Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archiv
Rubriky
Nový Domácí pekař
Domácí mlékař

Když jsme se před patnácti lety přistěhovali sem na kopec, navštěvoval  nás hodně často náš kamarád Ondra a po celotýdenní práci v obchodě si k nám jezdil pro bonusy typu popálenin několikátého stupně, když dával s panem domácím na střechu lepenku, docela dřinu v lese, v chalupě i před chalupou. A za možnost takového pěkného relaxu nám jako úspěšný podnikatel vozil dobroty, které tady kolem neseženeme a kdybychom je náhodou sehnali, tak bychom na ně asi zase neměli. Takže to byla taková hezká a milá reciprocita :). A jednou z těch lahůdek byla pomazánka ze slunečnicových semínek s bazalkou.

Jenomže Ondra už má svojí rodinu a nejezdí tak často :-) a když se sejdeme všichni, oddáváme se konzumaci mnohem jednodušších a mnohem více objemných jídel. A tak nastala doba, udělat si pomazánku sami. Stačí k tomu kvalitní mlýnek na mák, slunečnicová a sezamová semínka- vyloupaná!, sůl, olivový olej, slunečnicový olej, pepř, citronová šťáva a jakékoli bylinky a voda. 

Vyloupaná slunečnicková semínka, spolu se sezamem umeleme na mlýnku na mák, přidáme vodu – velmi opatrně, abychom pomazánku nepřelili. Přiléváme postupně a zároveń mícháme, dokud nemá pomazánka hezky příjemnou, stále všeak hutnější konzistenci. Rozhodně nemá téci. Pak osolíme, opepříme, přidáme trochu olivového a trochu slunečnicového oleje – oboje dle chuti a nakonec zakapeme citronovou šťávou.Do pomazánky můžeme vmíchat jakékoli byliny. Ta dnešní je s tymiánek, lze však přimíchat čerstvou bazalku nebo oregano. Pomazánka je velmi dobrá na chleba s rajčetem.

 

11 komentářů to “Pomazánka ze slunečnicových semínek”

  • Cinn:

    Vím, že je to dost pozdě (našla jsem tuto debatu přes pomazánku, kterou zrovna zkouším) – maso mi cpali až do nějakých sedmi nebo osmi let. Když s tím přestali, tak jsem se konečně zdravotně srovnala. Ne, nikdo mi nenamluví, že je to zdravá potravina. A dokud mé děti nebudou ve věku, kdy budou mluvit a dělat rozhodnutí, tak jim maso dávat určitě nebudu.
    Maminka je chudokrevná, protože má nějakou autoimunitní nemoc žaludku a nevstřebává se jí proto B12, má to nějakou vazbu i se štítnou žlázou. Dřív jí lékaři říkali, že je to z vegetariánství, a zanedbali to. Teď dostává B12 injekčně a je po problému. Já si na železo dávám pozor, nikdy jsem ho neměla moc (ani jako malá, když mi ještě to kuře kamuflovali strouhaným jabkem, abych ho vůbec pozřela), ale když ho vezmu 2 tablety za měsíc, tak je to hodně :D

  • Tereza:

    Dobrý den všem,
    mám dotaz ohledně zavaření této pomazánky. Chystám se na delší cestování a jelikož nemám problém s váhou ani objemem bagáže a zásob, napadlo mě zavařit nějaké pomazánky z různých semínek, oříšků a samozřejmě zeleniny (všechny vegan). Máte s tím někdo zkušenost? Můžu takové pomazánky zavařit v troubě například, neztratí třeba konzistenci nebo tak? A bude na to stačit trouba? Zavařovací hrnec nevlastním.
    Díky všem za jakékoli tipy.

  • K tomu masu ještě : já ho nejím dvacet pět let a chudokrevná jsem celý život, i když u mých rodičů jídlo bez masa nebylo jídlo. V dětství a dospívání jsem snědla masa na několik životů a železa jsem přesto měla málo. Můj doktor doporučuje červené víno – dělám tedy, co můžu :)

    Mám pět zdravých dětí, které maso nejedly nikdy. Dětská doktorka je kontrolovala, nevěřila mi, že to půjde, ale měly vždycky železa dost a oproti jiným dětem byly výrazně zdravější – což samozřejmě nemusí s vegetariánstvím vůbec souviset. Nejstarší dcera před dvěma měsíci porodila krásného zdravého chlapečka.

