Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Rýma, horko, sucho, zakousnutá slepice, hodně vajec a hodně másla, přemýšlení o tom, jak máslo a vejce zpracovat na potom, učení venku u stolu, metry a metry dlouhé upletené provazy z pampelišek, jízda na kole přes čím dál vyšší skokánek a já urputně bojkotující touhu z okna se podívat, abych jim to nemusela zakázat a abych to raděj neviděla, Hugo skandující na žebříku, pan domácí skandující opravující mailer – nemá to nic společného s pc :-),  čerstvý hlávkový salát, roketa, vysoká řeřicha a plečkování, pletí, zalévání, záhy vstávat, pozdní usínání – to je přesně to, co se děje teď u nás doma. A aby bylo teplé jídlo, je nutné mu nějak předat energii a to mají za úkol kamna, ovšem když je venku tak hezky, nechce se topit a tak přichází na řadu také důležité plánování, jak to udělat, aby se stihlo vše a netopilo se moc dlouho. Věšinou se to hezky naplánuje- realita je také většinou úplně jiná :-)

Takže dnes slaný koláč s balkánským sýrem, rajčat, pestem z buráků a čerstvého oregana a tvarohem. Na recept jemná inspirace z knihy „Italian“ a množství surovin vyjde na jeden plech nebo na dvě kulaté pizza formy.

Potřebné suroviny: na těsto ….3 hrnky  celozrnné mouky pšeničné přesáté, 1 lžička soli, hrnek másla- dávám přepuštěné,10 lžic vlažné vody, 4 lžíce olivového oleje. Na náplň: 200 g balkánského sýru, 5 větších rajčat, 100g buráků, velký svazek čerstvého oregana – dobromysli, hrst sušené dobromysli, sůl, 3 lžíce olivového oleje, 500g tvarohu,1 žloutek,  2 stroužky česneku.

Křehké těsto je velmi jednoduché, všechny suroviny se jednduše smíchají a udělá se pěkné vláčné křehké těsto. Těsto se dá na plech, kde se dvěma prsty ozdobí okraj či přímo na kulatý pizza plech.

Těsto se pokape olivovým olejem, postrouhá balkánským sýrem, poklade na kolečka nakrájenými rajčaty, posype sušenou dobromyslí  a osolí. Na rajčata se poklade pár lístků čerstvé dobromysli a rozprostře se v hrudečkách pesto. Jednoduše se vyrobí tak, že se rozmixují společně buráky, čerstvá dobromysl, alespoń plná dlaň, sůl, tři lžíce olivového oleje a stroužek česneku. Toto celé poklademe rozmixovaným tvarohem se stroužkem česneku, žloutkem a solí. Peče se ne příliš prudce, asi na 180-190 st. C asi půl hodiny. Je velmi dobrý :-))

2 komentáře to “Slaný koláč s rajčaty”

  • lenkaka:

    Ahoj Kláro – dnes se mě Anežka ptá – mami, proč se pořád koukáš na Conovehonakopci? Já jí pěkně zeširoka vysvětluju, jak je to milý, být s vámi ve spojení alespoň virtuálně a takový podobný řeči – až mi to došlo! Jí je úplně jedno, jak často sem nahlížím, jen jí slaný koláč s rajčaty – který jsem dělala spíš shodou okolností podle lednice a v hooodně upravený verzi – prostě nechutnal… Až bude nad něčím pomlaskávat, musím pro jistotu připodotknout, že je to inspirováno taky nějakým místním receptem :)(má ráda brambory naloupačku, to by šlo, ne?)
    Mně chutnal moc. Asi svoje udělala ta prorostlá slaninka :)

  • jari:

    Kláro :-) moc pěkný článek, o receptu nemluvě :-) velice obdivuju, co všechno, a z mého pohledu s přehledem, zvládáte…určitě pracujete tvrdě, ale odsud z důlku se to jeví býti činností velice přirozenou a smysluplnou, tož tak trochu závidím. Vím, jaký si to udělám, takový to mám…zdravím všechny na kopci :-)

Přidejte komentář