Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Naše děti, potažmo naše rodina je zvyklá co se jídla týká na ledacos. To, na co se ale logicky příliš zvyknout nedá je „fast food, protože do nejbližšího a to je hodně nadnesené místní bufáč nazvat fastfoodem, je 7 km vzdálený. Nejrychleji je to na kole, to jsme dole za 20 minut a nahoře za hodinku – takže to už se to rychlé občerstvení notně zpomalí. To nemluvím samozřejmě o zimě, ale o létě,když je hezky a člověk nemusí mazat lyže. I když v zimě ho to zase žene tedy :))

Takže hamburgery znají děti jen domácí. Není tam jenom ta dálka a ekonomika, ona i nějaká ta idea tam hraje svou roli, ale když přijede babička z velkoměsta, přiváží poslední dobou pravidelně rostlinné párky. Zatímco na mocca soufflé, na domácí chleba, domácí rohlíky, na všechny ty normální těstoviny se děti dívají s lehkým nadhledem jako na běžnost nejběžnostnější, takové sojové párky a z nich pak párek v rohlíku – to je něco !!!!!!! Nejmocnější dar gastronomie.

A protože prarodiče právě včera dorazili a přivezli plnou igelitku bílkovin v podobě vegepárků a salámů a klobás, děti okamžitě křičely – bude párek v rohlíku !!!

Párek v rohlíku je nesmírně jednoduché jídlo, pokud máte doma paličku na maso s kovovou násadou, je o to jednodušší. Ale k tomu dojde. Nejdříve je důležíté si ten „fast food“ trochu zpomalit a tím ho neuvěřitelně zlepšit – bez legrace. Večer před tím se vezme 1kg bílé mouky, 40g droždí, trochu mléka, lžíce a půl soli a tři lžíce oleje + tolik vody, aby se vyhnětlo vláčné, ne příliš lepivé těsto. Nejprve se tedy udělá jen z trochu mouky, trochy mléka a droždí kvásek. Zhruba po 10minutách kvásek vyběhne a se zbytkem přísad se zadělá těsto – vláčné a ne příliš lepivé. Těsto se ihned šoupne za okno, do chodby, do lednice- prostě do teploty od +2do +10.

Druhý den ráno se vytáhne těsto z chladu, uzme se rukou vždy kousek těsta, vytáhne se z něj rukou něco jako trojúhelník a pak se ten tvar zdokonalí mírně válečkem na nudle. A nyní jsme na křižovatce. Buď děláme jen obyčejné rohlíky, zarolujeme tedy rohlík od širší strany k samotnému cípu, nebo a to je výborná varianta – udělám rohlík pro pana domácího, který nebazíruje tak jako děti na tom párku, co kouká z rohlíku. Vytáhneme těsto, ale před tím, než ho zarolujeme, vložíme do něj asi dvě minuty uvařený a před vložením do vody svléklý ze střívka, rostlinný párek. Rohlík pak zarolujeme stejně, jako by tam žádný párek nebyl. Oba druhy rohlíků nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Dáme na plech a dáme péci.

Po upečení do zlatova  uděláme s rohlíky to, co je nutné – uřízneme jim prdelku a vezmeme buď vařečku, nebo v lepším případě, paličku na maso s kovovou násadou, kterou jsme na plotně nahřáli a násadou uděláme v rohlíku díru – tunel od uřízlé prdelky až po co to jde. Párky – svléknuté a uvařené v horké vodě namočíme v hořtici a vložíme do rohlíku. Radost je na světě a nepochopení pana domácího, proč má fotit rohlík na talířku, ve kterém není ani párek také. Rozhodně si myslím, že se může párek obalit i v plátku sýra, prostě fantazii se meze nekladou.

6 Odpovědi to “Trochu pomalejší „fast food“”

  • veronika:

    ty jo! fast food na kopci! no to se někdy musím zastavit na dvojity hamburgr s hranolkama (samozřejmě celerovýma :), až zas zavítáme do vašich krajů!!! :)))

  • Kikus:

    Koukám, že jsou všechny děti stejné…i kdyby to bylo z pilin, jak se to jmenuje a vypadá to jako párek, tak se po tom můžou utlouct, že? :-)

    • :))) tak nějak. Ten obřad-to je to hlavní. Když se mi chce, tak jim to balím i do papíru, jak si ho pamatuju z Václaváku .-)).

  • farfalla:

    jak hcutá sojový párek?:-)

    • My nekupujeme vůbec sojové věci. Navíc nemáme ani moc rádi náhražky. Jsme na to nějak vysazení, ale rodiče rádi něco vozí dětem, co jim chutná a upřímně,jsem raději, když jsou to párky než něco jinýho.)) Vozí vegevital párky a bílou vegeklobásu. Potom salám mozaika. Ty tmavé párky obsahují soju a pšenici a kukuřičný škrob. Už jsem nejedla maso 11 let,takže jsem hrozně neobjektivní, ale upřímně můžu říct, že jsou hodně chuťově podobné jako levné párky masové. Moc v tom nevidím rozdíl. Podle mě je v obou podobné množství obilovin.-))Ta bílá klobása pak už chutná čistě obilně a nemám moc potřebu jí dál kupovat-ještě upřesníme Jéžíškovi .-)))

      No a salám mozaika je jednoznačně výborný. Zase, hodně mi připomíná junior, co si ho pamatuju a s domácím rohlíkem a máslem je výtečný. Nicméně je to dost drahý špás na to, že jsou to obilniny a mám vyzkoušeno, že je potřeba to nepřehnat. Že takto koncentrovaná bílkovina je lepším v malém množství. Jedna,max.dvě nožičky párku do rohlíku nebo ke kaši. Takže shrnuto -párky hnědé a hnědé chilli chutnají i samotné, s hořticí mnohem lepší. Bílé párky rozhodně nemusím, studené se ani moc nedají jíst. Mozaika rozhodně. A ta cena je občas i dobré, že je vyšší, protože se to kupodivu dost přejí. Je potřeba dávat pauzy.
      :-¨)

Přidejte komentář