Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Také máte něco, co se zeptáte zcela bez váhání ostatních, úplně bezprostředně, zda už to také mají, nebo jak na tom jsou a vůbec vás v ten moment nenapadne, že to vůbec, ale vůbec takto nemají, často, že ani nevědí, co máte na mysli? Například naše nádrž. Je na půdě. Čerpáme do ní vodu ze studně a odtamtud udělal pan domácí rozvod do kuchyně. Ovšem – nádrž není zateplená a tak když začne mrznout, tak se jednouše vypustí a konvujeme.  A tak jak jsem

včera běžela, potkala jsem sousedy, co bydlí asi 5km od nás a jak jsme povídali, oni – „to je podzim co?“ a já na to “ no paráda, ještě jsme nevypouštěli!“. Dívali se na mě ne úplně s pochopením  a mě teprve po cestě domů došlo, že ne každý má mrazy spojené s tím, že tahé domů konve s vodou :-) A co vy? Už  jste vypouštěli? :-)

No a protože je tak hezky, tak jako jablečně, tak mám nutkání rozvést trochu recept na domácí jablečné bonbóny.  Neděláme totiž příliš mnoho moštu – 1) máme na to letos málo jablek a 2) pan domácí to považuje za škodu jablek – jablko je tuhý produkt a není důvod ho nesníst a 3) přijde mi to škoda zavařovat a nechávat přejít teplem. A tak to když má někdo chuť na mošt, jednoduše jablka oloupu, nakrájím a rozmixuji kuželkou a přes plátno přecedím. Mošt děti vypijou a ze zbytku mi ovšem zbyde spousta tuhé hmoty, které mi je líto a tak tuto hmotu smíchám s celkem velkým množstvím kakaa, s cukrem nebo medem nebo pampeliškovým medem

a s velkým množstvím ovesných vloček. Lze přidat i oříšky.Ovesné vločky přidávám syrové, nijak je neupravuji. Doba sušení je dost dlouhá na to aby hezky a akorát navlhly.

Vznikne hezká kompaktní hmota, kterou je třeba rozetřít na plech na pečící papír a je třeba se nebát tloušťky. Mělo by to být vysoké opravdu asi 3/4 cm.

Pekáč dávám do sušárny v kamnech, zhruba 50*C , ale je tam i více. Hlídám. Jakmile je to už tuhší, tak hmotu nakrájím  na tvary, které chci, otočím a dosouším.

Dosouším na plátech, na kterých suším bylinky, ale lze dosušit i na papíře.

Je to bezvadný. Jablka jdou jistě vyměnit třeba za meruňky, nebo hrušky. Přidat mandle, krájené rozinky….

 

 

 

15 komentářů to “Domácí müsli tyčinky”

  • Ludwig:

    Vcera jsem poprve v zivote udelal domaci Müsli tycinky.

    Recept je odlisny od tohoto vyse popsaneho, ale je zcela jednoduchy:
    2 deci ovesnych vlocek (asi 100 gramu)
    50 gramu rozinek (je super kdyz sezenete nejake ktere jsou bez oxidu siriciteho)
    25 gramu slunecnicovych seminek
    25 gramu nasekanych mandli (mandle se zaleji horkou vodou, po 20 min se oloupou, a pote nasekaji/nakraji nozem)
    asi 1 deci jablecneho pyre
    1 prezraly banan
    malinka speticka soli.

    Tot vse.. cukr jsem nedodaval, nebot rozinky, jablecne pyre a banan uz cukr obsahuji. Ale kdo by chtel, muze cukr pridat.
    Nejprve dame do misky banan a vidlickou jej rozmackame na kasi, pridame jablecnou presnidavku, pote veskera seminka a ovesne vlocky.
    Vznikne velmi hutna kase, ktera se ale da uplacat do nejakeho tvaru, treba na placku. Pockame asi 15 min a preneseme na pecici papir, a jeste jednou poradne uplacame (pres igelit) na placku o vysce asi 2-3 cm.
    Dame do trouby nebo do remosky a peceme asi 30 min. Ja jsem to dal do STUDENE remosky a po 30 min uz vydelal!
    Vysledne mnozstvi je male, asi jen na 4-5 tycinek (!!) + okraje ktere nejsou videt na obrazku.
    Kdo planuje delsi rodinny vylet a ma hodne deti, tomu doporucit udane mnozstvi vynasobit 2 nebo 4 x!!

