Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Někdy je tu poklidný život, někdy to vezme rychlý spád. Druhá kvočna, kterou přinesla Maruška, se nenechala zahanbit a vyseděla z jedenácti založených vajec jedenáct krásných kuřat. Odjela Máša po roce internátní školy zpět domů za býkem, protože inseminátor jí dostatečně neuspokojil. Navštívil nás Michal Rachad Hromas, aby tu udělal generálku

na divadelní festival a nešlo nevyužít příležitosti a ještě pozdě v noci neuhníst těsto, aby odleželo a druhý den jsme se naučili pořádný tažený závin. A protože všichni odjeli, Máša, Michal, Honza, Eliška a pan domácí sice jen třista metrů sekat, ale taky odjel, musila jsem nově nabyté vědomosti uvést v praxi, abych se přesvědčila, že to klapne i bez zkušené vousaté babičky u stolu.V každém případě, vy, kdo nemáte doma babičku, která vám ukáže bravurně zvládnutý tažený závin léty praxe, doporučuji sledovat Rozinky a mandle, až budou mít zase štrúdlování. Stojí to za to. Tahle vousatá babička totiž má jednu velikou ctnost. Na to, jaká je to frajerka, vůbec nemachruje.

Stačí na to 300 g hladké mouky, 150 ml vody, trochu soli, 15 g oleje, trochu octa – asi půl lžíce až lžíce. Druhá varianta je s vejcem. A na tu je třeba 300 g hladké mouky, 100 ml vody, 1 vejce, trochu soli, 15 g oleje, trochu octa. To je vše na těsto.

Těsto je třeba řádně uhníst a v malém poolejovaném bochánku svrchu nechat uložené v igelitu pod nahřátou mísou. Alespoň dvě hodiny, ale čím déle, tím lépe. Odležené těsto si vytáhneme a nejprve posypeme strouhankou. Na stouhanku přijde nádivka.

Na nádivku strouhaný sýr

Suroviny na nádivku: 1 pórek, svazek zelené natě z čerstvé cibulky, tymián, sterilovaný hrášek 200 g,  trochu oleje, sýr dle chuti – u nás je to 350 g, sůl, máslo na potření závinu.

Nejprve je nutné rozehřát olej, na olej nakrájenou nať z cibule a nakrájený pórek. Osolíme, přidáme tymián, sterilovaný hrášek, necháme chví restovat a poklademe nádivkou závin. Nádivku následně posypeme nastrouhaným sýrem. Zbytek závinu jemně poprášíme olejem a závin zatočíme. Pomažeme rozpuštěným máslem a dáme péci na 190°C a hlídáme!

Krájet opatrně !

Jedna odpověď to “Pórek se sýrem v průhledném těstě”

  • Tereza:

    Babička dělávala taky tažený závin, ale takhle průhledné těsto teda neměla:-) A bylo vždycky křupavoučké! Mňam! Díky za připomenutí, už jsem ho dlouho dlouho neměla…

Přidejte komentář