Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Když člověk jí ve společnosti a odmítne maso, případně vejce či mléko, případně cukr, lepek,  stále je situace taková, že okolí nejprve hodnotí, posléze soudí. Většinou nejdríve padne otázka – a proč ne? Pokud je vyslovená odpověď “ protože jsem celiatik, diabetik, mám alergii na vejce, mám nařízenou bezmasou dietu, alergii na laktózu, příliš mnoho cholesterolu“, většinou se na tvářích okolí objeví porozumění a ihned nato soucit.  Jiná situace nastane, pokud člověk odpoví, že danou potravinu nejí zcela dobrovolně, protože nechce. Odmítám rozebírat jakékoli dobrovolné důvody k nejezení čehokoli, spíš se přikláním k tomu, aby člověk dříve, než odsoudí recept, jenž má v názvu slovo „rostlinná“, aby se zamyslel, zda pokud by se nedej Bože dostal do jakékoli kolonky z první kategorie, zda by nebyl takový recept pro něj přínosem a dal mu jednoduše šanci – aby tedy nepřišlo to automatické hodnocení a odsouzení:).

A tak po majonéze klasické, následované majonézou mléčnou, přichází majonéza zcela rostlinná. Předkládám ten nejlepší recept, který se mi podařilo vytvořit a posléze mnohokrát zopakovat. Je to majonéza rychlá, stejně jako klasická, jen s tím rozdílem, že je třeba mít k dispozici půlku vařené brambory.

Postup je tedy velmi jednoduchý. Stačí si připravit: 1/2 vařené brambory, 2 vrchovaté kávové lžičky hrašky, 3 kávové lžičky hořčice, 50ml vody, 50 ml oleje, sůl, pepř, případně okurku, cibulku

Nejprve je nutné vložit do misky uvařenou bramboru, hrašku a hořčici, zalít vodou a rozmixovat. Již tato směs hezky zhoustne, ovšem je to pouze zhoustnutí. Teprve přilitím oleje a následným mixováním se z hmoty stane emulze. Pokud je hmota řídká, stačí pomalu přilévat ještě trochu oleje. Nakonec lze dochutit sekanou cibulkou, okurkou, trochou citronové šťávy. Pokud se nespotřebuje, vydrží majonéza přikrytá do druhého dne v chladu bez změny konzistence.

Pokud by vznikl problém, co je to hraška – je to výborná směs z hrachu, rýže, kukuřice, jáhel. Je to tedy směs vhodná jak pro celiatiky, tak pro vegany a vegetariány. Vyrábí jí Škvařilovi u Brna a já dostala nedávno od Aničky Škvařilový plný pytel hrašky a tak se v ní teď trochu vyžívám:).  Pokud byste měli pocit, že je to skrytá reklama, tak není. Je zcela otevřená a není zaplacená, nýbrž dobrovolná. :) To je ta ohromná výhoda osobního blogu, že si tu člověk může zapropagovat, co má rád.

A naše dnešní jídlo – brambory s patizonem obaleným právě v těstíčku z hrašky a vody, dostává zcela novou dimenzi po přidání rostlinné majonézy. Majonéza je také vynikající do rajčatového salátu s cibulí a se zelím.

A zcela nakonec názorné video.

25 komentářů to “Rostlinná majonéza”

  • avatar s.iva:

    Dobrý den, mohl by se někdo prosím podělit o recept jak připravit domácí hrašku? Nebo podobnou směs na obalování a zahuštění? Mlýnek mám ruční, tak něco ráda zkusím. Díky Iva

    • Mohu, já, snad se objeví i někdo daší. Já již používám jen svou domácí. Dělám jí ale z barevné kukuřice, což není problém samozřejmě nahradit klasickou žlutou, ale vlastní mám barevnou. Namelu si cca 2 třetiny zeleného sušeného hrachu, k tomu namelu kukuřici, jáhly, rýži a přidám kukuřičný škrob maizenu. Vše promíchám. Funguje bezvadně. Přesný poměr nemám, dělám podle citu. Jinak pokud nemáte hrašku, lze zaměnit i přímo za kukuřičný škrob. Zkusím to někdy spočítat, jaký dělám poměr.

      • avatar pavlan:

        Hraška došla a novou kupovat nechci, zdá se mi trochu předražená. Tak chci zkusit tento recept, ale chtěla bych se zeptat, v jakém poměru tam přidáváte ten škrob a zda je tam vůbec potřeba, protože ve složení oné kupované psaný nebyl.