    Chut je jina nez u kupovanych. Tycinky jsou gumove, stavnate, a HLAVNE nejsou tak silene preslazene. Nelamou se jako ty kupovane (napr z Lidlu) ale jsou temer ohebne :-)
    Trvanlivost nejsem schopen uvest, ale jsou tak dobre je dlouho nevydrzi :-)
    A to vse bez ecek a bez prumyslove chemie !

    [img]http://up.picr.de/21636032nm.jpg[/img]

  • Tereza:

    Zdravím na kopec!
    Pomalu se nám začínají škaredit skladované jablíčka, a tak jsem se nechala inspirovat vašim receptem..Odšťavňovač nemám, takže mošt dělám tak, jak vy…sestra se mi smála, že jsem fakt praštěná, jestli mi to za tu práci stojí…zabere to sice trochu času, ale výsledek je bezvadný..děti spokojené, já taky!! Mějte se hezky a užijte si Vánoce a pořádnou zimu (hlavně aby už konečně přišla!!!) Terka

  • kamarytka:

    to je super!!!!!!

  • Ahoj, zaujalo mě to vypouštění a konvování – zatím žijeme ve městě (čekáme, až děti dostudují), ale těšíme se na život na statku, který jsme si před pár lety pořídili. Je to takový holobyt – uvnitř je zavedená elektřina, voda z veřejného vodovodu nám teče z kohoutku na dvoře. Takže taky konvujeme :-). Ale co v zimě když nám dvorkový kohoutek zamrzá? Ještě jsem nezkoušela obalit ho slámou – nemáte s tím zkušenost? Vodu ze studny nejspíš používáte i k pití a čerpáte ji klasickou ruční pumpou, že? My studnu bohužel nemáme – jen takový rezervoár, co jako studna vypadá, ale má betonové dno a stéká do něj dešťovka. A ta teda na pití moc není. Zkrátka mě zajímá, jak řešíte vodu (hlavně pitnou) v době, kdy mrzne.
    Ještě musím napsat, že jsou pro mě Vaše zkušenosti velmi inspirativní – tak má asi vypadat soběstačnost, která je mým velkým cílem :-).

    • Bara:

      @hana.rej:
      tak mi přesně takhle strávili jednu zimu, po takovém zamrznutí, že jsme rozrhřívali ohněm, jsme kohoutek přikrili dřevěnou bednou s dvířky, tu vycpali senem a samotný kohoutek ještě obalili nějakými hadry. pak už voda nezamrzla. a jaká byla radost, když na jaře voda tekla doma z kohoutku! a pak i teplá! :-)

      • Díky za radu, začneme balit :-). Ještě k těm odšťavněným zbytkům – já je dávám do těst na takové ty obyčejné lité buchty – klidně i mrkev. Teď jsme s úspěchem vyzkoušeli buchtu z kukuřičné mouky – 450 g kukuřičné mouky, 100 – 150 g cukru, troška sody, tu hmotu ze hmoty jak píše Klára :-), kefír/jogurt/mléko tak, aby to šlo rozetřít na vymazaný a vysypaný plech. Vajíčko nee. A nahoru cokoliv – tvaroh/ovoce/marmeláda…

  • Lota:

    Díky za super nápad! Jak dlouho prosím sušíte? Bohužel momentálně mám akorát starou troubu, která je pokažená a jede pořád naplno (nelze regulovat). Tak mě napadá jedině nechat otevřené dvířka… Ale pokud by se sušilo dlouho, tak by to bylo hodně neekonomické. Nebo myslíte, že při vysoké teplotě, pokud by se to nechalo v troubě jenom chvíli, že by to taky fungovalo? Díky moc!

    • Milá Loto, moc zdravím. Myslím, že nefungovalo :-).Já to suším v sušárně v kamnech jen jeden den, je to takový prostor pod troubou a pak to mám nad kamny, takže za normálních podmínek bych to dala spíš na radiátor, ale asi nejprve na chvíli do trouby, zkusila bych tak 70*C a pak radiátor. Nevím co to udělá, ale mělo by to vyjít :-)

      • Lota:

        Děkuji, radiátor mě taky napadl, vyzkouším… Snad se mi to podaří uhlídat před naším psím slídilem, který je takových rozměrů, že na radiátor bez problému došáhne :)

  • Nevanka:

    Kláro, to je bomba! To by mě nenapadlo, na co ty nepřijdeš! Smekám a už se těším až budeme mít odšťavňovač. :-)

    • Nevanko určitě poznáš sama, jak nápady budou přicházet adekvátně s nárůstem hmoty, která zbyde po vytvoření hmoty jiné :-)

  • Milan:

    Vypadá to dobře ;-) a fakt to těm koňům chutná? :-O

Přidejte komentář