Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Když už jsem tento týden v sojovém rozpoložení, muselo zákonitě dojít i na „Tofu“, sojový tvaroh.  Kupované tofu je pro šestičlennou rodinu celkem ekonomicky náročné, navíc člověk nemá příliš velikou kontrolu nad tím, z jaké soji je vyrobené. Tak jsem se rozhodla, že si zkusím domácí a zjistím, jak je to náročná operace. Výsledek předčil mé hluboké očekávání. Soja je mou nejneoblíbenější rostlinou :-) a proto to nebylo až zase tak složité- předčit mé očekávání, ale to, co se mi vyrobilo stojí rozhodně za námahu s tím spojenou. Nejen, že se vyrobí velmi dobré, vláčné tofu, ale také ještě poměrně veliké množství okary- sojové drti na další zpracování – tu my ovšem dáváme slepicím, protože nám nechutná vůbec .-)

Podle wikipedie pochází tofu z Číny, kde se začalo vyrábět již dvě století před naším letopočtem. V sedmém století našeho letopočtu se povědomost o tofu rozšířila do Japonska a posléze také do Vietnamu, Koreji a Thajska – některé zdroje však prvotní výskyt v Číně zpochybňují a před Japonsko staví Koreu. Ale tak jako tak,  ve všech těchto zemích patří dnes k tradičním jídlům.  V západních zemích bylo poměrně neznámé až do poloviny minulého století, ale postupně se začalo rozšiřovat. V současné době lze tofu nejen koupit zcela běžně, jako balíček zabalený ve vakuových obalech, ale také lze velmi jednoduše a celkem nenáročně na čas a peníze vyrobit i doma.

Tofu je vysrážené sojové mléko v tzv. sojový tvaroh a tudíž zcela logicky obsahuje poměrně veliké množství rostlinných bílkovin. Ve wikipedii se píše, že pokud člověk zařadí tofu do svého jídelníčku, zásadně prospěje tělu především v boji s nadváhou. Ale bohužel to tam není více rozebráno :-)).  Pravděpodobný důvod je nahrazení živočišných, velmi   bílkovin rostlinnými, navíc nízkokalorickými a navíc schopnost tofu čistit krev. Tofu navíc obsahuje poměrně značné množství železa a velmi málo tuku.

Tradiční čísnké tofu se vyrábí tak, že se k jeho srážení používá síran vápenatý neboli sádra. Toto tofu pak ve své finální podobě obsahuje mnoho vápníku a má křehkou strukturu. Doma se ovšem s úspěchem dá použít jako syřidlo šťáva z citronu či ocet.

Kupované tofu, které se dá koupit buď ve zdravých výživách, nebo dnes už běžně  supermarketech, se pohybuje cenově zhruba 100 kč /kg. Domácí tofu se pohybuje bez započtení ceny na energii – uvaření kaše, která je velmi rychlá a téměř zanedbatelná- 50 kč. Jedná se tedy přesně o polovinu.Navíc nám však zbyde ještě 1,5 kg okary – sojové drti jako vedlejší produkt. Z té lze s úspěchem vytvořit například karbanátky.

Na domácí tofu jsem použila 2x 500 g sojových bobů (výsledné tofu váží 750g pro informaci, kolik bobů použít), dále 4 lžíce citronové šťávy a lžíce balsamikového octa.

Proces výroby tofu je velmi jednoduchý. Nejprve je nutné vysypat sojové boby do hrnce a zalít je vodou, alespoň 2cm  nad boby. Přikrýt a nechat přes noc.
Ráno slijeme vodu a připravíme si 1,5litru čisté vody, které na boby nalijeme a tyčovým mixérem nebo ve stacionárním mixéru boby rozmixujeme na hladkou kaši.

Tuto kaši vložíme na kamna a zalijeme 5 litry vroucí vody. Necháme chvíli vařit a téměř okamžitě se utvoří na povrchu poměrně hutná pěna, kterou sebereme. Hmotu dáme z kamen a necháme 10 minut ustát.

Hrnec znovu vložíme na kamna a opět přivedeme k varu.  Mezitím si připravíme hrnec s cedníkem, vyloženým látkou nebo monofilem na tvaroh a horkou hmotu přelijeme přes plátno či látku.

Získáme tím dvě suroviny- sojové mléko a okaru- sojovou drť, kterou pečlivě vyždímeme, abychom jí měli co nejsušší a získali co nejvíce sojového mléka. Okaru si schováme do chladna na další použití nebo dáme slepicím :-)

Hrnec se sojovým mlékem vrátíme na kama a zasýříme. Zasýříme směsí, kterou si připravíme ze 300 ml studené vody a citronové šťávy + balsamikového octa. Syřidlo nalijeme do mléka zhruba na dvakrát až třikrát. Při sýření mícháme jemně dokola. Nakonec sojové mléko ustálíme, sundáme z kamen a necháme stát zhruba pět minut.

Po pěti minutách vidíme jasně vysýřenou sojovou bílkovinu a čistou vodu.  Vlevo v hrnci zasýřené mléko na kterém se vysrážela voda a vpravo okara.

Opět přelijeme vše přes cedník, tentokrát již definitivně. Zbavíme tuhou část vody, necháme v plátýnku a necháme zhruba hodinu lisovat. Pokud máme lis na tvaroh, tak ideálně v něm, pokud ne, stačí cedník něčím zatížit. Lisujeme minimálně dvacet minut, hodina je však lepší.

Po hodině již můžeme tofu vyndat z plátýnka a krájet na jemné plátky, na nudličky a použít dále jako produkt pro následné vaření. Vynikající je marinované, do číny s rýží, do polévek, prostě na velmi různé způsoby. a nakrájené

101 Odpovědi to “Domácí vynikající Tofu”

  • Miroslava:

    http://www.thetofubox.com/making-tofu
    Mne sa to tofu s citrónom drobilo, takže tuná jeo čosi lepšie zrazadlo.Magneziumchlorid(nigari) 1,5 čaj.lyzičky a Calcium sulfát(gypsum) 3 čaj.lyzicky, na 500g susenej sóje.

