Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Dnes jsme měli hodně vtipné ráno :-). Po dlouhém rozmýšlení a kupování kakaa v místním obchodě- vždy zásoba před vánoci a pak průběžně během roku jsme se rozhodli, že zkusíme opravdu kakao.  Většinou jsme si přečetli jaký je obsah tuku zda je nízkotučné nebo alespoň trochu tučné a zda obsahuje lecitin a brali ta bez.  Nějak zásadně jsme se tím nezabývali, ale někdy přijde moment, kdy se člověk najednou něčím chce neodbytně zabývat :-))  a bezesporu k tomu přispěla i diskuze právě o kakau a čokoládě . A tak jsme začali číst a našli si  jeden internetový obchod kde prodávají tři kakaa ze čtyř, které jsme se rozhodli zkusit. Jedno jsme tedy na úkor poštovného oželeli a zatím zkusili udělat takový malý domácí test. Večer jsme s Ester upekli čtyři perníky- mimochodem zcela ideální množství. Poprvé po dlouhé době mi nějaký moučník vydržel déle než na jedno jídlo :-)) Perník je podle receptu na kyprý kakaový perník a všude jsou stejné suroviny, stejná gramáž jen jiný druh kakaa. Čtyři proto, že jsme k těm třem vybraným, které přivezla ppd a jejíž řidič nás nejprve hodinu hledal, pak to vzdal a vezl kakako do depa, pak jel druhý den a čtyřikrát volal a pak se ptal pana domácího přijezdivšího k silnici na koni “ tak vy si tu takhle žijete v pohádce jako jo?“ :-), tak k těm od řidiče jsme si upekli jeden hezky i z tradičního pytlíku z obchodu pod kopcem za 10 kč.  Trochu of topic – když nám vezl jiný řidič něco v zimě, já zaplatila a chystala se jít zase hlubokým sněhem do kopce domů a on otevíral dveře do vyhřátého auta, které chtěl otočit a odjet po celkem čisté silnici zpět  -tak se zeptal“ ale nebudete objednávat nic často , že ne?“ :-))

Takže nejprve ke kakau. Můžu tady dělat chytrolína a opisovat a opisovat informace, ovšem než nám pan Zmrzlina osvětlil v pár větách něco o kakau, věděli jsme odkud pochází, jakou má barvu, a že je dobré. Teď už jsme o těch pár vět a odstavců chytřejší a po přečtení všeho toho navíc ještě chytřejší, ale pořád to není na to, aby tady člověk psal jako odborník. Jsme amatérští pijani a uživatelé kakaa. (to nám nicméně nebrání chtít pít kakao co je opravdu kakaem) a tak vložím pár odkazů tam, kde je dost informací pro další natěšené laiky :-)

První je tady– trochu reklamní od nescafe, nicméně celkem výtěžný , druhý neméně zajímavý zde.

A na základě toho všeho jsme si objednali tato tři kakaa.

První z nich měla být valrhona, ovšem to bylo právě to, které zmíněný i-obchod neprodával, takže ta nás čeká na jindy. O Valrhoně jsme si přečetli, že Valrhona je světoznámá francouzská společnost založená v roce 1924. V roce 1985 uvedla na trh řadu výrobků Grand Cru pro odborníky, v roce 1990 pro veřejnost. Čokolády této značky jsou vyrobeny z nejlepších kakaových bobů, vybraných z jednotlivých zeměpisných oblastí (například čokoláda Caraïbe je vyrobena z kakaových bobů vypěstovaných v karibské oblasti, Manjari z bobů pocházejících z Madagaskaru). 100% kakaový prášek.
Výrobek může obsahovat stopy ořechů, mléka, vajec, sezamu, lepku a lískových ořechů.
Na internetu jsme ji našli 250g za 199-299 kč- tedy celkem rozpětí- za nejnižší cenu je to tedy 100g za 79 kč Takže tahle zatím nic.

