Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Každý z nás může mít někdy v životě důvod, proč se uchýlit k výrobě majonézy bez vajec. Ať už je to jakýkoli problém s vejci – jejich nepřítomnost ve spíži, nebo nařízené omezení cholesterolu či prostě chuť zkusit majolku trochu jinou – stejné konzistence ovšem jemně odlišné chuti, je právě mléčná majonéza ta správná volba.

Na tuto majolku je potřeba velmi málo – olej – 250 ml a 100 ml mléka. Já osobně používám mléko plnotučné. Dále stejně jako u normální majonézy sůl, pepř, trochu hořčice. To vše přidávám až po umixování základní majonézy.

Mléko vložím do vysoké nádoby, vloží se do mléka mixér a mléko se začne mixovat. Postupně se do mléka přilévá olej- v tomto případě slunečnicový a to tak dlouho, dokud nemá majolka žádanou konzistenci.

Dále přichází na řadu dochucení právě solí, pepřem, hořčicí, případně použijeme jogurt, cibuli, okurku, kopr, bylinky, česnek – vše je dovoleno :-)

Přikládám  video, protože, kdo ještě majonézu z mléka nedělal, má k tomuto procesu možná trochu i nedůvěru:-). Není jí třeba, video jasně ukáže, jak jednoduchá je mléčná majonéza – zatím se mi ještě nikdy nestalo, že by se nepodařila.

17 komentářů to “Mléčná majonéza”

  • avatar Ludwig:

    @Marta:
    Dobry vecer vespolek.
    Ano, takhle dost podobne delam svoji majonezu bez vajec i ja.
    Deci mleka, 2 deci oleje, sul, pepr, horcice, misto octa davam stavu z citronu, je to podobne.
    Akorat pouzivam sojove mleko, ale kdo ho nema, muze samozrejme vzit i to kravske.
    Zalezi na horcici, jaka je a jak chutna, nekdy se hodi do te majonezy pridat i spetka cukru.

    Jen jeste upresnim par drobnosti, ktere jsou dle meho nazoru velmi dulezite.

    Tycovy mixer musi mit vysoke obratky, aby se dala vyslehat majoneza do opravdu HUSTE podoby.. Zkousel jsem to jednou delat na navsteve u lidi kteri meli takovy stary krap, ktery mixoval nejak pomalu a majoneza byla dost ridka.
    Dalsi VELICE DULEZITA VEC je ta, ze jak mleko tak olej by mely mit stejnou, a to POKOJOVOU teplotu. Takze asi tak +- 20°C!! Kdyz to budete delat ze studenych surovin (napr. prave vytazene z lednice nebo studene spajzky), nebude to huste ! Osobne vyzkouseno(!!) Proc to tak je, to ale nevim…
    Dale je vhodne dat deci mleka, deci oleje a zbyvajici deci oleje pridavat pomalu v malych davkach az v procesu mixovani. Mam pocit, ze pak je ta majoneza jaksi hustejsi, nez kdyz se naraz nalije deci mleka a 2 deci oleje.
    Znam kamarada ktery tam dodava jeste tofu, aby to bylo extra extra huste, a rika tomu tofuneza :-)
    Ja to ale tak nedelam.

    Kazdopadne vyhodou bezvajecne majonezy je ten fakt, ze si ji kdykoliv muzete udelat doma, ze v ni nejsou zadna jedovata ecka a ze z ni nikdy nedostanete salmonelu :D

  • avatar bjesikl:

    mně z toho vzniklo olejové mléko, ale nemám tyčový mixéz

    • avatar jan:

      to zásadní jste vynechala, bez tyč. mixéru a v úzké nádobě to neuděláte

      • avatar Ludwig:

        Ja jeste podotknu: Vsechny tycove mixery nejsou stejne.. nektere maji jen 2 noze , nektere 3 (ty ostre vrtulky) Take vykon a tim padem pocet obratek za minutu se hodne lisi.. Vse uz jsem vyzkousel a jsou tam velke rozdily..no a v neposledni dobe TEPLOTA surovin je taky velmi dulezita a rozhoduje o zdaru ci nezdaru..
        Mleko musi mit pokojovou teplotu, studene jaksi nefunguje :-)