  • Nela:

    Tak tohle je super. Jen si na to netroufám.. :-)

  • Tom:

    Ahoj, děkuji pěkně za postup a hlásím další úspěch. Děláno z 500g bio soji, jen se nevysráželo do průhledna tak přidány ještě 2 lžíce citronu a půl balzamiku. Chuťově vynikající, ale to je asi všechno vlastnoručně dělané :)

  • Veri:

    mimochodem, někde jsem četla, že se dá vyrobit tofu i z vlčího bobu (lupiny). Třeba časem vyzkouším…

    • gonga:

      Dle mého názoru se cosi jako tvaroh dá, s větším či menším úspěchem, vyrobit z mnoha luštěnin. Fantazii se meze nekladou, myslím ale , že soja má nejspíš nejvyšší výtěžnost proteinů a je relativně laciná, proto se používá nejčastěji.

  • Veri:

    Děkuji za recept! Jak je mým neblahým zvykem, tvořila jsem od oka, kupodivu vše vyšlo=) Už jen tofu vylisovat. Jsem zvědavá, jak bude chutnat, neméně zvědavá jsem na karbanátky z okary.

  • Ludwig:

    Dobry den. Mohl by mi prosim nekdo poradit?
    Poprve chci udelat domaci tofu, mam vse potrebne, nejhorsi bylo shaneni chloridu horecnateho v lekopisne kvalite. Ale uz mam i ten.
    Jen nevim, KOLIK SE TOHO DAVA, chci delat varku z 0,5kg sojovych bobu.
    Tak jedna cajova lzicka? Nebo vice??
    Zamichat do deci vody a pomalu nalit a zamichat, aby se to srazilo?
    Dekuji za odpovedi. Ludwig

  • Martina:

    Ahoj lidi,
    tofu jsem vyráběla kdysi dávno ještě na koleji, je to tak 20 let minimálně, pomocí citronu, a myslím, že něco z toho určitě tenkrát bylo, ale asi mi to moc nechutnalo. Ono tenkrát se to moc nedělalo a nebylo to nijak ochucená a tak. Dneska tofu používám, samotné mi nechutná, ale do jídel silnější chuti, různých asijských, je to dobré a mají to rády i děti. Chodím ale často jíst do do restaurace Loving Hut, a tam mají tofu úplně jiné a je výborné i v salátu v naprosto neochucené podobě. Ptala jsem se jich, jestli ho vyrábějí a ta holka říkala, že jo. Je fakt skvělý, mnohem lepší než kupovaný. Takže jsem se rozhodla to zase zkusit vyrobit. Koukala jsem na složení toho nigari a dost mi to připomnělo složení soli z mrtvého moře. Tu mám doma, a zkusím to tam trochu dát. Stejně jsem to chtěla osolit. Něco kyselého tam pro jistotu taky trochu přidám. Jsem teda zvědavá. Sóju jsem už namočila.
    Pro zajímavost, zde je složení tý soli z mrtvýho moře http://www.kutilov.cz/user/related_files/_s__l_z_mrtv__ho_mo__e_bl2014.pdf

  • Děkuji za recept. Tofu je hotové a zítra dám ochutnat mojí vietnamské kamarádce co ona na to. Mě tvrdila, že ho nezvládnu udělat :-) My jinak kupujeme tofu v Sapě a je nesrovnatelně lepší a levnější než české vakuované. Ale pokud mi řekne jazykem odborníka, že je dobré, pak ho budu dělat častěji. Jinak boby vyšly 480g na 16,- Kč.

  • Daniela:

    Dobrý den,
    mě se to nějak nepovedlo. :-( Vše bylo OK až do chvíle kdy jsem sójové mléko zasířila a mléko nic. Vůbec nic mě to neudělalo. Na sířidlo jsem použila 300 ml vody, šťávu z 1 citronu a asi 2 lžičky balsamikového octa. Vše jsem měla na kamnech a zahřívala k varu. Po 10 min zahřívání odstavila a nic a kousek sraženiny. Prosím poraďte kde jsem udělala chybu. Moc děkuji a přeji krásný den Daniela

    • Wolf:

      doporučuju mléko přivést k varu, odstavit, chvilku počkat až teplota klesne na cca 90oC, roztočit hladinu a na okraj víru nasypat chlorid hořečnatý (viz moje odpověď níže). Do 2 minut se vytvoří velké kusy sraženiny.

  • Casiopea:

    zdravím Na kopec Klárko,
    tak jsem jsem včera naložila sojové boby teda nesehnala jsem nic lepšího než od Lagrisu a ráno se do toho pustila, a jelikož mi ještě stále nedorazil 20L hrnec tak jsem se potýkala kam s tím vším ono to nějak nečekaně hodně nabobtnalo :-)nicméně zadařilo se alespoň ten pocit mám, z části okary jsem udělala karbošky, mno..popravdě mě příliš neoslovily, ale snad asi by to šlo nějak jinak vychytat přijde mi to takové hodně suché do krku :-)
    Tofu už je naložené v marinádě a jediné co mi kazí celkový dojem je fakt, že jsem si trubka včera nabrousila nože a pochopitelně si dnes ufikla vic jak půlku nehtu až do masa, ale jak říkala moje babi, špatný maso musí pryč :-) přikládám link na oba výtvory :-)

    http://imagelink.cz/images/tofu.jpg
    http://imagelink.cz/images/kar.jpg

  • Hanka:

    Děkuji za návod na tofu. Zkusila jsem ho, myslím že se povedlo, ale vadí mi na tom to, že to má stále takový ten divný nahořklý sojový ,,ocas“. Nevím, zda je to normální, nebo jsem někde udělala chybu. Ale jinak skvělé :)))

  • Blanka:

    Vyzkoušela jsem to srazit síranem a nic… Octem s citronovou šťávou taky nic. tak nevím, sýry už zvládám dobře, ale tofu se mi srážet nechce a to postupuji přesně podle návodu Kopce… Ale to nevadí, nic se nevydaří ihned a Kopec mě dále inspiruje k nové tvorbě domácích výrobků :)

    • Wolf:

      Po zkoušení jsem zjistil, že nejlepší srážedlo je čistý chlorid hořečnatý. Je to běžná chemikálie a jde v čistotě p.a. nebo v lékopisné kvalitě koupit v lepších drogeriích, obchodech s akvaristickými potřebami nebo na internetu. Původně jsem zkoušel tofu srážet hodně koncentrovaným roztokem, ale není to ono. Sraženina má formu vloček a vylisování bochníčku trvá déle. Výsledek je nakonec OK, ale zůstává tam lehká chuťová stopa srážedla. Optimální způsob je tam MgCl2 nasypat rovnou v krystalické formě (vrchovatá polévková lžíce / 5 l horkého sójového mléka). Mléko se srazí do velkých shluků, lisování trvá max. 2 hod., chuť je lahodná a bochníček je pevný.

  • koaly:

    výborné! ani jsem upřímně nečekala, že se takhle vyvede. dala jsem 320g suchých bobů, vody přilívala jen od oka, na sýřidlo jsme použili šťávu ze 2 uschlých citrónů, 100ml vody a trochu jablečného octa (jiný prostě nebyl :). tofu jsme nechali vykapat do rána, posmažené se sójovkou k nerozeznání od kupovaného.
    výslednou váhu samotného tofu jsem bohužel nestihla zvážit, přítel byl po ránu moc akční a usmažil ho ještě než jsem vstala :)

  • Jura von Ryo:

    Výroba tofu, napoprvé, dopadla výborně. Boby (1/2kg) namočeny předchozí den odpoledne, voda vyměněna cca 5x, občas promícháno. Mixování následující kolem oběda (na kašičku). Dále podle výše uvedeného návodu. Výsledné sójové mléko jsem ohřál k bodu varu, stáhnul poté na minimum a za pravidelného pomalého míchání jsem vlil na 3x směs pro vysýření (rozmícháné ve 180 ml studené vody). Pro vysýření (vysrážení) použita šťáva ze 2 citrónů + 1,5 PL balzamikového octa. Výsledek je fantastický !! Zůstala větší mísa okary, ze které budou karboše a pomazánka. Kvalitní boby jsem zakoupil na internetu za 38,-/kg. Kuchtění zdar! p.s. Někdo se zmiňoval o seitanu – můj názor je, že to zvládne i kuchyňské nemehlo ;-)

    • Eva:

      Dobry den, můžu se zeptat, kde jse na internetu sehnal ty kvalitní sojové boby za takovou dobrou cenu? Já asi nijak kvalitu nepoznám… Děkuju, Eva.

      • JvR:

        Dobrý večer / den,

        mrknu do e-mailů, snad tam ta objednávka někde bude. Pokud ji naleznu, napíšu Vám zde informace :-)

  • Jarka:

    Zdravím,
    díky za super recept. Prosím kde scháníte kvalitní boby? Děkuji Jarka

  • Isabel:

    Tak zkouším tofu dnes na třetí pokus a opět děs, nesráží se….vše mám udělané podle popisu, ale po přiání syřidla se nic neděje, čekám 2 hodiny, postupně jsem přidala a znovu zahřála a stále nic…Vypadá to, že ho budu zřejmě neustále kupovat..

    • :-) toto je fyzikálně možné dle mého laického mínění, že sojové boby jsou v sušené formě. Jakmile chcete dělat tofu, musíte je namočit na x hodin, čímž pojmou tekutinu. Je třeba tedy počítat s váhou bobů po odstranění vody, ale po nabobtnání – tudíž to vám vyjde minimálně 3x tolik, minimálně 1500 g

    • dan:

      Zkuste obyčejné boby z Alberta nebo Kaufu, Sparu (přebrat). S Bio sojou se mi to jednou nesrazilo :(

    • DDaniela:

      Zdravim Vas, skusila som podla povodneho receptu, nezrazalo sa, pridala som citronovu stavu, okamzite nastala zmena. tak asi len viac stavy..

  • Jéj, to som nevedela, že sa dá vyrobiť vlastné tofu zo sóje. Myslím, že to určite vyskúšame.
    Práve dnes som si hovorila, aká je to škoda, že doma vyrobené veci vyjdú často draho oproti kúpeným v obchode. Aspoň pre človeka, čo nemá zdroje a suroviny musí kupovať v obchode (pr. smotana na mútenie masla). Tak ma veľmi potešil tento recept, ktorý naopak umožňuje väčšiu spotrebu (tofu) s menším zaťažením rodinného rozpočtu.
    A nemusím chodiť po Tofu do Tesca! Hurá! :)

  • Také jsme neodolali a tak máme z 0,5kg sojových bobů 60dkg nádherného, tuhého tofu a celou mísu okary , dostaly trochu slepice a z další trochy jsem udělala karbanátky, které jsou skvělé právě teď s bramborovou kaší a salátem. Málo to váže i s vejcem, ale to se časem poddá.
    Fascinuje mne, že si dovedeme – až na sojové boby- ostatní všechno vypěstovat doma, jsem na to pyšná víc jak na VŠ diplom. Sklouzáváme pomalu do vegetariánství, maso nám prostě nechybí. Z jakého důvodu, Klárko, smím-li vědět jste
    začali vegetariánit Vy? Potřebuji nějaký stimul, heslo, zásadu, jsme na „horizontu událostí“ jako světlo na okraji černé díry, buĎ šup do ní, nebo se odkloníme.
    Díky za Vaše nádherné stránky, které nás motivují velmi silně.I když na okraji města s trávíčkem a kamínky a bazénem, obujeme gumáky a jsou z nás vidláci a vracíme se ke kořenům, které máme oba na dědině na jižní Moravě.
    A je to moc hezký pocit sounáležitosti i s těmi ostatními, co se zde na webu presentují. Pocit naplnění života.
    Co je proti tomu titul, když se vám „povede“ česnek, nebo se v kukani líhnou kuřátka. Nevím, kde jsem celý život žila, ale chvála Bohu v důchodu jsem se pokorně vrátila. A hodně díky Vám, Klárko

