Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Podojit nebo si koupit mléko z mlékomatu či od farmáře, přijít domů, pasterizovat, případně zchladit a nechat v širokých hrncích stát, aby se vysrážela smetana. V malém množství to jde, ale při 20-50 litrech za den, když je venku horko, všechno hned kysne- člověk je nadobro odkázán na to, že konzumuje kyselé mléko a máslo si nadále kupuje, nebo ještě dělá sýry, ale o smetaně si může nechat jenom zdát a čeká na zimu.  Ne tak, když sežene ve staré stodole obrovskou starou odstředivku, která má úžasný název- „Diabolo“, člověk je nadšený, točí klikou a smetana se odděluje a doma je veselo. Do té doby, než 50 let stará odstředivka, zákonitě na místech lehce orezlá, nepochytí do svých občasných škrábanců věci, které tam nechceme a pak se přihodí, že smetana sice stále teče, ale automaticky infikovaná a s dobrým máslem je konec.

A tak se stane, že se začne odstředivka shánět. Shání se v USA- naprosto nedostižné poštovné, v Německu, ve Francii, ale vše je velmi finančně náročné a pro domácí účely tedy skoro nepřijatelné. Pak však přišel inzerát v aukru, kde jsme si zakoupili odstředivku my. Přišla, funguje třetím rokem, odstřeďuje často, dobře a hlavně- je malá, skladná a praktická. Zkoušeli jsme podle krabice i výrobce, který vyrábí letecké motory a sídlí na Ukrajině, ale bohužel, na rozdíl od polského prodejce nereaguje. Navíc v jediném mailu, který v horizontu měsíců přišel, byla cena nastojte – vyšší. A tak, protože máme hodně dotazů na to, kde sehnat odstředivku, jaká je atd. domluvili jsme se s polským prodejcem, že mu nabídneme místo na naší stránce, a že se může stát takovým malým, skromným partnerem našeho blogu :-))

Jak odstředivka pracuje?

Absolutně si nemůžeme stěžovat.Výhodou této odstředivky je její jednoduché rozmontování, je poměrně lehká, rychle se umyje. Odstřeďuje samozřejmě jak teplé tak studené mléko, ale z teplého kolem 30-35 st. je mnohem větší výtěžnost smetany. Je zde regulační červíček na hustotu smetany. Bez problémů na ní odstředíme 36 litrů mléka – samotná nádoba pojme cca 12 litrů, zbytek se dolévá po vyprázdnění nebo uprázdnění nádoby. Psaná je na 80 litrů za hodinu, ale vzhledem k tomu, že by podle manuálu měla běžet v kuse jen půl hodiny, počítejme s odstředěním naráz  40-50 l.

 

 

Jak sehnat odstředivku se lze podívat do fóra, kam přibývají jak odkazy, tak reference. Pokud si ji zakoupíte, bude fajn, pokud také přidáte svou zkušenost.

60 Odpovědi to “Odstředivka na mléko”

  • Martina:

    Dobrý den, koupili jsme odstředivku. Při prvním pokusu nám netekla smetana téměř žádná. Po prostudování všech vašich rad jsme udělali další pokus, vyšroubovala jsem ´červíka´ a smetana tekla. Jen nevím jak by vlastně měla být hustá :) Zkusili jsme z ní utlouct máslo v ruské elektrické máselnici, ale to se nám bohužel nepodařilo. Chtěla jsem se tedy poradit, kde jsme mohli udělat chybu? Měli jsme smetanu nechat do druhého dne vychladit? Nebo jestli po vyndání ´červíka´ nebyla moc řídká? Mléko jsme měli z biofarmy, bylo ho cca 14 l a měli jsme z něj cca 2 l smetany. Chystáme se na další pokus, tak bych ráda předešla nějakým dalším hloupým chybám :) Děkuji a hezký den M.

    • Hana:

      Martino, určitě nechte vychladit do druhého dne, je to pro stloukání zásadní. Také doporučuji zkusit pasterovat na 95st., chuť je neporovnatelně lepší a máslo vydrží mnohem déle. Ať se daří!