    Měla jsem to vždycky pro sebe ujasněné a byla jsem si v tom, proč odmítám maso, jistá. Pokud máte nějaké obavy a měla byste být ve stresu, bude-li děťátko zdravé, asi bych radila občas nějaké bio maso uvařit.

  • Anonym:

    dobry den,
    nevim kam to mam napsat…tak to pisu sem
    vim,ze jste vsichni vegetariani,davali jste nekdy detem maso?
    ja jsem vegetarianka od 4 let,ale bohuzel jedina v rodine,krome pritele,ktery je vegetarian kvuli me.
    mam 6 mesicni holcicku a vsichni mi rikaji,ze ji mam davat maso…
    tak premyslim a premyslim,
    jestli bio kure a nejaka ta ulovena ryba z potoka od kamaradu ze sumavy by se mela brzy objevit v diete holcicky.
    zajimalo by me,jen jestli vasim detem nic nechybi,pokud jste jim nikdy maso nedavali.
    ja sama jsem chudokrevna a musim uzivat hodne potravin se zelezem a hodne mlicnych produktu momentalne.
    dekuju

    • Zdravím vás, ale asi mnoho nepomůžu. Nemůžu napsat ani tak ani tak, protože to, co funguje u naší rodiny a našich dětí není žádná záruka toho, že je to tak v pořádku :) No a tak bohužel je to nakonec stejně na vás.

    • llanka:

      Zkusím popsat situaci u nás doma – to protože nám testy na železo dělali.
      Maso „nejím“ od tří let – dle tvrzení rodičů. Sama vím že čas od času mě přinutili něco sníst. (ale doby kdy mi u oběda vyhrožovali už jsou dávno pryč) Železo mi kontrolovali nedávno a mám jej při horní hranici (moje všežravá máti skončila na kapačkách kvůli jeho nedostatku a tak testovali všechny přímé příbuzné, včetně mých dětí)
      Moje děti – mladší v té době plně kojené. Železo u spodní hranice (u kojence prý běžný normál) Starší – maso jí u babičky, vyjímečně když tatínek uvaří doma – byla na průměru.
      A teď se omlouvám a poruším zásadu: nemluvit o mase: U nás mrňata začali jako první maso jíst králíka (babička je chová).

      • Anonym:

        no tak diky ;)
        ja prave sama nemam zatim zadny problem,ale zase vim,ze jsem do 4 let maso dostavala,dokud jsem rekla,ze ho jist nebudu..
        jsem rada,za kazdy nazor od vegetrarianske rodiny,jen tak abych si udelala obrazek ;)
        ja chapu ze je to na me,spis me strasila doktorka,ze znala par deti vegetariany,ktery behem 2 let byly hodne nemocny…
        ale taky vim,ze zase zalezi na pestrem jidelnicku.

        • Mně je jasný, proč se ptáte, v mailu bych se asi rozepsala víc, ale tady, když nejsou souvislosti, je to strašně těžký. Ano, naše děti nikdy maso neměly, železo v pořádku. Ovšem…. a to je velmi důležité, mají denně k dispozici ohromné množství tvarohu, sýrů, mléka, poměrně pestrý jídelníček, hodně vajec, hodně zeleniny. Žijou hodně venku, atd. atd. Proto nemohu psát, že to, že je to v pořádku u nás, tak jinde proběhne stejně a naopak. Chce to pozorovat je a zdravý rozum, ale chápu i, že člověk má strach.

    • mi:

      zdravim,
      hodne zeleza ma amaranth ci petrzel..

  • jani:

    Dělám podobnou, ze slunečnicových semínek a pár mandlí, s citronovou šťávou, olivovým olejem a s česnekem a čerstvou majoránkou, chutná to jako paštika :) Semínka a mandle rozdrtím na prášek v mixíku nasucho, pak už mixuju ponorným mixérem se zbytkem, ale mlýnek na mák je moc fajn nápad na jiné moje recepty, kde to kombinuju, jak se dá, díky… a hezký zbytek víkendu :)
    PS: Sýry mi nedají spát, i když jsem doteď byla tak s tím mým spokojená… Váha z aukra a kultury už mi přišly, přečtu ještě jednou všechno tady o sýrech, snad na to přijdu, co teda je na mém sýru podle Milana špatně… :))

    • NO, není nic, ale až zkusíte sýr z kultury, bude Vám jasné, že je to fakt trochu jiná káva. Jsou chutnější a to znatelně. Nicméně, prostě když to nejde, chutnají i ty bez :).

Přidejte komentář