    • Jitko, hezký den, to je velmi milé vyznání. Děkujeme, a to hlavně proto, že u každého člověka dojde v určité oblasti vždy k určitému vyčerpání a pak uvažuje, zda to má smysl dál či nikoli a tady je podle mého názoru výborná skupina lidí, kteří stránky čtou, a kteří přebírají na sebe díky komentářům a článkům, co posílají na mail část spoluúčasti a pro nás je to jakýmsi vodítkem k tomu, že stránky žijí svým životem a má smysl je dále udržovat. A nyní k tomu vegetariánství – obávám se, zda skutečně toto chcete slyšet :), není to asi ani stimul, ani návod, ani posunutí ke světlu. :)
      No naše vegetariánství není z žádného programového důvodu. Je to prostě postavené na tom, že našeho psa ani Elišku třeba si k obědu nedáme :) a většině lidí to přijde zcela pochopitelné a pokud si nedáme naší krávu, už to často pochopitelné není. Ale pro nás je to identické.

    • Radka:

      Ja ziju bez masa uz 15 let. Z toho jsem 2.5 roku veganka a jsem moc rada a stastna a i pysna na sebe. Chtela jsem tomu z etickych duvodu. Bezte do toho a uvidite kolik krasy se pred Vami otevre! :-)

  • Dan:

    Tak jsem to taky zkusil a hned na poprvní jako Pája se to pěkně podařilo. Akorát jsem nelaboroval a srážel přímo srážedlem Nigari (250g za 38Kč – http://www.ekokoza.cz – dával jsem asi 5-6 gr/300ml vody)k tomu určené a výsledek super, žádný zádrhel. Dělal jsem to z 450g soji a vyšel pěkný koláč pruměru 25cm a s výskou asi 1.5-2.0 cm.

  • Eli:

    Dobrý den,

    potřebuji se zeptat, kolik množství vody na vaření a množství syřidla mám dát na cca 700g sojových bobů?
    Děkuji moc!

  • Gabi:

    Prve tofu sa mi vydarilo!!!! Precedila som ho cez netkanu textiliu a je super, krasne sadlo a stuhlo. Vdaka za dobrz technologicky navod! Pekny vecer :-)

  • megy:

    Včera jsem vyráběla své první :-) tofu. Při použití syřidla podle receptu se mi mléko nechtělo srážet, teprve poté, co jsem přidala ještě víc šťávy (z celého menšího citronu) vysrážela se pěkná hmota. Možná nebyl citron nejčerstvější? Nevím. Větší problémy jsem měla ale s lisováním. Můžete mi někdo prosím poradit své tipy a zkušenosti, jak tofu vylisovat, pokud nemám doma lis? Dala jsem hmotu do monofilu a zatížila 8-litrovým kbelíkem. Ale i tak to moc dobře nešlo. Po 2 hodinách mělo tofu konzistenci podobnou lučině, takovou krémovou. Nechala jsem tedy lisovat celou noc, a ráno už se hmota dala krájet. Tak nevím, jestli by to šlo vylisovat jinak a rychleji? Jinak je tofu mooooc dobré, děkuji Kláro za návod :-)

  • Saša:

    Ahoj vespolek, po dlouhé době jsme se rozhodli udělat si domácí tofu. K výrobě sojového mléka jsme použili šnekový odšťavňovač a syrovou okaru jsme již do mléka nevraceli. Výsledek nás velmi překvapil. Z 500g sojových bobů jsme získali 630g okary a 800g soft tofu. Při větším zatížení by výsledek mohl být 750g pevné tofu z 500g sojových bobů…… kdo máte kvalitní šnekový odšťavňovač, určitě ho vyzkoušejte…..

    • Wolf:

      Odšťavňovač taky používám. Máme sice klasický odstředivý, ale výsledek je taky super. Výrazně to šetří čas. Okaru po odšťavnění ještě opakovaně 2x mixuji s trochou vody a znovu odšťavňuji, takže z těch bobů dostanu maximum. Ještě jsem zkoušel vyladit srážení a úplně nejlepší je srážedlo, kde převažuje chlorid hořečnatý (4 díly) a pak po 1 dílu síran hořečnatý a mořská sůl. Chuť tofu je pak jemnější. Sraženinu opatrným slitím odděluji od syrovátky a vážu do uzlíku z plátna. Když většina syrovátky odkape, vložím uzlík do pevného kovového síta (používám fritovací) a hodně zatížím. Ideální jsou litinová závaží, kotouče z činky, větší kameny, těžké kladivo apod. Bochníček by po vylisování (6-8 hodin) měl být spíš nižší (5 cm). Pak je tofu hodně utužené a můžete ho upravovat dle libosti, aniž by se drobilo a rozpadalo

    • Evandula:

      „Z 500g sojových bobů jsme získali 630g okary a 800g soft tofu. “ toto je ako fyzikalne mozne? :D

  • Janka:

    Dobrý den,

    děkuji za návod, právě jdu mixovat boby :)

    Nicméně napadla mne otázka, zda by bylo možné vyrobit „tofu“ třeba i z fazolí, cizrny a pod.? Sráží se tam přeci bílkovina a ta je ve všech luštěninách.
    Co myslíte?

    Janka

  • @Klára: Citronem srážím tvaroh ráda, neděláme ho pravidelně- tak možnodt použít předchozí není,citron se mi osvědčil- tvaroh pěkně voní i z kozího mlíka :-)

  • Monika:

    Dobrý den. Tak už se mi máčí půl kila sojových bobů. Je to můj první pokus o výrobu tofu, tak jsem se chtěla zeptat, jak se dá následně(pokud se vše povede) využít ta zbylá syrovátka?nebo sýřenina? Jestli je to tedy vůbec „zdravé“ :-) moc děkuji za odpověď.