  • Irena:

    Dobrým den, mam odstředivku milky. Začala mi vypadavat guma během odstredovani. Prosím o radu, co mohlo toto způsobovat. Děkuji Irena

  • Ahoj, chtěla bych jen přidat několik vlastních zkušeností s odstředivkou dobvezenou přímo z Ukrajiny. Mám celokovové provedení.
    Při skládání odstředivkového zvonu podle originálního návodu (tedy v azbuce :-) je třeba dodržet přesný postup, nelze talířky naskládat jen tak, ale protože tam jsou dva typy,je třeba je pravidelně střídat. Taktéž při nasazení horního kovového krytu na talířky, je třeba ho natočit tak, aby se vyrýpnutá značka na nosiči talířků a na kovovém krytu překrývala (mám tam od výrobce vyrýpnuté „O“, je to kvůli vyvážení). Když se šroubuje vrchní šroub, tak i ten má na boku vyrýpnuté „O“, takže pokud je zvon správně sestavený, jsou všechny tři „O“ nad sebou. Potom odstředivka běží poměrně tiše, ne jak na vašem videu. Hluk z odstředivky může být ještě způsoben nedokonalým přitlačením výlevek.
    Teplota mléka na odstředění má být nejlépe 35-38°C.
    Hustější smetanu dostanete, když šroubek vyšroubujete více směrem ven.
    Pokud najdu originální návod, tak ho můžu poslat :-)

  • Richmond:

    Prosím vie sem niekto napísať ako má nastavenú skrutku pre hustotu smotany?

    Koľko otáčok od plného zatiahnutia v protismere hodinových ručičiek?

    Mne tečie z odstredivky strašne hustá smotana priam sa mi skoro tvorí máslo priam v odstredivke a to nie je dobré.

    Inak s odstredivkou CCCP výroby som spokojný i napriek tomu že beriem mlieko z automatu a som prekvapený vlastne čo za mlieko sa tam predáva a za akú cenu.

    Ďakujem za Váš čas a odpovede

    • Zdravím a je mi to moc líto, ale čudlík jsem ztratila. Takže počet závitů nenapíšu, ale chci napsat něco jiného, nemáte smetanu moc studenou? protože v tom případě vám otáčení čudlíkem nepomůže. Zkuste nejdříve ohřát mléko na 30 °C a pak teprve odstřeďujte. Jak je studená, bude se vám městnat nahoře v nádobě. Jinak, když jsem čudlík měla, dávala jsem si za něj prst, aby neprolezl a tuším že jsme točili dva a půl otáčky, ale lhala bych, že si to pamatuju přesně.

  • Petra:

    Dobrý večer, pokud budete kupovat od Agronečíka, tak pozor. Má záruku jen 3 měsíce. Mě se pokazila za 4 měsíce a už se se mnou o reklamaci nebavil. Takže 4 tisíce jsou v pr…..

    • Roman:

      ,,Má záruku jen 3 měsíce. Mě se pokazila za 4 měsíce a už se se mnou o reklamaci nebavil“ Jestem ciekawy gdzie pani zgłaszała te reklamacje, nie otrzymałem żadnego meila od kilkunastu miesięcy z jakąkolwiek reklamacją. Proszę o przedstawienie dowodów na podstawie jakich żądała pani reklamacji od firmy Agronecik.

      • Petra:

        proč to nenapíšete česky?

        • Roman:

          Jestem Polakiem i pisze w języku polskim.

          • Petra:

            Vy jste Agronečik? Psala jsem reklamaci loni v létě. Na několik emailů jste vůbec nereagoval.Pak jste mě odbyl, že je měsíc po záruce. Tak jsou 4000 Kč ve vaší kapse za nekvalitní zboží.Děkuji

        • Anonym:

          Přeloží vám to každý překladač, ale přesto… :)
          Zajímalo by mě, kam jste nahlásila tu reklamaci. Žádný email s jakoukoliv reklamací jsem nedostal už několik měsíců. Prosím předložení důkazů, že jste posílala reklamaci firmě Agronecik.
          Jestem ciekawy gdzie pani zgłaszała te reklamacje, nie otrzymałem żadnego meila od kilkunastu miesięcy z jakąkolwiek reklamacją. Proszę o przedstawienie dowodów na podstawie jakich żądała pani reklamacji od firmy Agronecik.

  • Mirek:

    Zdravím Vás tady na fórku,mam zajem koupit odstředivku, chováme doma stádečko kozen a tak chceme dělat i máslo. Jak ta odstř. z toho Polska na jaké adrese se dá sehnat?Je to ,ale výrobek z ruska a jak jste kdo ji vlastní s ní spokojení ,zda má nějaké chyby. Díky za rady.

    • Mirku, právě se mi odstřeďuje a točí – známý o ní má také zájem a chce video, jak to funguje, tak to právě dělám. Večer to sem pověsím a zároveň dám do fóra možnost koupě, jako s mlýnkem, že by se domluvili dva, tři lidé a měli by to za jedno poštovné. Lepší je to asi koupit rovnou z Ukrajiny a kovovou .Napíšu to večer. Hezký den.

