Taky máte na zahradě přehršel různých salátů? Přebytky špenátu? Mezi jahodama zimní pórek, ve sklepě gastronádobu plnou domácích hermelínů a zavařené jeřabiny? Bezva – ideální zpracování je tento včerejší salát. Navíc je na něj třeba ještě nějaký kvalitní olivový olej, trochu balsamikového octa, sůl, pepř a sumach, citronový pepř, lžičku másla, citron a lžičku cukru a vyjde z toho pak ideální chuťové rozpoložení.
Nejprve je nutné vše posbírat po venku a opláchnout. Samotné listy zeleného i červeného salátu vložit do mísy, prokapat balsamikovým octem a olivovým olejem, zakapat citronovou šťávou, osolit a opepřit, přidat jemně sumachu a citronového pepře, promíchat a ochutnat, zda to stačí.
Na suchou pánev vložit lžičku másla a lžičku cukru a obě nechat rozpustit a míchat do jemně hněda. Pak přidat nakrájenou pórkovou nať, osolit a když je pórek měkký, pokapat citronovou ťávou z půlky citronu a vložit na dvě minuty oprané špenátové listy.
Salát z mísy vložit na talíř, posypat nakrájeným hermelínem, jeřabinami a zcela navrch pórkovou naťí se špenátem.
Kláro, jak prosím děláte domácí hermelín? Buď špatně hledám, nebo tu opravdu recept není… :) Jen jídla už s hotovým. Jak velké je děláte? Děkuju! :)
Jen chci upřesnit, že nemyslím celý recept, dlouze popsaný, samostatný článek. Jen ve zkratce mě zajímalo, jestli máte samostatné formičky na cca 100g sýry, nebo je děláte třeba v kelímcích? Uvažovala jsem, že je zkusím pro začátek z 5 litrů, to by teoreticky bylo 5 menších hermelínků v pěti 400ml kelímcích od jogurtů. Uchováváte je pak tedy naložené v gastronádobě, v jakém nálevu? Polotvrdé se začaly dařit, takže přichází i chuť na nějaké další :)
Jani, moc se omlouvám ,nějak jsem se k tomu nedostala. Uchovávám ve sklepě v gastronádobě. Mrkněte tady v gastronádobě https://conovehonakopci.cz/?p=6928. Dělám jen vždy max. po šesti v kelímcích a pak uchovávám v gastronádobě.
Moc děkuju, přesně o tohle mi šlo. :) Není třeba se vůbec omlouvat, nechtěla jsem vás nijak popohánět. Jen jsem se pak bála, ať kvůli mně něco dlouhého nemusíte sepisovat.
Smím poprosit o radu, jak nakládáte jeřabiny?
Jen tak pro pány, vím, že tohle jídlo často nebude připadat jako lidská strava, ale když přesvědčíte svou partnerku, že jenom blázen vaří ze zásady zdravě, a že zdravě neznamená mdle a nechutně, tak si sice nebudete připadat méně králíkem, ale fakt se to bude dát jíst, dokonce to bude i dobrý :-)))
A to už skoro zní jako velká pochvala, Kláro, vidíš to?:) Jidáši, napsal jsi to pěkně – a hezky by se to dalo přeformulovat pro vegetariánství celkově. „Vegetariánské jídlo neznamená mdle a nechutně, případně „po orientálsku“. Čekám, kdy to pochopí víc lidí:)
A myslím, že už podobný předsudek neboli jídlo pro králíky pomalu mizí, aspoň když se nad tím ten, kdo doma trochu vaří, zamyslí.