  • avatar Marta:

    mně se povedla napoprvé…právě dnes:-))
    Navedl mne článek v Chrudimském deníku „Poctivá kuchyně Pavla Míčka“
    2 dcl oleje
    1 dcl plnotučného mléka
    2 lžičky plnotučné (dijonské) hořčice
    1 lžičku octa
    sůl,pepř,špetka cukru
    Ponorný mixér na dno a nejnižžší otáčky….pomalu zvedáme.
    několikrát protáhneme nahoru a dolů
    Konec…brnkačka
    Tak doslova píše a já souhlasím…po přečtení jsem se do ní pustila a bylo to :-)))
    Tak ať se daří:-))

  • avatar stematanka:

    Ahoj Kláro,
    už dvakrát jsem zkoušela mléčnou majonézu a po každé se mi nepovedla. Byla řídká jako mléko.
    Musí být taky mléko a olej stejné teploty?

  • avatar Kristýna:

    Právě děláme s mamkou bramborový salát a zjistily jsme, že došla majolka. Mléčná majonéza ji bezezbytku nahradila, salát je výborný.
    Děkujeme za tip!!

  • avatar Dana:

    Klári, dobrý večer, majonéza je bezvadná. Zkoušela jsem i tu vaječnou, obé nám chutnaly. Po ochutnání dcera vždy vyžaduje domácí. Už se jí pomalu učí sama, zrovna teď jsme ji zpracovaly do salátu. Jaká je trvanlivost majonézy?? U nás se sice vždycky sní, ale co kdyby někdy, náhodou.

    Jinak blog je bezvadný, až budu mít větší přísun zeleniny, určitě vyzkouším Vaše zeleninové recepty.
    Díky. Dana

  • Ahoj z Krušnýc hor. Včera manželka podle Vašeho návodu zkusila majonézu k opečeným bramborům a Hermelínu. Ač se dělala z kupovaného plnotučného mléka, dopadla překvapivě moc dobře. Moc jsme si pochutnali. Díky Petr

  • avatar Helča:

    Dobrý den,
    moc děkuji za tip a krásný videonávod v originálním znění s dětmi v pozadí :). Nějak podvědomě se majonéze často vyhýbám, ne že bych obecně jedla nějak hrozně přezdravě, ale tahle pochutina na mě je asi nějaká „těžká“. Takže jsem ni vaječnou nezkoušela, ale tuhle mléčnou jo (i když ta těžkost bude spíš z toho oleje, říkala jsem si) a byla výborná! Připadala mi lepší než vaječná. Nejdřív tedy. Nejdřív, než jsem si ji trochu nezkazila – ochutila ji solí a hořčicí a ona lehce zhořkla. Čím to může být? Cibuli, jak už tady zaznělo v jiné diskusi na téma majonéza, jsem do ní nedávala. Ale přísady pak ještě vmíchala mixérem – může tohle být ten důvod? Budu ráda za radu.

    • Milá Helčo, nejsem si úplně jistá, ale mě vždy hořkla majonéza po octu, když jsem přidávala kapku na ochucení. Je možné, že může mít něco v sobě hořčice. Jinak to často dělá sekaná cibule, ale to říkáte, že jste nedávala. Pak už zbývá jen jodidovaná sůl, ale to je asi dost blbost. Sázela bych na hořčici – zkuste jinou. Jsem ráda, že vám chutnala. Mě například do celerové pomazánky chutná víc než normální. Krásný večer

      • avatar Helča:

        @Klára: Děkuju,Kláro. Nedošlo mi to hned, až přes den mi „sepnulo“ (každý nemůže být bystrý, no :)), že problém bude ve složení hořčice. Výborná a silná, dárek z Irska, ale mezi ingrediencemi na obalu teď nalézám i „citric acid“, což bude zřejmě ono. Takže příště jinak :).