  • Vašek:

    Ahoj Klárko.
    Dnes jsem si objednal odstředivku na mléko. Bohužel plastovou,protože kovovou už dlouho neměl. Měl bych ale dvě otázečky.
    1-Nevíš náhodou jestli v té plastové je i vnitřek plastoví a nebo kov?
    2-Vím že je to relativní,ale kolik se dá z 10 litrů mléka odstředit přibližně smetany.
    Děkuju moc a přeju vše nejlepší v novém roce.Vašek

  • Katka:

    Dobrý den,máme odstředivku na 6l-tu plastovou od Agronecik a už mi s ní nejde vůbec odstřeďovat-mlíko začne hned téct z toho otvoru v těle odstředivky(jak je ta díra která chrání motor aby to nezateklo přímo do něj).Dřív se nám to stávalo tak v polovině pokusů a rozebráním a znovusestavením se podařilo smetanu odstředit,ale dnes to nejde ani na podesáté.Zřejmě děláme někde nějakou zásadní chybu,ale zaboha nemůžu přijít na to kde…Návod v azbuce a polštině mi taky moc nepomohl pochopila jsem akorát že se to může stát proto je tam ten otvor.Taky jsme objednali plastovou,protože kovová nebyla a my nechtěli čekat a byla to blbost-mísa přišla už prasklá-zalepila jsem to izolačkou,protože se mi nechtělo posílat reklamaci do polska a celkově mi připadá pěkně nekvalitní.Budu vděčná za každou radu,už jsem z toho pěkně otrávená.Díky Katka

    • Katko, je mi moc líto, já mám 12ti litrovou a o 6ti litrové nevím nic. Toto se mi však stává i u velké a to vždy, když se to špatně sestaví – nebo, když jsou zadělané malé otvůrky v kovovém zvonu. Když rozeberete kovový zvon viz foto, alijte vodu nahoru do prostředního otvoru a pokud tam stojí, nemůže projít těmi třemi dírkami. Je potřeba to špendlíkem vše odspodu vyčistit, profouknout několikrát s vodou. Toto je potřeba kontrolovat vždy po mytí, protože třeba když odstřeďujete hodně teplé mléko, udělá se usazenina smetany špunt a pokud se to vědomě neprofoukne s vodou při mytí, může tam dole zůstat a pak neprotéká smetana, vše se ucpe, mléko pak teče všude, včetně toho otvoru, o kterém mluvíte.

      a

      pak mě ještě napadá jedině fakt špatné složení, stačí mít posunutý talířek, nedorovnaný nebo těsnění pod talířky – viz také na fotce. Pořádně utáhnutý horní šroub.

  • MartaR:

    Kláro pochopila jste mě přesně jedná se mi o vnitřek zvonu. Moc děkuji a jdu na to

  • MartaR:

    Zdravím na kopec. Mám také odstředivku od Agronecík a jsem spokojená ale nevím zda se dá vyndat z bubnu bílý plastový přítlačný talíř. Nějak si na to netroufám. Krásný den

    • Také zdravím. Jasně, velmi velmi jednoduše. Tedy zdali jsem pochopila jaký díl myslíte:-). Pokud ten uvnitř zvonu, na kterém pak leží ostatní talířky, tak velm jednoduše, nebojte se toho. Vezmete tu úzkou část klíče na povolování horního šroubu, zastrčíte do červíčku na hrdle kovového zvonu a červíček vyšroubujete – pozor, jen asi pět závitů. Červíček necháte na klíči a talířek jen vystrčíte shora prstem ven. Umyjete a nasadíte – nelze nasadit jinak než správně. Mám ovšem vyzkoušeno, že pokud hned po odstředění vystříkáte horkou vodou mezi bílím talířem a zvonem, tak tak tam nic nezůstává. Pokud ovšem jste měla namysli bílý střed mísy, napište a doplním :-)

      • Renata:

        Ahoj Klárko..Jsem tu nová a tak se omlouvám za to familierní oslovení…Díky této stránce jsme si koupili odstřeďovačku na mléko…Jsme s ní moc spokojeni ale teď jsme zjistili,že nám praskla jedna ze dvou „nálevek“ na mléko…Jestli mne chápete..z jedné teče smetana a z druhé mléko…Máme ty umělohmotné…Chci se zeptat,jakou formou se dají koupit náhradní díly,nebo jestli se vůbec koupit dají….Děkuji moc

