Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Kráva se má telit za dva měsíce a my začínáme mít trochu problémy s máslem. Druhá kráva sice stále ještě dojí, ale už toho není mnoho. Na sýr, tvaroh i mléko habaděj, ale másla tak na chleba  a sem tam nějaké pečení a tak se snažím si vypomáhat ostatními tuky, což znamená žádnými nebo olejem :-). A znáte to, někdy chcete udělat recept a ne a ne najít ten, ve kterém chcete jednu surovinu mít a druhou nikoli. Stejné je to s tvarohovým beránkem. Umínila jsem si, že musí být tvarohový, když je tolik tvarohu, ovšem potřebuji, aby zároveň splňoval podmínku – žádné máslo, nýbrž olej a to jsem nenašla. Tvarohové těsto, které jsem dělala s olejem se mi většinou zdrclo. A tak jsem se rozhodla, že si recept udělám :-). To je další, mnohem lepší dimenze vaření. Vytváření receptů.Vzhledem k tomu, že mám domácí vejce, tvaroh, obilí na pytle, tak jsem to prostě riskla a obávám se, že vzhledem k výsledku, bude se to opakovat častěji a častěji :-).  Vařím většinou dle fantazie, ale základní věci, jako těsta například, jsem v podstatě poměrově dodržovala podle receptů. Dnes tedy vlastní beránek s bábovkou- velmi jemný, díky tvarohu vláčný, rozhodně nesražený a hlavně – je toho hodně .-))

Tato várka vyšla na jednu velikou formu beránka a jednu velikou formu bábovky. Bylo třeba 10 vajec, 0,5l oleje, 500 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, citronová kůra, dva prášky do pečiva, 500g cukru krupice,lžíce moučkového cukru s vanilkou, 300 g tvaroh , dvě lžíce  kakaa  a žádné mléko !

Nejprve je nutné udělat majolku a to právě z výše zmíněného důvodu, kdy se mi sráží tvarohové těsto, které dělám s olejem. Tudíž jsem „zapřemýšlela“ .-) a rozhoda se pro emulzi. Ze dvou celých vajec a 0,5 litru oleje jsem tyčovým mixérem udělala majonézu. Podle tohoto receptu nebo tohoto videa.


Ve veliké míse ušlehám zbylých 8 žloutků spolu s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidám citronovou kůru a pomalu přidávám olejovou hmotu- majonézu. Do hustého, krásně žlutého těsta přidám tvaroh. Když je hmota kompaktní a všechen tvaroh hezky rozmíchaný, stáhnu otáčky, nebo ručně jen vmíchávat postupně mouku a tuhý sníh z osmi bílků. Na přeskáčku. Hotové těsto – jeho 90 %- vliji do velmi dobře vymazané a moukou vysypané formy na beránka a bábovku – a do zbytku těsta vmíchám kakao. Řádně promíchám a naliji na střed žlutého těsta. Beránka zavřu – těsto dosahuje pod horní okraj. Peču při teplotě 190 st. C asi 35 -40 minut- je třeba hlídat. Vzhledem k tomu, že se během pečení praktikovala škola, ztrácím pojem o čase a mohlo to být i o něco déle.

Pak už stačí dát jen na stůl, třeba se zbylými ptáčky nebo typicky velikonoční želvou :-) a hurá na to!

Tištěnou formu receptu naleznete v knize Domácí pekař.

10 Odpovědi to “Původní beránek”

  • vlasta-110:

    Zdravím na kopec. Beránka jsem letos upekla podle Vašeho receptu z poloviční dávky, byl výborný. Znovu se vracím na Vaše fotky – to bylo foceno venku? Letos by jste potřebovali k focení asi sáňky …….. brrr….takové svátky na sněhu si nepamatuji!!!

  • Janina M:

    V pondělí jsem udělala z poloviční dávky bábovku a byla výborná. Jen jsem stihla vzít kousek kolegům do práce a zbytek snědl manžel. To je co říct, protože on sladké moc nejí. Ani jsem si ji nestihla vyfotit :-)

  • Jana:

    Zdravím na kopec. A skládám poklonu za recept na beránka. Vyzkoušela jsem ho v neděli, z poloviční dávky byl nejen beránek, ale i menší bábovka. Obojí už je snědeno, chválil každý, kdo ochutnal. Prý z tohoto těsta mám péct častěji. Takže děkuji za recept a doporučuji ho všem váhavcům. Jana

  • Teda ženské, vy jste akční, já smekám! Já berana pekla teprve dneska, protože jsme ráno dojedli poslední koousíček mazance s brusinkami a slunečnicovými semínky, takže jsem se vrhla na našeho oblíbeného dle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/1104/vesele-velikonoce-nejen-pro-beranka-a-zajicky
    S koledníky se tu dveře moc netrhnou, tak jsem nakonec ráda, že jsem toho nepekla víc.

  • Nevanka:

    beránek hezký, ale obávám se, že tvé recepty na pečení nikdy nevyzkouším, ač mám vajíčka domácí jsem zvyklá jimi šetřit :-)))

  • V sedm jsem se vrátila s Aničkou domů z kola, do půl hodiny Anička míchala Své vlastně vymyšlené těsto, už dobré tři týdny se těší, že bude péct podle sebe beránka a slepičku, jako vloni. To, že si míru ingrediencí určí sama, je pro ni velice důležité. Zbylo jí těsta ještě na malou bábovku a na řadě bylo moje pečení, v plánu velký beran pro mé rodiče. Obvykle vyberu oblíbené bábovkové těsto – buď na olejovou bábovku, nebo šlehačkovou. Dnes jsem zvolila vídeňskou z kuchařky psané Čirinou, těsta na berana, dva malé medvídky do dlaně a také malou bábovku. Všechno, kromě berana vyskočilo nádherně, bábovka jak sněhová, nadýchaná peřinka, ani ne moc sladká. Beran je chúďátko hubeňoučké s vyrýsovanými vlnkami /možná takový anorektik/, propadl se, asi jsem ho přepekla. Pak jsem umyla dřez nádobí, vytřela kuchyň a vzala to i s chodbou a teď je to tak půl hodinky hotovo.
    Zítra musím upéct dalšího berana.

    • :-)) já vůbec nejsem tak akční :). Ten beránek s bábovkou z deseti byly večer pryč, tak jsem včera dělala další a nejmladší Hugo, když večer šel spát a nebylo nic a ráno vstal a byl zase beránek a bábovka, tak se zastavil u stolu, chvíli koukal – pak byla cítit mozková bouře, pak zvolal jééééé a chtěl říct, že je tady ještě, ale v půli věty se zastavil a řekl – ty jsi udělala zase? Tak už i z divení vyrostl :-))

  • HaF:

    Tak to smekám! Vymyslet a doladit recept podle svého, na to si netroufám. Přeji krásný a pohodový jarně-velikonoční čas!
    P.S. Formu na beránka máme úplně stejnou a nedám na ni dopustit.

    • Taky krásné velikonoce. Formu jsem měla popůjčovanou, pak jsem si vloni koupila tuto normálně v železářství a drží, je pevná, což je u nás doma strašně důležitý :-))

Přidejte komentář