Knihy
e-knihy Domácí mlékař
Archiv
Rubriky
Poslední témata
Nový časopis Mlékonoš
Domácí mlékař
Odběr novinek
fb twitter instagram
Login

Register| Forgot Password?

Jsou chvíle, které zkouší mé životní nastavení. Pokud  něco chci, chci to většinou hned. Netuším, zda tuto vlastnost navíc podporuje základní nastavení, totiž to, že jsme žena, nicméně snažím se to měnit. Pilovat svou trpělivost a velmi mi v tom pomáhá pan domácí, který netuším, zda i jemu v tom pomáhá základní hardware – totiž – že je muž, ale na rozdíl ode mě, má rád věci  promyšlené, do posledních bodů funkční a realizované až po době vyčekání, nikoli po prvotní nadšené myšlence. V naší rodině jsem já startérem, pan domácí motorem. Ovšem po těch mnoha letech, stává se nezřídka, že motor začne ignorovat startér. Ten nastartuje a motor nenaskočí.

A já prostě už dlouho chci uzený sýr ….:-) Ale je mi jasné, že udírna je zcela jasný rozmar, když nejíte maso. Zaměstnat motor na pěkně dlouhou dobu, aby to bylo rozmyšené a dobře udělané – na to je tu teď bohužel mnohem více důležitějších věcí. No a tak zase přichází na řadu mé jisté “ kdo to bude uklízet?“.

Ale poučena již mnoha lety zdařilejších i méně zdařilých pokusů, snažím se používat pouze to, co lze využít i jinde. Miluju multifunkční zařízení. Navíc tím zabavím Huga minimálně na hodinu – dostal těžké kladivo, dvoustovku hřebík a dělal díry do plechového kýble, který jsem ještě jako třetí potřebovala.

Venkovní vařič, alias gril, totiž spodek lázeňského válce, již venku stojí, na něj přijdou tři nádoby, které mají prodírkované dno – třetí případně může být jen skruž a dno mít nemusí vůbec.

Pak už jen stačí udělat domácí mozzarellu a po dvou dnech naložení v soli jí obvázat provázkem do kříže a zavěsit takových několik větších pařených koulí na klacík, který se položí na poslední nádobu. Fantazii se samozřejmě meze nekladou, může to být také malý úzký copánek, zakroucení taženého pařeného těsta do navinutého bochánku atd.

Topím, usměrňuji oheň, aby nehřál, ale aby pouze kouřil – uzavírám co nejvíce topeniště kde to jde a hlídám kouř, aby nebyl příliš horký. Studený nevadí.

A za čtyři hodiny je hotovo! Bojím se bojím, co pan domácí, který chodí kolem mé pyramidy mlčíc, ale výsledek ho příjemně překvapuje a je rád, že motor nemusí jet a jedna čárka z mého seznamu je umazána. Hrnce lze sundat, případně v nich uvařit špagety a s uzenými věcmi stejně třeba hezky piánko, neboť to asi nebude zase nic až tak pozitivního, tudíž rozhodně stačí občas. Ale na to občas se po včerejšku fakt těším !

Ještě malá douška pro zvídavé – z 11 litrů mléka jsem udělala 2000 g mozzarelly, pokud mám své mléko, je to investice 90 haléřů na syřidlo a asi 2 Kč za sůl. Udírna stojí za pět minut. Celé je to tak nějak rychlé a navíc výborné.

26 komentářů to “Domácí uzený sýr natošup”

  • avatar Jana:

    Dobrý večer Kláro,tažené sýry se mi nedaří. Myslíte že by šel vyudit halloumi? A jak dlouho asi? Studeným kouřem cca 300g bloček..

    • Milá Jano, klidně i napište, co se nedaří, měly by se dařit. Můžeme to nějak probrat. Halloumi jsem neudila, ale zkuste, mělo by to být minimálně hodinu, spíš více.

      • avatar Jana:

        Někde jsem četla,že při 20-30 stupních Celsia klidně 10 hodin, tak to asi zkusím. Tažené se nedaří, bo nemám pHmetr a buď to mám málo nebo moc překysaný,někdy se to povede a někdy ne a to mě neba. To Vaše halloumi je na jistotu;-)

        • Jano, omlouvám se, já mám většinou trochu více a fakt udím spíš podle toho, že to kontroluji. Zkuste, abych vám neporadila něco špatně.