  • Wolf:

    Zkoušel jsem si tofu vyrobit jen jednou, ale výsledek byl k nerozeznání od kupovaného. Použil jsem v podstatě stejný postup jaký je uveden tady, s tím rozdílem, že jsem si připravil vlastní srážedlo ze směsi síranu hořečnatého, chloridu hořečnatého a mořské soli (nasycený roztok 1:1:1). Roztok jsem lil tenkým proudem (použil jsem velkou injekční stříkačku) do brázdy za vařečkou, kterou jsem mléko pomalu míchal, a to tak dlouho, dokud se sýřenina neoddělila od syrovátky. MgSO4 i MgCl2 lze sehnat v potravinářské kvalitě v dobrých drogériích. MgSO4 dokonce i v lékárnách, protože se používá jako drastické osmotické projímadlo. Na tomto principu stojí tradiční výroba tofu srážedlem „nigari“, což není nic jiného než směs obsahující výše uvedené soli. Ekonomicky se domácí výroba tofu rozhodně vyplatí, tak hodně štěstí

  • Petr:

    Super recept, děkuji za inspiraci. Po přečtení některých komentářů jsem se toho trochu bál, tak to bylo jen z 500 g, ale povedlo se skvěle na první pokus :-), zužitkuje se i okara (slepice ve městě nemám) a zajímavou chuť má i vychlazená syrovátka.

  • Ladespohodar:

    Tak bohužel tofu se nezdařil.Postup stejnej jak píše Klára,dokonce se začala sýřenina srážet ale když jsem to cedil přes plátýnko tak vše proteklo :-/

  • Hang:

    Všem radím pokud chcete doma dělat Tofu zapomeňte na ocet a sežeňte si síran vápenatý a použijte ho cca 2,5% na váhu suchých sojových bobů.

  • astro007:

    Tak jsem dnes poprvé vytvořila vlastní tofu;) Bylo to trochu adrenalinové, jelikož se mi nechtěla bílkovina vysrážet a až přidáním značného množství citrónu a zahřátím si dala konečně říct. Překvapivě mi tofu vzniklo téměř tolik co bylo suchých bobů, takže moc děkuji za skvělý recept!

  • Petra:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je možné použít na tvaroh syřivou směs, kterou jste uvedla zde. Jeslti tvaroh získá stejnou konzistenci, jako u kupovaného syřidla.Děkuji :)

    • Dobrý den. Ne, ne. Nejdříve je nutné si uvědomit že pro tvaroh vůbec není nejlepší sýřit ho syřidlem. Je pak skřípavý, gumový, nekyselý. Odhadnout přesnou dávku syřidla na sýření tvarohu je velké umění. Je to cca kapka syřidla na litr v poměru syřidla 1:5000. Na tvaroh je nejlepší očkovací látkou jednoznačně syrovátka z minulého tvarohu. Ale lze sýřit i tak, že nakapeme do mléka citron, dáme do něj kůrku chleba a další a další. Vždy, když se mléko příliš okyselí, má tendenci zdrcnout se a stát se posléze díky tomu tvarohem.

  • Dana:

    Přestože jsem postupovala přesně podle receptu,zasýření se nezadařilo. Ani po hodině nevznikla vysýřená sojová bílkovina a voda. Proto jsem přidala další dávku citrónu s balz. octem a opět bezvýsledně. Až po několika hodinách se v hrnci začalo cosi srážet, tak jsem to přecedila, nechala odkapat a zatížila. To co vzniklo, mělo chuť tofu, ale jako tofu to nevypadalo.Teplota mléka při sýření by měla být mezi 40 – 60 st.C(dočteno na internetu).Snad příští pokus bude lepší.

  • Dana:

    Je škoda, že někteří z vás okaru vyhazují. Dají se z ní dělat výborne karbenátky, buchty, zákusky, kaše atd.samozřejmě vše veganské. Receptů je na netu hodně.

  • Blanca:

    Pomoc! Tofu se celkem vyvedlo až na drobnost se syřidlem. Použila jsem balsamikový ocet(a ty ostatní věci), ale nevím jestli je víc druhů či co? Mám je tmavé – no tmavší a chutná docela, jako je ten ocet. Tak nevím jestli jsem ho nedala moc, poněvadž tu množství není, tak já dala všeho stejně. Posím poraďte mi – díky.

    • Klára:

      Když jsem dělala tofu poprvé, taky mi trochu „ujela ruka“ s balsamikem, měla jsem tofu hnědé a chutnalo podobně jako sádra s octem. Doporučuji se držet přesně rozpisu. Na kilo sojových bobů udělat syřidlo ze 300 ml vody, 4 lžíce citrónové šťávy a jen lžíci balsamikového octa. Od té doby, co si to fakt pečlivě hlídám jsem neměla žádný problém. Držím palce při dalším tvoření ;)

  • ___:

    Jestli dovolíte :-)
    Pokud tofu utíká, prostě lisujete moc silně ;-) uzlíček stačí zatížit npř. kanystrem s vodou. Syřidlo určitě předem rozpustit ve vodě, používám klasický bzenec ocet :D ve výsledku je malinko cítit, ale to se vsákne –

  • kačenka:

    Odzkoušeno a musím říct, že bylo skvělý. Děkuji za báječný a srozumitelný návod.

