Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Jste rodiče spořádaní, pečliví a precizní? Doporučuji, buďte. Já  nejsem. Jsem  matka nespořádaná, která nevede žádný deníček, žádné zápisky, když vypadne první zub, či zazní první slovo nebo padne první krok, vždy si říkám, to je jasný,to si přece musím pamatovat. Prd. Teď mám děti čtyři,tedy čtyřikrát víc možností si tu kterou emocionální chvilku vybavit a nic. A pak vám přijde naproti,když vyvážíte kolečko od slepic dítě, které má pusu celou od krve, a když se ptáte, co se stalo, odpoví, že nic,že jen spadla z kola. A odkud jsi jela? Odnikud, stála jsem. :-)) Tak proč tolik krve, říkáte si v duchu a za chvíli zjistíte, že v puse chybí zub. Kdybych byla matka spořádaná, hned bych koukla do deníčku, tuším, že něco podobného rozdávají i v porodnici, ale to je ta potíž, my máme totiž tolik dětí, protože když první dítě pobralo rozum a zjistilo, že s druhým dítětem přišel domů i jakýsi kufřík růžový, bylo neodbytné :-)), kdy že ho zase dostane :-)), takový ideální PR projekt :-)), tak prostě a jednoduše bych koukla do toho deníku, který nemám, na zápisky, které nedělám- a už to asi nedoženu a zjistila bych, jestli se jedná o zub první nebo druhý. Čtyři děti totiž blízko sebe znamenají, že to normální člověk absolutně nemůže stihnout, maximálně jen vyndavá pořád nějaké dvacky pod polštář- tuhle tradici vůbec nevím kdo vymyslel, zvláště, když osmiletému vypadl první zub před dvěma měsíci a šestiletá už jich má venku šest. To musí mít člověk neustále připravenou portmonku a někdy si i říkám, jestli těch zubů nevypadlo už nějak moc :-). Tak se celé odpoledne ubezpečuji, že druhý by se při pádu ze statické polohy na zem tak hezky nevylomil, doufám, věřím…..a pak jdu rychle udělat pražský koláč-…. na nervy… protože tahle třená bábovka je už zase snědená :-) Je to bábovka podle prvorepublikové kuchařky Anuše Kejřové a je vy-ni-ka-jí-cí :-))

suroviny na bábovku- na jednu pěknou velkou formu: 240g másla, 6vejce, 450 cukru, 450 g mouky celozrnné pšeničné  přesáté, 1/8l mléka- dala jsem o něco více, skoro 200 ml, citronová kůra, 1 prášek do pečiva, trochu cukru s vanilkou

Nejprve utřeme máslo do pěny, přidáme žloutky, cukr, vanilkový cukr a třeme lopatkou na tření velmi dlouho, nejlépe půl hodiny. Do utřeného přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílkůl a citronovou kůru. Vše zlehka promícháme a těsto vložíme do formy vymazané a vysypané moukou nebo strouhankou. Dáme péci  do dobře prohřáté trouby a pečeme 3/4 hodiny. Vychladlé vyklepneme a pocukrujeme.

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

8 Odpovědi to “Pravá třená bábovka”

  • danadufkova:

    U nás se zoubková víla neujala, protože starší syn si zuby trhal zásadně sám. Jakmile zjistil, že se mu kýve, tak s ním cvičil tak dlouho, až byl zub venku. Pak mi ho předal s vítězným úsměvem a já si ho schovala do peněženky k drobným s tím, že ho doma dám do „zoubkové krabičky“. Bohužel jsem na to ale zapomněla a tak se to pakovalo několikrát. Peněženka byla dost velká, tam se toho vešlo. Jenomže po čase jsem byla v obchodě požádána, jestli nemám drobné a já na pult vysypala obsah peněženky i s těma zoubkama. Bylo jich tam opravdu dost na to, aby se na mně paní prodavačka dívala jako na tyrana dětí :-) Od té doby každý zub putoval hned do krabičky včetně těch od čtyřnohého miláčka :-)
    Přeji hezký den na kopec

  • Olijana:

    Směju se nahlas, když si vybaví nás jak vkládáme dárek pod polštář už dávno probuzeného dítěte a tvrdíme, že špatně vidělo =o))))

  • Olijana:

    Jj, zoubková víla u nás taky chodí, ale dávám pod polštář nějakou drobnou hračku. Peníze dávám až v době, kdy je jasné že peníz potěčí víc. Taky mám pocit, že by bylo dobré vést si záznamy o důležitých událostech v životě dětí. Pokouším se v duchu spočítat kolik let už u nás zoubková chodí. Spočítala jsem osm. Osm let u nás padají dětem zuby. Když jsou čtyři, tak se to nahledá.
    Bábovky máme moc rádi. Mám hodně „bábovkových“ receptů a peču je často. Ty jednodušší zvládají děti samy. Tuhle třenou upeču, až sníme tu co před chvílí Dominik vytáhl z trouby.

  • U nás bohužel zubnička nechodí, protože syn tvrdě odmítá směnit své zuby za cokoliv. Prý si je všechny nechá do dospělosti… Dokonce jsme jeden museli téměř vyrvat panu zubaři (zdravý leč zaklíněný), protože by nám to Vojta neodpustil. Dcerka by směňovala, ale zase jí v sedmi letech ještě žádný nevypadl. Prý zatím žádnou paniku.
    Bábovku zkusím přestože pro Živitele je bábovka prostě dusivka i kdybych se na hlavu postavila a dala do ní cokoliv. S vyjímkou kynuté plněné mákem, tu vzal na milost ;). Ale děti určitě nepohrdnou :)

    • :-) Hm, u nás to tedy taky nikdo nesměňuje- je tam dvacka i zub :-))))

      • Ha! To mě vůbec nenapadlo. Jsem postižena civilizací: něco za něco :) A jinak přestože mám děti jen dvě (poslední dobou mě to docela mrzí) tak si nic nepíšu ani nepamatuju. U synka ještě snaha byla…chvilku.

  • alaska:

    Taky u nás nosí zoubková víla dvacky. Posledně se jí podařilo bolestné přinést až třetí noc, tolik měla práce s ostatními, že nestíhala. Jednou dokonce byla tak roztržitá, že pod polštářem bylo euro. Možná v pokladničce zůstane tak dlouho, než ho tu budeme mít taky. Bábovky jsou u nás oblíbené, tento recept taky určitě vyzkoušíme.

    • Mám potřebu napsat muhehehehe místo emotikonu, jak se tu směju. Ano,stejně tak u nás… občas zoubková víla běhá nahatá před rozedněním po místnosti a hledá potřebnou minci, už se i stalo, že to stihla až potom, co se dítě podívalo pod polštář a nic nenašlo a my ho asi čtyřicet minut úporně přesvědčovali, že se podívalo blbě :-)))) Euro :-)))

Přidejte komentář