  • avatar Bara:

    startér a motor :-))) u nás taky tak….

  • avatar Veska:

    naprosto „uchvancancující“ … jak vyudit bez udírny … rychle a efektně …
    teda Kláro za tenhle nápad máš jedničku ,my máme udírnu na maso ,ale velkou a když chci třeba rybku tak prostě nemám kde a velká se kvůli kousku ryby nahřívat nebude … takže ted musím najít příslušné nádoby a můžu udit menší věci

    • :-)) a najít Huga a dvoustovku hřebík, aby do nádob bušil ďoury! Ideální je vnitřek od hrnce na šťávy, vnitřek od velký várnice, a nějakej kýbl prostě :)- vnitřek z bolševickýho odpadkovýho koše – nebo projdi kancly v práci a rovnou tři vnitřky košů na sebe a práce Huga na tři hodiny :)))

  • avatar mati17:

    To je prostě nádhera. Trávím na těchto stránkách skoro každý večer a pořád žasnu nad vaší vynalézavostí…zkouším různé recepty a vždy se sem moc těším. Jste pro mne zdrojem inspirace.

  • avatar kamarytka:

    Tak toto je fakt pecka!!! Toto je poslední kapka k nominaci do soutěže ,,Křišťálová lupa,, Doufám, že si to tu všichni přečtou, přidají se a váš kopec nominují!!! (www.kristalovalupa.cz) Zdravím na kopec a jen tak dáááááááááááááál…..

  • Paráda :-). Mě by zajímal ten provázek – onehdá jsem koupila klubko a pěkně smrdělo po nějakém oleji. Tak jestli máte nějaký potravinářský?

  • avatar Golda:

    Kláro, jste moc šikovná, jestli děláváte i panír, zkuste dát do udírny i ten. Je vynikající a dlouho vydrží (pokud má člověk pevnou vůli a hned ho nesní).
    Moc vás zdravím a přeji krásný podzim.

  • avatar lida:

    Tak to je skutecne nadhera. Porad rikame, ze jsi nejsikovnejsi holka. Vsichem se tu vsak jiz sbihaji sliny na tu domaci pravou uzenou slaninu.

    • Já vám dám slaninu!!! Franta má californskou odtučňovací kůru a až se vrátí, bude mít připravenej uzenej sýr:). A pívo. Když jsem posílala fotky nové udírny Petře, omlouvala se, že se řehtá tak moc :)).

  • avatar Radka Ardolfová:

    Tak tohle musíme zkusit, dík. Vaše fantazie a píle mne silně inspiruje a doslova nakopává.

  • avatar hanaka:

    Kláro, paráda! Na uzený sýr si už taky brousím zuby, ale při letošním budovatelském shonu a novou střechou před námi jsem se to nepokusila ani navrhnout. ALE – spodek lázeňského kotle máme taky, používáme nahoře s mřížkou místo grilu :-) Takže supr inspirace. Jinak též netuším, zda je to jen základní rozdíl muž-žena, ale již několikrát jsem zjistila, že u nás je to velice podobné. A i u nás začíná motor značně pokulhávat :-)

  • avatar aluna:

    No máte můj obdiv. Jste žena činu, jen nevím, jestli tím příliš „nešetříte motor“. Každopádně mozarella vypadá nádherně…

  • avatar jani:

    Tak to je něco… :)) O uzení nic nevím, jen dotaz – ty nádoby musí být tři? Nebo je to o vzdálenosti od ohně. Jste úžasně tvůrčí :)

    • Já nevím :))), já taky o uzení mnoho nevím, ale přesně jak píšete, jednu dobu jsem jednu sundala a byly jen dvě, bylo to na můj vkus dost studený, ale asi po půl hodině zase dala. Jde o vzdálenost a je třeba si to vychytat na svém.

  • Tý jo, krása a závidím! Já chci taky doma krávu (myslím, že s naší spotřebou mléčných výrobků bysme ji potřebovali jako sůl :-)), jenže co s krávou na balkoně :-)

Přidejte komentář

Scroll Up