  • avatar barbuchita:

    Ahoj Kláro, až mi mamča přiveze příští týden tu slavnou Hrašku, na kterou se hrozně těším, tak bych moc ráda vyzkoušela tvou rostlinnou majolku. Chtěla jsem se jenom zeptat, jaký olej používáš? Já jsem zkoušela v poslední době dělat domácí majolku z vajec, jednou jsem použila panenský olivový a podruhé panenský slunečnicový, a bohužel v obou případech ty oleje dávali moc silnou chuť. Ještě mám v plánu to zkusit s řepkovým, který používá tchýně ve Francii. Ale tak mě napadá, jestli ta aromatická chuť není tím, že jsou ty oleje panenské…? Vy máte teď s olejema vlastní zkušenosti, co myslíš? Předem díky moc. Bára

  • avatar kaczka:

    Milá Kláro, jste zlatá! Už jsem si myslela, že mě nemůžete ničím zásadním překvapit, ale stále jsou tu nové a zajímavé nápady.já jinak po receptech příliš nebažím, ovšem vaše recepty s příběhem, to je jiné kafe. No a ta majonéza je skvělá,kupuju občas tofunézu nebo sojanézu (ty bych byla schopna sníst na posezení jen tak na chlebu:))ale tato má zajímavou chuť po hrašce a není tak mastná…podávám ke smaženým cuketám v hrašce, lahoda. A pak že rostlinná strava je jen šlichta, zásadně nesouhlasím, je to o pohodlnosti a zvyku!

    • Milá Kaczko, mluvíte mi z duše! Znám obrovské množství lidí, kteří vaří ze všech surovin, tedy i z masa a jen určité procento má k vaření vztah a najdou se mezi nimi- považte ti, kteří dokáží uvařit nedobré jídlo. A stejně tak jsou lidé, kteří vaří bez lepku, bez masa, vegansky, židovskou kuchyni, arabskou a skvěle a naopak ti, kteří vaří totéž a není to totéž, kteří uvaří také bez chuti. Obávám se, že mnozí tací, co nemají k vaření vztah, udělají totéž i s pomocí jiných surovin. Podle mě není jakákoli absence surovin důvod k tomu, aby člověk předem udělal škatulku a odsoudil. Je to vždy o konkrétních lidech.

      • avatar kaczka:

        jsem ráda, že můžeme souznít alespoň takto na dálku! Ve svém okolí mám lidi, kteří bezmasou kuchyni (již) respektují, ale povětšinou nechápou…ale je pravda, že se mi podařilo je na pár večeřích přesvědčit, že se dá chutně najíst i bez slaninky…i když to chce více přemýšlení dopředu (namáčení luštěnin apod).
        nicméně jediné, co mi trochu vadí, je to neustálé umývání nádobí po každodenním vaření si do práce, (kolem mé práce i bydliště je vrcholem bezmasé kuchyně smažák se šunkou :)) Jo a o víkendu vyzkouším ty knedlíky, to je výzva.

  • avatar mellorn:

    Já teda jen k tématu. Pro mě a za mě, ať si každý jí co chce. Ale třeba já mám zkušenost opačnou. Potkala jsem vegetariány možná i vegany, to nevím, kteří jsou naopak velmi agresivní k lidem, kteří nezastávají stejný životní názor, že oni teda zachraňují tu planetu a těmi ostaními opovrhují. Ale doslova.A to asi taky není úplně ta pravá cesta.
    Kousek od mé práce otevřeli pobočku veganské restaurace Loving Hut. Trvalo to dlouho a já se docela těšila, že to jídlo bude dobré, ale ono se jen z čistě rostlinných surovin, dá uvařit podle mě jen velmi málo chutných věci. Když to řeknu sprostě, tak to byla hrozná šlichta. Většinou nějaké sojové plátky na různý způsob,tak nějak divně kořeněné, no možná jim dám ještě šanci, ale tohle stravování by pro mě asi nebylo. Já chápu, že vařit vegansky dobře je asi kumšt a hlavně je člověk omezen těmi surovinami.
    I kdybych já byla vegetarián, tak pořád mám doma masožravého psa, kterému maso kupuji, protože je to šelma. Třeba vegetariánské granule pro psa mi přijdou jako vyložená zvrhlost.

    Ale tuhle majonézu bych z čistě experimentálních důvodu klidně vyzkoušela, ale až se mi někdy podaří upéct ten kváskový chleba:=)

    • avatar Jana:

      Máte pravdu. My, lidé, v některých ohledech projevujeme své ego tak, že odsuzujeme vše, co je jiné, všechny, kteří se liší.. Jsem vegetariánka a uvažuji o veganství( a to můj muž i děti maso jedí, tak o problémech doma asi nemusím mluvit..). „Masožrouti“ jsou někdy velmi agresivní, to je fakt, ale naopak to také někdy bývá. Když se do skupiny veganů přimotá masožrout, pánbůh ho chraň…Obojí je hloupé a nepřidává to světu nic dobrého. A co se týká chutnosti jídla, v Praze jsou veganské restaurace, povětšinou asijské( myslím, že i jinde), které vaří naprosto výtečná jídla. Oni asiaté mají po tisíciletí více zkušeností s bezmasou stravou. Někdy se našim veganům opravdu povede uvařit „šlichta“. To se ale občas povede i masožroutům, že? Buďme k sobě tolerantní. Vždyť i většina veganů jimi není od narození, nebo se mýlím? Kdekdo, kdo pár měsíců nejí maso už dokáže kázat a moralizovat.. Každý jsme ale někde jinde na své cestě..a musíme si pomáhat. Jak? Především tím, že se budeme mít rádi a budeme si odpouštět.