Dalším kakaem již tedy objednaným  je Kakao Van Houten, které je možné koupit jak v plechové krabici o gramáži 250g a 500g tak i v papírové krabičce a podle obchodu – stejné  kvality. Obsah je 100% kakaa bez přídavných látek.  Kakao se zjevně jmenuje podle holanďana Casparuse Van Houtena, jenž si patentoval na kakao hydraulický lis a to už v roce 1828 a díky tomuto lisu mohl Van Houten oddělit kakaové máslo od kakaové hmoty a vyrábět tak kakao s nižším obsahem tuku. Kakao má tučnost 20/22% a doporučujeme hledat – papírová krabička je téměř všude stejně drahá. 125g á 45 kč, to znamená 100g je za 36 kč. Kakao stejné kvality v plechu se výrazně liší a lze sehnat plechovku i o 50 korun dráže než jinde.

Třetím kakaem je kakao Bensdorp. 250g balení v papíru, v současné době aniž bychom to tušili s pixlou grátis jako dar. Nejsme ale schopni zjistit procenta tuku, naopak na rozdíl od Van Houtena však kakao Bensdorp k našemu nemilému překvapení obsahuje nejenom kakaový prášek, ale také regulátor kyselosti kaliumcarbonat a natriumhydroxid a také světe div se – sojový lecitin. To ovšem není jisté, protože na krabičce je psáno, že sojový lecitin obsahovat může. Nikoli stopy,ale doslova -může ho obsahovat. Co to znamená netušíme.  Cena Bensdorpu je velmi variabilní, protože krabiček je několik druhů. Tato krabička je premium qualitat a 250 g stojí 125 kč,100g vyjde tedy na 50 kč.

Předposledním kakaem je kakao Venchi : 100% čisté kakao v prášku, vzhledem k vysoké kvalitě je vhodné pro přípravu prvotřídních dezertů, dortů, čokoládové pěny a zmrzliny. Neobsahuje cholesterol.Obsah kakaa : 100%Složení : kakaový prášek (22-24% kakaového másla) Hmotnost : 250g, plechovka. Toto kakao je poměrně drahé, ale pozor, pouze v plechovce, kde vyjde na 90 kč, ovšem pokud člověk chvíli hledá, tak zakoupí bez problémů kakao venchi v sáčku o obsahu 1 kg a pak je cena 100g 34 kč.

Posledním kakaem je obyčejné pytlíkové z potravin, které ovšem neobsahuje sojový lecitin a na rozdíl od Bernsdorpu ani žádné regulátory, naopak je značně odtučněné a jmenuje se Cocoa. Množství tuku raděj není psáno, cena za 100 g je zhruba 10 až 14 kč. Podle toho, zda je před vánoci, nebo po.

Naše hra na ochutnávače, které se zúčastnili všichni i tříletý Hugo a všichni si to řádně užívali dopadla takto:(a nikdo  kromě mě netušil, jaký perník je z jakého  kakaaa a to až do konečného  vyřčený ortelu:-)

Jednoznačně se vyjádřil pan domácí, po ochutnání perníku z obyčejného, levného kakaa, že přesně kvůli téhle chuti nemá rád kakaové moučníky. Docela hodně zklamalo na druhém místě kakao Bensdorp. Příliš ostré, břitké. Stejně tak kakao levné bylo hodně hořké, ale ne kakaově hořké. Naopak perník z kakaa Van Houten a Venchi- těžko se daly od sebe rozeznat, ale s malým náskokem nakonec vyhrálo Van Houten. Levné obyčejné prohrálo na plné čáře u všech. To je zajímavý, dokud člověk neochutnal něco jiného, byly to normální kakaové buchty :-)). Bernsdorp také chutnal velmi málo a Van HOuten, přesto, že barvou soupeřil s levným kakaem o nejsvětlejší, chutí asi nakonec vyhrál. Ovšem kakao Venchi mu velmi zdatně sekundovalo.