  • Majka:

    Ahoj Klárika!
    Zaujímavý recept na tofu! :-)
    Skúšala som dnes… takmer mi vyšlo… aj sa mi pekne zrazilo na tvaroh… Stalo sa mi totiž tiež to, že sa mi veľa zmesi (sójového tvarohu) pri lisovaní vytlačilo mimo…:-( Zvyšok sa mi žiaľ už nepodarilo zachrániť ani zachytiť…
    Klárika, akú látku alebo plátno si presne použila? Ja som použila kuchynskú utierku, lenže smola…:-( Čo je najlepšie? Aký materiál máš na fotkách? Mohla by som použiť aj pančucháče – silonky? Hmmm, lenže neviem, či mi cez ne tiež neutečie tvaroh…
    Pokus chcem však zopakovať. Zaujímalo by ma (nie je to tu v postupe uvedené) ako dlho sa varí sójová kaša prvýkrát a potom po 10 minútovej pauze a znovupostavení na kamny? Je tam uvedené len, že necháme chvíľu variť alebo znovu privedieme do varu… Takisto tam chýba, koľko sa varí zasyrené sójové mlieko po zamiešaní?
    Budem veľmi rada, keď mi poradíš. Nemôžem u nás zohnať nikde tofu (dedina!), tak si chcem vyrobiť domáce… Prvý pokus mi síce akosi nevyšiel, ale nevzdávam to…
    Prajem Ti všetko dobré!

    • Ivastepan:

      Ahoj Majka,i já jsem se včera poprvé pokoušela podle Kláry o domácí tofu.Ještě že jsem se pustila do poloviční porce.Protože jsem zjistila že máme bohužel MALÉ hrnce:-),vešlo se akorát.Taky jsem cedila přes utěrku,a honila tofu všude,ale povedlo se.Jsem nadšená a začínám pokukovat po větším nádobí,a na příště si už pořídim ten monofil.U nás v látkách se bohužel sehnat nedá.
      Kláro,z vašich stránek jsem nadšená.Dovedl mě k vám na kopec kváskový chleba,už půl roku chleba nekupuju.Chystám se i sama si vyrábět sýry,jen tu krávu do paneláku asi nedostanu:-),a to mě fakt mrzí.Tak aspoň zajdu takhle k vám na návštěvu a ráda se nechám inspirovat.Díky za vaše sdílení,učíte nejen svoje ratolesti.Iva

      • Majka:

        Ahoj Ivka! Blahoželám Ti, že sa Ti podaril tofu syr!!! :-) Si šikulka. Ja som ho tiež skúšala z 1/2 dávky, no žiaľ… nevyšlo mi to až tak… Hrnce ledva stačili… bolo to horúce… mala som čo robiť…
        Takže tá látka je monofil… hmmm… utierka nie je žiaľ správna voľba, ale nevedeli sme…
        Dúfam, že nabudúce sa mi už podarí :-).

        • Ivastepan:

          Ahoj Majka,tvoje věta bylo to horúce mě rozesmála.Máš naprostou pravdu.Když jsem se snažila ze všech sil ždímat,tak jsem si říkala jak se to asi má dělat když je to tak teplý:-).Miluju ty chvíle,kdy si říkám proč něco kupovat,když si to můžu vyrobit sama a ještě mě to baví a chutná to i ostatním.
          Hlavní zásluhu má samozřejmě srozumitelný a krásně popsaný návod.Vždyť opravdu nic není nemožné.Díky Iva

      • Milá Ivo, díky moc za komplimenty a za heký komentář. Jsem moc ráda, že se daří. I když to, že se nepodaří je taky fajn, je to vždy dobrá výzva. Třeba ta kráva časem bude a nebude panelák :-), ale i kdyby ne, proč si občas neudělat dobrý sýr. Pro mě je to moc příjemná práce a jsem ráda, že je pro vás stránka inspirativní. Díky moc za povzbuzení a přeji moc hezký den.

        • Ivastepan:

          Kláro,není zač protože vlastně vracím jak dostávám:-)
          Taky přeju hezký každý den na kopec….Iva

    • Milá Majka – moc tě zdravím – ano, jak píše Iva, je to monofil. Má obrovské použití, používá se na svatební šaty, na stuhy, používají ho modeláři, rybáři, takže určitě seženeš. Tady je jeden internetový odkaz, co jsem našla.http://henzely.cz/index.html?pod=/_0004_05%9A-monofil.htm Jinak Majko, nezoufej, oni i sojové boby jsou pěkný prevít a někdy zrovna z nich to nejde, někdy člověk udělá malou chybičku a příště je to v pohodě. Souhlasím, velké hrnce jsou potřeba :-)

      Měj se moc krásně a děkuji a kdyby cokoli, napiš. krásný den.

  • susakv:

    Ahoj,
    recept je precizně popsan. Děkuji!
    Napadla mě jedna otázka. Zkoušel někdo dělat tofu z fazolí? Fazolí je mnoho druhů a jsou velice podobné jako soja.
    Napadlo mě to proto, že fazole jsou mnohem levnější a v čechách častěji pěstované.

    • Díky za kompliment :-). Jinak mě napadlo to samé, ale vždy jsem to odbyla jen odpovědí v hlavě, že to už by se to asi dělalo :-)), protože se mi do toho nechtělo :-), nicméně jsem ráda, že jste to sem napsala, třeba se ozve někdo dříve, než to budu zkoušet, protože mi to stejně nedá :-). Soju nemám ráda.

  • alaska:

    Tak u nás tofu nebude :-( Mléko se mi nepodařilo zasýřit. Myslím si, že to mohlo být tím, že jsem měla mléko moc teplé. Je to možné? Vytvořily se mi jenom drobunké hrudky, které se mi dokonce protlačily plátnem, když jsem ždímala. Množství z 500 g bobů bude asi 50 g. Závidím podařené pokusy.

    • @alaska: alasko, to je zvlastni. Nemohl byt citron malo citronovy a ocet malo octovy? Vazne uz jsem tofu dle Klary delala cca 10x a vzdy to vyslo…

      • evina:

        Nevím jestli byl citron málo citronový, ale určitě ho bylo málo. Někde jsem dokonce četla, že dávají až 250 ml citronu. Příště se nebudu bát dát víc.

