Jedná se o verzi majonézy, při které není třeba vajec, což může přivítat každý, kdo nemůže z jakéhokoli důvodu používat vejce.

Na majonézu je třeba česnek a olej. Olej přidávám v první fázi olivový, po chvíli pak již měním za řepkový. Majonézu nepřipravuji pomocí tyčového mixéru, ale pomocí keramického hmoždíře.

Česnek oloupeme, vložíme do hmoždíře a s trochou olivového oleje třeme. Postupně přidáváme další olej a stále třeme. Tření trvá cca dvě až tři minuty. Výsledná konzistence musí být stejná, jako klasická majonéza. Nedávno psal o stejné přípravě také Hugo Hromas. Na výrobu používá dřevěnou paličku a jeho majonéza je na rozdíl od mé viditelně jemná, moje je znatelně „rurálnější“.

Pokud by se zdála majonéza příliš hořká, použijte raději slunečnicový nebo řepkový olej, pokud bude konzistence příliš rozpadavá, přidáme další stroužek česneku pokud příliš řídká, potom přidáme olej.

DSCN5613Pro mě jsou tato poznání nepochopitelná. Jak to, že nejsou už poznáními dlouhodobými a pokud ano, jak to, že se nedostávají do všeobecného povědomí? Jak to, že se to prostě nepoužívá a běžně, ale zcela běžně vylívá? Má to takový obsah, že vylití vody z cizrny můžeme přirovnat naprosto bez problémů k vylití bílků a to málokdo udělá.

Pokud má totiž někdo alergii na vejce, pokud je nechce z jakéhokoli důvodu používat, zrovna aquafaba, voda z cirzny mu to velmi, ale velmi ulehčí. A není to tak, že tomu věnujete veškerý svůj volný čas, že to bude časově náročné a pro manuálně nezručné potíž. Nikoli. Naopak. Je to tak, že pokud spěcháte, otevřete zavařenou cirznu, slijete vodu, vezmete mixér s metlou a utlučete za cca 5 min. sníh. Jako opravdový sníh. Ne žádnou břečku tekutou.  Read the rest of this entry »

Chřipky jsou prevít a my vždy na Vánoce máme nějakou malou rodinnou chřipku, protože jdeme dolů a tam je všude spoustu lidí a vždy to alespoň jeden domů přinese. Ale má to i svá pozitiva. Pobyt v posteli, mnoho pohádek, možnost dodělat resty :) a také předsevzané. A právě jednou takovou věcí je nová e-knížka Veganské recepty. Jak je napsáno i v knížce, lidé mají různé důvody, proč nekonzumují živočišné suroviny. Od důvodů zdravotních, přes náhlá vzplanutí až po „nejde to jinak“. Veganská strava je už celkem slušné sebeomezení se a i přesto může být chutná a zajímavá. To se ovšem pojí s poměrně slušným nasazením. Bez nasazení můžeme bez problémů konzumovat rohlíky, ovoce, rajčata, papriky a okurky. Pít k tomu ovocný džus a také vydávat hodně peněz. S trochou vlastní invence můžeme docela slušně ušetřit, jíst poměrně dost zdravě, bez  nasycených tuků, s minimem cholesterolu, jíst nikoli poměrně, ale velmi eticky a pestře. To už ale zavání trochu agitkou a to nebylo smyslem. Takže pokud někomu veganské recepty hezky pohromadě pomůžou, ať už proto, nebo proto, budu ráda.

Nové veganské recepty je možné stáhnout na stránce e-recepty.

Scroll Up