        • Moc zdravím. No, tak to je docela blbý. My právě proto kupovali s kovovými nástavci, protože nám bylo jasné, že určitě prasknou. No, jedině zkusit toho Agronečika, který je prodává, zda nemá náhradní díl a pak rovnou výrobce.
          http://www.motorsich.com/eng/products/consumers/separators/ toto jsou přímo výrobci na ukrajině. Možná by stálo za to dát i sem do fóra, zda někdo nechce koupit rovnou odstředivku a s ní zakoupit náhradní díl a podělit se o poštovné. Už to velmi zdárně proběhlo u mlýnků na obilí. Hezký večer
          Klára

          • Renata:

            Moc děkuji…… A nemáte náhodou emailovou adresu na toho prodejce?? My tenkrát taky chtěli kovové ale neměl je a my spěchali….:-(

  • David:

    Mohl by mi někdo poslat návod na odstředivku a máselnici?
    My je dostali od rodiných přátel z Moskvy, ale návod v azbuce je už na mě trošku moc.

    Díky David
    david.orlt(zavináč)gmail.com

    • Zdravím Davide, tady dole v komentářích je ode mě video s nejnáročnějším momentem – smontováním talířků, jinak v tom problém není. Talířky, miska s prolisem v boku, miska bez prolisu, červený krk, do krku placatý bílý plováček, mísa, do mísy bílá tyčka. Bílá tyčka většinou směřuje tak, že špička tyčky nahoře směřuje k prolisu v míse,, rovný konec tyčky na opačnou stranu. Tím dole v míse máte naštelovanou tyčku tak, že může skrz mísu téci mléko. Pokud tedy začínáte odstřeďovat, tyčku natočíte špičkou na druhou stranu, než je prolis v okraji mísy. Tím uzavřete otvor pro odtékání mléka.

      Pustíte odstředivku, dáte si pod spodní hubici nádobu na mléko, pod vrchní hubici nádobu na smetanu, nalijete mléko a po chvíli otočíte bílou tyčkou v míse tak, aby špička ukazovala na prolis a za nedlouho začne téci mléko a smetana. Na klíčí, který je vidět na videu je klíč na uzavření zvonu a na druhé straně je špička, kterou regulujete červíček, který se nachází na závitu na konci zvonu. POvolováním či utahováním červíčku regulujete, zda poteče více hustá či řídší smetana.

      Mléko vždy nalévejte do odstředivky teplé, alespoň 35°C, je tam o mnoho, mnoho procent vyšší výtěžnost.

      Máselnici ruskou neznám, ale tam jen nalijte smetanu a pusťte.

    • qtina:

      Dobrý den Davide,
      tak jsem vám zaslala na mail návod k naší ruční odstředivce (původem z Ruska), kterou jsme koupili odsud http://www.driml-napajecky.cz/cz/mlekarstvi/maselnice/item-13946.html
      je tam pár fotek a popis a i nějaké další odstředivky, tak třebas tam tu svojí najdete, pokud to tedy ještě potřebujete.
      Jinak my jsme to s ní zkoušeli zatím jednou a uplně se nám to nedařilo. Nejdřív neodstřeďovala vůbec, ovšem naší chybou, jelikož jsme se pokoušeli odstředit studené mléko… pak zase zůstalo to nejtučnější mezi těmi nerezovými miskami, což mi přišlo škoda a nevim, jestli je to normální… no asi to bude ještě boj (že já si dycky vymyslim něco, o čem u nás doma nemá nikdo ani páru :).

      Každopádně zdravím i na kopec. Už nějaký pátek semka nakukuju a konečně jsem se pokusila i přispět troškou do mlýna (nebo spíš mlékem do odstředivky). Ovšem jako správný zelenáč se nestačim divit, co všechno se tu dá najít a moc děkuji za celé tyto stránky. Už několikrát mě to sem zavedlo z různých směrů, ať už kvůli odstřeďování, pečení chleba a vaření vůbec… no prostě díky a ať se vám ta třinácka povede!