  • avatar Janina M:

    Vyzkoušela jsem na rajčata s cibulí. Mně to chutnalo moc, manželovi docela :-)

  • Ohledně té hrašky – jako šťastná majitelka mlýnku na obilí (KOMO) si melu hrách na hrašku doma.

  • avatar Tereza:

    Teď se dívám na video a vidím, že máte hrašku na obalování. U nás měli jen tu na zahušťování, tak jsem si ji koupila. Myslíte, že je v tom až takový rozdíl? Že bych použila tu, co mám…děkuji

    • avatar Tereza:

      Tak jsem znova pročetla jejich stránky a našla jsem to – rozdíl je jen v přidaném koření..mějte se a díky za recept

  • avatar Herma:

    Mně přijde zvláštní jíst syrovou hrašku, přijde mi to stejné, jako jíst syrovou mouku, ale určitě to vyzkouším. Majonéza z brambory mě nadchla. :-)

  • Taky moc děkuji za recept – na majonézu jsem si dosud netroufla skrzevá to syrový vajíčko…

  • avatar cathyc:

    Ďakujem za recept, ja som doteraz robievala zo sojovej múky a oleja, ale rada vyskušam aj túto. Klárka mám na Vás jednu otázku. Snažím sa zohnat vrecované strukoviny a obilniny. Nechcem prispievať k množstvu odpadu na tejto zemi, ktorého je už aj tak požehnane. Na Slovensku s tým mám velky problém. Viete mi povedat ako je to u Vás? Dali by sa nejaké potraviny zohnať napr. v 25, alebo 50 kg vreciach?
    Vďaka za odpoveď.

  • avatar Dagmar:

    Skvělý recept. Jako mnohaletý vegan určitě doma navrhnu k vyzkoušení – hlavně mamce,protože miluje saláty s majolkou (kterou už nahradila zakysanou smetanou, aby se neřeklo). Ještě bych se chtěla vyjádřit k úvodu, jak píšete, že lidi nejdřív hodnotí, posléze soudí…Přijde mi, že to dělají spíš naopak – nejdřív bezmyšlenkovitě soudí a pak hodnotí a nedají si vyvrátit svůj názor. Moc děkuju za vaše perfektní stránky.

  • avatar Šárka:

    Jo, ještě jedna otázka – vydrží majonéza nějakou dobu v lednici, nebo je lepši připravovat vždy čerstvou?

    • Díky moc, to jsem tam zapomněla napsat, v chladu vydrží bez problému do druhého dne, jen pod víčkem, aby shora „neoschla“, stačí rozmíchat, neoddělí se od sebe různé složky, takže do druhého dne v pohodě, ale jinak ma déle nevydržela. :)

  • avatar Šárka:

    Kláro, moc děkuji!!! Už nějakou dobu jste můj kuchařský guru a dost dobře nechápu jak všechno stíháte. Za tenhle recept jsem vám speciálně vděčná, mám jen jednu otázku – na fotce je majonéza bílá, ale ve videu zůstává žlutá. Ptám se kvůli dětem, kterým jsem chtěla majonézu podstrčit, ale obávám se, že díky změně barvy se mi to nepodaří bez počátečních zhnusených komentářů ještě před ochutnáním.
    Díky za odpověď.

    • Šárko, to je problém světla. V kuchyni je zářivka, u stolu pak denní světlo. Měli jsme u stolu obě, normální je o něco bělejší, hraška je docela žlutá, nicméně snědly se nakonec obě, chutnala jak dětem, tak panu domácímu. A upřímně, do salátu, tam pozná rozdíl fakt fajnšmekr, když bude mít rajčatový salát s majolkou klasickou a s touto vedle sebe. Jinak dnes snědli všichni zcela bez řečí. Za mě – vegani většinou hubnou, ale jsou tací, kteří nejsou líní tak dlouho připravovat majolku, až jim chutná :)))a bohužel nezhubnou asi ani jako vegani :)

  • avatar modramys:

    No to vypada luxusne, urcite vyzkousim.

Přidejte komentář

Scroll Up