zprava-Van HOuten, levné, Bernsdorp, Venchi

a protože vždy, když tam napíšu k obrázku zpětně nějaký popisek, tak se mi vymaže  kus článku, ale protože to bohužel zjistím až pozdě, tak ho zase hezky dopíšu :-)) Takže pak nastala situace  – pro mě noční můra- šest lidí a čtyři hrnky kakaa. Vše stejné, stejná várka nadojeného mléka, stejná teplota- velmi teplé, stejná gramáž vždy jiného kakaa. Všechny hrníčky jsem hlídala jak skořápkáře se Míráku. Na fotce- o popisek už se raděj nesnažím a píšu sem zleva: Van Houten, Levné, Bensdorp  a Venchi, tak tam naše druhá nejmladší dcera, která se u nás objevila zcela omylem, protože tady chudinka jemně trpí naší neprecizností jemně řečeno- je to rozená aristokratka s malíčkem nahoru- zcela jednoznačně vyloučila jemné kakako a Bensdorp a ukázala na VAn HOuten a Venchi. U ostatních to zcela prohrálo levné- dobré, jemné, ale trochu moc jemné, jakoby tam kakao ani nebylo. Druhý šel okamžitě ven z kola Bensdorp a to u všech. Podotýkám, všichni si řádně před každým vzorkem čistili ústa vodou :-)))-říkám, že to byl blázinec. No jednoznačný vítěz picího kola je Venchi, kterému ovšem tady naopak zdatně sekundoval VAn HOuten. Takže, když jsem zjistila, že se dá kilové balení VEnchi sehnat za 34 a nebudu muset kupovat 100 g kakaka za 90 kč, uklidnila jsem se docela i já :-)) Van Houten rozhodně také stojí za to.Bensdorp nás zklamal absolutně , levné kakao už tolik ne, protože od toho to člověk tak nějak předpokláda.

A jako malý bonus navíc je tento hezký článek z bistra Florentýna

a test kakaa, na který mě upozornila Farfalla, a který vtipně nazvala test mainstreamových kakaí.

tak dobrou kakaovou chuť :-)

33 komentářů to “Kakao”

  • sebra:

    kakao Callebaut mám odzkoušené a je lepší než holandské.Už na první pohled dle barvy poznáte,že to belgické Callebaut je prostě prvotřídní.

  • Magika:

    Klobouk dolů před takovým testováním ;-) Děkuji za hodnotné informace. Já jsem si velice oblíbila kakao Alnatura z DM, které stojí tuším 67 Kč/100 g. Nejčastěji chodíme do Penny a Billy, ale žádné kakao z jejich nabídky (značky si už bohužel nepamatuji) nám nikdy nechutnalo tolik jako Alnatura, takže navzdory nemalé ceně ho kupuju.

  • Kami:

    Především díky za test :) Ale jdu rovnou s dotazem. Článek jsem četla už před nějakým časem a marně se od té doby snažím sehnat kakao Kovandovi. Nikde jsem na něj nenatrefila, ani v tom Makru ne. Nevíte někdo, kde by se dalo sehnat (myšleno v obchodě, ne v e-shopu)?

  • Vera:

    Kakao Afrika z Fair Trade obchodů je vynikající. cca 150 kč za 250g. výrobce Gepa, distrubutor Fair Trade Centrum.

  • Ahoj, mám prosím dotaz: včera jsme s přáteli diskutovali, proč je v našem povědomí, že výrobky s nějakým sojovým produktem (sojový lecitic, sojová bílkovina) NEBRAT. Nebyli jsme schopni ale dojít k tomu, proč. Je to z důvodu genetické modifikace? A kdyby jo, co je na ní špatného? Kláro, našla bych tady někde u vás o tomto informaci? :-)
    Díky!