      • dolomiti:

        Ta máselnice vypadá dost hustě ;-) Zajímalo by mě jak vypadá výsledek, ale každopádně to vypadá zajímavě. U těch kotlů jsou ty ceny dost úděsný :-O Litr mlíka vyjde na 1000,- Kč :-D

        • qtina:

          tak máselnici jsme ještě otestovat nestihli, zatim se učíme odstřeďovat, což se napodruhé již povedlo lépe, bohužel momentálně trochu zlobí ruční ovládání, jak se nám k tomu vyjádřil prodejce, tak soudruzi zřejmě někde udělali chybu… no pokud se prokoušeme počátečními nezdary a vyďržajeme, tak dám vědět, jestli je ta máselnice použitelná

  • Nany:

    Dobrý den, ještě jednou Vám chci poděkovat, za inspiraci a za vaše úsilí tvořit tyto stránky.Objednala jsem si od pána z Polska odstředivku.Vše proběhlo hladce a včera už jsem se těšila novým pomocníkem.Zdravím všechny na kopec a přeju klidný podzim.

    • vvaajjaa:

      Dobrý den prosím kde najdu kontakt na pána na Odstředivku a kolik stojí nemužu to najit Děkuji moc Jana

  • dolomiti:

    Není nad to pracovat u firmy, která neví co s penězma a koupí odstředivku na 500 litrů za 4.000,-€, kterou použijete jednou za rok k odstředění 100 litrů mlíka :-))))

  • Nany:

    Dobrý večer, chtěla bych vás požádat o radu, četla jsem tu už před nějakým časem o odstředivce a nyní nemohu najít kontakt kde objednat odstředivku. Ráda bych jí od toho Poláka. Děkuji a přeji hezký večer.

  • vlastahoneggerova:

    Dobry den tiež by sme potrebovali odstredivku na mlieko môžete mi dať niekto typ alebo adresu toho polskeho vyrobcu?A aka je približne cena .Pomohli by ste mi ?Dˇakujem

  • hanaka:

    Nemáte náhodou někdo zkušenost, jak pracuje el. máselnice, kterou agronecik nabízí?

  • Helena:

    Dobrý den, měla bych velký zájem o výšše uvedenou odstředivku, ale na Aukro jsem jí bohužel nenašla.Máte někdo kontakt na prodejce? Děkuji mnohokrát.

  • petr:

    dekujeme Klaro za rady. tak i nam pres aukro včera prišla odstredivka a ani moc pres aukro ne protože jsem si s panem dopisoval tak nam napsal všechno co banka potrebovala. šli jsme do banky a všechno tam napsali co mi pan poslal , banka taky poradila a fakt par dní a už je doma , holka :-) taky už makala . šlo to pekne.

  • petr:

    dobry den chcem sa spítať kde sa dá zohnat taka odstredivka na mlieko chcel som to kupiť ako darček na statok. len moc neverím inzeratom zaplať a my pošleme tak budem rad za radu jsem z okr, Pribram dakujem a pekny den

    • Podívejte se tady na článek o odstředivce, prodává ji na aukru agronecik, Aukro vám garantuje do 20000,- aukci, takže tam byste to měl jištěnější. My sami jí máme od něj, přišlo v pohodě, lze koupit tu samou v Čechách za 11000,- což je celkem zásadní rozdíl, nebo přímo od výrobce z Ukrajiny za 6000,-. Od totoho Poláka jí máte za 4000,-, nyní už celokovovou, jde jen o to, zda mu důvěřujete či nikoli. hezký den

    • Renáta:

      přes aukro jsem si koupila hned po svátkách od agronečika kovovou odstředivku,platila jsem předem,mohla jsem sledovat cestu balíku z Polska k nám -prodejce pošle na email číslo zásilky,vše přišlo v pořádku a brzy,přes internetové bankovnictví stojí platba do zahraničí pouze 250 kč,jsem spokojena.Renáta

  • Pavel:

    Dobry den,sehnal sem tady v Irsku od farmare odstredivku,ale mam trochu problem nemuzu rozmontovat tu cast co je na spodnim obrazku vlevo-to kovove telo nebo jak tomu rict?potreboval bych radu jak na to…predem dekuji Pavel

    • dobrý den, velmi jednoduché. Existuje k tomu takový klíč – je to jen placatý kovový klíč na jehož konci jsou dva výstupky, ty se zandají do direk nahoře na kovovém těle a otočením se povolí. Na stejném principu jsou odstředivkay i z první republiky. Takže by to mělo být u všech stejné. pokud klíč nemáte, nezoufejte, lze to povolit i sikovkama a posléze, když to jednou povolíte, můžete to utahovat jen rukou – sic velmi silně a stejně tak rukou v hadru, nikoli samotnou to povolovat. Pak už jen vyndáte samotné talířky, vždy po odstředění, nelze je nechat 2x, protože na nich zůstává smetana. A nevyšroubovávejte takový ten červíček z boku, protože to je jen vymezovací šroub na hustotu smetany. Přidávám vám video, jak jsem to rozmontovala – je to velmi prosté. Pokud máte jinou odstředivku a nepůjde to, pošlete fotku, prošlo nám jich rukama vícero.

