Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Včera jsem rozdala úkoly a dnes odjela k zubaři a když jsem se vrátila a sešli jsme se v místnosti a pan domácí zahlásil “ zase půl druhý“ tak Eliška na to „cože???? tolik?????? to chcete říct, že dneska už šest hodin jim ? “ :-)) Takže to je naše pracovní morálka. Já jezdím k zubaři, pan domácí má depresi a Eliška jí :-)) Dneska byl ten kopec domu nějak delší a vyšší …. ale včera, včera přišla konečně řada na kuskus. Píšu to foneticky, originál je hrozně složitý – to jen omluva pro češtináře? :-))

Tak kuskus – máme jakýsi arabský týden – o kuskusu vím, že je z tvrdozrnné pšenice a jsou to malé kuličky, o kterých mi včera u stolu řekli, že to musí být hrozně drahý, protože než se to do těch kuliček vytvaruje, tak to trvá celý život :-)

Kuskus je přesně jak řekl Rachad – „pěkná děvka“, protože převezme přesně to, co do něj člověk dá. Když do něj nedá nic, je celkem mdlý a mdlý a mdlý. Když si dá záležet, tak to stojí za to. Včerejší kuskus je super rychlé jídlo, jako ostatně kuskus vždycky. Stačí na něj jen  500 g kuskusu, 1.25 litru vody, sůl, pol. lžíce kurkumy, 1/2 lžičky curry, pol. lžíce sladké papriky, lžička koření sumac. Dále zhruba 10 listů čerstvého špenátu, asi 8 větších lístků máty – mám tu nepeprnou :-), 1 větší cibule a nať z čerstvé cibulky. Olej, 2 pol. lžíce olivového oleje, 10 oliv, 10 mandlí, 1 sterilovaná kukuřice a 100 g balkánského sýra

Nejprve ze všeho je nutné dát vařit vodu, aby byla horká. Mezitím si dám do hrnce kuskus, na který nasypu všechno koření a řádně – řádně promíchám. Kuskus zaliji vroucí vodou, opět řádně zamíchám a nechám 10 minut odpočívat pod pokličkou. Podotýkám, že jedna lžíce kurkumy na 500 g kuskusu je přesně na hranici snesitelnosti, takže kdo chce kuskus i pro děti, možná raději trochu méně.

Mezitím si rozpálím olej, na olej nakrájenou cibulku na kostičky,nechám jí osmahnout a  přidám nakrájený špenát na kousky- osolím ho a nasypu na něj lžíci sladké papriky, přidám na jemno nakrájenou mátu – velmi důležitá!, sterilovanou kukuřici, nakrájené mandle, nakrájených pár oliv a nakrájenou nať z cibulky. Vše se míchá tak dlouho, dokud není špenát měkký. Pak přisypu kuskus a vše opět řádně promíchám. Celé posypu nastrouhaným balkánským sýrem.

I přes počáteční nevůli pana domácího to dopadlo více než zdárně a jídlo bylo nejen snězeno, ale i pochváleno – pochválen budiž kuskus :-). Je to rychlé ,je to snadné, je to dobré. a jako malý bonus dnešní zeleninová reportáž, jak si k nám jezdí pro zeleninu a děti jsou pak vysláni návštěvě pomoci se zeleninou do auta,  nejprve odchod z domovanásleduje mezikulturní výměnaa nazpátek raději už co nejkratší cestou :-))

3 komentáře to “Žlutý kuskus”

Přidejte komentář