Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

O víkendu pokračovala spanilá návštěvní jízda a přijela jedna skoropražská návštěva, která jezdívá pravidelně každý rok a děti se na ní pravidelně velmi těší, protože to je návštěva na opačném spektru životního stylu. Když se Hugo Kvída ptal,kdo to přijel, odpověď zněla : „to jsou ty, co vozí Coca-Colu“ :-).

Bláhově jsem nabyla přesvědčení, že srpnem práce končí, vše vyroste a bude klid. Opak je pravdou. Všechno sice vyrostlo a to skutečně hodně. Prodávám, zavařuju, suším, vařím, dělám, že to tam není, omylem to opět nacházím a začínám z toho trochu koktat. Navíc zítra začíná škola. Můj letošní plán je jeden den v týdnu učit pouze v angličtině, kterýžto nápad děti pojaly tak, že budou mít volno :-)). Přišel mi můj objednaný balíček z aukra, totiž vlhkoměr, ph-metr a kapesní miniváha na kultury- vše na sýry, sýry se daří, zrají ve sklepě, kráva dojí a já se rozhodla, že mi k životu schází celkem zásadní věc a totiž- domluvit se francouzsky. Mám za sebou intenzivní kurs s Francouzi, kteří mě plynně naučili říkat “ Jsem divoká cuketa, nebo jsem cuketa domestikovaná“, také jsem pochytila mám ráda …. a poměrně dost věcí a teď sháním audio francoužštiny od EŠKK – kdyby někdo náhodou měl doma, vyměním za kompletní audio a sešity Italštiny pro samouky – zn. sešity francoužštiny mám.

A rajský protlak

Letos je velmi mnoho rajčat a tak lze s rajčaty doslova kouzlit. Pokud ovšem nemáte chuť, čas, prostor, prostě se vám nehcce, není nic jednoduššího, než si udělat svůj domácí rajský protlak. Na rajský protlak je třeba jen veliký hrnec a rajčata. Ponorný mixér je výhodou. Protlak nijak neochucuji, ani nesolím, ani nesladím, prostě jen rozmixuji rajčata a vyvářím a vyvářím a když jsou vyvařená tak, že v nich stojí lžička, nandám je do sklenic a zavářím cca. 3/4 hodiny při 90*C.

Pokud máte zájem o shlédnutí, co lze za protlaky zakoupit na trhu, lze se podívat na tento pěkný přehled.

 

3 Odpovědi to “Domácí rajský protlak”

  • Jarmila:

    zdravím a valím oči. jak podobné jsou lidské osudy a zájmy.jsem sice už babička také Huga, který půjde do 1. třídy až příští září, také zavařuju spoustu letos uzrálých rajčat, ale hlavně se potřebuju také naučit francouzky, protože můj vnuk Hugo je napůl Francouz a přestože se česky domluví dobře /jeho maminka – moje dcera s dětmi mluví česky/, rozhodně by pro mě francouština byla při návštěvách u nich velkou výhodou. Podělte se o zkušenosti učení se cizího jazyka doma. Zatím jsem navštěvovala kurzy angličtiny, tak že se celkem domluvím, ale potřebovala bych víc asi tu francouštinu.

  • zdravím z podobné záplavy rajčat na kopec.. a posílám dle mého názoru velmi dobrého pomocníka na fr – http://www.bbc.co.uk/languages/french/ to jest bbc.. moc mi pomáhá. mám já to ale smůlu v tom, že holt nejsem žádný studijní typ.. tak je to s mou fr stále mizerné.. třeba se bude hodit i vám!

  • Marta z Ostravy:

    No Kláro,
    teď jste mě dostala. Já se těšila, že nakouknu, co jste za protlaky nakoupila na trhu – už jsem myslela , že uvidím nějaké hrnečky,botičky, zvonečky, čačky-mačky a tam seznam konzerv :-(. No nic, ale stránka se zdá zajímavou býti, jdu ji studovat. Hezký večer na kopec.

Přidejte komentář