    • Klára:

      Zdravím, tak mě se to stalo taky jednou a řešila jsem to tak, že jsem znovu přihřála a zasýřila. Znovu dávkou citronu a octa. V každém případě doporučuju vždy dávat syřidlo do vody a pak teprve sýřit a když to nevyjde, přidat špetičku kyseliny citronové. Sama jsem se snažila zjistit, čím to mohlo být, ale jediné, co mě napadlo je, že jsem měla tu várku, která nechtěla zasýřit a musela jsem na 2x jiné boby, od jiné firmy. Zkusím příště napsat jaké boby jsou dobré a zkusím i ty druhé, zda to zase udělají. Ale moc to nepředpokládám, spíš nějaká technologická chyba, jen zatím nevím jaká :-)

      • @Klára: Já používám značku „lagris“. Jiné jsem v obchodě ani neviděla.

        • alaska:

          jo, jo, taky jsem měla doma Lagris. Většinou kupuju bio z Countrylifu, ale do obch. řetězců se protlačil Lagris.

      • evina:

        No nakonec to taková hrůza nebyla. Hrudky se po vymačkání spojily a máme z 500 g bobů 120g tofu, které chuťově je opravdu skvělé a má pevnou konzistenci a spoustu okary, kterou taky využiju. Pak jsem si přečetla, že mléko během sýření by mělo mít teplotu asi 40°C a to naše mělo určitě víc. Budu zkoušet dál. Díky za rady :-)

  • Marta:

    Zkusím se zeptat ještě jednou, nedá mi to spát. Nezkusil jste někdo vyrobit bezmasý salám? Aby se to podobalo bezmasým salámům ze zdravé výživy. Nejsem schopna docílit té jemné konzistence…

  • Já mám možná hloupou otázku a ne přímo k tofu – ale kde sehnat nějakou takovou jemnou látku na cezení? Hodilo by se mi to i na ovocná želé, ale nějak nevím kde a pod čím vlastně hledat.. :) Děkuju :)
    Jinak ten návod na tofu mě samozřejmě zaujal taky a dám si ho do svého to do listu :))

    • Ta látka se jmenuje “ monofil“ a kupuju jí normálně v látkách. Podle mě, když jí nebudou mít, tak objednat. Je to syntetické a vydrží to i několik let na rozdíl od bavlny, kterou např. syrovátka rychle zničí. Prodávají ho v šíři 1,4 metru a z metru si buďto ušiju pytlíky nebo jen nechám volně. Tak snad to pomůže.

  • Kláro, vykonán pokus číslo 2. Opět jsem nadšená, jak snadno se směs po nalití kyselé směsi srazila. Jen se nějak nedařilo závěrečné dotváření formy, po vyklopení z látky se tofu rozpadalo. Mohlo to být přidáním mořské řasy na dochucení? Kdy Vy dáváte bylinky, pokud je do tofu přidáváte, prosím?

    • lucianko, to jsem ráda. S bylinkami zatím nevím, protože budu dělat až tento týden. Zatím, jak je zahrada, tak to nestíhám, takže až zkusím, napíšu, jak to dopadlo mně.

  • Marta:

    tak povedlo, paráda. Ještě sehnat cenově dostupnější boby:-) Zkusili jste už vyrábět „salám“? Prodává ho tuším Kalma s pepřem nebo s olivama. Ráda bych ho zkusila, ale nevím, jak dosáhnout krásně růžové hmoty:-)))

  • Vendulka:

    Zdravím Vás na kopec! Už dlouho k Vám chodím nakukovat, inspirovat se, potěšit se Vašimi vtipnými pohodovými články…ale až TOFU mě ‚dokopalo‘ k tomu, abych se k Vám také zaregistrovala a napsala :-). Nuž…nedalo mi to, a pustila jsem se do něj. Jsem plná dojmů, tvořila jsem ho včera večer. Řeknu Vám teda hned, že to byla síla…celá zadělaná kuchyň, dřez plný pěny :-), při dolévání rozmixované směsi 5 litry vody jsem s hrůzou zjistila, že nemám TAK VELKÝ HRNEC!!! :-D No, asi to chtělo lepší propracování přípravy :-D. Takže jsem dolévala, přelévala, zahřívala na dvakrát…nakonec se mi ‚mléko‘ nechtělo srazit, tak jsem přikápla ještě citronovou štávu a díkybohu to vyšlo :-)práce jako na kostele…ale ten VÝSLEDEK STÁL ZA TO!!! ;-) TOFU NAPROSTO VYNIKAJÍCÍ, ÚŽASNÉ, samotné i bez dochucení má příjemnou CHUŤ, kterou jsem u toho drahého kupovaného nikdy nenašla (je to jen hmota)- prostě super!!! K tomu plná mísa okary- tu zkusím zužitkovat na karboše nebo jinak. Slepice nemáme, a bylo by jí pro ně škoda :-). Tak díky za bezva tip, přeju krásné jarní dny a zdravím také z Podkrkonoší (z Jilemnice :-)). Vendulka.

    • VEndulko, díky moc, jsem moc ráda, že se povedlo tofu- mně osobně taky to domácí chutná víc, navíc se tam odráží a úplně se nevymyje chu´t citrónu a balsamikového octa, což je parádní. Díky za hezký komentář a krásný den a ať se daří!