    • Taky zdravím. Oblíbené téma pana domácího :). No především, lecitin sám o sobě určitě není špatný, ten ve vejcích, slunečnici, soje. V momentě, kdy ho člověk pojme ve vejcích, slunečnici, soje. Ale přidání sojového lecitinu podle našeho názoru dělá z člověka blbce. Je to pojidlo – pojí nepojitelné – tedy vodu s tukem, kakao s tukem a vodou atd. Spojí to, co by se přirozeně nespojilo, tudíž pak lze lépe vyrábět vyrobené produkty. Např. čokoládová pochoutka, kde není kakové máslo, nýbrž voda, rostlinný tuk a v lepším případě kakao :). Tady celé téma. https://conovehonakopci.cz/?page_id=1316&mingleforumaction=viewtopic&t=33

  • Přidávám k článku nový komentář jako aktualizaci. Kakao Venchi je stále výborné, je ovšem stále dražší a dražší a jeho cena začíná býti poměrně velmi vysoká. Na českém trhu se objevilo další kako – kakao Kovandovi, které neobsahuje žádné regulátory kyselosti, je to pouze kakaový prášek, který má 22% obsah tuku. Udělali jsme zkoušku a porovnali kakao v tekuté ohřáté formě – jak Kovandovi tak Venchi a poměr chutnosti byl takový, že třem chutnalo více Venchi, jednomu Kovandovi a jednomu to bylo zcela jedno. Ti tři však dodali, že klidně budou pít obě, že jsou obě dobrá. Kovandovi prodávají jak v kilovém balení za 167 Kč bez DPH tak 150g balení za 36 Kč bez DPH.

  • Jarmila:

    Můžu se zeptat, jestli už jste vyzkoušeli i kakao Valrhona? Zajímalo by mě, ve srovnání s Van Houten, které z nich je chutnější? Díky za odpověď :-)

  • vlasta1234:

    Poněkud opožděně se vracím ke kakau.Zkoušel někdo z Vás Kakao Kovandovi?K dostání v Makru nebo na e-shopu.Vzhledem k ceně (100g-21 Kč v Makru) -až podezřele nízké se nám kvalita zdá pozoruhodně dobrá.Dle popisku na krabičce bez jakýchkoliv příměsí.

    • Vlasto, zatím jsme nezkoušeli, díky za tip. Podle toho, co jsem zkusili a vyčetli, tak v tom našem obyčejném např. na rozdíl od Bensdorpu příměsi také nebyly. Podle mě je ale nejhlavnější, z jakého kakaa a jak se to dělá. Nám se totiž zdálo také dobré to obyčejné, dokud člověk neochutnal jiné. Např. dnes dělám piškoty a udělala jsem část z kakaa Venchi a pak olízla lžičku od čistého kakaa, kterou jsem ho nabírala. To je neuvěřitelná chuť. Ale vůbec si nemyslím, že to, že je levnější znamená horší, zkusíme ho,rodiče nakupují občas v makru, tak jim řeknu.

  • tak tohle me hodne bavilo :) predstavuju si ten mumraj, kdyz jste ochutnavali a musela to byt opravdu sranda

    casto se k vam chodim inspirovat na vegetarianske recepty :) a ted jeste dostanu gratis super test na kakao – diky ;)

  • Veska:

    Teda super hodnocení,takže už vím jaké si příště „kakají“ pořídím,
    já když používám kakao do těsta a hlavně do krému tak si dám příslušné množství třeba do misky a zaleju
    horkou vodou a rozmíchám na kaši,výsledný čokoládový efekt je daleko větší a krém či pečivo je víc tmavší.

    • Vesko, díky, výborný nápad. Zaujalo mě to a vyzkouším hned při příštím pečení. například Van Houten ovšem má jen tu vadu v uvozovkách barvy, jinak je vynikající a tímto se barva navíc dožene :-))

  • Tinka:

    Ahoj Klarka,
    moc odporucam vyskusat fair trade kakao od bio-nebio. Maju ho u nas v Zdravej vyzive, je podla mna chutovo skvele, za dobru cenu http://eshop.bionebio.cz/e-shop/fair-trade-vyrobky/bio-kakaovy-prasek-150-g
    Robim z neho okrem ineho Horkou cokoladu a je naozaj vyborna.

