Kráva se má telit za dva měsíce a my začínáme mít trochu problémy s máslem. Druhá kráva sice stále ještě dojí, ale už toho není mnoho. Na sýr, tvaroh i mléko habaděj, ale másla tak na chleba a sem tam nějaké pečení a tak se snažím si vypomáhat ostatními tuky, což znamená žádnými nebo olejem :-). A znáte to, někdy chcete udělat recept a ne a ne najít ten, ve kterém chcete jednu surovinu mít a druhou nikoli. Stejné je to s tvarohovým beránkem. Umínila jsem si, že musí být tvarohový, když je tolik tvarohu, ovšem potřebuji, aby zároveň splňoval podmínku – žádné máslo, nýbrž olej a to jsem nenašla. Tvarohové těsto, které jsem dělala s olejem se mi většinou zdrclo. A tak jsem se rozhodla, že si recept udělám :-). To je další, mnohem lepší dimenze vaření. Vytváření receptů.Vzhledem k tomu, že mám domácí vejce, tvaroh, obilí na pytle, tak jsem to prostě riskla a obávám se, že vzhledem k výsledku, bude se to opakovat častěji a častěji :-). Vařím většinou dle fantazie, ale základní věci, jako těsta například, jsem v podstatě poměrově dodržovala podle receptů. Dnes tedy vlastní beránek s bábovkou- velmi jemný, díky tvarohu vláčný, rozhodně nesražený a hlavně – je toho hodně .-))
Tato várka vyšla na jednu velikou formu beránka a jednu velikou formu bábovky. Bylo třeba 10 vajec, 0,5l oleje, 500 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, citronová kůra, dva prášky do pečiva, 500g cukru krupice,lžíce moučkového cukru s vanilkou, 300 g tvaroh , dvě lžíce kakaa a žádné mléko !
Nejprve je nutné udělat majolku a to právě z výše zmíněného důvodu, kdy se mi sráží tvarohové těsto, které dělám s olejem. Tudíž jsem „zapřemýšlela“ .-) a rozhoda se pro emulzi. Ze dvou celých vajec a 0,5 litru oleje jsem tyčovým mixérem udělala majonézu. Podle tohoto receptu nebo tohoto videa.
Ve veliké míse ušlehám zbylých 8 žloutků spolu s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidám citronovou kůru a pomalu přidávám olejovou hmotu- majonézu. Do hustého, krásně žlutého těsta přidám tvaroh. Když je hmota kompaktní a všechen tvaroh hezky rozmíchaný, stáhnu otáčky, nebo ručně jen vmíchávat postupně mouku a tuhý sníh z osmi bílků. Na přeskáčku.
Hotové těsto – jeho 90 %- vliji do velmi dobře vymazané a moukou vysypané formy na beránka a bábovku – a do zbytku těsta vmíchám kakao. Řádně promíchám a naliji na střed žlutého těsta. Beránka zavřu – těsto dosahuje pod horní okraj. Peču při teplotě 190 st. C asi 35 -40 minut- je třeba hlídat. Vzhledem k tomu, že se během pečení praktikovala škola, ztrácím pojem o čase a mohlo to být i o něco déle.
Pak už stačí dát jen na stůl, třeba se zbylými ptáčky nebo typicky velikonoční želvou :-) a hurá na to!
Zdravím na kopec. Beránka jsem letos upekla podle Vašeho receptu z poloviční dávky, byl výborný. Znovu se vracím na Vaše fotky – to bylo foceno venku? Letos by jste potřebovali k focení asi sáňky …….. brrr….takové svátky na sněhu si nepamatuji!!!
V pondělí jsem udělala z poloviční dávky bábovku a byla výborná. Jen jsem stihla vzít kousek kolegům do práce a zbytek snědl manžel. To je co říct, protože on sladké moc nejí. Ani jsem si ji nestihla vyfotit :-)
Zdravím na kopec. A skládám poklonu za recept na beránka. Vyzkoušela jsem ho v neděli, z poloviční dávky byl nejen beránek, ale i menší bábovka. Obojí už je snědeno, chválil každý, kdo ochutnal. Prý z tohoto těsta mám péct častěji. Takže děkuji za recept a doporučuji ho všem váhavcům. Jana
Teda ženské, vy jste akční, já smekám! Já berana pekla teprve dneska, protože jsme ráno dojedli poslední koousíček mazance s brusinkami a slunečnicovými semínky, takže jsem se vrhla na našeho oblíbeného dle tohoto receptu: http://madlinakuchyne.blog.cz/1104/vesele-velikonoce-nejen-pro-beranka-a-zajicky
S koledníky se tu dveře moc netrhnou, tak jsem nakonec ráda, že jsem toho nepekla víc.
beránek hezký, ale obávám se, že tvé recepty na pečení nikdy nevyzkouším, ač mám vajíčka domácí jsem zvyklá jimi šetřit :-)))
:-))) já to chápu, já taky šetřím s vejci :-)
V sedm jsem se vrátila s Aničkou domů z kola, do půl hodiny Anička míchala Své vlastně vymyšlené těsto, už dobré tři týdny se těší, že bude péct podle sebe beránka a slepičku, jako vloni. To, že si míru ingrediencí určí sama, je pro ni velice důležité. Zbylo jí těsta ještě na malou bábovku a na řadě bylo moje pečení, v plánu velký beran pro mé rodiče. Obvykle vyberu oblíbené bábovkové těsto – buď na olejovou bábovku, nebo šlehačkovou. Dnes jsem zvolila vídeňskou z kuchařky psané Čirinou, těsta na berana, dva malé medvídky do dlaně a také malou bábovku. Všechno, kromě berana vyskočilo nádherně, bábovka jak sněhová, nadýchaná peřinka, ani ne moc sladká. Beran je chúďátko hubeňoučké s vyrýsovanými vlnkami /možná takový anorektik/, propadl se, asi jsem ho přepekla. Pak jsem umyla dřez nádobí, vytřela kuchyň a vzala to i s chodbou a teď je to tak půl hodinky hotovo.
Zítra musím upéct dalšího berana.
:-)) já vůbec nejsem tak akční :). Ten beránek s bábovkou z deseti byly večer pryč, tak jsem včera dělala další a nejmladší Hugo, když večer šel spát a nebylo nic a ráno vstal a byl zase beránek a bábovka, tak se zastavil u stolu, chvíli koukal – pak byla cítit mozková bouře, pak zvolal jééééé a chtěl říct, že je tady ještě, ale v půli věty se zastavil a řekl – ty jsi udělala zase? Tak už i z divení vyrostl :-))
Tak to smekám! Vymyslet a doladit recept podle svého, na to si netroufám. Přeji krásný a pohodový jarně-velikonoční čas!
P.S. Formu na beránka máme úplně stejnou a nedám na ni dopustit.
Taky krásné velikonoce. Formu jsem měla popůjčovanou, pak jsem si vloni koupila tuto normálně v železářství a drží, je pevná, což je u nás doma strašně důležitý :-))