      • Vendulka:

        Přesně tak, je tam cítit ta chuť citronu :-). Prostě paráda! Jen tolik práce a nádobí okolo, kdyby nebylo :-). Hezký den…

        • Vendulka:

          Ještě přidám zkušenost- právě jsem prvně v životě zkusila okaru- říkala jsem si, že to asi nebude nic moc, když to dáváte slepicím :-) ale opak je pravdou! orestovala jsem ji na olivovém oleji s bylinkami, na talíři zakápla Shoyu a naprostá delikatesa! Trochu jako oříšky…:-)). Kamarádka to komentovala, že je to lepší než samotné tofu :-). Tak krásný víkend…

          • Vendulka:

            Ale je fakt, že když tak koukám znovu na obrázky, tak já jsem mixovala boby ponorným mixérem a oproti Vašim fotkám to vypadá, že byly více nahrubo- občas i nějaký celý bob tam zůstal- takže ta okrara není kašovitá, spíš fakt jak nahrubo mleté ořechy :-)

            • Já si taky myslím, že bude okara hodně lidem chutnat, ale pro mě je to moc koncentrovaná soja, takže dělám vděčně „čenž“ za vejce :-))

  • Marta:

    taky to jdu zkusit, asi před půl rokem jsem zkoušela ale bez valného výsledku. Nedařilo se mi soj. mléko zasýřit. Zkoušela jsem i tu citronovou šťávu, ale výsledná hmota byla dost kyselá. Jdu zkusit váš recept, snad se podaří.

    • Už jsem psala k Luciance, mě to šlo bezvadne, tak jakoby bez mého přičinění :-))pevně doufám, že to taky vyjde. Jsem zvědavá :-))

  • Tak jsem vcera namocila boby, a dnes se vecer chystam na dalsi fazi vyroby. Jsem dost zvedava, jak to dopadne, uz proto, ze mam tofu moc rada a spotrebuji ho vazne dost… Jen otazka – Klaro, prosim Vas, namocene pres noc mely byt boby v chladu nebo pri pokojove teplote?

    • lucianko, tak já nikde v žádné knize nevyčetla teplotu nakládání a vždy nakládám při pokojové teplotě, takže i toto tofu jsem dělala při pokojové, ale pokud ho nebudete jen přes noc, ale i dalších 12 hodin, asi bych preventivně proti nějakému kvašení dala do chladu. Možná ale není vůbec třeba. To tofu je fakt vynikající. Z kila bobů je ho 750g, což je docela dost. doporučují přebytečné uchovávat ve vodě, já uchovávám jen na talíři přikryté talířem a drží výborně. Zítra kupuju další boby a zkusím rovnou i s bylinkami a kořením. :-)

  • Mirabelka:

    Tofu vypadá chutně a jedle. Jenomže já si vzápětí vzpomenu, že moje tělo tofu tráví týden a nedá se chodit mezi lidi…..Ráda bych ho zařadila do jídelníčku, už kvůli hubnutí a cholesterolu, ale mám asi smolíka…

  • Rychlonoh:

    Díky! Rád se Vámi nechávám inspirovat a snad k Vám doletí ten proud radostné energie, která tím vzniká :-)

    Seitan jsem zvládl, ať žije Tofu.

  • zdravím na kopec….sice čtu pravidelně, ale moc nepřispívám…inspirujete mě moc…ale tohle předčilo mé očekávání…juchůůůů, dííky za návod, sojové boby sem si loni posbírala na poli, letos dám do půdy (už tam měli být asi), a budou vlastní sojové boby a tofu……ještě jednou veliké díky…..stopro vyzkouším…ne seitan jsem se ještě neodhodlala :-))) :-)))))

    s pozdravem pherenis

    • díky moc, to mě taky moc zajímá, sojové boby, protože jsem také chtěla zasadit, ale všude píší, že se musí něčím posypat, nějakým práškem, jinak prý z toho boby nebudou. Moc to nechápu. Pak taky asi záleží na tom, jesti na tom poli nebyl hybrid, protože pak by to asi nevyšlo. Určitě napište, jak vám to vyšlo, zkusím se taky ještě podívat po nějaké sadbě. Soju sice nemáme moc rádi, ale tofu nám fakt chutná :-)) ještě jednou díky za hezký komentář a hezký večer

  • janka:

    No tak mi to asi nedá a vyzkouším…Snad před 10 lety jsem to taky úspěšně dělala, přidávala jsem i nějaké bylinky…Bylo to dobré, nám chutnalo i samotné mléko, které jsem ochutila špetkou soli a medem, nebo cukrem, teď už nevím, myslím, že medem….Nějak zapomínám, co vše můžu dělat…:)))Díky za inspiraci…Janka

    • Janko, díky za nabídku, nějak nestíhám odepsat- roketa už je zasazená- koupená :-), díky moc. Jasně, já taky příště zkusím všechny možné příchuti a těším se taky na pověšení o komína :-)))

      • bojka:

        Ahoj,právě jsem se proklikala na Kopec a jeho tofu. I když debata odezněla před lety, svoje poprvé plácnu právě sem: Na jaře 89 se u nás objevil ohromný pytel sóji. Asi dárek pro slepice, neboť tehdy to jedli pouze „úchylové“.
        Nevím, kde tenkrát brácha vylovil recept na tou-fu, ale vypukla dvoudenní veselice. Od zubaře pytlík čisté sádry, škopky a kýble bobtnající luštěniny, pleny a cedníky,… Spíš než vaření to připomínalo malování. Výsledek byl ohromující: skoro 10 kilo sýra! Všude bochánky, kdejaký býložravecký obchod by mohl závidět! Povečeřeli jsme trochu toho produktu pěkně z jedné misky, sypali si na to šnitlík a sůl. Bráchovi pak bylo celou noc strašně zle. Ráno odešel do práce, ale mě to nedalo a odpoledne jsem se za ním šla podívat. Dorazila jsem ve chvíli, kdy ho nakládali do sanitky. Barvou připomínal Shreka a jediné, co mi řekl bylo: „Všechno to vyhoď a nikdo jinej, ať se toho nedotýká!“ Pak se dveře zabouchly a než se sanita rozjela, vyklonil se řidič: „Pani, klid, pán má žloutenku.“ Doma jsem hodila devět kilo infikované práce do kýble, zasypala chloraminem a po chvíli spláchla do záchodu… Nikdo další neonemocněl, žloutenka nebyla infekční:-)
        Tak teď, po více než pětadvaceti letech to zkusím s citronem. Kdyby to nevyšlo, se sádrou už to umím!
        A protože se mi tahle stránka líbí, jdu si nastudovat ještě seitan.

Přidejte komentář