Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Posts Tagged ‘kakao’

Termín porodu krávy dávno za námi a Máří se promenáduje vyzývavě po pastvině s břichem. Už jí to nemůže být příjmený, ale dělá jakoby nic a pan domácí znaleckým okem poznává, že to nebude ani dnes, ani zítra. Kéž by se mýlil. Na návěštěvě jsou další tři malé děti, kterým naštěstí chutnají vejce. Už jsem vyzkoušela čočku, rizoto, pomazánku, ale vždy to skončí u chleba a vejce. No týden je dlouhá doba, uvidíme, kam je hlad posune. Dnes jsem vyměkla a dojeli jsme dolů do kravína pro mlíko, aby měly ráno alespoň jogurt, protože rakytníkový džus, čokoláda, müsli tyčinky, palačinky i skvělá smetanovo máslová polévka z jejich zásob už došly, ale drží se statečně. Jsou to drobnosti, které člověku připomínají jeho jistoty – stačí vlastní láhev a nevadí, že je v ní voda. Stačí vlastní růžový toaletní papír a přebije to kadibudku. Je docela prima pozorovat, jak ty jistoty postupně ubývají a mění se za nové, prirozené novému prostředí, například když vstávání před sedmou spousta nových vjemů posune až před devátou. Na určité věci si člověk zvyká celkem rychle.

Rychlá buchta s kakaovými boby a syrovátkou

Dneska vkládám recept na rychlou buchtu, která je místo mléka zadělávaná syrovátkou. Na chuti to buchtě nijak neubírá, naopak. Uvnitř buchty jsou  kakaové boby.

Potřebujeme: 4 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnec cukru krystal, 3 hrnky celozrnné přesáté pšeničné mouky, 1 prášek do pečiva, trochu vanilky, 1/3 hrnku kakaových bobů drcených, 2 lžíce kvalitního kakaa, 320 ml syrovátky.

Nejprve pečlivě našleháme vejce s cukrem, přidáme olej, kakaové boby, kakao. Přisypeme mouku a prášek do pečiva a zároveň opatrně přiléváme syrovátku.

Vymažeme tukem  pekáč plech s vyššími okraji, vysypeme moukou a těsto na plech nalijeme – pomáháme si stěrkou. Dáme péci na 180 °C a hlídáme, aby se nezačal pálit svrchu.

Pokud se vám líbí sladké recepty na této stránce, lze si stáhnout e-knížku se sladkými recepty – čisté vařivo bez fotek.

 

Dnes jsme měli hodně vtipné ráno :-). Po dlouhém rozmýšlení a kupování kakaa v místním obchodě- vždy zásoba před vánoci a pak průběžně během roku jsme se rozhodli, že zkusíme opravdu kakao.  Většinou jsme si přečetli jaký je obsah tuku zda je nízkotučné nebo alespoň trochu tučné a zda obsahuje lecitin a brali ta bez.  Nějak zásadně jsme se tím nezabývali, ale někdy přijde moment, kdy se člověk najednou něčím chce neodbytně zabývat :-))  a bezesporu k tomu přispěla i diskuze právě o kakau a čokoládě . A tak jsme začali číst a našli si  jeden internetový obchod kde prodávají tři kakaa ze čtyř, které jsme se rozhodli zkusit. Jedno jsme tedy na úkor poštovného oželeli a zatím zkusili udělat takový malý domácí test. Večer jsme s Ester upekli čtyři perníky- mimochodem zcela ideální množství. Poprvé po dlouhé době mi nějaký moučník vydržel déle než na jedno jídlo :-)) Perník je podle receptu na kyprý kakaový perník a všude jsou stejné suroviny, stejná gramáž jen jiný druh kakaa. Čtyři proto, že jsme k těm třem vybraným, které přivezla ppd a jejíž řidič nás nejprve hodinu hledal, pak to vzdal a vezl kakako do depa, pak jel druhý den a čtyřikrát volal a pak se ptal pana domácího přijezdivšího k silnici na koni “ tak vy si tu takhle žijete v pohádce jako jo?“ :-), tak k těm od řidiče jsme si upekli jeden hezky i z tradičního pytlíku z obchodu pod kopcem za 10 kč.  Trochu of topic – když nám vezl jiný řidič něco v zimě, já zaplatila a chystala se jít zase hlubokým sněhem do kopce domů a on otevíral dveře do vyhřátého auta, které chtěl otočit a odjet po celkem čisté silnici zpět  -tak se zeptal“ ale nebudete objednávat nic často , že ne?“ :-))

Takže nejprve ke kakau. Můžu tady dělat chytrolína a opisovat a opisovat informace, ovšem než nám pan Zmrzlina osvětlil v pár větách něco o kakau, věděli jsme odkud pochází, jakou má barvu, a že je dobré. Teď už jsme o těch pár vět a odstavců chytřejší a po přečtení všeho toho navíc ještě chytřejší, ale pořád to není na to, aby tady člověk psal jako odborník. Jsme amatérští pijani a uživatelé kakaa. (to nám nicméně nebrání chtít pít kakao co je opravdu kakaem) a tak vložím pár odkazů tam, kde je dost informací pro další natěšené laiky :-)

První je tady– trochu reklamní od nescafe, nicméně celkem výtěžný , druhý neméně zajímavý zde. Read the rest of this entry »