  • ufa:

    Musím říct, že kupujeme napražené kakaové boby, a samotné mi moc nechutnají, zato přítel je jí po hrstech:-) ale já si je rozdrtím, a pak udělám kakao, a to je luxus!!! přisladím jen kapičkou medu, a stojí to za to. A hlavně ta vůně. :-)

  • Zuzka O:

    Velmi zajímavá věc je nepražené kakao
    http://eshop.lifefood.cz/index.php?main_page=product_info&cPath=178&products_id=1160 4
    ale teda asi bych hledala přes zahraniční weby nějaký levnější zdroj.

    A fairtrade kakaa
    http://www.fairtradecentrum.cz/kakao-a-kakaove-napoje/

    • Milá Zuzko díky za odkazy.Na nepražené kakao a hlavně na boby nepražené se rozhodně chystáme.Akorát teď jsme zatím zkusili kakao, ale vzhledem k biokakaům a fair trade jsme sice pořídili širší manistream :-)),ale to nevadí, schod po schodu se k tomu postupně propracujeme :-)) Určitě je dobře zkusit biokakaa a podpořit fairtrade- podle mého názoru,takže v druhé linii zkusíme kakaa další. Díky

      • zuzkao:

        Při zkoušení nepraženého kakaa se zdaleka vyhněte čokoláně z nepražených bobů, zejména té s třešněmi. Je nehorázně dobrá, v příliš malé tabulce a za strašné prachy. ;-)

  • Iveta21:

    zajímavý, co si myslíte o karobu ? Taky jsem jednou dostala plechovku kakaa z Holandska a to byla lahoda, používali jsme ho pouze na pití. :-)

    • Nejprve ze všeho omluva, protože teprve ráno jsme zjistila, že tím, že jsem přidala do fotky popisek, zmizela mi půlka článku nad fotkou a nebylo tam tedy nic o tekutém kakau. Už jsem to doplnila a co si myslím o karobu :-)). Člověk se chová zásadově a podle zdraví to té míry, než ho ovlivní nějaká informace a ta informace u nás byla ta, že stejně jako tady se krmí dobytek řepnými řízky, brambory, atd. v Brazílii a USA pak sojou, tak v Egyptě velbloudi karobem:-). Takže asi srovnatelné s řepou, moc tady lidi řepu nejedí :-)). Nicméně mě osobně karob chutná, ale v souvislosti s tím, že je to podle mě módní záležitost a když ho vidím, vzpomenu si na velblouda,a uvědomím si, že oproti kakau to není takový zážitek, aby se to muselo tahat přes půl zeměkoule, tak ho prostě nekoupím :-))

  • farfalla:

    A Farfalla k Vánocům dostala naštěstí krásnou velkou plechovku starého dobrého Van Houtena, takže se máme celkem fajn, co do kakaových záležitostí. Trochu mimo téma, vy si děláte celkem často pudingy – jestli děláte kakaový, kolik lžící asi na litr mléka? My ho měli posledně úplně děsivě tmavý (přibližně dvě pol. lžíce), ale strašně mi tak chutnal:-)

    • Děláme kakaový rádi, ale děláme ho trochu jinak. Nejvíc nám chutná, když se udělá kompletní puding- maizena, mléko atd. A když už je hustý a už by se měl sundavat, tak ho sundáme a pak teprve dáme kakao a rozmícháme.Je takový žíhaný. Taky dáváme asi tak dvě lžíce, tak citovkou, neumím to přesně říct- ale ty dvě lžíce kakaa máme na 4,2 litru :-)). Ale vzhledem k tomu, že u vás byly halušky pro padesát lidí, myslim, že tahle gramáž nebude na škodu :-)))
      Odpovědět

Přidejte komentář