  • avatar Tytka:

    Dobrý večer Kláro,
    já koukám!….hořčice a už žádná hořtice?To už nejste snad ani vy:o)))))?
    Každopádně už mám od neděle takové nutkání mléčnou majonézu zkusit a dnes koukám „na kopec“, že už se nebudu muset bát experimentu, když vám to tak pěkně vyšlo…
    Prosím, co máte za tyčový mixér? Mně můj pošel, tak budu muset koupit nový a ten váš vypadá že funguje skvěle!
    A ještě dotaz, jde majonézu z mléka vyrobit i tou metličkovou metodou jako majonézu vaječnou?(kvůli dočasné absenci zmíněného mixéru)
    Díky Lucka

    • Milá Lucko, však taky, když jsem to psala, bzučelo mi v hlavě- č č č č č:-))) Metličkou jsem nezkoušela nikdy, ale zkusím. Mixér – no, ruční mixér je kapitola sama o sobě. Doporučuju vám toto téma tady ve fóru, http://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=26
      kde se zmiňuje pan Zmrzlina a pak toto výživné u pana Cuketky http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?id=689&page=2 zhruba od příspěvku č.52 – do té doby je to o stacionárních robotech. Jinak ten můj je eta, je to první, u kterého neodpadl dříve nýt, co drží tyč a dříve se zavařil motor – toto už je tedy druhá, první jsem uvařila, vydržela nejvíce, je to 600W výkon a jsem naprosto spokojená, na svou cenu dost držák. Nicméně, nechci moc mlžit a tak vám ještě k informaci, že je to dost držák, přidávám video, jak jsem oddělovala mixér od tyče – což se dělá dost často, protože je tam ještě sekáček a tak se to přemisťuje do víka sekáčku, kde to funguje stejně jako na videu. Podotýkám, že tentokrát ještě nejsem moc vzteklá :-)))

      • avatar Tytka:

        :o)))
        Díky moc za info, asi budu muset přehodnotit cenové parametry. Je pravděpodobnější, že když člověk koupí menší profi stroj,vydrží mu déle a vložené peníze se vlastně vrátí. No třeba si počkám do narozenin.

        Jinak k robotové debatě můžu dodat zatím s poměrně čerstvými zážitky s Kenwood major premier ( v ceně cca 9tis.). Mísa je obrovská, prakticky se tam těsto na jeden chleba dost ztrácí.Volila jsem mezi Kenwood KMX 61 a tímto a v této cenové relaci vyhrál( vyjma designu)Major. Takže, pokud se tímto robotem člověk nechce v kuchyni jen pyšnit ale ho i hojně používat( a přece jen nemá na KA), vyplatí se vsadit na vyšší výkon Kenwoodu. Měla jsem a mám totiž na běžné šlehání Kenwood HM 791( ten je super na běžné šlehání bílků, kaše atp.a je navíc velmi tichý, ale míchat háky 15 minut chlebové těsto to mu už usiluje o život) a v robotu Kenwood KMX 61 je motor o stejném výkonu, čehož jsem se bála.
        Já jen doufám, že jsem se do toho moc nezamotala.
        Ještě jednou díky
        Lucka

        • avatar Tytka:

          Tak metličkovou tj. ruční metodou to jde taky, ale z uvedeného množství oleje byla o dost řidší a taková vodnatá (nevím nakolik to bylo metodou zpracování a nakolik to třeba může být způsobeno druhem mléka, já použila kupované bio). Žloutek je žloutek, chuťové pohárky se oklamat nedaly. Jako alternativa při dietním omezení ale ucházející.

  • avatar Klára:

    Stejným způsobem se dá vyrobit i čistě rostlinná majonéza. V Country lifu do jejich sojanézy přidávají na dochucení i trochu sojové omáčky. Mám tuhle majonézu ráda do sendvičů, s kterými vyrážím třeba na výlet nebo do práce. Nehrozí, že by ze svačiny půldne tahané v tašce, člověk získal trávicí potíže. A i na častější konzumaci je tak nějak příjemnější.

Přidejte komentář