      • pavco:

        @Klára: Dobry den,dostal sem se tady opet az ted.Mockrat Vam dekuji za peknej navod k rozlozeni odstredivky ihned sem se stim pochlubil mamce,ze uz vim jak na to,takze ted uz se na to muzem vrhnout.Tady v Irsku mame hodne dobre domaci mleko od pana majitele domu takze zacneme maslem pak syry mekke a tvrde,tvaroh atd.Dam vam urcite vedet jak se nam dari.Jeste jednou diky Pavel

  • Mareš Jirí:

    Zatím spokojenost, odstřeďuje kvalitně.

  • Petr:

    Obchod prebehol v poriadku,platba prevodom na účet,tovar prišiel okamžite po zaplatení,všetko funguje.

  • jano:

    dobri chcem sa spítať kde sa dá zohnat taka idstredivka na mlieko dakujem prosim odpiste na moj imejl kiblik66@azet.sk

  • dobrý den rád čtu Vaše příspěvky různé návody, rady díky Vl.

  • Pali:

    DOby den,

    rad by som Vas spytal ako ste si objednavali tuto odstredivku, resp. ako ste ju platili. Da sa dotycnym zaplatit v ceskych korunach prevodom ?

    Dalej by som sa Vas chcel spytat, kolko cca smotany ziskate z 1l mlieka na odstredivke ? (staci mi len odhad)

    Dakujem Velmi pekne za odpoved a prajem vela uspechov.

    • dobrý den, kupovala jsem přes aukro, přišla velmi rychle. Platila jsem normálně předem příkazem z banky.Záleží na bance, prodejce chce, abych platila i jeho bankovní výdaje, což zvýší cenu odstředivky o 100 kč. Jinak platba bankou do Polska vyjde na cca 250 kč, podle banky. Upřímně řečeno se odstředivka vyplatí opravdu tak od pěti, deseti litrů mléka. Deset litrů mléka odstředí zhruba 500 g smetany, někdy 380 někdy 600, záleží na období, na krmení, na laktaci krávy. Takže na litr to vychází tak 40-60 ml. Někdy i více. Teď se nám otelila kráva a během zhruba tří dnů skončí mlezivo, budu odstřeďovat hodně, tak vám to změřím přesně. Děkuji za přání a hezký den.

      • Pali:

        DAkujem Velmi pekne za ochotu Klarka, budem cakat na vas prispevok. Este nakolko som uplny laik by ma zaujimalo co robite dalej s odstredenym mliekom ? (co sa s nim da robit?)

        DAkuejm Prajem peknu Nedelu

        • Pali, zrovna včera jsme si o tom doma povídali, jak je problém, když někdo počítá doma cenu másla, ale už nezapočítá, že mu ještě vyjdou produkty z odstředěného mléka. Že pak je máslo vskutku celkem drahé. Nejekonomičtější je, pokud si člověk koupí smetanovou kulturu, zaočkuje si smetanu, aby byla kyselá – kultura mu vyjde na dost dlouho a potom má máslo, podmáslí, ze zbylého mléka pak dělám buď nízkotučný balkán https://conovehonakopci.cz/?p=109, nízkotučný sýr – ale ten není moc dobrý, spíš balkán a pokud nemám chuť to dělat, tak tvaroh https://conovehonakopci.cz/?p=134. A ze syrovátky lze ještě udělat mysost-syrovátkový sýr- https://conovehonakopci.cz/?p=113, nebo jí dát slepicím. U mě padá nejčastěji volba na tvaroh, protože netučný tvaroh je výchozí produkt pro syrečky https://conovehonakopci.cz/?p=28- ty nesmějí být z tučného. A pak ho používám na zalévání kefírového zrna https://conovehonakopci.cz/?p=2927, protože po nízkotučném mléce lépe roste a já nemám špatný pocit, že na něj spotřebovávám tučné :-)) a samozřejmě vychlazené na pití. Jo a ještě docela často dělám z odstředěného jogurt, který není sice tak hustý, ale mixuju ho dětem na jogurtové pití a pak taky puding.
          krásný den

        • Milan:

          Zkuste Graukäse ;-), syrečky jsou jen slabý odvar :-)))))

Přidejte komentář